Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skutečný nevyjasněný případ z poloviny padesátých let minulého století inspiroval o necelých dvacet let později filmaře k natočení kriminálního příběhu Případ mrtvého muže. V krátké době po sobě proniknou na území Československa s pomocí balónů dva agenti z Rakouska. První z nich zastřelí svou českou spojku, řidiče nákladního auta. Kriminalisté posléze objeví v opuštěné balónové gondole láhev s otisky bývalého číšníka Voráče, který před rokem emigroval. Voráč je skutečně dopaden na území Čech. Ukáže se však, že se sem dostal ve druhém balónu a že tedy není vrahem. Kriminalisté mezitím pátrají po totožnosti neznámého hluchoněmého muže, zadrženého poblíž polských hranic. Dotyčný písemně vypověděl, že se jmenuje Karel Neumann, pochází z Radhoště a z dosavadního života si pamatuje jen nejasné útržky. Major Sojka, jenž oba případy vyšetřuje, má podezření, že Neumann své postižení jen předstírá a že on je vrahem z první balónové gondoly. Jedna věc je však něco předpokládat – a druhá to nezvratně prokázat… (Česká televize)

(více)

Recenze (80)

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Nakonec jsem ubral jednu hvězdičku. Detektivka by to byla dobrá, ale neseděla mi tam jedna věc. Jak kriminalisté už od počátku spojili přistání Josefa Somra (resp. onoho neznámého muže, který přistál na smrku) se zdánlivě hluchoněmým Vaškem, tedy Karlem Neumanem, který byl chycen na hranicích s Polskem. A pak ta cirkusačka, která měla umožnit spojení Neumana-Vacka se svým sluhou, ve skutečnosti agentem. Z ideového hlediska ovšem bez závad, tyhle věci se v padesátých letech stávaly, pochopitelně změna pojetí dějin udělala z lumpů vyznamenané. Polský žid, kterému se podařilo uprchnout z Osvětimi, se dostal do spárů banderovců, kteří z něho udělali svého člověka. Po válce se mu podařilo uprchnout na Západ - a ostatní ukazuje samotný film. Július Vašek byl skvělý herec, zajímavá byla postava jeho matky vytvořená Zitou Kabátovou, která - hleďme - vůbec neměla zakázáno "za komunistů" hrát. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Máme dva balóny bez agentů a jednoho hluchoněmýho pašeráka bez ruksaku. To jsou výsledky." Já jsem se tedy těšil na špionážní kousek, ve kterém se zlí imperialisti budou snažit ukradnout kousek toho našeho socialistického štěstí, ale místo toho jsem většinu snímku strávil v ordinacích různých doktorů. To mě nebavilo. Nicméně dvojnásobný skok na špek se docela povedl a hodně mě potěšil "blbec" Carona, který se naučil tvářit inteligentně. Ten byl jedinečný. ()

Reklama

sator 

všechny recenze uživatele

Když odstraníme politický nános tak to není tak úplně špatné. Jen si nejsem jistý že bych kdy slyšel o tom že by špioni používali pro přepravu balony..Vašek je skvělý. Příběh je na podkladu skutečného příběhu Karla Nováka. Objevil se z neznáma a státní bezpečnost se nikdy nesmířila s tím že není špionem, ač mu není schopna cokoliv prokázat Třicet let mu znepříjemňovala život a kriminalizovala jej.V dokumentu "Neznámý č.44" se můžete dozvědět více. Scéna, kdy málem dojde k přejetí hlavní postavy - Karla Neumanna (Július Vašek), nákladním autem, si vyžádala smrt kaskadéra Jiřího Plachého. Řidič nákladaku v  začátku filmu je filmový historik-Pavel Jiras. ()

moriero 

všechny recenze uživatele

Nevím, proč tady většina uživatelů nadává na komoušskou agitku. Ono je fajn být hrdým Čechem, ale taky to může znamenat, že jste nádherná sexy zpěvačka s podmanivým hlasem a pak za totáče lepíte sáčky. Holt kdo chtěl v té době temna točit/zpívat/hrát, musel jít do komoušské agitky. Tohle bylo zajímavě podané téma takového československého Jasona Bourna, které se navíc fakt stalo. Jen začátek a konec si soudruzi vybájili. Skutečný "Karel Novák" zemřel za daleko záhadnějších okolností. Za mě 70%. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Zajímavá detektivka inspirovaná skutečným, nikdy nevyjasněným případem a skoro jako další film ve stylu 30 případů majora Zemana. Poprvé jsem sledoval s naprostým zaujetím, s odstupem času a zhledávám již hluchá místa, což mě nutí srovnávat s 30PMZ a jít s hodnocením trochu níž. Scénář tedy zhledávám jako zajímavý, ale režijně to občas mírně pokulhává, holt Klein není Sequens. Rovněž jako Moučka s Marešem v rolích kriminalistů nejsou ani zdaleka to, co v zemanovských případech Brabec a Jelínek. Ale budiž... Víc než pilná a zde i tematicky velice všestraná práce kriminalistů (na úrovni spolupráce s nejrůznějšími lidi od lesníků a dělníků až po psychology a vysoko specializované doktory) zaujme psychologický příběh člověka se záhadnou minulostí, snažící se naléznout nový šťastný život. Neumann alias Florek tuší, jak jeho osud může dopadnout, možná proto nakonec udělá, to co udělá, útěchou před blížící se hrozbou mu zůstávají alespoň pár hezkých chvil s milovanou ženou v podání Libuši Švormové. Jako odlehčení zde vystupuje krásná Karla Chadimová se svým roztomile nemožným asistentem "Pacínkem" Bohumilem Šmídou. ,,To ještě před válkou, když jsme měli podnik, tak cirkusáci, aby nás věkově odlišili, říkali tatínkovi starej Carona a mě blbej Carona." 75% ()

Galerie (7)

Zajímavosti (14)

  • Na začátku filmu v úvodním slovu je pravopisná chyba. Píše se tam "vyjímečných" místo správných "výjimečných". (velkyvezir)
  • Příběh je na podkladu skutečného příběhu Karla Nováka. Objevil se z neznáma a státní bezpečnost se nikdy nesmířila s tím, že není špionem, ač mu není schopna cokoliv prokázat. Třicet let mu znepříjemňovala život a kriminalizovala jej. V dokumentu Neznámý č.44 (2000) se můžeme dozvědět více. (sator)
  • Magnetofon používaný Bezpečností je KB 100, vyráběný v NDR v závodě VEB Fernmeldewerk Leipzig v roce 1959. Jeho unikátnost spočívá v tom, že byl vybaven rozhlasovým přijímačem. (sator)

Reklama

Reklama