Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Majitel cirkusu Max Medici (Danny DeVito) pověřuje bývalou hvězdu Holta Farriera (Colin Farrell) a jeho děti Milly (Nico Parker) a Joe (Finley Hobbins), aby se starali o novorozeného slona, jehož nadměrné uši jsou k smíchu publiku ve slávě upadajícím cirkuse. Ale poté, co se zjistí, že Dumbo umí létat, zažívá cirkus neuvěřitelný návrat. Zároveň se o Dumba velmi zajímá podnikatel V.A. Vandevere (Michael Keaton), který angažuje „podivného tlustokožce“ pro svůj nejnovější zábavní podnik Dreamland. Dumbo stoupá na vrchol slávy díky společným vystoupením s okouzlující a okázalou královnou vzduchu Colette Marchantovou (Eva Green). Záhy však Holt Farrier zjišťuje, že pod nablýskaným povrchem zábavního podniku Dreamland, se skrývá nejedno temné tajemství. (Falcon)

(více)

Recenze (236)

Matty 

všechny recenze uživatele

Hlavním hrdinou animovaného Dumba bylo slůně. V hrané verzi Tima Burtona je slůně především atrakcí v šablonovitém příběhu několika fádních postav, které paradoxně trápí, že někdo využívá zvířata jako atrakce. Jinak jde o zcela rutinně zrežírovaný film bez jiskry a (překvapivě) taky bez pamětihodných vizuálních nápadů a (skoro) bez humoru. Původní disneyovka je o hodinu kratší, mnohem kouzelnější, dojemnější a obsahuje scénu s růžovými slony (ke které Burton jen krátce odkáže), napsanou zřejmě pod vlivem absintu. Čili sobě a svým dětem raději znovu pusťte Dumba z roku 1941. 50% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Po tom co jsem na Febio festivalu koukal asi 7 minut na nějakýho rumunskýho blbce jak s rozbitou hlavou onanuje a tento víkend mě byl pro změnu dopřán několiminutový záběr na koule nějakýho dánskýho úchyla je malý letající slůně s velkýma ušima jediná možnost jak neskočnit na sexuální terapii. I když sotva ve filmu přišel na scénu Danny DeVito vzpomínky na film The Sinful Dwarf se ve mě vybavily na plno, některé filmy člověka bohužel poznamenají na delší dobu. U tohoto filmu jsem krom vzpomínek na jednu uchylárnu měl ještě dojem, že fantazie a jedinečný rukopis Tima Burtona byli potlačeny na úkor modrýho dojemnýho kukuč sloního mláďátka. čímž neříkám, že toto se dětem nebude líbit je to totiž primárně opravdu dělaný pro ně, přilišná hra na city, neřešené postavy, bezvýrazné dialogy. Ještě, že ve filmu hraje hodně silná sestava mých oblíbenců, škoda, že Michael Keaton neměl víc prostor a samozřejmě Eva Green, ta se mě snad nikdy neokouká a pohled do jejich očí to je sám o sobě krásný zážitek, ale hold tohle je především o slůněti a tak se čumí do jeho kukudel a jak zde vidno svůj účel to plní. Já ale čekal víc nápadů a fantazie. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

V krachujícím cirkusu se narodil Dumbo, slon s obříma ušima. Zpočátku ho považují za zrůdu, když se však ukáže, že může díky svým plachtám létat, všechno se změní. Když Dumba a celý cirkus koupí cynický podnikatel, myslí si všichni, že je čekají zlaté časy. Opak je ale pravdou… Z nové hrané disneyovky Tima Burtona vylezla překvapivě nesourodá podívaná, u níž si nejsem jistý, pro koho měla být určená. Chybí tu humor, samotný Dumbo je sice roztomilý, bohužel velká část děje se točí okolo lidských hrdinů, jejichž příběhy nejsou moc zábavné a zajímavé a na pohádku jsou navíc i dost vážné. Sloní hrdina je fajn, ale celkově je tahle předělávka zoufale průměrná, bez nápadů a bez energie. A bojím se, že se u ní budou nudit jak děti, tak i dospělí. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $170miliónovTržby USA $114,766,307Tržby Celosvetovo $238,518,314Tržby za predaj Blu-ray v USA $17,507,280Tržby za predaj DVD v USA $10,395,441║ Riadne vyprchaný Burton, akoby sa tu po celý čas hľadal. Filmová spoločnosť Disney začína byť čoraz viac sterilná, bez iskry, bez lepšieho nápadu, točia fakt len zbytočnú rutinu. Herci sa snažia, detská roztomilé, aj Colin Farrell to ťahá, o tom niet pochýb ale vo výsledku to aj tak nepridá nič na vyše. /60%/ ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Tim Burton mi touhle pohádkou udělal velkou radost. Herecky velmi našlapané ( Collin Farrel i Eva Green okouzlující a padouch Michael Keaton solidní). Veškerá cirkusová představení působivá a jakmile Dumbo máchne ušima, tak husí kůže i slzy jsou na místě. Ke konci je film i nečekaně dost napínavý, hezky vygradovaný a pro děti místy i trošku děsivý. Paráda užil jsem si to. 80% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Je zo vzdialeného východu.