Reklama

Reklama

Veronika

(festivalový název)
  • Španělsko Verónica (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Skutočný príbeh o študentke cirkevnej školy v Madride, ktorá sa kvôli pracovnej vyťaženosti matky neustále musí starať o trojicu mladších súrodencov. Keď počas dňa zatmenia slnka, v roku 1991, spolu s dvomi spolužiačkami, podnikne nevinnú zábavku so špiritistickou tabuľkou "Ouija", ani v najhoršom sne by dievča nenapadlo, aký to bude mať dopad. V ohrození života temnými silami sa ocitá nie len ona samotná, ale i jej mladší súrodenci .. (*CARNIFEX*)

(více)

Recenze (121)

verbal 

všechny recenze uživatele

Veronyka Mižigarová vyrůstá ve zvláštně neutěšených poměrech. Extrémně fertilní matka Mižigarová se může posrat, aby uživila své dětské přídavky, tudíž je furt někde v prdeli a shání barevné kovy, přičemž však celá pětičlenná famílie zdá se legálně kočuje v luxusním bytě, zabírajícím celé patro, v němž dojít z jednoho konce na druhý vyžaduje půl dne, pohorky a buzolu. Veronika má permanentně na krku všechny brilantní mladší sourozence – mentálně nedostatečného, pochcávajícího se Romana, slaboduchou Sandru a rychloprstého Dezidera. Ač nejstarší, je Veronyka taky piča. Nebo se aspoň tak chová, zejména, když během zaromování slunce vyvolá něco, co klidně může být mayský démon, čert, Káča nebo jen starý cigoš vyválený v bahně, co se jim pak šourá po kvartýru, dělá bordel a sviní zespoda všechny matrace. Ten dehtový neposeda Veronyku posedne neposedne, a dělá to sveřepě tak dlouho, dokud ji nepřinutí pořádně otevřít hubu a zařvat „Uááááá“, a dokud přiopilý, službu konající městský strážník Milan Varga nenapíše do protokolu, že šlo o „paranormálňý zjef“. Pak to skončí a ani není nutno toho nezbedníka poslat zpátky do kvíje nebo do prdele. Zbytečně hezky natočená a slušně zahraná, v pár okamžicích i atmosférická, avšak z nekonzistentních hoven uplácaná rychlokvaška bez hlavy, paty i čehokoliv mezi tím. Plazivý Pako se sice stále urputně snaží pořádně si nagelovat démonoskop, ale zdá se, že se famózním REC 2 zcela vymítl. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Niet pochýb o tom, že Španielom tie duchárske kúsky celkom idú. Mňa to bavilo, aj keď pre stálych odporcov tohto žánru to opäť bude pravdepodobne len opozerané, rutinné, detinské a neviem aké klišé, kde je všetko dobre známe. No, môžu skúsiť nakrútiť duchársku originalitu, a možno pokľaknem od úžasu. Takže ak sa divák zmieri s tým, že sa zas a znova jedná o nepodarenú hru s ouija doštičkou, tak si to vychutná. Pekná holčina musí ochrániť svojich súrodencov pred zlým duchom, lebo otvoriť pekelnú bránu je omnoho jednoduchšie ako ju zavrieť. Technicky zvládnuté na výbornú, prízrak podarený, herci hrali presvedčivo, aj keď decká boli občas otravné, no to prežijem. Záver dostatočne akčný. U mňa na podobnej úrovni ako vydarené pokračovania Ouija či Annabelle. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Režisér Paco Plaza( Rec 1,2,3) si dal od Zombie pauzu a vrhl se na Exorcismus,což je snad ještě otřepanější téma než Zombie a nepřišel absolutně s ničím novým. Technicky je film na slušné úrovni, ale to se jako plus příliš brát nedá vzhledem k režisérovi to byla automatická věc, jinak se jede dle klasické šablony. Pro mě je tenhle druh hororu velmi nezáživný, jelikož divák viděl jeden, viděl všechny a jelikož zde chybí lekačky i gore, tak jsem si zde nenašel nic, co bych si mohl z filmu odnést. Vzhled démona ujde a závěr je docela akční, takže vyloženě utrpení to není. Pro fanoušky žánru snesitelná a koukatelná záležitost, pro mě spíš ztráta času. 55% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Boh s tým nemá nič spoločné.“ Údajne ide o jediný prípad v histórii Španielska, kedy policajná správa pripúšťala (po obhliadke miesta činu a prešetrení celého prípadu) výskyt paranormálnych síl. No... neviem no. A film? Tiež neviem. Občas to vyzerá ako od Balaguera, občas ako od Plazu, ale nakoniec je to „klasický“ Paco Plaza. Ani dobré, ani zlé s pár super scénami, ale tiež s množstvom hluchých a priemerných so stereotypným tempom a unavenou réžiou. Hlavná hrdinka pekná, ale tiež hysterická, atmosféra OK, ale občas nudná... A takto by som mohol pokračovať. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

V roku 1991 dostala madridská polícia telefonát, v ktorom mladé dievča žiada o pomoc. Pri prešetrení prípadu sa zistilo, že dievča sa spolu s kamarátkami hralo s doskou Ouija, pomocou ktorej na seba privolalo desivú entitu, ktorá sprevádza každý jej krok. Jej rodina sa preto ocitla v obrovskom nebezpečenstve. - Pre mňa obrovské prekvapenie, ktoré hravo strčí do kapsy americké horory s miliónovými rozpočtami a slávnymi hereckými menami. Deti to odohrali na výbornú a skutočne mi na nich záležalo. Sandra Escacena, pre ktorú je to herecký debut, podala špičkový výkon a jej ďalšie kroky budem pozorne sledovať. Verím, že zostane u hororu, a neobávam sa, že by tomu bolo inak, pretože hororoví tvorcovia zo Španielska sú v tejto oblasti velmi pokročilí a v poslednom desaťročí vyprodukovali viacero výrazných mien. Strašidelných sekvencií je dosť a fungujú správne, takže jediné, čo v tomto prípade bolo pre mňa problémom, je trochu pomalší spád. Nevylučujem, že sa k tomu v blízkej budúcnosti vrátim a hodnotenie pôjde ešte vyššie, pretože okrem špičkového The Crucifixion od Xaviera Gensa som v tomto subžánri v poslednej dobe nezaznamenal nič lepšie. + herečka z REC 3: Genesis ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

"Verónica", je skutočný príbeh o študentke cirkevnej školy v Madride, ktorá sa vzhľadom k pracovnej vyťaženosti matky, neustále musí starať o trojicu mladších súrodencov. Keď počas dňa zatmenia slnka, roku 1991, spolu s dvomi spolužiačkami, podniká nevinnú zábavku so špiritistickou tabuľkou "Ouija", ani v tom najhoršom sne by ju nenapadlo, aký to bude mať dopad. V ohrození života temnými silami, sa tak ocitá nie len samotná Verónica, ale i mladší súrodenci .. "Paco Plaza" je v mojich očiach skrátka frajer "Luke". Spracoval tromi originálnymi, odlišnými spôsobmi všedný zombie subžáner, vďaka čomu sa navždy vryl do mojej mysle (REC I, II, III). Očakávania v podobe "Verónica", boli teda naozaj veľké, pričom jakožto milovník ducharín, vždy dúfam, že dostanem omnoho viac, ako len pridanú hodnotu v podobe slušnej atmosféry. Nie, vyvolania laku sa divák príliš nedočká, no kvalita spracovania je viac než slušná (!), dokonca miestami v určitých pasážach vďaka hudobnému doprovodu, pripomína 80´tkovú tvorbu. Paco vie čo chce, vie čo robí, vie pracovať s postavami, ktoré sa zhostili svojich úloh na výbornú, pričom samotná story sa síce môže zdať ako otrepaný klišé príbeh, no mňa rozhodne táto varianta nijak nenudila. Film ma bavil, zaujal, som veľmi spokojný, no a i keď sa pýta skôr trojhviezdičkový variant, budem veľmi milosrdný, a hodnotením okopírujem “PaedDr. Hasumin-a". ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Až na krátkou scénku s živými obrazy (natočte někdo Layers of Fear!) vlastně vůůůbec nic nového. Po REC jedničce a dvojce tudíž opět spíše průměr. Sváteční diváky hororů možná zabaví, pravidelné nenadchne. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Ani se mi nechce věřit, že ještě někdo skočí na obehraný trik - podle skutečné události. Na druhou stranu je to napsáno v úvodu i závěru tak opatrně, že i autoři dávají najevo - pozor, fikce. To ale není nejdůležitější, klíčové je, že tu máme další nudnou a nestrašidelnou duchařinu, což je smutné. Pokud staré španělské gotické horrory mají výbornou atmosféru, pak těm současným se ji navodit nedaří. Velmi slušná kamera se smyslem pro symboliku a detail a k tomu solidní španělská hudba jsou největšími klady snímku. Občas se najde nějaká pěkná scénka, i když nakonec připomene Freddyho (skutečnost-sen-skutečnost) nebo Hellraisera (matrace především). Za pochvalu ještě stojí šťastný konec pro hlavní hrdinku. Jinak ztráta času... ()

3497299 

všechny recenze uživatele

Paco Plaza vrší klišé, banality a samé laciné krámy. Nic není původní, všechno jen hloupě efektní, ale beze smyslu. Téměř Ed Woodovský nedostatek pozornosti k detailům. Kýčař. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Pěkně natočené a místy zajímavé bubání, které bohužel ale přináší jen jednu jedinou odlišnost od většiny dnešní hororové tvorby - nemluví se tam anglicky. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Nevěřil jsem, že se po zpackaném Rec na Paco Plazu ještě podívám, ale je to tu. Talent má, to se musí nechat, duchařina která má atmosféru, i dobrou hudbu. Bohužel tomu chybí větší napětí, v prvních minutách ho dokáže perfektně vytvořit, ale jak rychle vytvořil, tak ještě rychleji zmizí a přijde až v závěru, který byl povedený. Španělská atmoška se nezapře a děj je na dobré úrovni. Do plného počtu chybí hodně, ale průměrem bych tento horor urazil .. 7/10 = 71% ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Verónica nepriniesla do žánru nič nového, čo by ma akýmkoľvek spôsobom či druhom inovatívnosti prekvapilo a zaujalo. Pokiaľ mate duchariny napozerané od A po Z, Verónicu si nemusíte ani púšťať. Snímka diváka neurazí, ale ani nenadchne. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vraj skutočný príbeh študentky, ktorá doplatila na svoju hlúposť a stiahla so sebou aj svojich súrodencov... Musím uznať, že v porovnaní s inými duchárskymi filmami, ktorých je celá halda, to nebolo vôbec zle technicky zvládnuté. Vidno, že si režisér nechal na spracovaní záležať. Kamera spolu s muzikou tu príhodne gradujú kľúčové scény a hlavnou mierou tak prispievajú k zimomravému dojmu a celkovej duchárskej atmosfére. Navyše ju umocňuje aj punc reálneho príbehu. Oceňujem tiež detských hercov, hlavne tú najstaršiu a toho malého chlapca. V súčasnej duchárskej mizérii ide rozhodne o nadpriemerný počin. 75/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Film splácaný z nejohranějších žánrových motivů a klišé. Nebavilo mě to a měl jsem pocit, že tam skutečně není nic, co bychom neviděli stokrát jinde. Nenároční fandové hororů si zde asi přijdou na své, ale osobně se mi ten film už po pár dnech skoro vykouřil z hlavy a považuji ho za ztrátu času. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

I duchové mají své dny. A čekají, až je zpruzená patnáctka vyvolá, aby si zkrátili nudné chvíle čekáním na El Clásico, u něhož se zabaví nejvíc. Jinak nám podávají zprávu, že se u nich nic nového a nadstandardního neděje. Pořád se straší, straší a zase straší, přičemž závratně stoupá prodej matrací, které po tom nájezdu nelze uvést zpět do původního stavu. Patnáctka má na starost tři malé sourozence, nyní ještě musí řešit ducha v domácnosti. Paco Plaza dlouho hraje na nervy. Nechce ukázat, co straší vě španělské domácnosti. Paranormální aktivita ovšem dosahuje nebývalých hodnot. Máma (Ana Torrent) věčně v práci, čekal bych, že když to do ní někdo čtyřikrát "naházel", že bude atraktivní. Ne, fakt nebyla. A tak je chudák Verča (Sandra Escacena) na všechno sama. A ponaučení vyplývá zcela zjevně - spiritistické seance nebrat a ohlídat si prvotní menstruaci. Zásadním nelibým záporem je nesympatická hlavní hrdinka, v podstatě nikdo mě z její rodiny nezajímal. A celé to strašení má naivní rozměr. Zpočátku shluk výjevů, někdy skutečných, z větší části to byly hrdinčiny psychické úkazy, patrně hormonálního původu. A celkově Plaza jen přetvořil známý duchařský koncept, zasadil jej do dávnověku, rok 1991, udělal z toho "příběh ve stylu skutečných událostí". Mezi námi, on to není úplné "pako", dbal i na zajímavé detaily, působivé hudební vsuvky a jiné, jen u mě převládá názor, že moc "duchařský" žánr neobohatil. Produkčně trochu zaostalé, finále ovšem dostatečně skvostné, průběh filmu vcelku pohodově zmrazující, ale jen místy. Je přece jen lepší s duchy nevést územní spory, netahat je do domácností a celkově být s nimi zadobře. Plaza sice nepředvedl nic mimořádného, ovšem ani nijak zásadně neselhal. 6/10 ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Narazit na slušný duchařský horor se stává neřešitelným problémem posledních let. O to víc si vážím podobných kousků, které se v posledních letech daří točit zejména ve španělsky hovořících zemích. Hned na začátku potěší inspirace skutečnou událostí, která vždy hororům dodá ten správný nádech. Na hlavní hrdinku se moc hezky koukalo a vytknou se jí dalo snad jen to, že za celou dobu neukázala kozy. Bylo mi sympatické, že se zde nesázelo pouze na laciné lekačky, ale autoři si dali práci s budouváním tísnivé hororové atmosféry, kdy mě několikrát příjemně zamrazilo v zádech. Doporučuji sledovat s někým, kdo se hodně bojí a koho můžete po zbytek večera strašit. To umocňuje zážitek ještě na vyšší úroveň. [80 %] ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Původně jsem chtěl tuhle Veroniku, rovněž z roku 2017, ale ta   asi nemá ani titulky a tak jsem nakonec sáhl po této obyčejné duchařině.  Úvod pak sliboval alespoň standardní návštěvu zaručeně reálného světa tajemných sil Jamese Wana a ani následující události nenasvědčovaly, že bychom se vydali výrazně odlišnějšími cestami, ať už horšími či lepšími a jedna scéna byla dokonce i hororová! Zhruba po třičtvrtě hodiny sledování mi ale došlo, že po všech těch plesnivějících flecích po nočním pomočování na matracích a schizoidních epizodách hlavní hrdinky se události vlastně nikam neposunují a nikdo ani neumřel a pravděpodobně ani neumře a o slovo se přihlásila paní nuda a nezbylo než ji dát prostor. Dokoukáno tedy spíš z povinnosti než zájmu. Závěrečná scéna pak  měla být zřejmě děsivá, ale mě přišla jen děsná.  Hodně odřené dvě hvězdy a spíš za byt v celém patře, kdy mi to koukání do oken vlastního bytu došlo až někde v polovině filmu. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jestli vás navnadí ta věta o policejním archivu, vykašlete se na celý film. Je to děsná kravina, takže nebudete spokojeni ani jako příznivci hororů, ani jako jeho odpůrci (což jsem já). Sandra Escacena je pěkná. ()

Reklama

Reklama