Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skutečný nevyjasněný případ z poloviny padesátých let minulého století inspiroval o necelých dvacet let později filmaře k natočení kriminálního příběhu Případ mrtvého muže. V krátké době po sobě proniknou na území Československa s pomocí balónů dva agenti z Rakouska. První z nich zastřelí svou českou spojku, řidiče nákladního auta. Kriminalisté posléze objeví v opuštěné balónové gondole láhev s otisky bývalého číšníka Voráče, který před rokem emigroval. Voráč je skutečně dopaden na území Čech. Ukáže se však, že se sem dostal ve druhém balónu a že tedy není vrahem. Kriminalisté mezitím pátrají po totožnosti neznámého hluchoněmého muže, zadrženého poblíž polských hranic. Dotyčný písemně vypověděl, že se jmenuje Karel Neumann, pochází z Radhoště a z dosavadního života si pamatuje jen nejasné útržky. Major Sojka, jenž oba případy vyšetřuje, má podezření, že Neumann své postižení jen předstírá a že on je vrahem z první balónové gondoly. Jedna věc je však něco předpokládat – a druhá to nezvratně prokázat… (Česká televize)

(více)

Recenze (80)

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

každá doba má své tendence, tak nevím proč to omílání! Zkrátka tohle je kriminálka která vycházela z logiky. Byl provinilec,byl trestný čin ,vražda,a byli kriminalisté no a točilo se.Sice ve filmu nelítali nabušení poldové s kanónem za opaskem,lítačky aut, ale viděli jsme děj který měl logiku ve vyšetřování.Výkony herců pro které se jim říkalo PÁNI herci a lidi je milovali.A pak se dočtete o tendencích...no coment.Výborné ozvučení,kamera.Famózní režie ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Dustojnik Banderova stabu v roli zapadniho agenta poslaneho v balonu na uzemi Ceskoslovenska s neznamym ukolem.Agent vsak uz ma dost dobrodruzneho zivota a patnacti let neustaleho plneni a poslouchani rozkazu (pribeh se datuje do roku 1955), zabiji svou spojku a pokousi se prejit do Polska.Na hranicich je vsak zadrzen prislusniky lidove demokraticke armady jejichz ostrizimu zraku proste nemohl uniknout. Po zatceni predstira hluchonemost coz se mu dari a svym zpusobem se dostane mimo organizaci , ktere chtel uniknout.Ozeni se a zmeni si jmeno, zoufali policiste uz nevedi co a jak , tak mu nastrazi past do ktere se clovek jenz prezil Osvetim chyti a v zaveru filmu, radeji voli smrt svou vlastni rukou.Za zminku stoji ucnikovani meho oblibence Bohumila Smidy a samozrejme jeste ne dvacetileteho Miroslava Vladyky. ()

Reklama

Nerajohn 

všechny recenze uživatele

Koncem první poloviny 70. let se československý film pokusil vypořádat s tématem tajných agentů nastrčených Západem do Československa. Vyplodil film Případ mrtvého muže založený prý na pravdivé události. Může mi někdo vysvětlit, proč má většina filmů tak zajímavý a celkem i propracovaný rozjezd, aby konec byla rychlá a ustříhnutá nuda ? Proč se tady mluví řadu minut polsky bez titulků ? Proč oba policisté mají charismatu asi tak 100x míň než poručík Láďa z majora Zemana ? ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Jakkoli může film působit zajímavě z hlediska navození atmosféry (práce policejních orgánů snímána vskutku detailně), výpravy (zachycení 50.let), hudby (Svatopluk Havelka) i hereckých výkonů (Zita Kabátová, Miroslav Vladyka, Július Vašek), tak slaboduchý scénář, který se asi nevešel do souběžně natáčeného seriálu 30 případů majora Zemana, si nezaslouží víc pozornosti (narozdíl od filmařského řemesla). A pokud skutečně při natáčení takovéto normalizací podpořené agitky o zlých agentech zemřel člověk, je to smutné... A o Jiřím Plachém by se v tom případě měl natočit film Případ mrtvého muže... ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Oprostíme -li se od té ideologie, je to vcelku povedená detektivka se špionážní zápletkou. I když na druhou stranu si říkám, je to skutečně tak ideologické jak tu v některých komentářích zaznívá? Film jen věrně odráží tehdejší podobu bipolárního světa, kde soudruzi za každým keřem viděli narušitele ze západu a na západě zase bojovali se zákeřnými ruskými špióny - prostě tak to tehdá fungovalo. K mému překvapení ale postava bývalého banderovského důstojníka, tou dobou západního špióna, není ve své podstatě vykreslena vysloveně negativně a divák s ní tak nějak i sympatizuje, a žádná velká zášť není cítit ani ze samotných vyšetřovatelů, kteří tady vlastně dělají jenom svojí práci - i když nakonec je samozřejmě zlo po zásluze potrestáno. Je škoda že příběh nejde více do hloubky a nevěnuje se detailněji některým dalším postavám, protože výsledek mohl být mnohem lepší a nadčasovější. Pro mě lepší 3* a něco, na co se vždycky ráda podívám. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (14)

  • Magnetofon používaný Bezpečností je KB 100, vyráběný v NDR v závodě VEB Fernmeldewerk Leipzig v roce 1959. Jeho unikátnost spočívá v tom, že byl vybaven rozhlasovým přijímačem. (sator)
  • Scéna, kdy málem dojde k usmrcení Karla Neumanna (Július Vašek) nákladním vozem, si vyžádala smrt kaskadéra Jiřího Plachého. Scéna se točila v pískovně Provodín, kousek od stejnojmenné železniční zastávky směrem na Staré Splavy. Pískovna je dodnes v provozu, přibylo tam i koupaliště. (sator)
  • Na začátku filmu v úvodním slovu je pravopisná chyba. Píše se tam "vyjímečných" místo správných "výjimečných". (velkyvezir)

Reklama

Reklama