Reklama

Reklama

Tenkrát v Hollywoodu

  • USA Once Upon a Time in Hollywood (více)
Trailer 1
USA / Velká Británie / Čína, 2019, 161 min

Scénář:

Quentin Tarantino

Hrají:

Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Emile Hirsch, Margaret Qualley, Timothy Olyphant, Julia Butters, Austin Butler, Dakota Fanning, Bruce Dern (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V devátém filmu kultovního režiséra Quentina Tarantina se televizní herec (Leonardo DiCaprio) a jeho dlouholetý kaskadér (Brad Pitt) rozhodnou prosadit se u filmu na konci zlaté éry Hollywoodu - v roce 1969 v Los Angeles. (Falcon)

Recenze (1 759)

Nevka 

všechny recenze uživatele

Celkem často se dočítám, že v této formě je Tarantino nejméně přístupný. Nicméně já ten názor nezastávám. Pokud neberu v potaz typické dialogy, ostrý styl střihu a "panchartovské" finále, asi bych ani neřekl, že na tom dělal Quentin. Většina lidí totiž vyrazí do kina s představou, že dostanou jízlivou a vyčerpávající krvavou jízdu, která bude protkána celou strukturou příběhu. Ale opak je pravdou. Once Upon a Time in Hollywood ve skutečnosti působí spíše jako fiktivní životopisné drama z roku 1969, které se snaží vykreslit trochu jiným způsobem tehdejší dobu. Tomuto účelu tak odpovídá tempo i forma. Navíc to všechno podtrhují fantastické výkony Pitta a DiCapria. Nemůžu tedy ani v nejmenším říct, že bych nebyl spokojený, ale už dlouho se mi nestalo, že bych si po projekci byl tak moc jistý hvězdičkami a nechtěl hodnocení upřesnit i procenty. ()

castor 

všechny recenze uživatele

S Nespoutaným Djangem už to bylo na hraně, Osmi hroznými mě ale milovník dobrých i špatných filmů masírující pořádné tvůrčí ego solidně namíchnul. Nově zase vyplýtval spoustu papíru, ale tentokrát si u mě mnohé napravil. Ironický retro flák zbytečně nežvaní, zbytečně neexhibuje. Je krásně prosluněný, rozverně atmosférický, láká na kostýmy, staré bouráky, velké brýle, vymazlené retro interiéry a exteriéry, blikající neonové nápisy. Quentin Tarantino se slzou v oku a méně efektně, než jsme zvyklí, rekonstruuje starý Hollywood. Bavil se na place evidentně stejně jako následně v kině divák. A v první hodince a něco rozhodně neokouzluje příběhem. Ale dílčími prvky, nápady, skvělou kamerou a hudbou, drobnými camey, které jsou rozkošné (přemoudřelá parťačka ze seriálu) a výborně zahrané (koketní hipísačka svádějící Brada Pitta, jinak dcera herečky Andie MacDowell Margaret Qualley). Předehra je to celkově (až příliš) roztažená, na druhou stranu nesmírně nostalgická. Tarantino sype nespočet drobných odkazů, na kterých si cinefilové pochutnají, a evidentně si plní další ze svých snů (Lea instaluje do řady zřejmě jím milovaných projektů let minulých). A vyloženě originální nebo nějak výrazný příběh chybí. DiCaprio je prostě uvadající herec, dnes hlavně záporných postav, který se nedočkal přerodu ve velkou hvězdu, Pitt pak jeho dublér, kterého studia moc nemusí, protože často na place způsobí rozruch. A skrze jeho mrtvou manželku putují nejrůznější teorie. Oba dva jsou skvostní, oba zbožňovaní. A jejich letité přátelství jim sakra věříme. Oba si svůj návrat k filmu dosyta užívají: Leo si dal po vizuálních orgiích Iñárrita a svého oscarovému koncertu čtyři roky pauzu, Brada užíral táhnoucí se rozvod s Angelinou Jolie. Oba jsou zpět v plné polní. Emočně nestabilnímu herci dělá jeho parťák nejen dubléra, ale i chůvu, fachmana, šoféra a důvěrníka. A někde v dálce vyčkává temná připomínka osudu Sharon Tate skrze kroky následovníků kultu Charlieho Mansona (skvělá scéna Pittovy návštěvy ranče a dokonalé finále). Milovník stříbrného plátna Tarantino prostě dokazuje, že Hollywood je místem, kde se plní sny. Jeho rozrušování hranic mezi skutečným a možným bude sakra vzrušující pro nejrůznější filmové teoretiky. Jeho pocta tehdejší době je výtečná, takže mu leccos (co během těch 160 minut skřípalo) rád odpustím. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Příjemný a především stylový old-school výlet do 60. let, v doprovodu Quentina Tarantina. Skvělý výkon ústřední herecké dvojice DiCaprio - Pitt (moje oblíbené scény jsou s Bruceem Lee, se Sharon v kině či s Cliffem na ranči) a již tradiční režisérův bang-bang závěr (nejlepší). Dostal jsem přesně to, co jsem čekal a můžu být velmi spokojen. P.S. Samozvaný experte Psychore, Mansonova rodina by se měla především stydět za svou totálně zbytečnou existenci, než za účinkování v tomto filmu. Co stydět, smažit v pekle! ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Super postavy i atmosféra a obrovsky, obrovsky, obrovsky - řekněme - spravedlivé finále. Ve výsledku je to nejspíš první Tarantinův film, který mě přiměl k zamyšlení a nefalšovaně dojal. Takřka nutně ale počítá s tím, že divák bude vědět alespoň něco o Sharon Tate a Mansonově gangu - jinak si nedovedu představit, že by na mě Tenkrát v Hollywoodu tak zapůsobilo. Opravdu hodně se těším, až to uvidím znovu a díky tomu, co už vím, se budu při některých těžko popsatelných scénách bavit.____P.S. Český název se tentokrát úplně nepovedl, ačkoliv se tedy přímo nabízel. "Bylo, nebylo..." by bylo výstižnější. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Za mě nejslabší Tarantinův film. Nemám Quentina až tak rád pro tu nadsazenou brutalitu. Jakmile přijde a všichni se začnou smát v kině jak pominutí, je mi z toho trapně a ouzko. Mám na něm rád dialogy, pamětihodné scény a dokonalý smysl pro detail, kdy tak umně vykrádá věci minulé, aby z nich vytvořil něco nového. A v tomto filmu je akorát to poslední. Příběh Charlese Mansona mě přitahuje už někdy od devíti let, co jsem o něm prvně viděl dokument a pak se mi zdály sny o tom, že si pro mě přišel. Možná proto pro mě byla zdaleka nejzajímavější scéna na opuštěném westernovém městečku. Celé je to dlouhá expozice k závěru, který ani Tarantino nemohl natočit jinak, minimálně dokud Roman Polanski ještě žije. Leonardo a Brad jsou skvělí, dobově natočené filmoscény výborně udělané, ale to je tak všechno, co ve mně zůstane. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Miluju všechno to zabíjení."                                                                                                                                             U Tarantina neočekávám, že se narazím na stejnou vlnovou délku. Sice nejsem jeho fanda, ale nemůžu říct, že bych nedešifrovala jeho záměry. Ty jsou celkem čitelné, jenom na mě nefungují. Tarantino po čertech dobře ví, co chce vidět většinový divák a to mu také vždycky nabídne. Velice dobře rozumí filmařině, ve svých počinech je bezchybný. Ten zbytek je otázka vkusu. A Alfons na stěně to nespraví. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Já rozhodně nepatřím mezi největší fanoušky Quentina Tarantina, ale na tohle se taaaaak dobře dívalo. Obrovská pocta Hollywoodu, film prakticky nemá děj, ale i tak je to výborně napsané - od fanouška filmu pro fanoušky filmu. A samozřejmě obrovský herecký koncert DiCapria a Pitta. Nejlepší je, pokud si divák o filmu nic nezjišťuje předem, může být pak jistou pasáží překvapen a odzbrojen stejně jako já. Ta pasáž mě tak dostala, že jsem brečela smíchy ještě při cestě domů a to se mi už nestalo dlouho u žádného filmu. Naprostá spokojenost ()

2Pac 

všechny recenze uživatele

Urcite som to uz pri nejakom inom Quentinovom filme pisal a napisem to kludne znova. Je to Genius. Toto je pre mna minimalne na urovni Pulp fiction. Once upon obsahuje kopec perfektnych dialogov a minipribehov zakoncenych vypeckovanou a prekvapivou pointov... “fasistom” nalozil teda riadne :) ... ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tarantino už se tak nějak vesměs opakuje. Člověk sice tak nějak ví co od něj má očekávat a i tentokrát si vybral lehce provokativní téma a nabízí svůj pohled na holý úd v andělském městě šedesátých let. Všechno, ale jde až moc v zajetých kolejích a tentokrát mi tu chybí nějaký pořádný highlight takže jenom za 3*55% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Pocta starým filmům... Pitt jezdí v autě... DiCaprio chlastá a utápí se v sebelítosti... Robbie jde po ulici do kina... pocta starým plakátům... Pitt opravuje satelit, a pak jezdí v autě... DiCaprio dumá nad životem a chlastá... Robbie jde z kina po ulici... pocta starým seriálům... no a na poslední půlhodinu potom konečně dorazí škodolibě se chechtající Tarantino tak, jak ho známe. To je zhruba novej Quentin v kostce. Líbilo se mi to. Ale většinou mě to nudilo jako kráva. Podruhý ani náhodou, a jestli to bude v nominacích na Oscara, rozmlátím svoji bednu a smažu účet na ČSFD. Jinak větší režisérský "fuck you" fanouškům přímo do xichtu teď v kině asi hodně dlouho neuvidím: něco jako kdyby Abrams neukázal lens flares anebo Bay natočil film bez hrdinů, stojících na konci v západu slunce - doufám, že to bylo v rámci spoiler friendly zóny. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Keď vezmem do úvahy fakt ako som sa na film tešil, tak musím priznať sklamanie. Tarantino sa vyhral s detailami i odkazmi na všemožné seriály a ikony minulosti, ale popri tom obdivovaní a uctievaní akosi pozabudol na príbeh. Trailer nejaké náznaky ukazoval, ale nakoniec nula bodov. Na fantastickú a veľmi sympatickú dvojku Dicaprio -Pitt sa skvele pozerá, ale keď ubehne 100 minút! filmu a neobjaví sa ani náznak zápletky, je to dosť divné...Film má skvelé scény , ktoré sú super sami o sebe ako nejaké videoklipy- Dicaprio v karaváne, súboj Pitt- Bruce Lee, kŕmenie psa, Pitt na ranči, celý záver... Neviem nakoľko mal Tarantino v pláne dejovo naviazať na známu udalosť Polanski-Tate so svojím príbehom , ale po skončení filmu mi prišlo celé to krúženie okolo Sharon Tate úplne zbytočné. Margot Robbie si zahrala absolútne zbytočnú postavu. Odmyslite si všetky scény s ňou a výsledok filmu to takmer v ničom neovplyvní. Tarantino okolo známej udalosti iba okrajovo krúži, mieša realitu s fikciou a divák , ktorý netuší nič o o udalostiach jednej temnej noci musí čumieť na tv jak úplný debil. Napr. niekoľkokrát spomínaný "Charlie". Koľko divákov asi vie, že je to práve ten Charlie Manson?? Pred zhliadnutím odporúčam prečítať aspoň pár viet o Mansonovej "rodine", jednoznačne budete o dosť viac v obraze. Skúste si odmyslieť super duo DiCaprio-Pitt, nahradiť ich niekým menej sympatickým. O čom by ten film bol? O holej riti... Film 60-70%?, popravde ani neviem ako to ohodnotiť. DiCaprio a Pitt 100%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Zacnem tym, ze vacsina Tarantinoviek je lepsich/divacky privetivejsich. Tu to konecne vyzera, ze sialenec z videopozicovne definitivne dospel. Kazda scena je brilantnou filmarcinou, herci su dokonali a minimalne prve dve hodiny som vrnel nadsenim. Bohuzial (aspon na prvykrat) mi to nefunguje ako celok. Preco tomu vsak je nemozem napisat bez spoilerov (tentoraz sa im treba fakt treba vyhybat). Takze obrovska spokojnost, ale nadsenie sa nedostavilo. Mozno po druhej projekcii (update: dostavilo sa), ked uz budem vediet do coho idem. Ta nepredvidatelnost je totiz rovnako hlavnym tromfom ako aj achillovou patou tohto projektu. 9/10 Bojim sa vsak, ze vacsinu ludi to moze byt ukrutna nuda. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Zřejmě nikoho by v roce 2008 nenapadlo, že každý další film Quentina Tarantina bude událostí, která se vždy bude řešit dlouho dopředu. Bohužel tedy hlavně u posledního filmu mám pocit že nikoliv dlouho po tom, protože výsledek Once Upon a Time ...in Hollywoodu není zkrátka pro každého. Film je podstatně podobnější Osmi hrozným než třeba divácky velmi oblíbeným Djangovi či Panchartům. Tatantino se začíná čím dál více zaobírat sám sebou a trošku kašlat na diváka. Stopáž tedy vesele roste, spoustě scén chybí patřičná gradace. Co se ovšem nedá upřít je velmi kvalitní filmařské řemeslo. Stále je to totiž Tarantino a ne například Brett Ratner. Takže jaké jsou poznatky: Brad Pitt i podruhé pod Quentinem píše jasnou jedničku a stává se minimálně pro letošek největším bouchačem široko daleko a správným kamarádem do deště. DiCaprio předvádí svůj velmi vysoký standard. Margot Robbie je ve filmu téměř zcela zbytečně. Tedy pokud někomu nestačí ke štěstí koukat na hezkou babu. A posledním poznatkem je, že historie pro Quentina nic neznamená, on si vytvoří prostě svou. PS: Takže se příště zase uvidíme pane režisére. 100% ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

