Reklama

Reklama

Tenkrát v Hollywoodu

  • USA Once Upon a Time in Hollywood (více)
Trailer 1
USA / Velká Británie / Čína, 2019, 161 min

Scénář:

Quentin Tarantino

Hrají:

Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Emile Hirsch, Margaret Qualley, Timothy Olyphant, Julia Butters, Austin Butler, Dakota Fanning, Bruce Dern (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V devátém filmu kultovního režiséra Quentina Tarantina se televizní herec (Leonardo DiCaprio) a jeho dlouholetý kaskadér (Brad Pitt) rozhodnou prosadit se u filmu na konci zlaté éry Hollywoodu - v roce 1969 v Los Angeles. (Falcon)

Zajímavosti (114)

  • Na úplném konci, kdy film přechází do závěrečných titulků, hraje hudba Maurice Jarreho z filmu Život a doba soudce Roye Beana (1972). Skladba má název „Miss Lily Langtry“. Lily byla herečka, kterou soudce zbožňoval, ale nikdy ji na vlastní oči neviděl – jakýsi nedostižný sen. Narážka na Lily Langtry se objevila i v předchozím Tarantinově filmu Osm hrozných (2015). (Landauer)
  • Po filmech Nespoutaný Django (2012) a Osm hrozných (2015) se jedná již o třetí Tarantinův film v řadě, ve kterém je zmíněn tzv. „bounty hounter“ (lovec lidí). Lovce lidí můžeme vidět v ukázkách z fiktivního seriálu „Bounty Law“, kde Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) hraje hlavní postavu Jacka Cahilla. (mencpe)
  • Scéna rvačky Cliffa Bootha (Brad Pitt) a Bruce Leeho (Mike Moh) je inspirována příběhem, který už desítky let koluje Hollywoodem. Lee se měl jako řidič Kato ze seriálu The Green Hornet (od r. 1966) v crossoverové epizodě seriálu Batman (od r. 1966) poprat s Batmanem (Adam West) a Robinem (Burt Ward) a souboj s nimi měl prohrát. Lee se ale údajně naštval a odešel z natáčení s tím, že on by souboj s Robinem určitě neprohrál. Scenáristé tak Leemu měli vyhovět a z prohry se rázem stala remíza. (Rollo_Tomasi)
  • Brad Pitt (Cliff Booth) řídí ve filmu auto Volkswagen Karmann Ghia tyrkysové barvy stejně jako Uma Thurman ve filmu Kill Bill II (2004). Jedná se i o stejný typ auta, který řídil Tarantinův otec, proto se objevuje v mnoha jeho filmech. (vyfuk)
  • Psa Cliffa Bootha (Brad Pitt), amerického pitbulteriéra Brandy, ve skutečnosti hráli tři psi: Sayuri, Cerberus, a Siren. (Comida)
  • Brad Pitt (Cliff Booth) před natáčením filmu navštívil Quentina Tarantina a řekl mu, že má s sebou DVD s westernem Billy Jack (1971), na který by se společně s ním rád podívat. Tarantino mu odpověděl, že má doma 35mm filmovou kopii tohoto filmu připravenou ve filmovém projektoru. (Nalien)
  • Quentin Tarantino doporučil Bradu Pittovi (Cliff Booth) zhlédnout několik kultovních filmů z 60. let 20. století, aby nasál atmosféru tehdejší doby. Byly to filmy Bezstarostná jízda (1969) a Bob Carol a Ted a Alice (1969). Ve filmu se dokonce objeví nepřímé odkazy na tyto dva filmy. Když Rick (Leonardo DiCaprio) vyhání auto, ve kterém jsou členové Mansonovy (Damon Herriman) rodiny, pryč ze své cesty, zařve na Texe (Austin Butler): „Vypadni Dennisi Hoppere!“ Dennis Hopper, který hrál v Bezstarostné jízdě, nosil dlouhé vlasy, byl členem hnutí hippies a užíval drogy stejně jako členové Mansonovy rodiny. Další odkaz je ve scéně, kdy si Cliff nasazuje potápěčské brýle a je na lodi se svojí ženou, která si na něj stěžuje a zmiňuje, co vše o něm její sestra Natalie říkala. Jde o odkaz na herečku Natalie Wood z druhého zmíněného filmu, která tragicky zahynula poté, co vypadala z jachty Splandour do vody a utopila se. Její smrt byla vyšetřována FBI, která případ uzavřela s tím, že se jednalo o náhodné utonutí. Ze smrti herečky byl však obviňován její manžel Robert Wagner. Ve filmu se také objevuje odkaz na americký seriál Peyton Place (od r. 1964), ve kterém si zahrála sestra Natalie Wood – Lana Wood. (Nalien)
  • Cliff (Brad Pitt) se ptá Texe (Austin Butler), z jaké části Texasu je. Ve skutečnosti dal George Spahn (Bruce Dern) Charlesu Watsonovi tuto přezdívku, když uslyšel jeho texaský akcent. (Nalien)
  • Quentin Tarantino rád vymýšlí fiktivní značky produktů pro své filmy. Značka Big Kahuna Burger se objevila např. ve filmech Pulp Fiction (1994), Gauneři (1992) a Od soumraku do úsvitu (1996). V tomto filmu se objeví pivo Chattanooga, krmení pro psy Wolf's Tooth, ale i značka cigaret Red Apple, kterou Tarantino již použil v několika svých filmech. (Charpy)

Související novinky

Quentin Tarantino odhalil svůj poslední film

Quentin Tarantino odhalil svůj poslední film

15.03.2023

Ačkoliv všichni pevně věří, že si režisér Quentin Tarantino (Kill Bill, Pulp Fiction) rozmyslí svůj plán na ukončení filmové kariéry se svým desátým snímkem, na jeho závěrečné rozhodnutí si budeme… (více)

Vyhlášení nominací 92. Oscarů

Vyhlášení nominací 92. Oscarů

13.01.2020

Předkrm v podání Zlatých glóbů máme za sebou, a tak přišel čas na hlavní chod. Tím budou stejně jako každý rok Oscaři, jejichž 92. ročník se bude vyhlašovat 9. února 2020 v Dolby Theatre v Los… (více)

77. Zlaté Glóby – výsledky

77. Zlaté Glóby – výsledky

06.01.2020

Kontroverzní moderátor a komik Ricky Gervais a spol. před pár hodinami rozdali v hotelu Beverly Hilton v Los Angeles poslední ze Zlatých Glóbů a 77. ročník prestižních ocenění byl tak oficiálně… (více)

Reklama

Reklama