Reklama

Reklama

Tenkrát v Hollywoodu

  • USA Once Upon a Time in Hollywood (více)
Trailer 3
USA / Velká Británie / Čína, 2019, 161 min

Scénář:

Quentin Tarantino

Hrají:

Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Emile Hirsch, Margaret Qualley, Timothy Olyphant, Julia Butters, Austin Butler, Dakota Fanning, Bruce Dern (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V devátém filmu kultovního režiséra Quentina Tarantina se televizní herec (Leonardo DiCaprio) a jeho dlouholetý kaskadér (Brad Pitt) rozhodnou prosadit se u filmu na konci zlaté éry Hollywoodu - v roce 1969 v Los Angeles. (Falcon)

Recenze (1 759)

Chmur 

všechny recenze uživatele

Myslím, že kdybych byl Američan, co zažil konec šedesátých let, určitě bych si film užil mnohem víc. Takhle se obávám, že mi spousta narážek utekla. Bohužel jsem se tak u dlouhé části filmu jednoduše nudil. Zejména scény s Margot Robbie byly k uzívání nudné. Pitta jako herce mám rád, ale tady mě kupodivu moc nezaujal. To už byl lepší Capr, který předvedl rozhodně zajímavější herecký výkon. Závěr je strhující, i když na to přehnané tarantinovské násilí jsem trochu alergicky. ()

keoma26 

všechny recenze uživatele

To, co na zacatku vypadalo jako takova zabavna kudrlinka celeho filmu, to znamena zobrazeni Bruce Lee, se stava pomalu hlavnim predmetem kritiky - kdyz teda pominu intelektualni vykriky o revizionizmu a sovinismu Tarantina, ktere se opakuji po uvedeni kazdeho jeho noveho bijaku. Tak jen poznamka na Margo cele kauzy, ktera momentalne vrcholi tim, ze se mozna film nebude distribuovat v Cine anebo az sestrihany: cely ten vyraz Bruce Lee mi prijde uplne kongenialni, prave i s tou machou, kterou predvadel ve filmu, napr. na zacatku jeho ikonickyho Enter the Dragon, kde skoli a pohlavkuje mladeho zaka a ukazuje mu, jak nema sledovat prst mirici k nebi, protoze jinak mu unikne cela ta nebeska krasa... Prijde mi, ze tady jeho rodina a pratele podlehaji stejnemu klamu, az moc se soustredi na ten prst. Bruce Lee ve sve dobe musel na vetsinove publikum a sve kolegy pusobit prece presne takto, jako arogantni vetrelec, ktery misto, aby se spokojil s poddruznymi epizodnimi rolemi fanatickych cinskych mnichu jako vsichni cinsti herci v Hollywoodu te doby, chce si uzurpovat kazdou scenu a cely film pro sebe. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem spoustu věcí, ale tohle opravdu ne... Film má DVĚ A PUL hodiny. Z toho dvě sledujeme slepenec obrázků bez jakékoliv návaznosti, souvislosti a smyslu. Cokoliv co se v těch dvou hodinách stane NIKAM nevede. Prostě jen je. Člověk si říká, že to asi bude něco jako Pulp Fiction (že se to na konci propojí nějakou peckoidní zápletkou). No nepropojí. Tedy pokud nepovažujete za propojení fiktivní výklad toho jak proběhla/neproběhla snad nejvykřičenější masová vražda Ameriky "té doby". Tarantino totiž vzal hromadu fiktivních postav, namíchal je se skutečnými postavami (které samozřejmě v USA zná každý, v Evropě jen hrstka - třeba víte kdo byla Sharon Tate?) a ve finále převyprávěl historii po svém. Tedy ten kdo "ví" se celou dobu těšil na historií ložený fakt a pak tak nějak nic... nebo nebo "ví prd" a pak se diví proč se film najednou po dvou hodinách tak rozjel. Asi jsem už moc starej, ale tohle opravdu není styl pro mě :(. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Kterej režisér / scénárista si dovolí přes dvě hodiny připravovat půdu na závěrečný inferno? No jedině Q. Tarantino, jinak si to ani neumím představit. A tady divák postupně dostane všechno, na co jsme od Tarantina zvyklí. Western, starou Ameriku, hodně dialogů, černej humor, stylovou výpravu, hodně detailů a taky krvavou řežbu. Je to takový shrnutí jeho tvorby a osobitýho stylu. Pokud by to byl jeho poslední film, což by byla škoda, nemohl by nikdo říct ani BU. Je tam všechno víceméně.. A ústřední dvojice? Netřeba se rezepisovat, jsou to frajeři (na pohled i herecky)... ()

Lisabellla 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem si rozmýšlela, jak bych film ohodnotila. Je to Tarantino. Kdo má rád jeho filmy, má rád všechny jeho filmy. Všechny jsou stejné. Ale ... je to Tarantino. Těšila jsem se na vybroušenou a filmařstvím ostřílenou dvojku Pitt a DiCaprio. Vlastně jsem byla tak trochu zklamaná. Asi to ani nebylo příběhem, spíš takovou divnou povahou. K dnešnímu dni je tu 1135 komentářů. Je mi jasné, že je to komentář spíš pro mne, až budu za pár let vzpomínat a přemýšlet, jestli pustit znovu... Takže - Eliško, nepouštěj. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Poctu Hollywoodu tak ako sa patrí a jako je Tarantinovi najbližšie. Očakávaná pecka, DiCaprio a Pitt sú dokonalo skvelí, hláškujúce perly a osobité herectvo. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Ako hodnotiť Tarantina? Je to ťažké, lebo čo počin, to iná štruktúra, iné technické postupy, iné miesto aj časové obdobie, takže ťažké. Ako by som to vystihol pár slovami teda? Neskutočné štýlová jazda s dokonalým technickým spracovaním správnym suchým tarantinovským humorom, s fantastickým obsadením od hlavných úloh až po tie najposlednejšie vedľajšie. Perfektná hudba, perfektná kamera a celkovo aj strih a to rovnako nielen vizuálny ale aj audio. Kurva dobrá scéna s Bruce Leem a rovnako kurva dobrý a brutálne vymakaný záver. Jediná škoda snímku a v podstate aj dôvod, prečo nedostal vyššie hodnotenia je to, že je to ako keby vytrhnuté z kontextu. Jasné, chápem, už z názvu sa dá vziať hlavná premisa, že je to len pár okamihov zo života slávnych vo vtedajšom Hollywoode, ale jednoducho úplne absentuje akýkoľvek zmysluplný úvod a jednak ten záver, nech bol akokoľvek fantastický, tak mi chýbali predsa len nejaké ďalšie informácie o ďalšom pôsobení hlavných postáv, aspoň tých dvoch, keď už mal Tarantino tak skvele vymyslený filmový vesmír, tak aj takéto drobnosti by sa tam hodili. P.S. Brad Pitt bol brutálny drsňák a macher a Di Caprio zasa perfektný herec. Mohol by som niektoré úseky označiť aj nudou, ale neurobím tak, lebo tých pár scén, ktoré pre mňa ostali pamätné, mi to všetko vynahradilo. Žiaden z Tarantinových filmov, snáď len s výnimkou Bastardov, nebol dokonale bez nudných pasáží, dokonca ani Django, takže to už je taký ten Tarantinov trademark. Ale tomuto by som dokázal ešte niekedy venovať aj viac času, ak raz vyjde ten rozšírený zostrih. P.S.2 - Český dabing doslova luxusný. Topka medzi topkami, až človek absolútne nepotrebuje znovu vidieť originál. ()

BlackTom 

všechny recenze uživatele

QT ma nadrogoval, znásilnil a odhodil pri ceste... Tam, kde mi v Hateful Eight už začalo byť jedno, ako to dopadne, som bol zvedavý, hoci som vedel, ako to skončí a... Prerátal som sa! Obrovský mindfuck twist, ktorý ale musím odpustiť, lebo celý pohodový snímok posunul ešte o triedu vyššie. Stripovaný kaskadér, súboj s Bruceom Leem, spaghetti westerny a povinný foot fetish. Quentin ako ho mám rád... KILL THE HIPPIES!!! ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Možná jsem pod všemi těmi negativními recenzemi z mého okolí snížil očekávání víc než bylo nutné, ale mně se to líbilo. Mistrně odvedená filmařská práce! V detailech je kouzlo a tady se to potvrdilo...nejde o žádné krvavé vybíjení (i když závěrečná scéna stála za to), tak jak možná někteří čekali, ale příběh docela plyne a hlavně B. Pitt ukazuje, že fakt umí... Asi to není (i kvůli dlouhé stopáži) film na který se v dohledné době kouknu znova, ale bude-li znovu příležitost, tak neřeknu ne... ()