“ – „Z ako vzdialeného?“ – „Z veľmi, veľmi vzdialeného.“ Dumbo mohol byť geniálny film... keby ho Tim Burton natočil o 20 rokov skôr. Kto by ostatne zabudol na úžasnú Veľkú rybu, čiastočne sa odohrávajúcu taktiež v manéži? V oboch filmoch dokonca skvelý Danny DeVito hrá v podstate rovnakú rolu. Cirkus je miesto, pre aké ako keby sa extravagantný filmár narodil. Čudáci a vydedenci na okraji spoločnosti, ktorí sa cítia dobre len medzi sebou, je prostredie, ktoré bolo pre režiséra Beetlejuiceho ako keby stvorené. Dumbo je ale až šokujúco umiernený. Vrátane hudby kedysi ohromne explozívneho Dannyho Elfmana (toto meno v 90. rokoch poznali aj ľudia, ktorí nevedeli, čo je to soundtrack). Akoby to ani nebol „ten“ Tim Burton, akého sme kedysi zbožňovali. Toto vyhlásenie určite neprekvapí jeho fanúšikov, ktorí dávno vedia, že sa okolo r. 2005 upokojil (čo je asi normálne, každý autor sa vyvíja) a začal natáčať umiernené, normálne a veľmi konzervatívne (nechcem povedať nudné) filmy. Aj po r. 2005 síce mal pár „svojich“ záchvevov, no pre mňa je poslednou „poriadnou“ burtonovčinou Charlie a továreň na čokoládu. Dumbo nie je pitoreskný a už tobôž nie je tak báječne úchylný, ako staré Timove snímky. Naopak: napriek bradatej pani a lietajúcemu sloníčaťu je to na prvý raz nezáživnosť. Pri reprízach sa to zlepší, ale je otázne, či na ne budete mať chuť. Avšak i po desiatom zopakovaní je scenár strašné klišé a ide po tak predvídateľnej ceste, až to nie je pekné. Čo ale čakať od Ehrena Krugera (Vreskot 3, Kruh 2, Krv ako čokoláda), ktorý to ako nepekný bonus ešte aj produkoval? Rozpaky som mal tiež z atmosféry, ktorá je chvíľu smutnou nostalgiou, potom rozprávkou s počítačovými myšami v kostýmoch a slonmi rozumejúcimi ľudskej reči a potom sa opäť snaží realisticky (v rámci možností) ukazovať dobu, ktorá nenávratne odchádza do sentimentálneho zabudnutia. Logika taktiež nie je prednosťou snímky (sloníča s gigantickými ušami by pre krachujúci cirkus bolo skôr vynikajúcou reklamou, než že by ho chcel riaditeľ utajiť pred médiami a tým pádom aj verejnosťou, nie?). Okrem (umierneného) Burtona a retro atmosféry/výpravy situáciu zachraňujú milé vedľajšie postavy a niektorí herci. Mnohí majú fakt príšerne neoriginálne napísané roly (Michaela Keatona zachraňuje azda len nostalgia prameniaca zo spoločných scén s Dannym DeVitom, s ktorým sa stretol pred skoro troma desaťročiami v Batman sa vracia). Spomínaný DeVito je tradične parádny. Potešil ma Colin Farrell, z ktorého si ľudia robia srandu, že hrá v prepadákoch, ale ako herec je úplne v pohode a veľký pracant, ktorý sa po búrlivých začiatkoch (kto by zabudol na legendárne české historky z natáčania Hartovej vojny?) sympaticky upokojil a ja osobne vždy, keď ho v niečom vidím, tak ho vidím rád. Najmenej ma na filme paradoxne bavil samotný Dumbo. Je to lepšie ako Voda pre slony, ale oveľa, oveľa horšie, ako  Cirkus Humberto. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Další z řady fascinujícím způsobem špatných filmů, kde se nejde než divit jednotlivým volbám, protože nic nedává sebemenší smysl od řemesla po příběh. Tim Burton ještě není zase tak starý, ale se svou goth stylizací je v 60 je vyhořelejší než svíčka týden po dušičkách. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Jako by Burton nepřidal nic nového a ani zvláštního a tak celý hvězdně obsazený film působí hrozně zdlouhavě a nudně. Doufám, že aspoň těm děckám se to líbí, jinak je to uplné fiasko. Dle mého tohle mělo zůstat u animované verze. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Mnozí už režiséra vynikající Velké ryby a mnoha dalších kultovek odepsali už u Alenky, a že se s kvalitou následujících filmů stále klesalo, definitivní potvrzení tu ale máme nyní s ušatým sloniskem, jehož problémy mimo jiné začínají u toho, že vůbec nerespektuje jeho předlohu (nemluví). K režii Dumba by mi perfektně sedělo, že Disney dal příležitost nějakému nováčkovi, kterého tvrdě hlídal a ne veteránovi, který si teoreticky už nemá co dokazovat, nicméně starý Tim Burton tu není poznat ani z rychlíku a film je naprosto generickou, hezky vypadající, další hranou adaptací z početné disneyovské továrny na peníze, jež už nikdy nechci vidět znovu (což platí tak u 60% souvisejících filmů). Třeba takový Michael Keaton se opět snaží a i když měli tvůrci k ruce poměrně početnou sestavu oblíbených herců, neumí to prodat takřka vůbec. A tentokrát ani finančně, jelikož se opět potvrdilo, že Colin Farrell je box office poison - král. Naprostý průměr...50% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Původní animák je absolutní dokonalost. Původně maličkatý film, který ani neměl být celovečerák, pravidelně dojímá už celé generace a je jednoduše báječný. Srozumitelný malým i velkým. A bohužel jeho hraná verze přesně taková není. Burton se sice obklopil zajímavými lidmi, příběh je rozepsaný ideálně tak, aby dokázal zaplnit téměř dvojnásobnou stopáž oproti originálu. Ale nefunguje to. Hraný Dumbo není ani dojemný, ani hravý, ani dostatečně pohádkový, a dokonce není ani vidu ani slechu po pověstném "Burton-touch". Je mi líto, ale ani Eva Green nebo Michael Keaton ve skvělých kostýmech nedokáží zázraky. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tim Burton, kterého jsme měli tak rádi, je pryč. Zdá se, že nenávratně. Ona už Alenka byla zoufale sterilní a málo osobitá, navíc umělá a zmatená. Stejně jako jeho následující kousky. Divnou nudu předkládá i nyní. Kdysi ujetý, barvitý, fantazijní a nápaditý režisér je v posledních letech už pouze (místy) ujetý. Animák z roku 1941 patří mezi disneyovskou klasiku. Na slona s velkýma ušima vsadí majitel cirkusu Danny DeVito a cirkusová hvězda (navrátivší se invalida z války) Colin Farrell a jeho dvě jakž takž roztomilé děti. Jenže majitel zábavního Dreamlandu Michael Keaton cítí z létajícího slona zlaťáky. Digitální Dumbo je docela fajn, s lidskými postavami je to horší. Prakticky totiž nezaujmou. Jsou jednotvárné, u žádné nezaznamenáme nějaký hlubší vývoj. Chybí humor, chybí energie, teploučké rodinné scény podivně střídá zbytečně vážná atmosféra. Opětovné shledání pánů Burton-DeVito-Keaton, kteří spolupracovali na Batmanovi, neuhodí na správná místa. Jasně, každý si něco najde, ale dřív u Burtona platilo, že si i druhý nebo pátý den na něco vzpomenu. Tady nikoliv. On už jednoduše onomu blyštivému průmyslu pouze otrocky slouží. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Dumbo není zdaleka tak sterilní a nudný, jako Louskáček (kterého jsem mimochodem ještě nedoukoukal), ale na druhou stranu není nijak převratný a zajímavý. Atmosféra je na to, že se o režii postaral Tim Burton docela nevýrazná a příběh děti moc bavit nebude. Začátek je navíc vizuálně naprosto unylý a nebýt Dreamlandu, Michaela Keatona a roztomilého Dumba, asi by to celé bylo úplně o ničem. Nicméně samotné pasáže ze "Země snů" dokáží vytvořit poměrně pěknou kulisu jinak nevýraznému ději a bezpečně ukotví hodnocení na třech hvězdičkách. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Dumbo bohužiaľ nie je Burtonovým vysneným návratom k jednoznačnej kvalite. Našťastie však nejde o podobne márny film ako Dark Shadows alebo pani Peregrinová. Je na ňom totiž mnoho dobrého. Aj tak však zamrzí, že majster zabudol na časy, keď nás ohuroval svojimi Batmanmi, dojímal Nožnicovorukým Edwardom, vzbudzoval záujem o staré sci-fička (Ed Wood, Mars útočí!) alebo horory od Hammeru (Ospalá diera). Takisto tu chýba radosť z rozprávania ako pri Veľkej rybe alebo originalita Beetlejuica. Tu sa iba zodpovedne a remeselne suverénne zarába na nájom. Chyba je však inde (v pekelnom scenári). Dumbo je priemerným produktom svojho štúdia, z ktorého občas vytŕčajú príjemne chvíľky evokujúce lepšie časy bývalej režisérskej hviezdy. Nebolí to, má to svoje momenty, ale už by sa mal v Hollywoode konečne nájsť človek, ktorý zoberie Ehrenovi Krugerovi klávesnicu, písací a stroj, pero a pre istotu aj ceruzky. Alebo ho aspoň odprace na Netflix. 