Reklama

Reklama

Tenkrát v Hollywoodu

  • USA Once Upon a Time in Hollywood (více)
Trailer 3
USA / Velká Británie / Čína, 2019, 161 min

Scénář:

Quentin Tarantino

Hrají:

Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Emile Hirsch, Margaret Qualley, Timothy Olyphant, Julia Butters, Austin Butler, Dakota Fanning, Bruce Dern (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V devátém filmu kultovního režiséra Quentina Tarantina se televizní herec (Leonardo DiCaprio) a jeho dlouholetý kaskadér (Brad Pitt) rozhodnou prosadit se u filmu na konci zlaté éry Hollywoodu - v roce 1969 v Los Angeles. (Falcon)

Recenze (1 760)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Tarantino je znám jako mistr dialogů, cinefil a režisér krvavých a nepředvídatelných filmů, které skládají poctu starému Hollywoodu a filmu jako takovému. Nyni skládá poctu Hollywoodu konce 60. let se vším všudy a opět točí film pro sebe a své fandy a na publikum neznalé jeho tvorby zvysoka kašle. Tentokrát je problém vše pobrat i pro opravdové filmové fanjšmekry, protože Quentin odkazuje na filmy a seriály, které zná opravdu jen pár vyvolených a tak se může stát, že i pro fanoušky jeho předchozích filmů, bude Tenkrát v Hollywoodu těžko stravitelným kouskem i díky své prakticky tříhodinové délce. Pokud však divák pronikne a nechá se režisérem vést, bude unesen a když už si neužije veškeré odkazy, tak minimálně herecký koncert úvodního dua a divoký konec, kterým si Quentin, opět vytváří svou alternativní verzi minulosti. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Quentin Devátý mě nenormálně potěšil, pobavil, předčil má vysoká očekávání a nakonec mě dokonce dojal. Kdo by to byl řekl, že to bude tak krásný biják? Člověk asi musí znát několik skutečností z minulosti, aby vnímal řadu odkazů a pochopil to tak, jak si (asi) režisér přál. Na mě to fungovalo a proto nemám výhrad. Škoda, přeškoda, že to tak..... -ale ne, nebudu spoilerovat, takže: "Red Apple"! Více slov opravdu netřeba. Dodatek po druhé projekci: film hodnotím stejně, velké plátno mu nenormálně sluší, bavil mě možná ještě víc, než prvně, protože člověk už není tolik nervózní z konce. Neobává se, naopak se na konec těší a proto si vše v klidu vychutnává plnými doušky. Každý záběr, každá scéna se mi líbí. Je to tedy nad slunce jasné, Tarantino natočil svůj devátý film pro sebe a hlavně pro mě!. ;) ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Mal by už konečne „renomovaný” tvorca-Quentin Tarantino konečne zavesiť svoje “režisérske remeslo” na klinec...” ? (odpoveď nájdete takmer na konci recenzie...). Zase ma nahneval, ako tomu bolo aj predtým v Osem hrozných, keď si teraz dovolím tvrdiť, že je už poriadne preceňovaný, čiže, nikdy som mu poriadne neprišiel na chuť, ako mnohí iní, tzv. obdivovatelia, fanúšikovia... _Priznám sa, že som sa vskutku tešil na Leonarda DiCapria, ktorý mal štvor-ročnú, filmovú pauzu, kedy sa opäť necháva zlanáriť Q.T. , tak isto, ako Brad Pitt, keď tieto dve herecké veličiny vytvárajú naprosto zaujímavý pohľad do zákulisia TV. Hollywoodu-60. rokov. Leo stelesnil fiktívnu (...určite ide o mix reálne jestvujúcich hercov tej doby) postavu Ricka Daltona, televízneho herca, čo sa snaží preraziť za každú cenu v brandži, ale háčik je v tom, že má extrémne problémy s nadmerným užívaním destilátov, a tak tým pádom často zabúda svoje repliky, t.j. stáva sa čoraz viac menejcenným, prepadáva sa do svojej závislosti, ale i napriek tomu dokáže zo seba vydolovať nadpriemerný herecký výkon počas nakrúcania. Mám tu film vo filme, a to ma vždy zaujme. Hlavný i vedľajší filmový štáb nakrúca „filmový štáb” , čo je samo o sebe-interesantné ! Brad si zahral jeho kaskadéra-Ciffa Bootha, ktorý ho vozí na nakrúcania, pričom v aute strávi väčšinou filmového času, prinajmenšom 60-70%. Je tak skúsený, že aj taký “Bruce Lee” (išlo mu o to zosmiešniť ho ?) dostane od neho lekciu (výprask, či nakladačku), ale je v nemilosti svojho cechu, pretože údajne zavraždil svoju manželku za záhadných okolností. Vedľa Ricka býva Sharon Tate s manželom Romanom Polanskim, ktorí sú populárni. Neďaleko od nich sa obšmietajú po krvi bažiaci hipíci okolo Charlesa Mansona, že slávny dátum-9. august 1969 je na spadnutie. Scenár začína ešte pol roka pred masakrom, kedy sa starostlivo zoznamujem s „našimi hrdinami” ... _ Som rád, že som si konečne pozrel film Quentina Tarantina v kine, i keď by som skôr zvolil alternatívu v podobe Bastardov alebo Djanga. Naivne som totiž „očakával-neočakávateľné” , ktoré sa nikdy nedostavilo, a tak som mal dojem, že sa pozerám na brutálnu satiru kombinovanú s paródiou, kedy síce tie 2 a pol hodiny utiekli, ako voda, s pocitom určitej satisfakcie z pozerania, ale s tým, že už určite nie opätovné-repete !!! Finále ma vyslovene sklamalo, taká rana pod pás od režiséra zvučného mena. Spomínaní, súčasní velikáni svojej hereckej profesie, sú veľmi dobrí, ale v podstate nemajú aj tak čo hrať ! Margot je pozoruhodná Sharon Tate. Vidno, že si dôkladne vyberá, kam ide. PS: “Tento film je predovšetkým paralelným vesmírom udalostí, ktoré sa pôvodne mali stať tak, ako sa nikdy nestali” , čo tento snímok i dosť predkladá (zjednodušuje... ) Z môjho pohľadu ide o veľké sklamanie ! Mal by už asi ukončiť svoju plagiatórsku réžiu... ! PS2: Ak by som si mohol ešte vybrať, ktoré „VTEDY” mám vo svojej najväčšej obľube, tak jednoznačne dominuje, víťazí na Západe. (Sergio je iba jeden, originál !). ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Famózní Brad Pitt! Atmosféra snímku jistě lepší než celý scénář, ale herecké hvězdy to skoro 3 hodinové čekání na finále prostě utáhnou. Tarantino stále umí. Slabších 5 hvězd. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Nejsem žádný skalní fanoušek Tarantina, nicméně Tentokrát v Hollywoodu jsem si nechtěl nechat ujít v kině kvůli filmové tematice a hvězdnému obsazení. Tarantinův devátý kousek je jeden velký film o filmu, který nás svým osobitým způsobem přenáší zpět do 60. let, za sedmero hor a sedmero řek, přímo do kolébky kinematografie - do slavného Hollywoodu. Líbilo se mi netradiční pojetí práce s herci a funkce vypravěče, který děj komentoval - především v závěru filmu, k němuž to celé zlehounka spělo. Samotný závěr mě celkem dostal - člověk ví, co tehdy v srpnu 1969 odehrálo, a musím uznat, že se s tím Tarantino vypořádal až překvapivým způsobem, za který má ode mě rozhodně palec nahoru. I když má film vcelku pomalé tempo, tak i přesto jsem se nenudil - nejvíce mě zaujaly scény z natáčení v salónu, konfrontace s Brucem Lee, návštěva Rodiny a samozřejmě závěr. Leonardo DiCaprio, Brad Pitt i Margot Robbie předvedli skvělé výkony a každý se svého partu zhostil velmi přesvědčivým způsobem. Vedle toho musím zmínit malou, ale velmi důležitou roli Brandy. Myslím, že pokud bych měl perfektní znalosti z dějin filmu v 60. letech v HW, určitě bych se rochnil v těch všech narážkách, nicméně já jsem si to užil i tak ... A pokud neumřeli, tak tam žijí dodnes! ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Přidat k osmi stům další zbytečný komentář skoro nemá smysl, protože řečeno bylo vše, co být řečeno mohlo. Tak jen ve zkratce: naprosté nadšení. Po letech beru Tarantina zpět na milost, a to nikoli jenom kvůli stejnému fetiši. Tyhle filmové šedesátky jsou tak moc krásný a tak moc zářivý, že se chci vrátit v čase a prostě je zažít taky. "Špinaví zasraní hipíci" jsou všeobecně vykresleni jako naprosté zlo (což podtrhuje i hudba, která je věrně dobová, ale v soundtracku se neobjeví snad žádná hipísácká písnička, jen tehdejší čistej mainstream), za což velkej palec nahoru. DiCaprio hraje jako král, byť ho lehce zastiňuje Pitt, ale to proto, že role Cliffa Bootha byla prostě napsaná zajímavěji - jinak Leonardo fakt předvádí úchvatnej hereckej koncert. A Sharon Tateová je tu fakt k sežrání a ty z množství odkazů a narážek, které jsem pochytal, mě hodně zahřály. Těch 162 minut je fakt málo, chci další a další příběhy Ricka a Cliffa! A jelikož všechno další tu napsali jiní, omezím se jen na to, že si jdu koupit plamenomet. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Návykový retro-průvodce jednou filmovou érou, takové režisérovy "greatest hits" se skvostně natočenými scénami, které zdánlivě nikam nevedou. ()