Milano33 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý postrádal príbeh, štruktúru, kontinuitu, pointu a vôbec nejakú tú nosnú myšlienku, bol už predom odsúdení k neúspechu a to aj na Tarantinové pomery. Toto je rozhodne najviac neprístupný film od Quentina Tarantina a tí, ktorý sa nestretli s jeho predošlými filmami, tak tento film nesadne už absolútne vôbec. Toto učite nie je snímok, ktorým by ste mali začať nakukávať Tarantinovú tvorbu, pretože Once Upon a Time in Hollywood môže byť sklamaním aj pre skalných fanúšikov tohto legendárneho režiséra a jeho bujnej a svojráznej tvorby. Toto je skrátka film, ktorý si Tarantino natočil čisto pre sebe, čisto pre svoje vlastné potešenie. Verte či neverte, ale Once Upon a Time in Hollywood aj napriek týmto "nedostatkom" - ani nie nedostatkom, ako skôr nekonvenčnosti -  je najviac tarantinovským filmovým počinom, aký kedy tento režisér natočil, a to preto, že vo žiadnom z jeho predchádzajúcich filmových snímkov nebola až takto veľmi cítiť jeho láska, vášeň a zápal pre filmy a filmový priemysel všeobecne. Once Upon a Time in Hollywood je nevšedná a naprosto bohovská óda na filmy, obzvlášť na tie, ktoré boli točené v 60. a 70. rokov - tzv. Zlatý vek Hollywoodu. V tohto období kinematografia zaznamenala nevídaného vzrastu a to najmä kvôli rastúcej popularity klasických westernov i tých spaghetti westernov. Quentin si už za svoju úctyhodnú režisérsku kariéru natočil pár westernov, menovite  Django Unchained, The Hateful Eight a nesmiem zabudnúť ani na Neo-Western Kill Bill: Vol. 2, v ktorých nám názorne ukázal svoju obrovskú záľubu v staré klasické westerny. Tarantino sa preto rozhodol vsadiť na neo-Westernové prostredie aj tentoraz a zveľadil ho i o prvotriedny Hollywoodský vibe. V tomto diele však zavítame až na úplný koniec Zlatého veku Hollywoodu, konkrétne do roku 1969, a táto doba sa odráža v každej každučičkej scéne. Má to naprosto nabušený soundtrack plný retro muziky, atmosféra je správne hippiesácka, nájdeme tu mnohé odkazy na dobové filmy a seriály a vizuál je prepchaný neónmi a inými rušivými svetlami. Quentin Tarantino tento film pojal vážne svojsky, keďže sa nachádzame v Hollywoodskom prostredí, nikoho snáď neprekvapí, že tento snímok je natočený ako film vo filme. Sú tu reálne sety z natáčania a herci museli nejedenkrát ukázať svoju všestrannosť a flexibilitu, obzvlášť Leonardo Dicaprio, ktorý hrá herca, čo v podstate znamená, že musí hrať naraz viaceré role - postavy. Tento počin je taktiež plný vtipných vsuviek, ktoré dodávajú jednotlivým dialógom či scénam peprnejší nádych. Film aj napriek dlhšej stopaži veľmi dobre odsýpa a utečie vám skôr než sa nadejete. A ani táto tarantinovka sa nezaobišla bez hereckých hviezd, Leonardo Dicaprio a Brad Pitt ako hlavné duo sú neskutoční, plní elánu, energie a skvostnej dynamiky. Dicaprio hrá senzitívneho herca, ktorý si prechádza krízou, čoraz viac si uvedomuje, že jeho kariéra nikam nesmeruje a tak sa dostáva na úplne dno a pravidelne holduje alkoholu. Na druhú stranu tu máme drsňáka Brada Pitta, ktorý je verným parťákom, priateľom a v neposlednom rade kaskadérom tejto vyhasínajúcej filmovej hviezdy. Ďalej si vo filme zahrá aj krásna Margot Robbie či taký Al Pacino. Obrovským prekvapením bola mladá herečka Julia Butters, ktorá na svoj vek hrala ku podivu velice senzačne a svojím talentom ma naprosto uhranula. Scény s malou Juliou a Leom bol pre mňa osobne tie vôbec najobľúbenejšie z celého filmu. A Maya Hawke, ktorá stvárnila postavu Robin v seriály Stranger Things, tu má tiež menšiu rolu. Zhrnuté a podčiarknuté, Once Upon a Time... in Hollywood je nepochopiteľne úžasným snímkom, ktorého skrytú krásu ocení naozaj iba málokto. () (méně) (více)

bruceman7 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se chtěl podívat hlavně z toho důvodu, co si QT zase vymyslel. Přeci jen taková hvězdná sestava! Bylo to takové spíš ukecané, ale když už tam došlo na nějakou tu akci, tak jsem se musel zasmát. Hodně zajímavá je dějová linka s Polanskim, tam mě QT teda dost překvapil. Jinak - nejvíc se mi líbil pravděpodobně Pitt. ()

adam9 

všechny recenze uživatele

Tarantino natočil silně osobní více než dvouapůlhodinový hollywoodský epos, který zasadil do doby, ke které chová velkou lásku. Možná je až moc sobecký, protože se v oné nostalgické atmosféře šedesátých let "babrá" hodně dlouho na úkor nějakého podstatného příběhu. On to ale umí a dělá to strašně dobře. Jeho snímek i tak bezproblémově funguje a nabízí spoustu skvělých věcí: nesmírně sympatické postavy, všudypřítomný pohodový feeling a - jak už to u "magora z videopůjčovny" bývá zvykem - perfektně vygradovaný závěr. ()

Orthank 

všechny recenze uživatele

Veľmi osobná režisérka záležitosť v ktorej sa takmer v každom zábere na niečo odkazuje, čím je táto snímka pre bežného nezasväteneho Európana pomerne ťažkopádna a zaslúžila by si o pár minút zostrihať. Nič to však nemení na tom, že aj vďaka hereckému koncertu ústrednej dvojice DiCaprio-Pitt sa jedná o stále kvalitnú vizuálnu pochúťku, v ktorej si paradoxne moje sympatie získal viac Brat "kaskadér" Pitt ako DiCapriov herec tápajúci v kríze stredného veku. Netrúfam si však odhadnúť ako by tento Tarantinov úlet dopadol bez tak výrazných výkonov ústrednej dvojice. Najmä vďaka nim a silnému záveru, vcelku slušných 80%.... ()

Janega 

všechny recenze uživatele

Je neuveriteľné, ako dokázal Tarantino tento (ne)dej natiahnuť na dve a pol hodiny! Nie je to síce film s typickou zápletkou (úvod-jadro-záver), no aspoň v tomto vyčnieva spomedzi dnešnej šablónovitej kinematografie. P.S. Záverečný masaker bol ako z iného filmu. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Nejlepší time travel od Návratů do budoucnosti. Tak hmatatelný film jsem hodně dlouho neviděl. Hollywood na konci šedesátek je tady jako živý, dobový soundtrack zase podařený (byť ne tak zapamatovatelný na první dobrou) a Quentin i z tuctové scény dokáže vykouzlit atmosféru jako málokdo. Asi film roku. ()

Zmrv 

všechny recenze uživatele

Tenkrát v Hollywoodu není typická tarantinovka. O to působivější ale nakonec je. Čím déle se mi dojmy po první projekci rozkládají v hlavě tím víc si uvědomuju, jak se mi další počin šíleného režiséra líbil. V první řadě je to zcela evidentně Quentinovo vyznání lásky šedesátkám. V druhé řadě je to příběh nerozlučného přátelství zkrachovalého herce a kaskadéra za zenitem. A na konci přijde i kouzelník v podobě velmi "tarantinovské" půlhodinky. Vše je samozřejmě podloženo klasicky výborným soundtrackem a neskutečně dobře hrajícími DiCapriem a Pittem. Mohlo to sice klidně být o půl hodiny kratší, ale stejně mi ty necelé tři hodiny utekly jako nic. 85% ()

Sayko 

všechny recenze uživatele

Velmi prostý příběh v tak dobrém filmu. Stačí mi plamenomet, všudypřítomní hippies, dobrá hudba a režie tímto filmovým bohem Tarantinem. Nic víc, nic míň. ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Sice mám z 60. let raději filmy Československé nové vlny, ale líbilo. Téma upadající umělecké proslulosti Ricka Daltona (Leo) a pro většinu zajímavější příběh inspirovaný skutečnými událostmi „Manson Family“, kde vynikl skvělý Brad Pitt alias dublér Cliff Booth. Ten opěvovaný závěr se mi nicméně líbil rozhodně o dost méně, osobně bych tuto událost pojal vážně a méně explicitně. Neobdivuji tak režiséra, filmařsky mě však přesvědčil. Skvělá je hudba a dlouhé jízdy dobovými auty městem, čistě vizuálně a esteticky je to fajn s Margot Robbie jako třešničkou na dortu. 80 % ()

Související novinky

Quentin Tarantino odhalil svůj poslední film

Quentin Tarantino odhalil svůj poslední film

15.03.2023

Ačkoliv všichni pevně věří, že si režisér Quentin Tarantino (Kill Bill, Pulp Fiction) rozmyslí svůj plán na ukončení filmové kariéry se svým desátým snímkem, na jeho závěrečné rozhodnutí si budeme… (více)

Vyhlášení nominací 92. Oscarů

Vyhlášení nominací 92. Oscarů

13.01.2020

Předkrm v podání Zlatých glóbů máme za sebou, a tak přišel čas na hlavní chod. Tím budou stejně jako každý rok Oscaři, jejichž 92. ročník se bude vyhlašovat 9. února 2020 v Dolby Theatre v Los… (více)

77. Zlaté Glóby – výsledky

77. Zlaté Glóby – výsledky

06.01.2020

Kontroverzní moderátor a komik Ricky Gervais a spol. před pár hodinami rozdali v hotelu Beverly Hilton v Los Angeles poslední ze Zlatých Glóbů a 77. ročník prestižních ocenění byl tak oficiálně… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama