Reklama

Reklama

Lesní rituál

  • Velká Británie The Ritual
Trailer 1

VOD (1)

Po tragické události, při které zemře jejich kamarád, se parta čtyř kamarádů vydává do švédské přírody uctít jeho památku a zároveň upevnit narušená přátelství. Po úrazu jednoho z nich a nepřízni počasí se zpátky do civilizace vydávají "zkratkou". Jak řekne jeden z nich - kdyby zkratka byla cesta, dávno by se jí říkalo cesta. A má pravdu - na co skupina v lese narazí, neexistuje příliš racionální vysvětlení a všichni musí bojovat s démony - ať už s těmi, na které nyní narazí, tak s těmi, které mají hluboko uvnitř po smrti kamaráda... (kery-)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (426)

Psychor 

všechny recenze uživatele

David Bruckner měl vyhráno již v okamžiku, kdy se rozhodl pro realizaci daného námětu. V rukou šikovného režiséra se zkrátka jedná o sázku na jistotu, kterou by mohl ohrozit snad jedině příšerný scénář, což rozhodně není případ Ritualu. Naopak, scénárista Joe Barton odvedl vynikající práci a hned od úvodu pečlivě vykresluje charakter jednotlivých postav, zvláště Luka. Poskytuje divákovi interesantní náhled do dynamiky přátelských vztahů v mužském kolektivu a připravuje tak Brucknerovi vhodné hororové podhoubí. Dříve či později začne Ritual evokovat asociace na Wingardovu atmosfericky bezchybnou Blair Witch, za níž však Brucknerův snímek mírně zaostává v intenzitě přítomné paranoie. Po vizuální stránce naopak Ritual boduje na plný počet. Líbí se mi design rohatého božstva a vyzdvihl bych i užití gondryovského prolínání prostoru (obchod <-> les). Jakožto zdejší hororový expert tak mohu Ritualu udělit hned čtyři silnější hvězdy. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

První půlka nebyla špatná, druhou semlelo klasické hororové a sexuální pravidlo, že jakmile ukážeš bubáka, zábava je stěží poloviční. A taky, že méně je více, takže bych se klidně dokázal obejít bez halucinogenních flashbacků a vlastně celé linie s vinou za smrt kamaráda. Že tam jsou věci, které do sebe logicky nezapadají, to je standardní součást žánru a už jen dělám, že to nevidím. Celkově to je mírný nadprůměr. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Škoda, že hneď od úvodných scén je zrejmé, o čo Brucknerovi ide a čoho bude ústredné monštrum metaforou. Tie prelínajúce sa zábery spomienok a reality v lese sa opakujú tak často, že to pochopí aj najväčší ignorant. Ale nakrútené je to skvostne, ako tento typ záberov, tak aj snímanie lesa, prípadne pohyb monštra medzi stromami. Štvorica Britov zisťuje, čo sú švédske lesy a ich obyvateľstvo zač a po Midsommare asi málokto bude mať chuť ísť sem stráviť dovolenku. Alebo práve naopak, čísla miestneho turizmu za posledné roky som nesledoval. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Pätica kamarátov chce vyraziť na výlet. Zhodnú sa, že na zálety plné zábavy a večierkov sú už príliš starí, a ako destináciu si zvolia radšej hory. Tu môžu otestovať svoju kondíciu a dokázať si, že ešte stále sú v slušnej forme. Keď sú ale kvôli zraneniu jedného z členov nútení použiť skratku cez hustý les, v ktorom sa stratia, je im jasné, že namiesto ich kondície bude testovaný ich inštinkt prežitia. - Výnimočný poster a minulý špičkový horor režiséra ma na The Ritual velmi nabudili, ale výsledok je trochu sklamaním. V prvom rade ma vôbec nezaujali postavy, ktoré boli vrcholne nesympatické a chémia medzi nimi príliš nefungovala. Tiež mi vadilo to, že som mal pocit, že režisér zmeny medzi realitou, snami a halucináciami používa len na to, aby mu to pasovalo do príbehu, a nie na to, aby diváka poriadne vystrašil. Ostatné veci sú podarené. Príbeh a motivácia postáv sú v tomto prípade velmi dobre vymyslené a mytológia, z ktorej sa nedá prezradiť nič, ku koncu filmu naberá na poriadnych obrátkach a ukazuje sa ako velmi zaujímavá. Radšej sa vyhnite trailerom, komentárom a recenziám, pretože som si úplne istý, že tu každý idiot bude hneď prezrádzať, o aký subžáner ide a o čo tam celý čas ide. + herec z Slumber ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Překvapivě velice slušný horor, který první polovinu příjemně napíná a děsí atmosférou lesa a neznámého monstra a i když se v poslední třetině přepne do akčnějšího tónu, pořád si drží napětí a překvapí originálním a výborně udělaným monstrem. Film je tak na 3*, ale kvalitních monster hororů je tak málo, že tu jednu přidám a s radostí ho doporučím. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • Film je natočen dle stejnojmenné knižní předlohy od Adama Nevilla. (Miseet)
  • Túra sa odohráva niekedy v lete a podľa mapy sa turisti nachádzajú v národnom parku Sarek, ktorý je na severe Švédska. V tomto ročnom období tam slnko nezapadá, preto tam počas leta nikdy nemôže byť úplná tma. (beso74)
  • Pôvodne bol pre reklamu na film vybratý slogan "Radšej mali ísť do Vegas." Po masakre, ktorá sa tam odohrala 1.10.2017 sa však slogan zmenil na "Radšej mali ísť na Ibizu." (beso74)

Reklama

Reklama