Pejpr 

všechny recenze uživatele

Totální kravina, která v mnoha ohledech připomíná Grindhouse, změnily se jenom kulisy. Místo pocty béčkovým hororům jsem se dočkal pocty westernům. Nechápu, proč se Tarantino jednou za čas pouští do těhle filmů o filmu, je to škoda. Stejně tak lokální zaměření na kalifornské šedesátníky (podobně jako Beach Bum) mi nepřijde zajímavé. Chápu, že Polanski tomu dá pět hvězd, ale co na tom vidí zbytek smrtelníků nechápu. Nejsmutnější na tom je, že se mohlo jednat o velmi kvalitní alternativní příběh o Charlesu Mansonovi, jenže pokud pointu filmu člověk pochopí až potom, co si o filmu něco přečte, tak je asi něco špatně. Jo, je to sranda a dialogy jsou fajn, ale s takovou kvalitou a frekvencí to u mě nestačí víc jak na dvě hvězdy, zvlášť, když snímek nemá prakticky žádný příběh ani pointu, což je u Tarantina dvojnásobné zklamání. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Nikto nepochybuje, že týmto filmom Tarantino poďakoval filmu ako takému, jeho láska k tomuto fenoménu je úctivá a skvostná. Vybral si dynamické obdobie, kedy sa menil americký film ale i spoločnosť. Problémom je, že sa jeho filmy s ľahkosťou začínajú približovať k tretej hodine, ale v tomto prípade sa jeho údernosť vytráca. Čím viacej sa venuje zobrazovanej autenticite doby, tým väčšmi má problémy so samotným príbehom. Ústredný motív stagnujúceho herca a jeho kaskadéra je síce fajn, ale nedokázal by utiahnuť celý film. Takže vďaka za vedľajší motív ( hipisáci a Sharon Tate ), ktorý je v kontexte známych historických udalostí tarantinovsky sofistikovaný a môže pôsobiť ako zrada na divákovi, je to práve tento aspekt so samotným záverom filmu, ktorý patrí k tomu najlepšiemu. Herecké duo DiCaprio - Pitt je okázalo úžasné, chlapci si to nadmieru užili. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Skvělá režie Quentina Tarantina a bravurní herecké výkony od Leonarda DiCapria a Brada Pitta. Oba dva zahráli famózně a celý film táhli. Příběh filmu se mi líbil, bál jsem se sice přepálené stopáže, ale film mě bavil od začátku až do konce, a hrozně rychle mi utekl. Parádní sonda do Holywoodu roku 1969 a do života Ricka Daltona a Cliffa Bootha. P.S. Jsem rád za ten konec, pro diváka i film je to daleko lepší. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Jsou věci, které tu fungují dobře, věci, které fungují hůř a pak věci, které nefungují skoro vůbec. Je potřeba férově uznat, že styl a atmosféru končících šedesátek tu Tarantino trefil moc pěkně. Je to celé barevné a působivé, hraje k tomu vhodná hudba a pěkně se na to kouká. Povedlo se i vykreslení obou hlavních postav. Člověku je jasné, co jsou zač, co dělali dřív, co dělají teď a proč. Horší je to s příběhem. Je to celé spíš takový sled epizod a menších událostí, než ucelený film. Ani ten závěr to nijak zvlášť nezachraňuje. Navíc na to, že to celé není nijak zvlášť chytré, je to neúměrně dlouhé. Dvě a půl hodiny... Z toho třeba třetinu zabírá kovbojská část, která nemá žádnou valnou přidanou hodnotu. Kdybych to měl shrnout, Tarantino mě naposledy výrazně bavil u Reservoir Dogs, od té doby málokdy. Tohle je míň blbé než Django, ale pořád to není něco, z čeho bych si sednul na zadek. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Pokým sa Tarantino nesnažil vo svojich výtvoroch - povedzme svojsky - adaptovať reálne spoločensko-politické udalosti, dalo sa to s pocitom istej špecifickej zábavnosti prežiť. Nad jeho osvetovými para-pamfletmi z rokov minulých, však iba neveriacky krútim hlavou. (10.8.2019) ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Njn, jednou to muselo přijít... Poslednímu Tarantinovi se nedá upřít jeho obrovskou lásku pro fenomén FILM (ale o tom ani nikdo nepochyboval), dá se mu chválit úžasně vyobrazená atmosféra let šedesátých (vážně, takhle věrohodnou dobovou atmosféru jsem už dlouho neviděl). Once Upon a Time in Hollywood má všechny ty libůstky, blbůstky (Quentinovi fetiše), co od psychopata z videopůjčovny očekáváte. ALE. Ale ten film je tak děsná nůůůdaaa. Nuda, kterou ještě víc zabíjí svým neherectvím nejpřeceňovanější "herec" posledních dekád Leonardo DiCaprio, protože to jeho afektované přehrávání, to je prostě k zblití. Bohužel o moc pozadu nezůstávají ani ostatní herci (na jejich obranu však nutno napsat, že neměli moc co hrát). A za co bych na Kentána poslal negry s letlampama nejraději, je to jeho přepisování historie, protože tohle se Charliemu Mansonovi nedělá :-) Anyway, s Tarantinem končím, děkuju mu za výborné Gaunery, nepřekonatelné Pulp Fiction, ale tohle už vážně ne. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nejméně tarantinovská Tarantinovka ze všech Tarantinovek. Až posledních asi 10 minut mělo nezpochybnitelný rukopis, který tak dobře všichni známe. Jinak to byla v podstatě zapomenutelná pocta starým (opravu starým) filmům a seriálům, které vůbec neznám. Brad Pitt byl naprosto skvělý a očividně si natáčení užíval. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv jsem nikdy nebyl vyloženě uctívač Tarantinova kultu, tak mě většinou jeho filmy bavily, některé scény byly legendární a ačkoliv je to dost specifický styl, občas mi sedl. Tohle je ale úplně jiná liga a půjdu zde proti všem, ale nedokážu pochopit, co by nás mělo bavit na filmu, ve kterém se za 90 minut nestane doslova jedna jediná věc. Celé je to strašně nudná konverzačka, kde se neřeší nic ohledně děje ani žádné hluboké srdceryvné rozpravy, naopak je to small-talk tlachání o ničem. Závěrečnou všemi zmiňovanou akci nehodnotím, k té jsem se ani nedostal, protože nevidím důvod sledovat film do konce, když víc než polovina je děs a hrůza, u které by člověk raději spal. ()

0x141627D3D 

všechny recenze uživatele

Ale ze absolutne ma to nebavilo, nic pre mna. Tarantino checkmarks: raz chodidla, Manson lore, fancy scena na konci. Co sa vsak dialo pocas tych 2 a pol hodin, naozaj nestalo za to. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

9.8.1969 ubodal Sharon Tate klan Charlese Mansona, 14.8. 2019 v 20:01 jsem přemlouval uvaděčky v kině Aero, že mám koupenej lístek, ale nemůžu na mobilu chytit signál. V ten samý den když vylezu po hodině ze sálu pro pivo se mě ptá kdosi, jestli je to jako Pulp Fiction. Ve 22:50 nastává spontánní potlesk po filmu. 15.8. v 0:20 mi vysvětluje JFL, že je chyba považovat Tarantina za empatika, protože je to naopak nevyzrálý sociopat, který vnímá realitu zejména skrze popkulturu. V 0:32 zaokrouhluji počet vypitých hruškovic na kulatých 11. 0:48 ze mě leze teorie, že celé Tarantinovo dílo je vlastně akt výsměchu americkým bělochům a Once Upon a Time in Hollywood je v zásadě sled nesouvisejících epizod, které se pak zúročí v gimmick, který režisér již jindy použil v jiném filmu. V 0:50 s panikou zjišťuji, že mě ještě někdo poslouchá. 1:21 - uživatelka asphyxia rozbíjí ve svém bytě omylem skleněnou nádobu o rozsahu hradčanské rozety, následně neefektivně bruslí po bytě luxem. 9:25 měním hodnocení posledního Tarantinova filmu na 5 hvězd, protože musím uznat, že ta iluze byla opět dokonalá. Stop. Nyní máte již veškeré potřebné informace k tomu, abyste odhalili, který z předchozích aktů není pravdivý. ()

Janek 

všechny recenze uživatele

Balzám na duši... Takový film je tady jednou za deset let. Tarantino natočil jeden ze svých úplně nejlepších filmů. 100% ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Uběhly čtyři roky a Leonardo konečně opět na obrazovce, pořád skvělý herec, jenže se zase upsal na film co mi moc teda neříká. Vcelku slušný film se skvělými herci ale čekal bych po dlouhé době že přijde jiný lepší film, a ono tohle. Své fanoušky si to najde ale já mezi ně patřit bohužel nebudu, tahle Hollywood show mě moc nebavila škoda, doufám že příště to bude jiný, Leonardo stejně skvělej borec to se musí nechat on nezklame. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla pro mě nejslabší tarantinovka. Vůbec mi přitom nejde o alternativní realitu, tu jsem přece dostal už v Panchartech a ani tam mi závěr války ve francouzském kině nevadil, Tarantino dává navíc už názvem najevo, že nepůjde zrovna o dokument, problém vidím ve stopáži a ve víc jak hodině jalového ničeho. Byl jsem připravený na dlouhé, obsáhlé dialogy, místo nich jsem dostal nudný pohled do života herce s upadající kariérou a fakt jsem se nudil. Herecké obsazení bylo skvělé, jenže herci neměli co hrát, scénář byl nezvykle chudý. Kdyby všechno fungovalo tak jako závěrečné přepadení, pět kousků by bylo málo. ()

Související novinky

Quentin Tarantino odhalil svůj poslední film

Quentin Tarantino odhalil svůj poslední film

15.03.2023

Ačkoliv všichni pevně věří, že si režisér Quentin Tarantino (Kill Bill, Pulp Fiction) rozmyslí svůj plán na ukončení filmové kariéry se svým desátým snímkem, na jeho závěrečné rozhodnutí si budeme… (více)

Vyhlášení nominací 92. Oscarů

Vyhlášení nominací 92. Oscarů

13.01.2020

Předkrm v podání Zlatých glóbů máme za sebou, a tak přišel čas na hlavní chod. Tím budou stejně jako každý rok Oscaři, jejichž 92. ročník se bude vyhlašovat 9. února 2020 v Dolby Theatre v Los… (více)

77. Zlaté Glóby – výsledky

77. Zlaté Glóby – výsledky

06.01.2020

Kontroverzní moderátor a komik Ricky Gervais a spol. před pár hodinami rozdali v hotelu Beverly Hilton v Los Angeles poslední ze Zlatých Glóbů a 77. ročník prestižních ocenění byl tak oficiálně… (více)

Reklama

Reklama