Reklama

Reklama

Tenkrát v Hollywoodu

  • USA Once Upon a Time in Hollywood (více)
Trailer 3
USA / Velká Británie / Čína, 2019, 161 min

Scénář:

Quentin Tarantino

Hrají:

Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Emile Hirsch, Margaret Qualley, Timothy Olyphant, Julia Butters, Austin Butler, Dakota Fanning, Bruce Dern (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V devátém filmu kultovního režiséra Quentina Tarantina se televizní herec (Leonardo DiCaprio) a jeho dlouholetý kaskadér (Brad Pitt) rozhodnou prosadit se u filmu na konci zlaté éry Hollywoodu - v roce 1969 v Los Angeles. (Falcon)

Recenze (1 760)

Demonn 

všechny recenze uživatele

Nejde tarantinovku srovnávat s ostatními filmy a je to vidět...nikdo to zkrátka moc nedělá. Každý porovnává jeho filmy mezi sebou. Tarantinovky vlastně tvoří tu více, tu méně vtipné dialogy a na závěr zvrat obvykle v podobě řežby a kvalita tarantinovek je tedy odvislá od vtipnosti dialogů a od kvality závěrečné řežby. Takže shrnuto a podtrženo za mě dělený čtvrtý místo s Jacky Brown. Na Pulp Fiction, Hanebný Pancharty a Djanga to zkrátka nemá. 80% Edit: nechal jsem si to projít hlavou a je to lepší než Jacky Brown ale ne o moc. ()

fifox 

všechny recenze uživatele

SPOILER ALERT – Ok, já to chápu, Tarantino asi potřeboval nějakej důvod, aby mohl najednou zapařit s DiCapriem, Pittem i Margot Robbie, tak jim řekl, že natáčí film, namísto scénáře na ně štěknul: „Ty hraješ herce, ty jeho kaskadéra a ty… just be sexy and cute. Action!“, noa výsledek je TOHLE… Chybí kvalitní dialogy, chybí intenzita (až na výjimky), chybí funkční narativní struktura. Dějová větev „Tate/Polanski“ (takže reálně celá polovina filmu) je úplně zbytečná a nijak hlavní dějovou linku neovlivňuje. Stejně tak je tam hromada dalších dějovejch cancourků, jako třeba trestuhodně zkrácená bitka Pitta s Brucem Lee, který nejsou nijak zapletený do celkovýho dějovýho copu, ale jenom z něj nedbale vyčnívaj… Když přijde na scénu na Spahnově ranči, člověk začíná nabývat dojmu, že teď se to zlomí, tady přichází dějovej zvrat, a tady by si kardiaci měli pomalu rozepínat horní knoflík u košile. Nic z toho se ale nestane. Nevrlej děda Pepa v posteli akorát zahlásí těžký fuck off a celý napětí je v kýblu. Jedna věc je neřídit se podle zajetejch očekávání diváků, ale druhá se na ně úplně vykašlat. Oceňuju, že na konci filmu nám Tarantino namísto očekávanýho masakru blonďatý těhule (to fakt vidět nemusim) naservíruje smrt ďáblovejch učedníků. Chraň bůh, to by tam jinak Margot musela ukázat víc emocí, než je jedno permanentní culení. Nic proti, já její úsměvy rád, ale větší škálu emocí člověk vidí i v pornu… Po tomhle flopu nejde přehlídnout fakt, že jde o první Tarantinův film, kterej neprodukoval Harvey Weinstein. Člověk se tak musí ptát, jestli není mezi absencí tohohle sexuálního predátora a kvalitou filmu spojitost. Hmm... ()

Joedas 

všechny recenze uživatele

Je to minimálně na jednu další kino návštěvu, protože to mírný rozčarování z absence typickejch tarantinovskejch prvků trochu zastřelo moje vnímání. Ale nakonec nelze podřízení době nic vyčítat, protože ta atmosféra šedesátek mě smetla (a to jsem je nezažil) a genius loci LA mě uzemnilo (a to jsem tam nikdy nebyl). Epizodický vyprávění teda sice pro svůj účel funguje, zároveň ale Once Upon a Time in Hollywood ztrácí komplexnost a punc filmovosti, což je za mě asi jediná výrazná výtka na tomhle jinak skvělym zážitku, kterej i přes dlouhou stopáž uteče jako voda. Jak by taky ne, když nám průvodce dělá asi to nejsympatičtější duo od dob Redforda s Newmanem. A to, jak se tihle dva borci ze starý školy vypořádaj s nastupující novou érou, je lahůdková pointa, za kterou děkuji. UPDATE: Podruhý lepší. Když člověk neporovnává se svym očekáváním a ví do čeho jde, může plně nasávat. Film má víc vrstev, než jsem napoprvé stihnul pobrat a vážně si myslim, že tohle je Tarantinův nejdospělejší film. Mít ponětí o popisovanejch filmech a seriálech, jejich postavách a hercích, šel bych do absolutoria hned, to vim jistě, takhle si to asi ještě bude muset počkat na další zhlédnutí, ale věřim že časem k tomu dospěju. Už jen to, že to chci vidět znovu, je dobrá vizitka. ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Geniální film -  vtipný, originální, poutavě odvyprávěný a plný easter eggů, které potěší. Jenže kolik lidí se v dnešní době vyzná v kinematografii staré 50 let? .... Masové publikum to určitě nepochopí a nedocení, ale Tarantino tady taky není od toho, aby točil pro masové publikum ;) Jinak duo DiCaprio-Pitt skoro dotáhlo Paula s Robertem, a to jak výkony, tak charismatem (minimálně Brad určitě) a závěr už byla jen taková lahodná třešnička na poctivě upečeném a delikátním dortu. To konstantní těšení DLOUHO dopředu se zase vyplatilo. Díky Quentine za nejlepší summer hit všech dob a hlavně toč dál, dokud jen můžeš! :-) 100% ()

johnny01 

všechny recenze uživatele

Film navozuje příjemnou atmosféru, povedlo se i vykreslení přátelství mezi oběma hlavními hrdiny a zákulisí natáčení. Herecké výkony jsou vynikající. Některé scény pobaví a vytvářejí napětí, ale je to málo. Velmi slabý je příběh, který nedrží nějaká linka, nikam nesměřuje a nefunguje ani retrospektiva. Po příběhové stránce film natolik kulhá, že si musel pomoct trapným delším vypravováním ve stylu knihy. Závěr je sice vydařený, ale naprosto nemá co korunovat. Navíc chybí to úžasné překvapení jako v Osmi hrozných. Úplně poslední scéna je pak velmi netarantinovská, což je zklamání. Dalším minusem je i slabá hudba. Podivná je také až předpojatá nenávist k hippies prodchnutá celým filmem. A nevšiml jsem si záběru z kufru auta. Takže jen průměr. ()

0verseer 

všechny recenze uživatele

”Is everyone ok?” “Well... the fuckin' hippies aren't, that's for goddamn sure.”  Až na záverečný úlet a tradičný footfetish je to tentokrát úplne iný Tarantino, na akého sme boli z jeho doterajších filmov zvyknutí. Jeho výlet do Hollywoodu v 60. rokoch je až prekvapivo pohodovou záležitosťou, tentokrát (až na spomínaný záver) bez charakteristicky prehnaného násilia, "len" s vypiplanými dialógmi a prvotriednymi hereckými výkonmi (z ktorých všetky ostávajú trochu v tieni bravúrneho Brada Pitta). Z filmu po celý čas sála dobová atmosféra a pri sledovaní v každom zábere priam cítiť, že si QT natáčanie neskutočne užíval. Mainstreamový divák odchovaný na popcornovej CGI zábave sa pri takmer trojhodinovej stopáži bude pravdepodobne značnú časť filmu nudiť, ale on tentokrát nebol cieľovým publikom. Quentin sa nostalgicky ohliadol za svojím detstvom a natočil poctu vtedajšej dobe, samozrejme svojou rázovitou optikou. Na dlhý zimný večer k fľaši vína priam dokonalá filmová idylka. ()

Micoldee 

všechny recenze uživatele

Bez toho finále bych asi 5 hvězd nedala, protože čas u některých předchozích scén plynul poměrně pomalu. Jinak ale skvělé obsazení, JEDINEČNÁ atmosféra a celkově tak nějak hezky do sebe poskládaný příběh. ()

kymla 

všechny recenze uživatele

Film je opravdu moc dlouhý, měla jsem pocit, že sleduji dva snímky najednou. Tarantino vzdává hold starému hollywoodu, jakoby z pohledu malého kluka, který miluje westerny. Velké hvězdy stříbrného plátna jezdí po hollywoodu. Opravdu na vás dýchne atmosféra doby. Mně chybělo víc scen Pitta s Dicapriem, jsou dokonalá dvojka. Jako vždy u Tarantina výborný soundtrack. ()

vojta123 

všechny recenze uživatele

Tarantino je takový fly boy (čti fan boy) , létá si hollywoodem a dělá si věci po svém. Holt ta videopůjčovna se nezapře. P.s počkejte si na Red apple ()

makakus 

všechny recenze uživatele

Jen pár poznámek. První - název filmu Once Upon a Time in Hollywood je nejen odkazem na Tenkrát na Západě (Once Upon a Time in the West), protože právě vzpomínky na westernovou kulturu v časech Tarantinova dětství hrají v tomto filmu stěžejní roli. Zároveň je "Once upon a time..." začátkem první věty mnoha pohádek a překládá se jako "Bylo nebylo...". A to je zde ještě důležitější odkaz, abychom se naladili na celkový styl vyprávění a především na jeho vyústění. Druhá - nesouhlasím s mnohými, pro které je Django ještě o stupeň výš. U něj mi zpětně trochu vadí jednak téměř černobílý, netarantinovsky vážný a politicky korektní pohled na problematiku rasismu (narušený úžasně vtipně snad jen scénkou útoku Ku-Klux-Klanu a černým majordomem), ale hlavně trochu násilně dolepené finále, které odporuje žánru a tonalitě předchozího vyprávění. Jasně - i u Djanga chtěl Tarantino posunout vyznění do oné "bylo-nebylo" pohádky (ač tradičně krvavé), ale v Tenkrát v Hollywoodu působí skvělý závěr naopak zcela organicky, smysluplně a v duchu filmu, předchozí děj nás na něj pečlivě a chytře připravuje. Třetí - že jsou ty tři hodiny trochu dlouhé? A kam kdo spěchá? Je to snad u vás doma zábavnější? Nenašel jsem tady jedinou scénu, která by byla pro příběh zbytečná nebo nepřispívala k celkovému dojmu. Takže celkově 95%. A těch pět procent dolů jen kvůli tomu, že Tarantino prostě nikdy ze své podstaty asi nebude mít ve svých filmech takový ten tajemný, mystický a slovy nevysvětlitelný přesah, kterému říkám umění. Je to úžasný, citlivý, velký bavič. ()

Brziii 

všechny recenze uživatele

Opet vyladena cekacka, s vybornymi hlaskami a perfektnim koncem. Jednu dobu, az moc protahle nataceni, ale super a rozhodne pecka 👍👍👍 ()

Maniax 

všechny recenze uživatele

Quentin nás slušně vypekl. Jeho pocta 50. a 60. letům v Hollywoodu má tendenci nic nedávat zadarmo, protože člověk neznalý tehdejších filmů a seriálů bude celkem tápat, natož průměrný Čech. Epizodický formát bez jasné dané příběhové linky je na škodu, ale zkrátka to tak Quentin chtěl. Ať už je to klišé nebo ne, hlavní roli zde nehraje Pitt ani DiCaprio, ale samotný Hollywood a jeho genius loci. Vtip se scénou na ranči zpětně považuju za geniální prostředníček všem Tarantinofilům, stejně jako kvituju jeho dvojitý prostředníček politické korektnosti v závěru. DiCaprio dobrej, Pitt skvělej, soundtrack tradičně našlapanej, kamera (zejména v IMAXu) neskutečná lahůdka. Za mě tedy jen zklamaní, že jsem od toho čekal něco v zásadě ucelenějšího a možná trochu jiného. Je to sakra dlouhej build up k celkem uspokojivému finále a vypadá to, že tohle je skutečně nejnormálnější a tím pádem nejzvláštněšjí film QT. Ze všech Tarantinovek je tohle nejblíž Jackie Brown, ke který jsem si taky hledal cestu dlouho, ale našel. Takže se nakonec těším na druhý shlédnutí, který mi většinou otevře oči. Hodnotit v procentech, hvězdách nebo cigaretách napuštěných LSD nebudu, nedokážu to. Shlédnutí podruhé, a spokojenost, lepší než napoprvé. ()

Vykuk 

všechny recenze uživatele

Vůbec to není můj šálek čehokoliv, Tarantina mám rád, ale v podstatě jen Kill Billa a Djanga + nyní tohle, je to jakoby se spojil brak s artem a vznikla tahle lahůdka, zase jednou film, u kterého zapomenete na starosti běžného života a užijete si pohodovou jízdu, konec překvapil a potěšil :) ()

borohub 

všechny recenze uživatele

Docela mě to překvapuje (film není ničím příliš zajímavý a ve většině případů bych řekl, že je nudný), ale mě se to líbilo. Na první pohled bych ani neřekl, že je to od Tarantina a vzhledem k tomu, že Tarantina příliš nemusím, tak mě to spíše potěšilo. Je fakt, že asi nebýt Brada Pitta, či DiCapria tak by film byl asi nudný, ale Brad Pitt zde podle mě podal nejlepší herecký výkon co jsem u něj viděl. Historické nepřesnosti mohou fanoušky této doby docela nasrat. Kdybych si měl vybrat jestli se budu koukat na Djanga, Kill Billa, Pulp Fiction, nebo toto, bez váhání vyberu toto. 75% ()

adamix 

všechny recenze uživatele

Keby mi niekto povedal, že nová tarantinovka je najväčším sklamaním roka, vrazím mu päsťou do huby a počíta si zvyšné zuby. Dnes by som sa mu za to musel ospravedlniť a vyplatiť mu pekný balík odškodného. Zhrniem to takto... Jakožto tvorcov veľký fanúšik musím podotknúť, že jeho filmy sú plné dravosti, neskutočného napätia, autorskej povznesenosti, vycibrených scenárov s nezabudnuteľnými narážkami a vetami, ktoré majú gule a neboja sa ukázať zakázané a vyvolať pritom úsmev na perách. Až aspoň niečo z tohto hľadáte, pozrite si posledných 20 minút, na ktoré počas úmorných 140 minút čakáte, a pre ktoré v podstate celý film aj žije. Zvyšok je vatový gýčoidný blivajz, ktorý sa síce píši úctyhodnou atmosférou zlatej éry bezstarostných 60. rokov, zakrýva ju však rozťahané snímanie blúdivých postáv, z ktorých každá má niečo do seba, ale nenadchne, ako by mala. Postava Sharon Tate je pre dej prakticky úplne zbytočná a bez mihnutia oka by som ju zo scenára vystrihol a tým skrátil to úmorné divácke trápenie. Nakoniec, záver ani nie je o nej. Dicapriov Dalton skvostný, ale bez výrazného hercovho pátosu a ten rozťahaný nudný čas vo westernovom mestečku by som prestrihal všetkými možnými spôsobmi, len aby som sa dostal k záveru. Pittov Booth v pohode, jeho postava je v podstate tiež len blúdiaca duša po losangelských štvrtiach, autom preháňajúca sa hviezda s prostitúckou nadržanou troskou smerujúca na jeden osirelý ranč plného podobných individuí, kde gradácia desivej atmosféry schladne v izbe slepého starca. Mansona, ikonickú krvavú postavu starej Ameriky, tu vidíme len mihnutím oka, pričom pre dej by bola dosť užitočná a očných viečok pozdvihujúca. Hlavne, že na internete dávnejšie písali, že film sa bude z veľkej časti točiť práve okolo neho. Tak rýchlo, ako sa nám zjaví, tak aj odíde. Čiže ďalšie sklamanie. Tvorcova láska k filmovému svetu je všadeprítomná a to si cením, ale prečo neobohatil scenár o zaužívané a prekvapivé chvíľkové šperky? Prečo neponúkol dravší príbeh bez zbytočnej rozťahanosti? Predĺžená minutáž sa pri jeho poslednom filme dala zhltnúť, pretože pomáhala pri fungovaní napätej atmosféry a nečakaných zvratov. Ach, prečo?? Nikdy som si nemyslel, že budem odchádzať z kina tak sklamaný (mimochodom, po prvý raz sa mi naskytla príležitosť vidieť odchádzať z predstavenia znudených divákov) a nikdy som si nemyslel, že ma môj režisérsky idol takto sklame. Nebyť záverečnej krvavej satisfakcie, celý film by pre mňa nemal cenu. Pre mňa rozhodne (a bohužiaľ) najhorší film Quentina Tarantina. Nekompromisných 50% a 2*..... Po nejakom čase som musel svoje rozhodnutie zvážiť a dospel som nakoniec k hodnoteniu 3*. Je to z toho dôvodu, pretože nepatrilo by sa zamlčať to, že táto prefarbená jednohubka je predsa len vytvorená od srdca a jej prvotným cieľom nie je ukázať divákovi starý Hollywood, ale splniť si vlastný sen o vytvorení toho vlastného. Tento sen sa Quentinovi splnil, z jeho pohľadu to zvládol dokonale, z toho diváckeho (alebo aspoň z môjho) to však na jedničku nebude. Chýbala mi tam jeho typická vynaliezavosť, zmiešaná vtipným nadhľadom a nečakanými výstrelmi, ktoré vám v danej chvíli strelia facku. Zdá sa, že v tomto prípade sa nechal až moc uniesť a zaslepiť srdcom. Ani to prepojenie všetkých troch príbehov nie je také geniálne, ako v kultovom PULP FICTION. Soundtrack rozmanitý, ale natoľko početný, že si vo výbere nenájdete svojho favorita, ako to bol v predchádzajúcich hitovkách napr. Morricone, Bacalov, Verdi či povestný surf rock. Nech sa deje, čo sa deje, nevychádza mi to stále dobre. Naďalej som sklamaný, ale zľutujem sa a s oboma prižmúrenými očami filmu o hviezdičku prilepším, nech nemám zlé svedomie. () (méně) (více)

