Reklama

Reklama

Tenkrát v Hollywoodu

  • USA Once Upon a Time in Hollywood (více)
Trailer 1
USA / Velká Británie / Čína, 2019, 161 min

Scénář:

Quentin Tarantino

Hrají:

Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Emile Hirsch, Margaret Qualley, Timothy Olyphant, Julia Butters, Austin Butler, Dakota Fanning, Bruce Dern (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V devátém filmu kultovního režiséra Quentina Tarantina se televizní herec (Leonardo DiCaprio) a jeho dlouholetý kaskadér (Brad Pitt) rozhodnou prosadit se u filmu na konci zlaté éry Hollywoodu - v roce 1969 v Los Angeles. (Falcon)

Recenze (1 757)

topi 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli na světě existuje větší filmovej fanoušek a větší srdcař, než je Quentin Tarantino. Na jeho filmech obdivuji, že ať už se odehrávají v jakékoliv době, iluze toho okamžiku je dokonalá, sebemenší detail vymazlený. Tak jako tahle exkurze do Hollywoodu z konce šedesátých let, která je tak opravdová, že po celou dobu sledování jsem vrněl blahem a slzy se mi smíchy, štěstím a krásou draly do očí. Tak jako u většiny jeho filmů i přes delší stopáž jsem si nepřál aby skončil, ale trval dále, dále a dále...Tohle už je pro mě vždycky jistota, že se jedná o výjimečné a precizní dílo. Začlenění Mansonových dětí a Quentinova fikce je prostě žrádlo, které jsem sežral i s navijákem a při její projekci mě spadla brada až na zem. Miluju Tarantinovi verze, ať třeba u Panchartů jeho vize konce 2. světové války, v Djangovi jak pojal Ku-klux-klan nebo v tomto případě pointa kolem kultu Mansona. Zmiňovat vizuální stránku, propojení hudby nebo herecké výkony by bylo zbytečným tlacháním, tohle je vždycky klasa největšího kalibru!!! Takovouhle parádu si velice rád zase brzy zopáknu. Další geniální zářez ve filmografii Quentina Tarantina. ()

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele

Ultimátní filmařská lahůdka. Quentin pořád umí a jeho retrovýlet do konce 60. let je parádní ukázkou toho, jak mají vypadat, ale i znít, filmy. Neskutečný zvuk filmu prosycený neustálou hudbou a zejména dobovými reklamami linoucími se z rádia, mi připomněli profesionální práci jako kdysi u American Graffiti. Leo je skvělý, ale tomuhle filmu jasně dominuje Brad. A v momentě, kdy si na střeše domu sundá triko, musel jsem rychle zagooglit, kolik že mu to pacholkovi je. S pohledem na věk jsem jen smutně doznal, že mám co dělat, pokud bych chtěl za nějakých 17 let vypadat takhle... No a pak to finále. Prostě mlask. Quentin by si zasloužil hubana. Skvělé, jako vždy... ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Sharon Tate z toho vyšla jako vítěz, pohádkově. Narozdíl od hnusné skutečnosti. Když pominu všechny Tarantinem vymazlené scény pro milovníky filmu, oba dva skvělé protagonisty, ten, kdo mne naprosto uchvátil v krátké roli, byl Damian Lewis, ta podoba tam byla neuvěřitelná. Přepadení domu, včetně obrany psem,bylo skvěle natočeno a opět mne utvrdilo v tom, že v životě bych si takovou nehezkou mrchu nepořídila, i kdyby na mne koukala jako lilium. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Klasická tarantinovka mě jako obvykle trochu nadchla, trochu naštvala a nakonec zanechala na rozpacích. 1) Filmu chybí nosný příběh i zápletka. Vzájemně nesouvisející mikropříběhy jsou natočeny výborně, divák je doslova vtažen do děje, ale dohromady tvoří nepříliš konsistentní mozaiku. Jako divák z netarantinovského světa se ptám: O čem film je? Co chce říci? Odpovědi neznám._____ 2) Je svým způsobem zábavné sledovat, kdo ze známých tváří amerického filmu se tu objeví v nejrůznějších štěcích._____ 3) Spousty odkazů na reálie 60. let jakož i na další americké filmy a jejich postavy předurčují snímek spíše americkým divákům či vášnivým fanouškům hollywoodské tvorby. Pečlivě jsem pročetl 99 zajímavostí z ČSFD a 162 zajímavostí na IMDb. Leccos se mi osvětlilo, ale nemohu říci, že bych si pak film oblíbil více._____ 4) O relevanci hodnocení na ČSFD výmluvně hovoří například fakt, že 56letý Quentin Tarantino (zde scénář a režie) je na svém profilu označen za 9. nejoblíbenějšího kameramana. Jeho kameramanská práce obnáší jednu povídku z filmu Grindhouse - Auto zabiják a krátkou verzi snímku Reservoir Dogs z roku 1991. Bez komentáře._____ 5) 45letý Leonardo DiCaprio odvedl, co se dalo čekat. 56letý Brad Pitt má stále osobní šarm._____ 6) Výstižný koment: gudaulin*. ()

scroochy 

všechny recenze uživatele

Takovej ten film, co se s váma nemazlí a pokud neznáte všechny ty reálie, na které s kulometnou kadencí odkazuje, tak se nechytáte. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Bohužel všechny ne úplně nadšené ohlasy nelhaly a i když to jako skalní Tarantinův fanoušek říkám s těžkým srdcem, je to jedna z nejslabších tarantinovek. Co asi nejvíc zamrzí, je (vyjma závěru) absence silných a zapamatovatelných scén. Naneštěstí tu také prakticky není žádný absurdní humor, který byste od Tarantina jednoduše čekali. Dialogy s překvapivými a gradujícími pointami tu také skoro nejsou a v podstatě všechno, co se děje v prvních dvou hodinách, je jedna velká nastavovaná vata. Jasně, u Tarantina vlastně nic nového a normálně bych to ani nehodnotil jako výtku, jenže tady je jeden zásadní problém. Ono to prostě není zábavné, naopak místy strašně utahané a nebýt famózního Pitta a DiCapria, dost možná by to skončilo ještě větším průserem. Brad Pitt si to celé v podstatě krade pro sebe a má tady jednu ze svých vůbec nejlepších rolí. DiCaprio je taky výborný, ale Pitt má mnohem vděčnější a divácky více atraktivní roli. Obávám se, že tady bezprostředně nepomůže ani další projekce. V tuhle chvíli jsem navíc tak nějak rád, že to mám celé za sebou. Čestně přiznávám, že nejsem popkulturní expert na šedesátky – pak bych si možná ty všechny skryté odkazy a narážky vychutnal jaksepatří a tenhle Tarantinův údajně nejvíc osobní projekt hodnotil úplně jinak. Posledních cca 30 minut je ovšem čirá nádhera a zajímaly by mě bezprostřední dojmy skutečného Romana Polanského. 30.12.2019 – moje první vlastní kontrarecenze po druhém zhlédnutí na UHD. Až napodruhé jsem plně docenil Tarantinovu genialitu a částečný odklon od jeho dřívější tvorby, který je však v případě jeho devátého filmu jen ku prospěchu věci. Dalo by se to klidně charakterizovat tak, že Tarantino jako tvůrce hodně dospěl a jeho Tenkrát v Hollywoodu lze s drobnou rezervou brát jako dospěláckou variaci na Pulp Fiction nebo Jackie Brown. Jinak se ale nenechte zmást (jako já při první projekci) – Once Upon a Time in Hollywood není míň cool než Pancharti, Django nebo Pulp Fiction. Jen to nedává tak ostentativně najevo a ke všemu ještě v poslední půlhodině nádherně rehabilituje jeden ošklivě pošramocený kus historie. A pro skutečného Romana Polanského to musel být na konci ještě mnohonásobně silnější doják. Zvyšuji ze 3* na 5* a budu dále pátrat po příčině, proč mi to při premiéře v kině nesedlo. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Chuťovka. Příběhu to sice tolik nepobralo - je to spíš taková hollywoodská turistika, nicméně proklatě zábavná a pohlcující. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Prozatím váhám s příznivějším hodnocením, protože po prvním zhlédnutí mám pocit, že jsem viděl exkurzi po starém Hollywoodu, kterou by znalejší divák určitě ocenil víc a které tak nějak chybí kostra. Rozhodně jsem ale Tenkrát v Hollywoodu neviděl naposledy – opakovaná projekce je u Tarantina nutnost. Potěšil zejména Brad Pitt, který jako by vypadl z nějakého klasického westernu. (1 272.) ()

