Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Na počátku případu stojí anonym, který upozorní policii na příliš nákladný život Dagmar Králové, laborantky Chemotexu. Ta zjistí, že dívka si opravdu žije nad poměry a až příliš často objíždí hotely v okolí, kde se však nikdy dlouho nezdrží. Kapitán Záruba se rozhodne ženu předvolat a záležitost s anonymem ukončit. Králová má mezitím ostrou hádku s inženýrem Vaněčkem, který si v domku na předměstí zřídil pokoutní výrobnu alkoholu. Příčinou je mentálně opožděný řidič Eda Pelc, který přivezl kradené zásoby čistého lihu až k němu na dvorek. Ten cestou zpátky zastaví stopařce, kterou začne obtěžovat a když se dívka brání, nešťastnou náhodou ji uškrtí bezpečnostním pásem. Když se Králová zmíní o svém předvolání, vyvolá tím mezi všemi, kdo se na nelegální výrobě a prodeji alkoholu podílí, zmatek a ředitel hotelu Černý, který je šéfem celé bandy, se rozhodne výrobu ukončit a všechny zásoby zničit. Další den ráno je poblíž místa, kde policie nalezla zavražděnou stopařku, objevena druhá mrtvá žena, Dagmar Králová. Zpočátku se sice zdá, že obě zabil stejný pachatel, tuto domněnku však vyvrátí pitva. A tak se rozjíždí pátrání po dvou vrazích, jehož prvním výsledkem je odhalení pokoutní výroby alkoholu. Od té chvíle je už jen otázkou času, kdy si kriminalisté dají všechny části mozaiky zločinu dohromady a odhalí pachatele. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (65)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Špatná černobílá česká detektivka (chatrná zápletka, absence jakéhokoliv napětí), jejíž jediným kladem je fakt, že je dobově celkem nezatížená a nemá ideologické či propagandistické pozadí... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nenadchne, neurazí. O žádný velký umění se teda fakt nejedná, ale já se na tyhle starý český detektivky vždycky rád podívám... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

První půle patří Regině Rázlové. Vystavuje své dokonalé nohy, výstřih, do kterého by se vlezla vrátnice Chemotexu i s vrátným a závorou a při tom pojídá jahody skoro stejně vyzývavě jak Máša z ruského ministerstva zahraničí. Není se co divit, že slabomyslný šofér Lábus zapojí hadici a dostane sexuální choutky! A jak se nakupí mrtvoly jedna na první, převezmou otěže vzájemně si nepřející vyšetřovatelé s pestrými vázankami.. Jistou vadou je, že divák je před nimi pořád o krok napřed a společně se řeší jen motiv druhého mordu. Na druhou stranu překvapí zanedbatelné zabarvení jak ideologické, tak „clooneyovské“ u hlasu mladého Kanyzy a úplně poslední scéna přinese zamyšlení nad podobou příčiny, která to všechno rozjela. Byl to anonym, nebo chutě starého Brouska na „tuzexovou fasádu“..? ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Plejáda dobrých herců se sešla v mimořádně podprůměrné detektivce, která si chtěla hrát na "od každého něco". Vražda, fetující prostitutka, která je členkou gangu padělatelů alkoholu (škoda, že se příběh neodehrává během prohibice), úchylný řidič, zmatek a panika. Mno, chyběla tomu již jen ukázka zoofilie, případně pedofilie. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Některé umělecké zatykače pozbývají platnost, a některé by měly být dodatečně vydány na tvůrce nedomrlých krimi jako je tahle. Dlouho jsem neviděl tak nesourodé herecké obsazení, které se tady sešlo. Lábus v jedné se svých prvních rolí připomínal svojí kreací zfetovaného týpka, který požil návykovou látku a snad se už tady připravoval na pozdější autentickou roli v epizodě "Mimikry" v kontroverzním seriálu "130 nepřípadů strážníka Emana". Ostatní herci naprosto nekoexistovali s dějem. Každý jako by hrál na sebe a přitom nic z jejich výkonů nebylo cítit. Typově ledabyle vybraní Brousek, Somr, Menšík, a upřímně, hledali byste mezi jejich poměrně sympatickými tvářemi vraha?! A přece jeden z nich vraždil. A pochopitelně na jistotu vybraní kriminalisté, a kdybyste náhodou váhali, kdo představuje zákon, tak podle šíleně spravedivého výrazu ve tváři urputně dychtícího po spravedlnosti a odhalení vraha, to spolehlivě pozná i divák analfabet. Do toho si film nabral víc než je na poctivou krimi záhodné. Řeší se víc věcí najednou a divácká pozornost je zbytečně ředěna a odváděna jinam, než by bylo nezbytně nutné. Z filmu byla cítit snaha ozvláštnit žánr krimi novátorskými prvky, ale tenhle žánr příliš nesnese přítomnost sociálních podnětů spojených s činostmi, které úzce nesouvisí s motivy násilných trestných činů. Vraždy dvou žen ano, ale proč to nezáživné omílání kolem podniku zavražděné. Takže než přijde řada na vraždu, tak jsme svědky typických socialistých mouder, které dnes už nikoho nazajímají. Raději bych bral chabou motivaci pro vraždu, než zevrubně diváka obeznamovat s tehdejšími pracovní morálkou a nekalou "živnostenskou" činností, která oproti podvodům, které se dějí dnes, působí zcela absurdně. Jedním z mála kladů téhle nezajímavě vedené krimi je Regina Rázlová. No co to asi může být za film, když v něm zaujme její provokativní dekolt víc, než všechno ostatní. Její charizma film ještě v první fázi drželo, ale poté, co se i ona poroučela "chutnat" travnatý porost na přehradě obličejem k zemi, tak film klesl na unylý blábol, ve kterém přechytralí soudruzi od kriminálky vyřeší i záhadu zamčené pařezové chaloupky Křemílka a Vochomůrky. Mé hodnocení: 20% ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Stejnojmennou knihu Bedřicha Skočdopole jsem četl asi dva dny před shlédnutím filmu. Ne že by to byla bůhvíjaká perla, ale přinejmenším první dvě třetiny byly dobře napsané. Film si knižní reálie půjčuje tu a tam, pojímá události jinak a v jiném pořadí, něco přidává, něco redukuje a spojuje, ale výsledek je ještě slabší než závěr knihy, která stála především na (zajímavých) osobnostech jednotlivých policajtů. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pozrel som si priemerne hodnotenú detektívku a nesklamal som sa. Naozaj bola priemerná. Vynikol v nej iba Jirka Lábus, ktorý ma svojím exaltovaným, kameramanom podporovaným, výkonom vyslovene dráždil. Aj keď to bola iba daň normalizácii. Vtedy mohli vraždiť iba dementi a kšeftári, dnes môže každý. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Slušná detektivka, která se překvapivě obešla bez ideologického pozadí a pro současného diváka skýtá napínavé pátrání po vrazích a šmelinářích. Rudolf Jelínek a Karel Hlušička jsou mimochodem fakt skvělá dvojka kriminalistů! ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Řemeslně poměrně slušně natočená detektivka, která poněkud upomíná, patrně dokonce vědomě, na nejlepší kousky režiséra Petr Schulhoffa. Samozřejmě nedosahuje jeho kvalit, chybí například zajímavější a zapamatovatelnější typy policistů a ani zápletka není dvakrát povedená. Sympatické jsou ovšem herecké výkony většiny "záporáků" a velmi slušná je i černobílá kamera. Celkový dojem: 70% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Hodně špatný film. Nejenom, že honí několik zajíců (tedy hned několik trestných činností), ale neoplývá uvěřitelností ani dobrou výstavbou děje. Třeba samotná královna má být asi femme fatale, ale protože nemá prostor, ani situace, kde by to prokázala, hraje ji Regina Rázlová naprosto bezradně a unudeně, protože sama neví, co si s postavou počít. Lábus dostal standardní nálepku divnočlověka. Menšík, Somr apod. hrají svůj uměřený standard a těm asi člověk nejvíc věří jejich "podnikání". Spousta dobrých herců se zde jen mihne - třeba Kodet; ale i Kanyza má snad jen dvě věty. Policisté se chovají jak pitomci. Vyšetřují vraždu mladé dívky, a když jim táta jiné dívky přijde nahlásit, že holka nebyla doma, místo aby zavětřili, odbudou to vágním tvrzením že holka přijde. Asi jedinou kuriozitou filmu je několik písní v podání Olgy Blechové (na sólovou kariéru podle mne fakt neměla), která zde i hraje (a snaží se vystavit jednu chvíli v garáži i nějaké své přednosti). Jediná dobrá replika - "Měl jste k ní vztah jako k tomuhle vašemu saabu." - "To ne. U něho si provoz platím sám." ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Rajcovní Regina Rázlová, pohledná mladá Blechová, úlisný Menšík, bláznivý magor Lábus a horlivý Jelínek s Hlušičkou – hlavní domény této československé kriminálky (dramatu). Jen škoda, že to nemělo lépe propracovanou atmosféru po celou dobu, zvláště pak druhá (temnější - pátrací) polovina mi přišla slabší než ta první „rozjížděcí“, kde se to točilo hlavně okolo sukýnky, výstřihu a spodního prádla Rázlové… ()

topi 

všechny recenze uživatele

Detektivka, ve které exceluje Jiří Lábus jako pošahanej mladík (podobnou roli si zahrál i o dva roky později, jako " Blikavej Petr " z filmu Páni kluci). Ostatní obsazení je taky v pohodě a pátrání po vraždách dvou dívek je napínavé. A Regina Rázlová v plavkách je k sežrání!! ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

3/10 Lehce zapomenutelna jednohubka z lokalniho prostredi jakehosi Hradce. Anonymni dopis, vyroba alkoholu, dve vrazdy, minisukne tesne pod carou ponoru, exelentni Labus, prvoplanova absence socialistickeho podtextu, primitivni vysetrujici metody, "psychologie" nekterych postav - vic nic. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

Môj 600-stý koment: Výborná detektivka.Príjemná hudba kvalitný scenár,kvalitný herci,prekvapivý záver - a hlavne má to tú atmosféru akú ma mať správna detektivka.I teraz pozerám.Páčilo sa mi to kedysi a teraz ešte. viac.moja zaujímavosť: Všetky pesničky vo filme spieva Olga Blechová-Matušková, ktorá stvárnila i jednu z vedľajších postáv. (Zdroj: novinky.cz) (dyfur) ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Kriminálka sedmdesátých let, která patří k těm méně vysílaným. Ač se nejedná o převratný snímek a je to poměrně jednoduchá zápletka, je to taková pohodovka nedělního odpoledne. Výborné herecké obsazení a hubený Jiří Lábus v záporné roli, která je ale jiný "šálek" než Rumburak. V dnešní době, kdy proběhla republikou metanolová aféra s mnoha mrtvými, je tento snímek obrázkem o tom, že kšefty v této oblasti, tu kvetly již dávno. Vše doplněno neustálými záběry kamery na dekolt Reginy Rázlové. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Velmi dobra kriminalka, vyborna atmosfera a genialni podivin Jiri Labus. Mrzi me, ze tento zanr vlastne z ceske produkce uplne zmizel... ()

Reklama

Reklama