Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

… aneb Kupředu, kupředu, Bohouši a Andělo... Padesátiletý Bohouš Fischer (M. Lasica) pracuje jako referent v podniku na výrobu záchodových mís a jiné zdravotnické keramiky. Úředničina ho nebaví, k nesmyslnému vykazování kdejakých zbytečností pociťuje stále větší odpor. Chtěl by se opravdově věnovat ženě, dětem a nějaké smysluplné práci. Jenže soukolí socialistického hospodářství jej "nemilosrdně" vynese na místo ekonomického náměstka, kde je muž nucen dělat ještě větší kompromisy než dosud. Účastní se zbytečných výjezdových zasedání, na které musí z titulu své funkce shánět peníze z podnikových fondů, nebo šalamounsky řeší "pracovní" úraz dvou zaměstnanců, kteří se místo práce věnovali milostným hrátkám. V jeho soukromí to ostatně není o moc lepší. Aby jeho dcery-dvojčata udělaly maturitu, pokusí se Bohouš vyspat s jejich ruštinářkou… Satirická komedie z roku 1989 je dílem osvědčené autorské dvojice - scenáristy a spisovatele Ladislava Pecháčka a režiséra Dušana Kleina (připomeňme si jejich spolupráci na filmech o "básnících"). Film je naplněn svěžím situačním a slovním humorem a také otevřenými narážkami na absurditu reálného socialismu konce osmdesátých let. Název snímku je odvozen ze slov, jimiž se posmutnělý hrdina obrací k divákům, aby potvrdil navenek optimistickou, vpravdě však trpkou skutečnost, v níž se nachází. Premiéra filmu se konala v říjnu 1989. (Česká televize)

(více)

Recenze (143)

RajAthen 

všechny recenze uživatele

Film, ve kterém si svých 5 sekund slávy užil můj děda, přesněji jeho záda, když šel nevěda po ulici. A nechtějte vědět, kolikráte jsem již tuto skutečnost slyšel :). ()

Lupes 

všechny recenze uživatele

Pro pamětníky mírně nostalgické; reálné zobrazení skutečnosti v socialistickém táboře však brání sentimentu. Kdo nezažil, nepochopí. Existenciální (a hořce úsměvné) glosy hlavního hrdiny dodávají filmu nadčasovou hodnotu, jinak trochu nuda. ()

Chip89 

všechny recenze uživatele

Jak si udělat srandu ze socialismu v posledních chvílích, kdy jsou u moci komunisti? Třeba tímhle filmem. Opravdu se jim to povedlo, pár opravdu vtipných scén. Krize středního věku se u každého projevuje jinak. Výchova dvou pubertálních dcer, které jsou na zabití. Úžasná žena a tím vším se prolíná komunistická práce pro továrnu na hajzlíky...... Vážení přátelé, ano. Na tenhle film si udělejte čas a v klidu relaxujte:) ()

Patrik200s 

všechny recenze uživatele

Lasica v úlohe tragéda. Jeho ironický pohľad na starosti života v komunistických časoch odkrývajú obraz života našich rodičov v časoch, ktoré si dnešná mládež nevie ani predstaviť. Celkom dobrá vec na ktorú ale treba mať chuť. ()

kratina 

všechny recenze uživatele

Zahnívající socialismus v agónii, jak vymalovaný. Zde už nejsou žádné opatrné a skryté narážky, tahle hořká komedie to říká na plnou hubu, že budování socialismu už je definitivně v hajzlu (omluva za výraz, ale ono to bylo přesně tam). I když se ještě plánuje ty keramické hajzlíky vyvážet do světa. Aneb „Hlavně něco nepodělat!“ - ideální heslo dne pro ředitele továrny na záchodové mísy. „Mír lesům, mír komínům a stožárům vysokého napětí... Únor je v nás! Únor je v nás!“ jak zaníceně recitovala soudružka Spišáková, která přímo s budovatelským nadšením roztáhla nohy před generálním ředitelem. A samozřejmě osvědčené duo Lasica a Satinský v akci. Rozhovory o „pánských záležitostech“ mezi (ne)přízní osudu válcovaným Bohoušem a jeho kamarádem doktorem Berkou jsou humorné a přitom přirozené a potěšující, jak erekce po ránu u padesátiletého pána :-) ()

winstonik 

všechny recenze uživatele

Ako sa starne podľa Lasicu? Najprv stratíte ilúzie o svojich rodičoch, potom o sebe a nakoniec o svojich deťoch. Tragikomický pohľad človeka, ktorého v tridsiatke neukrižovali a podnes sa s tým nezmieril. Jo! ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Výborné tehdy, výborné i dnes. Jedna z mála věcí, které kupodivu prakticky nezestárly a nepostihl je zásadním způsobem mor směšnosti v důsledku předrevoluční realizace a porevolučního vnímání věci. Stále se rád v televizi podívám na předpověď počasí. ()

xenopus 

všechny recenze uživatele

Dušanu Kleinovi se povedlo touto komedií nastavit zrcadlo společenskému i firemnímu zřízení doby konce socialismu. Náměstí v Rakovníku od té doby zkrásnělo, oproti tomu absurdita některých situací nebo výroků zůstává dodnes - mám pocit, že když nahlédnete do organizační struktury mnoha státních úřadů, firem či institucí, a prohlédnete, jak to v nich chodí, zjistíte, že se toho za to prakticky čtvrtstoletí moc nezměnilo... Skvěle se u filmu bavím, ale zároveň mě z toho mrazí. Některé věty se už učím nazpaměť pro budoucí použití, neboť jsou naprosto trefné: "Náš podnik by měl podle všech ekonomických ukazatelů v reálné době zkrachovat. Jenže nezkrachuje. Nakonec vždycky splníme plán a jsou prémie. Jak se to dělá, nevím. A ani to nechci vědět.". "Jak jseš jednou nahoře a nezakopneš politicky, dolů tě už nikdo nedostane.". "To je nějaká naše národní schizofrenie. Neschopné pracovníky vždycky vyhodíme na nějaké vyšší místo nahoru.". "Člověk dospívá v životě třikrát a pokaždý při tom ztrácí iluze. Poprvé o svých rodičích, podruhé o sobě a potřetí o svých dětech. Vážení přátelé, ano.". Silné 4*. "Přemejšlim, jaký to je, mít radost z práce, která je vidět hned po tom, co se udělá..." ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je trochu jiný styl schůzování a karierního postupu, než u Dietlova Okresu na severu. Mám pocit, že Dušan Klein zde tak trochu s předstihem natočil pátý díl básníků. Ten rukopis je úplně stejný, hlavní hrdina idealista sledující absurdní dění kolem, hláškující figurkovité postavy a tak dále. A když vidím jako scénáristu Ladislava Pecháčka, s definitivní platností zjišťuji, že ten originální a vždy rozpoznatelný autorský rukopis není Kleinův, ale právě Pecháčkův. ()

Vikinec 

všechny recenze uživatele

Těžko se dnes hodnotí film, který se snaží s tím socialismem něco udělat. Ano, jednotlivé situace jsou i vtipné ("člověče, nezlob se u nás na krátko zdomácnělo), ale celkové pojetí snímku je z dnešního hlediska trochu mimo mísu. Prostě komunista stoupá "proti své vůli" vzhůru a my ostatní mu máme tleskat za to, že se na svět dívá trochu normálně. Každopádně film je ojedinělý tím, že je jedním z posledních komunistických a je tak trochu obrazem své doby. Lehké socialistické 3* ()

Pavel_Pan 

všechny recenze uživatele

Trochu mi film připomíná jeden díl krtečka: krtek nakreslil myšku a zajíc radil jak ji vylepšit, až pokazili plátno. Podle mne i tvůrci čekali: praskne to nepraskne? A je to bohužel znát. ()

Olafsson 

všechny recenze uživatele

Geniální výkon ležérně, přesto třeskutě, hrajícího Lasicy, nádherná Valerie Zawadská a šťavnatá dvojčata... Jen pár z těch nejsilnějších dojmů, které ve mě film zanechal. Je taková pohodová sranda, satira a zároveň lehce filozofující prozaická báseň... Takové filmy už se dneska netočí ani natočit nemohou, možná až se konečně bude rozpadat nový socialistický blok, dnes nazývaný EU... ()

krokodlak 

všechny recenze uživatele

Svěží perestrojková satira je dobrým dobovým dokumentem a Lasica je v hlavní roli skvělý. Nicméně, film nedosáhl pronikavosti Prodavače humoru s jeho souputníkem Satinským. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Víš o tom, že dvojčata chodí do školy bez podprsenky? Tady se tak přetápí, že se tu probouzí i mouchy. Svině. A Satinský jako obvoďák a jeho hláška, jak dostane někdo funkci, hned mu přestane stát. Tenhle film mám rád, protože je plný takových a podobných hlášek, navíc konec osmdesátek a konec socialismu tu valí naplno se vším, tak jak si to i já pamatuju, i když jsem si tenkrát ještě tahal za šulínka a nevěděl jsem proč. Akorát je to docela dlouhé a druhá půlka trochu ztrácí dech. 7/10 ()

cinema_cz 

všechny recenze uživatele

Příjemná Kleinova satirická hříčka natočená těsně před pádem komunistické totality. (Alena Prokopová, Ci 09/2008) ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Hořké jako fernet. Vážení přátelé, ano, tak jsme žili. Jen se děsím, že ten minulý čas přestává být minulým. ()

Související novinky

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Marián Labuda 1944 - 2018

Marián Labuda 1944 - 2018

05.01.2018

Ve věku 73 let zemřel náhle slovenský herec Marián Labuda. Syn krejčího a nadšený ochotník absolvoval divadelní fakultu VŠMU v roce 1965 a hned nastoupil do činohry Slovenského národního divadla. O… (více)

Reklama

Reklama