Reklama

Reklama

Noc požírá svět

(festivalový název)
  • Francie La Nuit a dévoré le monde (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Po evropsku artový a minimalistický zombie horor z Francie pojednává o osudu novodobého Robinsona Crusoea. Pro muzikanta Sama ovšem opuštěný ostrov, na kterém ztroskotal a osaměl, představuje činžovní dům v Paříži, a širým mořem se pro něj staly ulice plné nebezpečných, krvelačných oživlých mrtvol. (Letní filmová škola)

Recenze (48)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Hodně originální zombie film se zajímavě variovaným námětem a hodně podařenou hudební složkou...je vždy osvěžující vidět podobný přístup, když to v kontextu žánru vypadá, že už nelze přijít s ničím novým a pak někdo přijde právě s takovýmhle snímkem...pohledem na žánr z jiné strany...zajímavá nálada z bezčasí uvnitř domu, spíše psychologický ponor do vývoje života v osamění a v bezvýchodnosti, hledání motivace a odvahy...spíš drama než hrůza... ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Bavilo ma to asi rovnako ako nedávny The Cured. Takže nebavilo. Celá prvá hodina je len motkanie jedného chlapa po dome. V uliciach na neho číhajú zombíci, a myslí si, že je posledný živý na svete, tak vedie trápne dialógy s uväzneným zombíkom, strieľa na nich farbou, zachraňuje mačku, a pravdepodobne sa väčšinu času nudí rovnako ako ja. Ono to mal byť najskôr psychologický horor, lebo niet sa čomu diviť, keď mu začne hrabať. Čím pomalšie tempo, tým lepšie. Gore žiadne, a aj keď nemŕtvi nevyzerali najhoršie, boli využití len v minimálnej miere. Je pekné, že si režisér potrpí na originalite, ale nie s takou zdĺhavou one man show. A ani oživenie v záverečných piatich minútach už na celkovom dojme nič nezmení. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Najhoršie je, že neviem, čo sa im stalo.“ Štvrtá hviezda francúzskemu komornému zombies kúsku o veľa neunikla, ale po skvelej prvej polovici tempo výrazným spôsobom uvädne. Vidno, že tvorcovia nevedeli, akým smerom príbeh nasmerovať. A tak ho nenasmerovali v podstate nijakým. Prvá polovica ma každopádne bavila. Pripomínala interaktívnu počítačovú hru. Hrdina musí prehľadávať veľký činžiak. Poschodie za poschodím. Byt za bytom. V jednom nájde zbrane, v druhom zásobu jedla, v treťom naňho striehne nebezpečenstvo. Ale ako vravím, postupne atmosféra a dobré tempo upadnú a nezachráni ho ani pokus o akčné finále a sympatický „výťahový“ zombie. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Názov skvelý, ale film skôr priemerný. Tichší, pomalší zombie počin, ktorému by sedela tiesnivá atmosféra - aká tu však nie je. Celé to plynie tak nejak v pohode, masky a útoky zombíkov sú síce fajn, prostredie tiež, ale hlavný blbeček je zväčša neohrozený a bohužiaľ aj nezaujímavý. Za 3* v pohode, ale čakal som viac; názov a trailer ma pred časom zbytočne nalákali. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Extrémne tichá, pomaly plynúca zombie “ochutnávka”, ktorej najsilnejšia “karta” spočíva v pomerne realisticky poňatom príbehu. Aká to škoda, že sa z tak ťaživej atmosféry nepodarilo vyťažiť viac. Toľko skvelých momentov vyšlo navnivoč, že neviem či mám tento “nápad” chváliť, alebo haniť. Takto len a len obyčajný, priemerný, “psycho” zážitok, ktorý mohol, no bohužiaľ, nijak mimoriadne nevyužil svoj veľký, nie len hororový potenciál. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Komorní intimní drama se tváří jako zombie survival, jenže hlavní postava - Sam - se chová spíše tak, jak by se asi člověk v dané situaci chovat neměl. Tedy jako instruktážní film, co nedělat v případě vypuknutí zombie apokalypsy, dobré, jako osobní drama zoufalce spíše průměrné. Některé scény mají zajímavý náboj a poetiku - diskusní chvilky s Alfredem, chytání vody na střeše, koupání u krbu, minimalistická hudba na cokoliv za asistence Sarah či tělo zabalené do bílé a obložené svíčkami. Nu a pak jsou zde scény, za něž by si zasloužil Sam vyfackovat, a momenty, kdy se zastaví čas a člověku padá hlava a zavírají se oči. Podobný Rammbock (2010) se mi líbil více. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Existují případy, kdy takto vyprávěný příběh funguje, ale tady to vůbec nefungovalo. Bylo to určitě myšleno dobře, ale myslet je hovno vědět a diváka to spíš nechá chladným a brzo na něco takového zapomene. Nic se tam neděje, celý film je bez pořádného dialogu a ani hlavní hrdina není moc sympatický. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Brokovnici nabil, naději si zabil." Trocha té postapo lyriky, jeden výtah s kámošem na nemrtvý pokec a dvě kočky, jedna na ulici olizující krvavé rány zombíků, druhá již zbůhdarma se kazící v pokoji, co víc si může chlap, t.č. stopro single, od postapo života přát? V mrtvém městě, na střeše ztracené v nekonečném moři statisíců dalších placatých střech? Mimochodem, Paříž je dost depresivní a bezútěšně placaté město i normálně (jedna čouhající konstrukce ze stavebnice Merkur to nevytrhne) natož po apokalypse. Chudák Sam měl pech. V pěší road movie The Battery by měl kámoše a volnou krajinu k toulání, v Nadosmrti spolu by sice byl zabedněný v bytě, ale s milující ženou, no a v #Žiju by si po laně posílal balíčky s dívkou odnaproti. Taky si mohl na Roisy koupit letenku do Korei (the train ticket to Pusan includes), aby viděl svět. Sam bohužel skončil v bytě bejvalky (to nechceš), navíc úplně sám v Noci požírající se nudou. Poselství filmu bolestně (ne)jasné. Apokalypsa příjde, bude to opruz a s Alfrédem ve výtahu moc nepokecáme? Výstřel skrz strop, kolem hlavy a skrz dveře. "Jenom tři nábojnice, pro Sama bez samice". ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Minimalistický zombie horor, který mi trochu připomínal Boylovo 28 dní poté. Jen je to v tomto případě ještě výrazně menší, bez napětí akce a vlastně i jakékoliv hororové zábavy případně poutavých charakterů, které by diváka tím vším provedly. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Minimalistické jistě, ale artové? Ačkoliv možná už mi není jasné, co je a není artový film. Nicméně ať tak či onak, z mého pohledu se jedná v rámci žánru o svěží vítr a sám jsem byl překvapen, jak mě to bavilo. A to se tu vlastně nedělo nic zvláštního. Pokud jde o útoky zombíků, tak ty byly spíše sporadické a ačkoliv masky byly celkem fajn, nevybočovaly ze standardů. Každopádně ústředním motivem je samotné počínání hlavního hrdiny. Ten se chová naprosto racionálně. Prolézá byty v opuštěném baráku, bere si co se mu hodí a v nezáviděníhodné situaci si snaží najít i nějaký čas na zábavu. Občas samozřejmě propadá malomyslnosti, ale Rocher u toho netlačí na pilu, takže i to působí přirozeně. Prostě když si položíte otázku, co bych v podobné situaci dělal/a, tak tady naleznete odpověď. A to mě bavilo. 75% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Francouzský snímek „Noc požírá svět“ je dobrou ukázkou toho, že je možné natočit zombie film, který bude trochu jiná a přitom povedený. Není to skvělý film, není to nic vyloženě nového, ale je to docela dobrý pohled na jednoho člověka a na jeho osobní boj ve světě, který se hodně změnil a který má jiná pravidla. To vyrovnávání se je z psychického hlediska zachyceno velmi dobře. ()

Quint 

všechny recenze uživatele

Když v dnešní záplavě zombie filmů ještě někdo dokáže přijít s něčím neotřelým, tak to velmi potěší. Přitom stačí spojit zombie film s bezeslovným postapo subžánrem „poslední muž na zemi“, uzavřít hlavního hrdinu do činžáku a sledovat zombie apokalypsu čistě z jeho omezené perspektivy, skrz okno. A jak už to tak u posledních lidí na zemi bývá, postupně se začnou nudit. Hrdina tedy většinu času bojuje spíše s nudou a osamělostí než se zombíky (v jednu chvíli se dokonce snaží spřátelit se svým zombie sousedem). Jsou sice chvíle, kdy už je té nudy až příliš a my se začneme trochu nudit s ním, ale většinu času si budeme užívat osvěžující minimalistický koncept plný neokoukaných nápadů, které v zombie filmech běžně neuvidíme. Už jen samotní zombíci se tu projevují trochu jinak, než jak je známe. Nevydávají totiž žádné zvuky. Jsou naprosto tiší, což je nejen mrazivé, ale zajímavě to i koresponduje s faktem, že jde vlastně z větší části o němý film. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Film nie je vyslovene zlý, ale je príšerne nudný. Svojim poňatím sa snažil režisér napodobniť povedzme film Já, legenda s legendárnym Willom Smithom, ibaže filmu chýbala rovnako ťaživá atmosféra a rovnako tak výborný výkon hlavného protagonistu. Pomerne dobré kostými zombíkov nestačia k tomu, aby bol zombie film úspešný. Keď sa Sam prebudí (prespať nástup Zet apokalypsy a pri tak bujarej oslave by bolo nemožné) a necelý deň pobieha po opustenom dome z kuchynskej linky zbiera omrvinky akoby nejedol už niekoľko dní (a pravda ak netrpel cukrovkou) už v úvode naznačili, že nepôjde o vydarený Zet film a zvyšok filmu to bohužiaľ iba potvrdil. Šancu tomu môžete dať, ale nepochybne existujú podstatne lepšie filmy.Film nehodnotil zdejší hororový expert, ktorý je pravdepodobne tak chudobný, že zo zásady hodnotí odpadom všetky novinky, ktoré prichádzajú do kín, keďže na lístok si praktizovaním blow jobu už zarobiť zrejme nedokáže. ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Trosečnické melancholické horrorové drama, které nic nepřináší. Kdyby však začínalo tam, kde skončilo, mohlo jít o slušný napínák. Takhle je to jen o tom, jestli má hlavní postava dostatek fazolových konzerv, aby přežila další měsíc. 50% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tak jsem konečně našel nějaké DOBRÉ minimalistické postapo. Nudě se to sice místy nevyhne, ale tak mě to celkem zaujalo. Sám nechápu čím, skoro nic se tam nestane a samotný nápad by vystačil na krátkometrážní film. Asi je to tím, že to mělo slušnou atmosféru (a minimálně prvních 20 minut mi to přišlo hodně napínavé), ale především tím, že to mělo chytře vymyšlený scénář. Režisér hlavního hrdinu zavřel do jednoho činžáku, kde má dostatek jídla, vody, přístup skoro do všech dveří a vždycky se má čím zabavit. Tedy aspoň zpočátku, než mu ta samota začne lézt na mozek. Vše je ale dobře využito, promyšleno, i pár drobných zvratů zde je a vše je slušně (s minimem nelogičností) propojeno dohromady - a asi právě proto mi Noc požírá svět tak sedlo. A taky musím ocenit i občasný humor, který to oživil. O nějaké hloubce nevím jestli se rozepisovat, když to říká to samé, co snad všechny minimalistické postapo filmy - člověk nedokáže sám vydržet dlouho a začne mu hrabat. Doporučit to asi nemůžu, věřím, že to spoustu lidí unudí a já sám se divím, že to nebyl můj případ. Škoda jen, že zde nejsou lepší a charismatičtější herci, možná bych pak šel i s hodnocením výš. Na to, čím ten film je, je vedený velmi dobře. Silné 3* ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Komorné a pomalé ako čas, ktorý plynie hlavnému hrdinovi. Nazývať to hororom je komické a tak divák ktorý očakáva zombie masaker a litre krvi s hrôzou zisťuje, že sa toho nielen že nedočká, ale i že sám zomrie .....od nudy. ()

Související novinky

44. Letní filmová škola Uherské Hradiště

44. Letní filmová škola Uherské Hradiště

21.07.2018

Letní filmová škola Uherské Hradiště letos proběhne od 27. července do 5. srpna a ponese se ve víru oslav – 100 let výročí od narození Ingmara Bergmana, 100 let od vzniku Československé republiky,… (více)

Reklama

Reklama