A hele, tak se konečně Tarantinovi podařilo natočit film, který podle mě není skvělý.. A to říkám jako člověk, co si vyloženě užil Auto zabiják. Jakkoliv mě bavila chemie mezi Pittem a DiCapriem, přišel mi celý film jako sled jednotlivých scének, které v konečném důsledku úplně nefungují a ve finále jsem nedostal ani zábavnou krvavou, přehnanou akci (alá Django), ani silnou dialogovku (alá Gauneři) a bohužel to není ani funční kombinace obého (jako v Osmi hrozných).. Nějak pro mě přes výborné, herecky silné a řemeslně silné jednotlivosti nefunguje vyprávění jako celek. A to mi fakt vadí. ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Epizodické historky z Hollywoodu konce šedesátých let, z konce "zlaté éry". Jde o nejlepší adaptaci Grand Theft Auto na filmovém plátně. ___ Tarantino musí být šťastný člověk. Rozpohyboval skanzen svých vášní, lásek. A v radosti z alterované historie a tempa snímku působí jako dítě, které zkratka ví, že tohle je jeho hřiště a platí tu jeho pravidla, takže si to s dovolením odvypráví jak by chtěl on, děkuju pěkně. ___ co Tarantino také ví: diváci ho znají. Napíná je do "neobhajitelného" očekávání. Každý přece VÍ, že teď, Teď! se to už musí stát a všude budou lítat kousky lebky a piliny mozku. A Tarantino se poťouchle usmívá, protože ze 162 minut hrací doby udělal lekcí tantrického sexu pro starší a nostalgické milovníky Hollywoodu a Tarantina. ___ Vrchol tvorby má náš milovaný režisér pravděpodobně už nějakou dobu za sebou. Ale jsem přesvědčený, že i o tom Tenkrát v Hollywoodu je. Takové Havlovské Odcházení. S plamenometem. ___ Snímek v hlavě zraje jako víno s každou další hodinou. Což je dobře, protože přímo během sledování není vždy přímočaře zábavný. Před návštěvou kina si na Wikipedii přečtěte články k heslům "Manson Family" a "Tate Murders". ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Ideální film pro pamětníky & fajnšmekry pro nějž do jisté (!) míry platí to, co kdysi Jaromír Blažejovský napsal o filmech Umělec, Holy Motors nebo Hugo a jeho bratři, tedy že jde o dojímání se nad zašlou slávou média zvaného klasická kinematografie... A ještě víc je tento film prubířským kamenem tarantinovského fanouškovství, protože na jeho přijetí/nepřijetí se celkem dobře ukazuje, nakolik mají diváci Tarantinovy filmy rádi pro jejich rafinovanou strukturu, vtipné detaily, práci s postavami, práci s pop-kulturními odkazy apod.... a nakolik kvůli povrchnějším aspektům jako jsou estetizace násilí či humorné "hlášky". Protože v tomto případě budou milovníci povrchních slupek zřejmě velmi zklamáni. Ale jestli Tarantino v něčem tímto filmem dosáhl svého dosavadního maxima, pak v rekonstrukci dobové atmosféry, hrátkami se symbolikou, v budování napětí a práci s divákovým očekáváním. Nicméně vzhledem k tomu, že film je situován do konkrétní doby a je rámován konkrétními historickými událostmi, je zřejmé, že požitek filmu je do značné míry závislý na divácké zkušenosti a také znalosti dobových kontextů (Pozn.: I když z diskuzí s přáteli a kolegy jsem poznal, že film pozitivně vnímají i ti, kdo v životě neslyšeli - a to opravdu nekecám - o Charlesu Mansonovi, Sharon Tate, Romanu Polanskem atd. Jejich čtení filmu je prostě jiné, zaměřují se na jiné vrstvy vyprávění). A od věci není rozhodně ani divácká pozornost: Je např. celkem užitečné vnímat rozdíl mezi současností děje a vzpomínkami postav (viz např. scéna s Bruce Leem) což umožňuje lépe interpretovat psychologii hlavních postav i další vrstvu dobového kontextu. Tenkrát v Hollywoodu je Tarantinův nejkomplexnější film, jenž ale maximálně těží z minulosti a současných témat se dotýká pouze v náznacích, které navíc budou pro značnou část diváků neviditelné (viz např. téma rasismu v adoraci Walta Disneye ze strany nevinné dívenky a v zamlčení motivů Mansonovy sekty). No a moc dobře se na to všechno kouká... ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"HEY, YOU’RE RICK FUCKING DALTON. DON’T YOU FORGET IT." ----------- Mám dolámané ruky, takže zasraný komentár napíšem za mesiac, alebo za dva, rovno s DVD/BR vydaním. Ale inak genialita a ako by niekto povedal – 'kultúrna povinnosť.' A nohy všade <3 Vďaka Quentin. ----------- (18.8.2019) Druhé zhliadnutie o dosť lepšie a prehĺbenejšie, keďže som medzitým stihol čosi viac počítať a zhliadnuť ešte niekoľko ďalších súvisiacich filmov. Fenomenálna jazda pulzujúcim mestom aj po druhý krát. A ten soundtrack, fantázia... ♪♫ (vďaka za noty Slasher) ----------- (01.12.2019) Do tretice všetko dobré, teraz z pohodlia domova, rovnako neskutočne úžasné ako prvý krát. Smekám. ----------- (29.8.2020) S hudbou parádneho soundtracku v pozadí sa po roku opäť vraciam k tomu najlepšiemu od Tarantina. Podnetom bolo vlastne to, že som v posledných dňoch hrával mimo GTA V hlavne L.A. Noire a čo iné by bolo k tomu najbližšie, než tento zamilovaný Quentinov list Hollywoodu, šesťdesiatkam a filmu ako takému. Už nikdy nič. Once Upon je tak iný od všetkého, čo poznám, že ma neprestane udivovať rýchlosť, akou ubehnú tri hodiny a sila, akou ma táto jedinečná réžia dokáže vždy držať pevne pri sebe. Milujem to. Dnes som zhliadnutie doplnil aj bonusmi + 25 vystrihnutých scén a ľutujem riadne, že QT neurobil audiokomentár... Bonusy: For the Love of the Film / Love Letter to Hollywood / The Production Design / The Fashion of 1969 / The Cars of 1969 ---------- Príprava: Valley of the Dolls / 1969 / L.A. in the Time of Charles Manson / The Wrecking Crew / Ringo del Nebraska / Lady in Cement / C.C. and Company / Django / Model Shop --- "Get the wardrobe off, get your shit, and get fucked!" --- TV Guide --- (26.7.2021) Po niekoľkotýždňovej kompletnej revízii všetkého, čo Tarantino vytvoril (réžia, scenár, produkcia, hranie), bolo obligátne dať si opäť znova po šiestykrát tento magnum opus, vrchol celej jeho tvorby. A tiež ešte dodatočné doplnenie si niektorých odkazovaných diel. --- All the Streets Are SilentLand Raiders / Bersaglio Mobile / White Lightning / Rosemary's Baby / Navajo Joe / Bob & Carol & Ted & Alice --- (17.8.2019) (18.8.2019) (1.12.2019) (29.8.2020) (30.4.2021) (26.7.2021) (10.6.2022) (2.4.2023) ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

V piči jsem z toho, že se jsem dal pět hvězdiček filmu, u kterého jsem v podstate 130 minut říkal dokola "co to je za sračku" a jakože "watafak" ... Ale on jenom Tarantino umí udělat film o naprostým hovně, kde jsou pouze dobrý dvě scény, a stejně na konci budete čumět s otevřenou pusou a říkat si znovu "watafak", ale blbě s eu toho smát, protože se vám to vlastně ve výsledku líbilo. __ No jo, furt jsem z toho v pasti. ()

Související novinky

Quentin Tarantino odhalil svůj poslední film

Quentin Tarantino odhalil svůj poslední film

15.03.2023

Ačkoliv všichni pevně věří, že si režisér Quentin Tarantino (Kill Bill, Pulp Fiction) rozmyslí svůj plán na ukončení filmové kariéry se svým desátým snímkem, na jeho závěrečné rozhodnutí si budeme… (více)

Vyhlášení nominací 92. Oscarů

Vyhlášení nominací 92. Oscarů

13.01.2020

Předkrm v podání Zlatých glóbů máme za sebou, a tak přišel čas na hlavní chod. Tím budou stejně jako každý rok Oscaři, jejichž 92. ročník se bude vyhlašovat 9. února 2020 v Dolby Theatre v Los… (více)

77. Zlaté Glóby – výsledky

77. Zlaté Glóby – výsledky

06.01.2020

Kontroverzní moderátor a komik Ricky Gervais a spol. před pár hodinami rozdali v hotelu Beverly Hilton v Los Angeles poslední ze Zlatých Glóbů a 77. ročník prestižních ocenění byl tak oficiálně… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama