Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V druhé půli 19. století zuřily sociální bouře, chudí dělníci protestovali proti vykořisťování, domáhali se zlepšení životních podmínek. V této kulise se odehrává kriminálně laděný příběh kolem hledání kompromitujících materiálů, které by prozradily ledasco nelichotivého na boháče. Jsou totiž skryty v titulové sošce... Nevýrazný film podle předlohy, která rozhodně nepatří k vrcholům tvorby Josefa Nesvadby. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

gouryella 

všechny recenze uživatele

Ani Dusan Klein se nedokazal prenest pres Achilovu patu ceskeho filmu, kerou je bezesporu detektivni zanr - ani tento film neprekrocil stin ostatnich detektivnich vytvoru nasi kinematografie. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Velice interesantní....Brousek coby chladnokrevný aristokrat... Vina v tomto případě nehraje žádnou roli zvláště, je-li pachatelem několika záměrně inscenovaných úmrtí baron.!! A vyšetřovatel? Ten si odhalením pravdy rozhodně nepolepší.. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Na to, s jakou předlohou se chudák Klein musel poprat, to dopadlo ještě výborně. Ale snažit se převést do filmu literární zmetek, to je neodpustitelné. A nepomůže tomu ani účast české herecké špičky. Nuda k ukousání. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Docela zmatek, soustředění se na nepodstatné věci a příběhová linie umírá. Bez napětí, se spoustou zbytečného balastu. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Zas tak tak hrozné jak tu někteří popisují, to nebylo. Po příběhové stránce to sice je podprůměrná záležitost, ale herecké výkony Cupáka a především mladé Jany Preissové (které to vážně slušelo) mi to vynahradili. Celou dobu jsem si říkal, jestli je vážně už těhotná (film je ze stejného roku jako Popelka, kterou musela Jana odříct kvůli těhotenství) – no a ona to ve filmu na konci sama vzpomene. Místy to mělo zajímavou atmosféru, místy se to trochu vleklo, ale průměr tomu přesto vlepím. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Kleinův výlet na práh fin de siècle natočený na prahu normalizace, po dvou dosti slabých filmech, ještě čerpá z estetiky předešlé dekády, což mu ovšem usnadňuje především historický rámec a téměř arbesovsky prostínovaný příběh, který z Nesvadbova románu originálně vyčetl Ladislav Fuks, autor scénáře. Učitel Krasl, pokrokový mladý muž, jehož skvěle ztvárnil Eduard Cupák, se vrací do rodné vsi jako cizinec: svět, který znal, se změnil k nepoznání, a on pomalu snímá ze skutečnosti závoje. Nachází jen propletené osudy a masky – a pod nimi prázdno. Poslední rouška mu odhalí, že se mýlil již na samém počátku. Ideologická příměs je na svou dobu snesitelná, v podstatě se příliš nevymyká dobové realitě a artikuluje-li socialistické ideje Krasl, integrují se pevně s jeho vlastní cestou: jeho přese vše nepolevující víra v lepší, sociálně spravedlivou společnost překonává jeho deziluzi a na prahu sedmdesátých let dvacátého století, sto let po příběhu, adresuje staletí ještě vzdálenější. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Král detektivních příběhů Dušan Klein si pozval na pomoc Ladislava Fukse jako scénáristu a podle povídky Josefa Nesvadby natočil kriminálku z období konce 19. století. Dobově ztvárněno pěkně, čemuž hodně dopomáhá černobílý materiál. Hudba Svatopluka Havelky jak jinak než klasa! ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Průměrný film, ale dlužno mu připsat k dobru, že výrazně pozvedá značně nepřehlednou Nesvadbovu předlohu. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Povedený detektivní příběh z roku 1871. Otakar Brousek jako drsný baron a továrník. Eduard Cupák v roli učitele, který bravurně zvládá řemeslo detektiva. Vražda, vydírání, další vražda. Vše se točí kolem zlaté sošky Buddhy, která obsahuje cenné dokumenty pana barona. Ve snímku kromě Brouska a Cupáka vystupují další české herecké hvězdy, mlaďoučká Jana Preissová jako hokynářova dcera, Václav Postránecký jako její nápadník, starosta obce Illja Prachařa, komtesa Milena Dvorská a další. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Velmi slušné, pomalejší zpracování kriminální zápletky s pozadím sociálního boje a mrštíkovskou atmosférou projevu E.Cupáka a především řadou kvalitních hereckých výkonů a kamerou Jiřího Stöhra. Podíl na scénáři Lad. Fuks. 3-4* ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Našel jsem zlatého Buddhu, ale je prázdný." Poněkud prázdná mi přijde celá tahle Kleinova detektivka. A hlavně dost ideologicky zabarvená. Skromný a empatický učitel Krasl v podání Eduarda Cupáka se tak může se svými detektivními schopnostmi snažit sebevíc, nakonec stejně musí "zvítězit" podlý boháč (baron Riessig). Celé mi to přitom přišlo dost rozvláčné. Zaujala mě snad jen mladičká Jana Preissová a Blanka Waleská v roli (údajně) bláznivé baronky. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Až příliš se tázal, pan kantor. Na sošný paví mor(d). Hájemství záletné, s neduhy. Magnáta v kabátci okázalém noc podzámčí nestudí, moc nebudí přec. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Důsleně natočená pseudokriminálka s výbornými herci, ale špatným scénářem, takže bez napětí a s mizernou pintou. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Jediným kladem je zde dobré obsazení a příjemná atmosféra skomírajícího Rakouska-Uherska. Problémem této české kriminálky je absence napětí a tejemna, film je chladný a nenápadný jako mrtvola v márnici. Škoda, lepší příběh, odvážnější režisér a možná by se i dařilo. ()

Reklama

Reklama