Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Dušan Klein natočil podle archivních materiálů československé bezpečnosti film Případ mrtvých spolužáků. Jeho děj se odehrává v roce 1963, kdy do tehdejšího Československa přijíždí západoněmecký obchodník Friedrich Schmidt. Nikdo netuší, že tu má zpravodajské poslání. Chce vyřídit starou záležitost z doby války, kdy se podílel na udání spolužáka Pavla Richtra, popraveného za heydrichiády, a zároveň navázat známosti s vhodnými lidmi, kteří by mohli jednou podle pokynů západní rozvědky pomáhat při narušování československého státu. Jeho cesta je spojena se smrtí tří dalších spolužáků… (Česká televize)

(více)

Recenze (83)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Dušan Klein taky docela překvapuje... Tendenční film, ve kterém je detektivní zápletka naprosto vedlejší, nabízí průhledný příběh zlého imperialistického obchodníka-emigranta, který je podezřelý ze smrti svých hodných kamarádů z mládí. Trapnost. ()

Enšpígl odpad!

všechny recenze uživatele

Hned jak jsem si na začátku filmu přečetl poznámku "tento film vznikl ve spolupráci s tiskovým odborem ministerstva vnitra", řek jsem si "ajéje". Nicméně hned na úvod musím říct, že se vůbec nejedná o špatnou kriminálku. Celý případ jsem sledoval ze své oblíbené pozice "dektektiva - diváka" a musím říct že mě celý řešení případu přišlo realný, ani ne tak napínavý, jako spíše zajímavý. Ano agitačka to jistě je, ale to není důvod mého odpadu. Ve studený válce byl prostě svět jasně danej a filmy na západ od našich hranic měli kladase v západních agentech a záporáky v komouších a a filmy východního bloku to měli hold zase opačně. Když mě nevadí jedna strana, nevadí mě ani druhá. Z tohoto hlediska je srovnávání s majorem Zemanem zcestné, major Zeman byla objednávka StB, která přelhávala historický fakta a ze slušných lidi dělala zločince a ze zločinců slušný lidi, tady se nic takovýho neděje a agitku, která je ve filmu zjevná nepovažuju za morálně urážející. Proč tedy odpad ? Ta agitka má totiž dvě větvě, jednu výše zmíněnou, jako že západ nám chce ublížit a bla blá, kterou považuju za neškodnou a vyrovnající západním agitkám, kde zase východ chce ublížit..., ale film má ještě druhou větev agitky, zákeřnou a plnou zloby. Ve filmu jsou totiž patrné silné protiněmecké nálady, tak silné, že jsem měl co dělat tohle nenávistné plivání dokoukat. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Rozhodně žádná tragédie, ale ani žádné velké překvapení. Film, který je podobný seriálu o případech majora Zemana je jednoduchý a krátký. To jsou dvě největší výhody 31 let starého snímku, na kterém je věk dosti znát a neznalý tehdejší situace se budou v pár okamžicích ptát "proč...". Herecké obsazení může zapomenout na největší hvězdy, ale všichni odvádí své slušné výkony (v jejich případech slušné, obecně však průměrné a horší). ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Normalizační tendenční tupá propaganda a ve výsledku i normalizační brak! A ten Vyšší princip sledovaný v normalizované televizi soudruhy vyšetřovateli byl z hlediska vyššího principu mravního vrcholně nevkusný! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Co tohle jako melo bejt? Myslel jsem, ze to bude dalsi z tech dobrejch starejch detektivek s dobrejma napadama a solidnima hereckejma vykonama, ale to co sem shlidnul snad ani Klein nemoh myslet vazne. Herci me sice nezklamali, zahrali to sice prumerne, ale do takovejch detektivek v pohode. Jenze to co tenhle film srazi je naprosto dementni pribeh. Dyt tam skoro ani zadna krimi zapletka nebyla. Stara parta spoluzaku se po letech sejde s tim, ze kdysi byl jeden z nich udavac a ted jeden spoluzak umrel. A co jako, co kurva s tim? Dyt na tom nebylo nic detektivniho, poldove se tam furt jen tak motaj, poradne ani nevysetrujou, a bejvali spoluzaci si uzivaj. Mistama sem u toho usinal. Opravdu jedna z nejhorsich starejch ceskejch detektivek. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Ach ty normalizační krimi. Méně povedený a spíše pak nudný pokud o kriminálně špionážní příběh, údajně inspirovaný motivem skutečného případu, který se stal za války. Jediný malé plus byla role klidného vyšetřovatele Jaroslava Moučky, ten se evidentně v těchto rolí cítil jako ryba ve vodě a měl i pravdu:-) Některé dialogy nehledě na dobu, jak vidno jsou stále aktuální, viz monolog Augusta a Hálek, kdy Augista Hálka označí za vejžírku! ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Z hlediska vyššího principu mravního, vražda na diváku je zločinem! Rok vzniku i spolupráce s tiskovým odborem Ministerstva vnitra ČSSR přináší normalizační zážitek o hořkosti Cupákova cyankáli a co je stejně špatné, příběh nefunguje ani jako krimi. Naštěstí je tu nechtěná komická rovina a u ní bych kromě Kuby, který v sobě evidentně pořád dusí Trautenberkovy křivdy, milerád vypíchl famózní závěr. Protistátní živel je brutálně potrestán tím, že se musí i se svým Mercedesem vrátit do Západního Německa a Moučkova elitní jednotka strážců socialistického zřízení oslavuje, že už nikdy více nebude dýchat jejich proletářský vzduch. To je win-win situace jak víno. Čest, soudruzi! ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Když Jiří Suchý dnes mluví o KDYBY TISÍC KLARINETŮ, označuje toto dílo za semaforáckou úlitbu režimu, bez níž by jakékoliv působení divadlo bylo nepředstavitelné. Nesporně je to i diagnóza tohoto Kleinova filmu. Bezvýrazný námět, nenápaditý scénář, klišé a opisování jako základní pracovní postupy. Výsledek: režisér (nota bene židovského původu dráždícího normalizátory jako červený hadr býka) nemá co natáčet, herci nemají co hrát, ale potřebná čárka je získána a možnost tvořit a hlavně realizovat atraktivnější projekty s vyšší tvůrčí ambicí zachována. Zdá se to nehrdinské? Jistě. Ale atypické? Nikoliv. Proč? Cenzuru nahradili sponzoři a nedostatečné veřejné finanční zdroje, angažovanost natáčení sice vesměs ne příliš podařených, ale o výnosnějších reklam. Neboť žít a pokud možno smysluplně pracovat se chce. Vždy a za každého režimu. Každému. ()

sud 

všechny recenze uživatele

I když nebudu brát v potaz ideologii, je tento film po všech stránkách velmi slabý. Za herce 20%. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

K tomuto mám jedinou poznámku: Kdyby místo kpt. Erby, případně mjr. Sojky hrál ve filmu hlavní fízlácké housle mjr. Zeman, vůbec bych se nedivil, spíš bych to přijal s velkým pochopením. Z tohoto snímku čiší tak neskutečný nacionalistický a protiněmecký duch až to pěkné není... Dívat se na to samozřejmě dá i když technických kvalit Sequensova seriálu film nedosahuje, v politickém podtextu si s ním však nezadá. Kdybych měl být důsledný, nedal bych žádné hodnocení, jde však o slabší film po všech stránkách, takže ty dvě * můžu střelit s klidným svědomím. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle vydávat za krimi, chce značnou dávku odvahy. Klidně to mohl být 31. případ Honzy Zemana. Nic na tom nezmění inspirace skutečnou událostí, tohle byl prostě normalizační brak o hodných kriminalistech, kteří střeží naši zem před proradnými západními agenty. Akce nula, napětí nula o inteligentím ději nemůže být ani řeč. Zlí agenti jsou samozřejmě z NSR a samozřejmě jsou to bývalí váleční udavači a Sudeťáci. Naštěstí jejich nekalé reje a snahy uškodit naší socialistické republice ve fimu bedlivě sledovalo bystré oko soudruha majora Jaroslava Moučky a Václava Mareše... Vidím to tak, že za Kleinem přišel někdo z ÚV a požádal ho o natočení nějaké krimi o tajných službách. Předpokládám, že osnovu scénáře ten dotyčný už držel v ruce napsanou... Dávám jednu hvězdu za tu nechtěnou komičnost. * ()

Willy Kufalt

všechny recenze uživatele

Hmm, tak koukat se na to dá, ostatně jako na většinu kriminálek z té doby, ale takhle manipulovat (ať už filmově nebo policejně přímo v ději filmu) s případem Vyšší princip, geniálně zfilmovaným Jiřím Krejčíkem v roce 1960, to opravdu nebyla moc šťastná volba... stejně jako scéna s besedou kolem zmíněného filmu Vyšší princip nebo nadbytečná postava redaktora v podání Svatopluka Matyáše, zbytečně evokující (i díky úplně stejné vizáži) jeho roli z 30ti případů majora Zemana (ve filmech Bílé linky a Modrá světla ze stejného roku). Ale místy to mělo i dobrý spád i občasné sondy do světa psychiky postav nebo projevy lidských charakterů a nebýt oné paralely k Vyššímu princípu, mohlo to dopadnout o něco lépe. Jinak snad jen herecký výkon Eduarda Cupáka tu za něco stojí a ještě je tu hodně zajímavé obsazení několika zapomenutých herců aneb málo okoukaných tváří do hlavních rolí (Milan Riehs, Adolf Filip, Václav Mareš). 50% ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Klein je zručný filmový řemeslník, ovšem z hledisla vyššího principu mravního asi tento film neměl vzniknout. Nicméně soudružského vysmívání se západním agentům je o poznání méně než v Případu mrtvého muže . Navíc aluze na film Vyšší princip je zajímavá - nejen scéna z televize, ale i dobové filmové plakáty. Jak napsal Nerajohn Vladimír Brabec působí jako major, ale Jaroslav Moučka a Václav Mareš jako soudruzi. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Jasně, říká se "Moučka", ale já tam teda slyším komouš. A Moučka byl teda kovanej, málokdo mi přijde takhle moc. Těšil jsem se na Cupáka, pro kterého mám slabost, jenže je ho tu málo. Zápletka tu není úplně špatná, ale chybí tempo a detektivka to úplně není. Že je tu západní agent mi nevadí, na druhé straně měli zase východní agenty. ()

5150 

všechny recenze uživatele

Pokud se přenesete přes hlášky typu "Je to západní němec, ale dřív to byl slušný člověk." a celkově ideologické vyznění snímku, zůstane pořád ještě poctivá kriminálka s dobrou zápletkou a atmosférou. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Příšerný komunistický pamflet, který si hraje na detektivku. Celý to je jen o honu na "zlého" imperalistu. Nedalo se na to dívat do konce. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Nehodnotím tento film zase tak negativně. Ano, je to normalizační vymývárna mozků, je to trochu laciný příběh. Na druhé straně je to úžasný obraz doby, témat a osudů, které v té době byly aktuální. Něco jako případy majora Zemana. Osobně tento film neodsuzuji, mrazí mě z něj v zádech, což není špatný výsledek. ()

Reklama

Reklama