MOTOASKY 

všechny recenze uživatele

Tarantino si tento film užívá od začátku do konce ( hlavně ten konec !!) Leo a Brad jsou zde neskutečně zábavné duo, i když spolu na plátně nejsou, tak často jak bych si přál. Celý film je vlastně hrozně příjemné čekání na finální krvavou akci. Bohužel je zde spousta narážek na dobové filmy a seriály, které si asi užije jen člověk, který v té době žil v USA ale to vůbec nevadí, protože humor funguje i bez toho, aby tyto narážky divák chápal. Nejlepší Tarantino to není ale není to ani ten nejhorší. Podtrženo sečteno 85% ()

Coliseum 

všechny recenze uživatele

Hele, na starý kolena se z Pitta stal poměrně vtipnej chlápek a Leovi vyloženě slušej cíga, neměl by přestat. Margot je chodící obrázek, neni nejmenších pochyb, že láme srdce nejednoho diváka napříc pohlavím a orientací. Fikce je jen málo kdy tak vzrušující a extatická. Tenhle Tarantino mi nevadí a na dálku díky za Kurta a scénu s Brucem. ()

Mr.Sombrero 

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu si přijdou na své jak fanoušci Tarantinovy ukecané, tak jeho brutálnější stránky. Dechberoucí jízda Hollywoodem konce 60.let okořeněná výbornými výkony hlavní herecké dvojice vás vtáhne svou atmosférou hlavně díky detailům, jako jsou všudypřítomné Brouky a sporťáky, potraviny či plakáty na stěnách v barech. Jako fanoušek filmové hudby musím ocenit také pečlivě vybraný soundtrack. Úžasná byla i noční jízda neony osvětleným Hollywoodem v Boothově Wolkswagenu. Při celkově pomalejším tempu celého filmu mě, a jistě i celé kino, překvapil geniální závěr. Již dlouho jsem v kině nezažil tak skvělou atmosféru jako při tomto mistrovském dílu. Za mě Quentin zvládl dokonale. ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

Nutno říci, že film mi opravdu sednul. Ať už to bylo bravurně zvládnutou atmosférou Hollywoodu roku 1969 v pojetí mistra Tarantina nebo spoustou drobných narážek a scének (báječná scéna Bruce Lee vs Brad, filmy v Itálii, Manson gang atd.). A samozřejmě........závěrečná scéna ve formátu, který umí snad jen Tarantino. Brad má nakonec asi zajímavější roli než Leonardo, ale oba podávají skvělý výkon. Překvapivě vůbec nevadí pomalejší tempo prvních dvou hodin, ono po shlédnutí filmu opravdu zaskočí, že těch 162 minut uběhlo tak moc rychle. Stejně tak je dobře, že Quentin pojal konec po svém (Sharon Tate vs Manson Gang), stejně tak je prima, jak umně balancuje mezi skutečností, filmem ve filmu a fikcí. Určitě se po nějaké době budu chtít podívat znovu......a znovu......a znovu. ()

Související novinky

Quentin Tarantino odhalil svůj poslední film

Quentin Tarantino odhalil svůj poslední film

15.03.2023

Ačkoliv všichni pevně věří, že si režisér Quentin Tarantino (Kill Bill, Pulp Fiction) rozmyslí svůj plán na ukončení filmové kariéry se svým desátým snímkem, na jeho závěrečné rozhodnutí si budeme… (více)

Vyhlášení nominací 92. Oscarů

Vyhlášení nominací 92. Oscarů

13.01.2020

Předkrm v podání Zlatých glóbů máme za sebou, a tak přišel čas na hlavní chod. Tím budou stejně jako každý rok Oscaři, jejichž 92. ročník se bude vyhlašovat 9. února 2020 v Dolby Theatre v Los… (více)

77. Zlaté Glóby – výsledky

77. Zlaté Glóby – výsledky

06.01.2020

Kontroverzní moderátor a komik Ricky Gervais a spol. před pár hodinami rozdali v hotelu Beverly Hilton v Los Angeles poslední ze Zlatých Glóbů a 77. ročník prestižních ocenění byl tak oficiálně… (více)

Reklama

Reklama