Flipnic-RE 

všechny recenze uživatele

Podle mě nejlepší Tarantinův film. Pro mne určitě. Je to prostě náádhernej, sympatickej, pohodovej film, kterej netlačí na pilu, kterej je natočenej a zahranej s naprostým nadšením. Herci si svoje role fakt užívají. Je tam tolik reálnej témat, nad kterejma se průměrně (sebe)vzdělanej člověk usmívá, tetelí a přemýšlí, coby kdyby a jestli třeba to tak mohlo být. Mansonova sekta je mrazivě vyobrazená a člověka, kterej o tý aféře (která vyústila v zavraždění těhotné Tateové) trochu ví, to musí dostat. Je až s neuvěřením, že se něco takýho vlastně tenkrát fakt stalo. Že nějaký zfanatizovaný fetky vlezou do bejváku zazobanejch slavnejch herců a prostě to tam nožama vykydlí a rozpářou krásnou mladou těhotnou herečku ... Nechápu. To je jako kdyby dnes nějaký fetky vlezly do bytu třeba A. Jolie, nebo jiné hvězdy a zabily ji ... No 60.ky asi byly dost jiný, než jsou dnes ... Nechvalná scéna (asi už i kultovní) s Brucem Lee a Pittem, byla parádní. Sice dotknout a urazit čínskýho národního hrdinu, pro některý asijský kmeny a kultury dokonce Boha, Bruce Leeho, bylo fakt o hubu (a v 60.kách - 70.kách by právě přišel jistě v noci do bytu Tarantina čínský bojový mistr a udělil mu DIM-MOK - úder smrti), tak dneska si asi Tarantino jen zajistil doživotní života-ohrožení při návštěvě Číny a pochybuju, že tam někdy pojede. Ale jak jinak vyobrazit naprostou akční mašinu, kterou tady Brad Pitt hrál, než tak, že dá na držku reálné bojové mašině, Brucemu ... ? ;-)) Scéna Pitta s holkou v autě asi nejlepší, ta holka byla fakt kouzelná, ta to uměla prostě... Nedávno jsem takovej typ, takovou holku potkal v jednom klubu, byla z Austrálie, ... No, ale to je jinej příběh... :-D Všechno na tom filmu bylo nádherný. A parádní byl ten závěrečnej masakr, kterej naštěstí skončil jinak, než tomu tenkrát bylo u Polanských ve skutečnosti... ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele

Tarantino zase luxusní, není to sice jeho nejlepší film, tím stále zůstávají moji milovaní Basterds, ale znovu tu máme výjimečný filmový zážitek. Pitt s DiCapriem si to neuvěřitelně dávají a Quentin to celé balí do parádního vizuálu. Celé ty dvě hodiny, korunované parádním finále, utečou příjemně rychle, a tak zase není, co vytknout. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Tarantinova režisérská onanie aneb jak natáhnout vyvrcholení pomalým a pro diváka mnohdy nevstřícným tempem k sebeuspokojivému orgasmu. ()

TominoLa 

všechny recenze uživatele

Už po třetím zhlédnutí je Tenkrát v Hollywoodu FILMEM ROKU. Asi se mnou nebude moc fandů Quentina Tarantina souhlasit, ale je to i jeho nejzábavnější film. Po celou stopáž jsem se náramně bavil. Paráda. A Leo a Brad? To je takové herecké Nagano. Všem kdo se ještě chystají do kina a neví o tom příběhu vůbec nic, bych doporučil si něco přečíst na internetu. Potkal jsem se v kině s diváky kteří nevědí kdo byl Charles Manson, Roman Polanski, nebo Sharon Tate. 10/10 ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Tarantinovo filmové vyznání a taková melancholická vzpomínka na dobu, která už se nikdy nevrátí. Slavný autor skládá poctu poctivým hollywoodským filmům, na nichž vyrůstal, a které jsou dodnes základním kamenem moderní kinematografie a vůbec nevadí, že evropský divák pravděpodobně většinu odkazů nepozná. Tenkrát v Hollywoodu možná hapruje celkovým příběhem, není úplně soudržné a je plné zdánlivě nesmyslných odboček. Ano, film by se bez nich jistě obešel, jenže bychom přišli o naprosto famózní scény (souboj Pitta s Brucem Lee, naklíčování DiCapria do Velkého útěku), které jsou tím nejzábavnějším, co nabízí. Je sympatické i to, že tvůrce nejde naproti divákovi a vzhledem k pomalému tempu vyprávění a oněm odkazům je až antidivácký, zvláštním způsobem to nicméně funguje. Naprosto úchvatné pak jsou atmosféra, která je nostalgická, pohodová, v určitých částech ale také hodně hutná a skoro temná, a fantastický soundtrack. DiCaprio s Pittem jsou výteční a funguje mezi nimi poctivá chlapská (nikoli však homo) chemie a jejich společné scény jsou absolutním vrcholem, Margot Robbie sice tolik prostoru nemá, její roztomilost, charisma a specifická krása se ale nedají přehlédnout. Ostatní velká jména se objevují spíše v epizodních rolích, jsou ale podobně výborná, ačkoli prostoru mají hodně málo, což je možná škoda. Samotné finále pak je klasickou tarantinovskou jízdou, která je brutální stejně jako extrémně humorná a vtipná, především je ale dost nečekané a pro někoho může být až šokující. Once Upon a Time in Hollywood asi není tak působivý jako předchozí Tarantinovy počiny a asi by mohl být o něco kratší a svižnější, ale opravdu na tom v tomto případě tolik záleží? 80 % ()

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Tak takhle si představuji skládání pocty něčemu o opravdu milujete a Tarantino jednoduše klasický Hollywood opravdu zbožňuje. Kromě toho je ale celý film jednou velikou lží, ale nebojte se, neprozradím vám, v čem samozřejmě tkví, ale pokud jste sledovali propagaci filmu, možná už tušíte, kam mířím. Samotným středobodem filmu je duo DiCaprio a Pitt, které je perfektní a jejich dějové linky jsou na celém filmu bezpochyby nejzajímavější. Margot coby Tateová se tu moc neohřeje a nemáme ani pořádně šanci se s ní nějak hlouběji seznámit a tak je to i s ostatními postavami.Tarantino film ale opět mistrovsky zrežíroval a snímek je jako obvykle založen na interakcích jednotlivých postav. Je to Tarantinův nejlepší film? Nikoliv, ale určitě se na něj znovu rád podívám. 85% ()

AffectedFace 

všechny recenze uživatele

Čtvrtá projekce Once Upon Time in Hollywood, mi definitivně potvrdila, že se jedná o opravdu nestárnoucí film (ano, dovolím si to říct, i když se jedná pouze o 4 roky starý počin). Já tam prostě miluju úplně všechno, do jediného záběru. Napodobení 60s, je tak neskutečně pohlcující. Každý detail má svůj význam. Dialogy vtipné, i vážné. Tarantino dokázal spojit spoustu žánrů, od westernovek po horor (ano, scéna na Spawnově ranči má hororový nádech). Moje oblíbené grafické násilí, se sice koná až ke konci, ale vůbec jsem se tentokrát na zmíněnou věc nezaměřoval, leč samotný příběh a herecké výkony Brada a DiCapria, jsou na špičkově bezchybné úrovni. Taktéž miluju detailní vykreslení všech postav a jejich "šťastně" zakončený příběh, který se ve skutečnosti odehrál úplně jinak. Jde o to, že Tarantino dokázal smutnou část reality sepsat na papír ve formě té lepší, a to se mu povedlo na jedničku. Samotnou režii nemusím snad ani zmiňovat, tam máme všichni jasno. Dočetl jsem si o vzniku snímku snad úplně všechno a největší rána pro mne byla fact, že se původně mělo jednat o seriál, který měl 20 hodin natočeného materiálu a Directors-Cut verze, měla mít 3 hodiny 20 minut, přičemž Tarantino musel zkrátit stopáž na 2 hodiny 40 minut (na výsledku je to občas hodně znát), snad někdy zmíněné verze vyjdou. Je to pro mne velice obtížné takový počin vůbec hodnotit, nezaslouží si totiž pět obyčejných hvězd, ale pět zlatých. Pro milovníky černého humoru, behind the scenes scén z natáčení a klasických chlapských keců, můžu film určitě doporučit. Zasloužené místo v mé TOP 10. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Někde mezi třemi a čtyřmi hvězdami. Jasný must see letošního léta, možná i proto velká očekávání... A nevím, jestli je to nakonec úplně typická tarantinovka a jestli snímek má očekávání splnil. Konec byl skvělý, ale než se k němu film dobere, trvá to a nemyslím si, že taková stopáž je úplně nutná. Ne všechny scény totiž baví a příjemně plynou. Ale zase na druhou stranu chválím všechny ty odkazy na časy minulé, hrátky s velikostí obrazu apod. a hlavně hudbu. Plus samozřejmě Brada s Leonardem. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Návšteva kina v susednom meste priniesla hneď dva darčeky. Oba boli skvelé a oba veľmi potešili. Suveníry z Budapešti od najväčšieho filmového fanúšika nechám vychladnúť, dojmy zo skvelého filmu opíšem ešte kým sú teplé. Brad Pitt a DiCaprio v životných úlohách, dokonalá kamera a hudba, poľský úchylák si tiež užil svoje a tarantinovský záver to celé vyhajpoval na maximum. Skvelými momentmi boli aj plagát filmu Tora!Tora!Tora, značka auta z filmu Sunset Boulevard či návšteva Sharon v kine, fight Bruce Leeho alias Kata tiež nemal chybu. 9 film Quentina Tarantina bol opäť pohladením na duši každého filmového fanúšika. Okrem psychoricky narušených... ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Nový Tarantino je vždycky událost roku, která tentokrát spustila lavinu diskuzí o tom, jestli diváci jeho snímek žerou nebo se u něj k smrti nudí. Já se naštěstí řadím do první skupiny. Když bych měla svoje hodnocení shrnout jednou větou, tak řeknu, že jsem se už dlouho tak nepobavila u filmu, ve kterém se dvě hodiny skoro nic neděje :D (poslední dvacetiminutovka se ale tutově zavděčí každému fanouškovi Quentinových klasik). Dýchla na mě pohodička let šedesátých (výpravou, stylovou hudbou, prostě vším), hltala jsem pohledem dva největší herecké bouráky současnosti a závěrečná pointa mě skoro až dojala. Jenom se malinko bojím, že napodruhé už si to všechno tolik neužiju. Každopádně pecka a oproti "Osmi hrozným" velké zlepšení. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Tenkrát v Hollywoodu je nádherným vyjádřením obdivu a lásky Quentina Tarantina na adresu hollywoodského filmu a kinematografie jako celku. Alternativní přístup k historickým událostem z léta 1969 je nazíraný z pohledu herce Ricka Daltona (Leonardo DiCaprio) a jeho věrného kaskadéra Cliffa Bootha (Brad Pitt), přičemž dle mého názoru se jedná o snad vůbec nejlepší scénář, co kdy Quentin Tarantino napsal. Právě přátelský vztah mezi DiCapriem a Pittem tvoří jádro celého příběhu. Za ním se pak skrývají desítky ne-li stovky drobností, které si můžete vychutnat o to víc pokud se alespoň trochu orientujete v historii kinematografie. Tarantino nevytváří v Tenkrát v Hollywoodu žádný převratný styl filmové narace. Naopak pracuje na vlně stylu, který již mnohokrát vyzkoušel, a který dlouhodobě rozvíjí, byť tentokrát se vyprávění nese v poněkud tradičnějším a čistším duchu. DiCaprio a Pitt (dvojice snů) hrají jako nikdy předtím, oba dva jsou na Oscara. Margot Robbie, která ztvárňuje překrásnou Sharon Tate, je zase tím nejkouzelnějším elementem, jaký jsem kdy v Tarantinově filmu viděl. U mě 100%. Kvůli takovým filmům chodím do kina a kvůli takovým filmy miluju! Půvabnější, a ještě krásnější film Quentin Tarantino nejspíš už nikdy nenatočí. P.S. Finále je absolutní pecka! ()

Související novinky

Quentin Tarantino odhalil svůj poslední film

Quentin Tarantino odhalil svůj poslední film

15.03.2023

Ačkoliv všichni pevně věří, že si režisér Quentin Tarantino (Kill Bill, Pulp Fiction) rozmyslí svůj plán na ukončení filmové kariéry se svým desátým snímkem, na jeho závěrečné rozhodnutí si budeme… (více)

Vyhlášení nominací 92. Oscarů

Vyhlášení nominací 92. Oscarů

13.01.2020

Předkrm v podání Zlatých glóbů máme za sebou, a tak přišel čas na hlavní chod. Tím budou stejně jako každý rok Oscaři, jejichž 92. ročník se bude vyhlašovat 9. února 2020 v Dolby Theatre v Los… (více)

77. Zlaté Glóby – výsledky

77. Zlaté Glóby – výsledky

06.01.2020

Kontroverzní moderátor a komik Ricky Gervais a spol. před pár hodinami rozdali v hotelu Beverly Hilton v Los Angeles poslední ze Zlatých Glóbů a 77. ročník prestižních ocenění byl tak oficiálně… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama