Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skutečný nevyjasněný případ z poloviny padesátých let minulého století inspiroval o necelých dvacet let později filmaře k natočení kriminálního příběhu Případ mrtvého muže. V krátké době po sobě proniknou na území Československa s pomocí balónů dva agenti z Rakouska. První z nich zastřelí svou českou spojku, řidiče nákladního auta. Kriminalisté posléze objeví v opuštěné balónové gondole láhev s otisky bývalého číšníka Voráče, který před rokem emigroval. Voráč je skutečně dopaden na území Čech. Ukáže se však, že se sem dostal ve druhém balónu a že tedy není vrahem. Kriminalisté mezitím pátrají po totožnosti neznámého hluchoněmého muže, zadrženého poblíž polských hranic. Dotyčný písemně vypověděl, že se jmenuje Karel Neumann, pochází z Radhoště a z dosavadního života si pamatuje jen nejasné útržky. Major Sojka, jenž oba případy vyšetřuje, má podezření, že Neumann své postižení jen předstírá a že on je vrahem z první balónové gondoly. Jedna věc je však něco předpokládat – a druhá to nezvratně prokázat… (Česká televize)

(více)

Recenze (80)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Zásluhou Júlia Vaška a Jaroslava Moučky snesitelná přátelsky se tvářící hustotendenční detektivka s - pravda - zajímavým příběhem, kdy je divák až skoro do konce držen v nejistotě jak to vlastně je... aby pak skončila k popukání geniální intuitivní "dedukcí" hlavního kriminalisty a záludní imperialističtí hrdlořezové byli odhaleni a po zásluze potrestáni. Nejde nepoukázat na to, jací jsou tu příslušníci SNB a StB do jednoho korektní profesionálové, kteří si se zadrženými vždycky jen přátelsky popovídají a na všechny úspěchy jim stačí jen bratrsky spolupracovat se všemi složkami bránícími mír. Zkrátka a dobře nebýt Vaškova herectví, nemá smysl se na tuhle normalizační Kleinovinu "na motivy skutečných událostí" vůbec dívat. 50% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Chvílemi vás zajímá, jak to s hlavní postavou doopravdy je, většinu stopáže ale vládne nehorázná nuda. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma a solidně odvedená práce charakterizují tento v populárně-dokumentárním stylu natočený snímek. Patrné normalizační směřování se pochopitelně nezapře, ale přece jenom se v mezích možností přistupuje k samotnému příběhu jako k příběhu a k jednotlivým osobám jako k životným postavám z masa a kostí. Samotní herci nezklamali, aniž bychom je však mohli nějak zvlášť pochválit. Dnes asi už úsměvně působí nejspíš pouze imaginární landmanschaftské "špionážní" aktivity a vůbec postava pravého německého "Böhmea", který je svým způsobem vlastně taky vlastencem, i když třídní otázka mu naprosto nic neříká. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Máme dva balóny bez agentů a jednoho hluchoněmýho pašeráka bez ruksaku. To jsou výsledky." Já jsem se tedy těšil na špionážní kousek, ve kterém se zlí imperialisti budou snažit ukradnout kousek toho našeho socialistického štěstí, ale místo toho jsem většinu snímku strávil v ordinacích různých doktorů. To mě nebavilo. Nicméně dvojnásobný skok na špek se docela povedl a hodně mě potěšil "blbec" Carona, který se naučil tvářit inteligentně. Ten byl jedinečný. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Snímek vychází ze skutečného případu, který by vyzněl nepoměrně zajímavěji, kdyby se filmaři věrněji drželi skutečnosti. Páni z Stb ale identitu zadrženého muže nikdy nedokázali uspokojivě osvětlit, což se v době nastupující normalizace nehodilo, takže bylo nutné vyrobit případ ideologicky poplatný své době. Československá veřejná bezpečnost tedy úspěšně zlikviduje ďábelský plán západní špionážní centrály. Konvenčně napsaný scénář a konvenční režie neumožňují vznik dobrého filmu, ale minimálně Július Vašek v hlavní roli je coby západní agent zajímavý a Jaroslav Moučka si střihl svou obvyklou roli sympatického kriminalisty. Celkový dojem za tendenční film: 25 %. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Bohoušek nesměl chybět v žadné české detektivce a tady je opět k sežrání. Ať už jako Pacínek nebo Karola, vždycky hraje stejné typy, které mne neskutečně baví. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Zvláštní ojedinělá česká detektivka, ovšem s dosti hlubokým komunist...podhoubím... "Narušitel ze Západu" proti českým kriminalistickým esům.! ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Když si někdo znalý poměrů čte titulky a čte jména jako Toman, musí mu být jasné jaký level propagandistického smrádku asi tohle dílko má. Obzvláště pokud ještě natáčení dohledovalo ministertvo vnitra o čemž se úvodní titulky také nezapomenou zmínit. Tentokráte se nejedná o klasickou kriminálku, ale o socialistický špionážní politický thriller ... :-). Západ s emigranty k nám do republiky posílá agenty s tajnými úkoly jak škodit republice. Pomáhají jim emigranti, kteří za mrzký příslib získání občanství v hostitelských zemích těmto záškodníkům pomáhají. Naštěstí naši soudruzi příslušníci v čele se soudruhem Pláteníkem Moučkou nespí a zprvu zašmodrchaný případ geniálně rozpletou. Kdepak, na naše mazaný soudruhy si nějakej emigrant či záškodník nepřijde!  Osobně bych za sebe řekl, že téma muselo být asi i v tom roce 1974 už poněkud vyčpělé. Pochybuji, že tohle někoho z tehdejších pracujících bavilo a kousal si u toho napětím nehty. Ve filmu se mihne velmi mladičký hošík s blond vlásky jménem  Miroslav Vladyka a poprvé jsem ho v záběru málem nepoznal. Oceňuji snahu vše hodit do hávu padesátých let, auty počínaje a kostýmy konče. V tomhle bylo obsazení herce Moučky geniální, protože ten od dob Stalina svůj účes prakticky nezměnil až do své smrti a tak působil opravdu autetincky! :-). Dávám za 2 odhozené kabáty býkovi pod nohy. * * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Československé špionážní filmy nikdy za moc nestály, ale bývaly velmi dobře obsazeny. Výjimku netvoří ani tento snímek, který si začal první šoufky z diváka tropit již v samém úvodu, kdy "vyjímečná " chyba výjimečně civěla celkem dlouho z obrazovky. Nebýt Šmídy, jehož herecké kreace byly vždy plny elegance a noblesního humoru, stál by celý film za jeden smutný pšouk. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Filmová komunistická propaganda, směle se pokoušející o reálný pohled na události z padesátých let. Režijní i herecká strnulost je pro tento typ filmů snad už typickým jevem. Poděkování snad patří jen za obsazení Zity Kabátové do jedné z vedlejších rolí. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Zajímavá detektivka inspirovaná skutečným, nikdy nevyjasněným případem a skoro jako další film ve stylu 30 případů majora Zemana. Poprvé jsem sledoval s naprostým zaujetím, s odstupem času a zhledávám již hluchá místa, což mě nutí srovnávat s 30PMZ a jít s hodnocením trochu níž. Scénář tedy zhledávám jako zajímavý, ale režijně to občas mírně pokulhává, holt Klein není Sequens. Rovněž jako Moučka s Marešem v rolích kriminalistů nejsou ani zdaleka to, co v zemanovských případech Brabec a Jelínek. Ale budiž... Víc než pilná a zde i tematicky velice všestraná práce kriminalistů (na úrovni spolupráce s nejrůznějšími lidi od lesníků a dělníků až po psychology a vysoko specializované doktory) zaujme psychologický příběh člověka se záhadnou minulostí, snažící se naléznout nový šťastný život. Neumann alias Florek tuší, jak jeho osud může dopadnout, možná proto nakonec udělá, to co udělá, útěchou před blížící se hrozbou mu zůstávají alespoň pár hezkých chvil s milovanou ženou v podání Libuši Švormové. Jako odlehčení zde vystupuje krásná Karla Chadimová se svým roztomile nemožným asistentem "Pacínkem" Bohumilem Šmídou. ,,To ještě před válkou, když jsme měli podnik, tak cirkusáci, aby nás věkově odlišili, říkali tatínkovi starej Carona a mě blbej Carona." 75% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ak odpustíme, že za normalizácie boli eštebáci vo filme znázorňovaní ako anjelikovia a bojovníci za spravodlivosť, tak film ako detektívny príbeh celkom funguje. Skutočný príbeh poupravený podľa potrieb vládnucej elity. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Jakkoli může film působit zajímavě z hlediska navození atmosféry (práce policejních orgánů snímána vskutku detailně), výpravy (zachycení 50.let), hudby (Svatopluk Havelka) i hereckých výkonů (Zita Kabátová, Miroslav Vladyka, Július Vašek), tak slaboduchý scénář, který se asi nevešel do souběžně natáčeného seriálu 30 případů majora Zemana, si nezaslouží víc pozornosti (narozdíl od filmařského řemesla). A pokud skutečně při natáčení takovéto normalizací podpořené agitky o zlých agentech zemřel člověk, je to smutné... A o Jiřím Plachém by se v tom případě měl natočit film Případ mrtvého muže... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Spíše psychologický film než krimi. Skutečně kriminálních věcí je zde minimum, a dokonce ani závěr není nijak akční, jak by se zprvu mohlo zdát. Problém je, že ani těch psychologických prvků zde není mnoho - třeba by šlo lépe rozebrat vztah ženy ke svému pacientovi, jít více do hloubky, dát tam i více podezíravosti. Ve svém celku vlastně bezproblémový, bezkonfliktní film bez patřičné gradace nebo zvratů. Přitom z námětu šlo vytáhnout daleko víc. A skutečně, jak tu někteří také píší, vypadá to spíše jako odmítnutý díl majora Zemana. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Hodnotím kladne, pretože aj napriek ideologickým tlakom nakoniec tajomný špión zomrel len preto, že chcel normálne žiť a nie kvôli rozvracaniu republiky. Navyše JÚLIUS VAŠEK podal v hlavnej úlohe výborný výkon. (10.1.2011) ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Trochu naivní česká detektivka, až se divím, že to pan DUŠAN KLEIN nezvládl lépe. Já bych se do tak ubohého scénáře vůbec nepouštěla, který navíc neměl ani nijak vytříbené dialogy. Ani průměr... bohužel ! ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Řekla bych, že díky komunistickým mocipánům tehdejší doby, byl tenhle kriminální příběh jen velmi volně inspirovaný skutečnou událostí. Hlavně šlo o to, aby bylo divákovi názorně ukázáno, kdo je ten zlý a kdo je ten dobrý. Ještě štěstí, že tady hrají dobří a sympatičtí herci. Kdyby to nebylo alespoň tolik zbytečně zdlouhavé. Mohla to být celkem zajímavá kriminálka. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Československou kontrarozvědku nelze přechytračit. Rozvláčný suše udělaný film o dalším z úspěchů československé socialistické kontrarozvědky. ()

Reklama

Reklama