6/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nejslabší Burton. Tenhle příběh o létajícím slonisku mě fakt nebavil. Pominu-li svůj odpor k cirkusu, tak zde nacházím bez zájmu, chuti a zápachu hrajícího Farrella, který si připsal další komerční propadák. Keaton ztvárnil v nedávné době mnohem zajímavější záporné kreatury. Eva Green s Alanem Arkinem jsou zde prakticky do počtu. Jediné plus vidím v DeVitově comebacku. Jít v dnešní době do kina s podobně řídkým příběhem nemohlo ani dopadnout dobře. 35% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Hrané spracovanie slávneho príbehu dostal do rúk Tim Burton. A ako si s ním poradil? Vzal to za zvláštny koniec. Zdá sa mi totiž, že toho smútenia a Dumbovej roztomilosti nakoniec nie je vo filme toľko. Väčší priestor dostáva hviezdna zostava Burtonových obľúbených hercov. V popredí je predovšetkým Eva Green. Tá je tu neskutočne sexi v jej pančuškách, v ktorých jazdí na Dumbovi a jej nôžkami silno stíska jeho boky. Počítačový Dumbo je samozrejme krásny a úžasne živý. To je však u spoločnosti Disney očakávaný štandard. Keď sa kamera venuje jemu, je rovnako dojímavý, ako jeho animovaný predobraz. Uznávam, že niektoré scény pôsobia klasicky a snovo. Najmä potom park Dreamland, kde sa odohrávajú najdramatickejšie situácie celého filmu. Nový Dumbo ale nie je pokusom o kópiu pôvodného animovaného filmu. Minimálne druhá polovica je vlastne kompletne novo postavený príbeh s doteraz nepoznanými postavami. Je to proste iný Dumbo a to je vlastne úplne v poriadku. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Za seba hovorím, že ma hrané Disneyovky bavia (Kráska a zviera, Kniha džunglí). Bohužiaľ to nemôžem povedať o Dumbovi. Burtona mám rád ako režiséra v deväťdesiatich rokoch natočil nie jednu kultovku, ale keď sa pustil do krajiny zázrakov tam ma to už toľko nebavilo. Dumbo je pekne hravý a podobne farebný ako Alica v krajine zázrakov, ale aj podobne nudný. DeVito a Farrell boli v pohode, vo svojich scénach nenudia, ale celé mi to prišlo smerované viac detskému publiku a tento smer mi tu akosi nesedí, ktorým sa tvorcovia vybrali. Každopádne sa to dalo pozrieť. Dumbo ma aj svetle momenty, nechýba dobra hudba a nájdu sa tu aj nejaké emócie, ale ako celok ma to toľko nebavilo ako som čakal. 60% - 3* ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Mám rád Tima Burtona. Jako režisér sice v posledních letech nesázel jednu pecku na druhou, jeho zajímavý vizuální styl je ale poznat i v jeho slabších kouscích (i to Big Eyes díky tomu není úplný peklo) a byl to právě on kdo v roce 1989 nakopl Batmana, v roce 2005 natočil výborného Karlíka a továrnu na čokoládu a v roce 2010 natočil perfektní Alenku v řiši divů. Burton od té doby nasázel různé snímky od těch méně slabších (Temné stíny, Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti) po těch více slabších (Frankenweenie, Big Eyes). Nic krom Big Eyes nebylo úplným průserem a třeba takový Sirotčinec slečny Peregrinové byla velice příjemnou fantasy, ty staré časy Burtonových pecek ale chyběli. Když poté bylo prozrazeno, že dalším Burtonovým filmem bude hraná adaptace Dumba začal jsem se těšit. Jeho hraná Alenka v říši divů je pořád mým nejoblíbenějším Burtonovým filmem a Burtonovy vždy sedli zvláštní příběhy se zvláštními postavy, tudíž by se mohlo zdát, že je pro něj příběh slůněte s ušima tak obřími, že s nimi umí lítat ušit na míru. A nakonec.... dorazil nejlepší Burtonův film od začátku dekády! Ano, Burtonův Dumbo je podařená výpravná trochu temnější pohádka, která se sice zároveň drží jistých trademarků Disneyovek, zároveň se ale přece jen tak trochu vydává svým směrem.... nebo spíš Burtonovým směrem. Srovnávat Burtonovu Alenku v říši divů a Burtonova Dumba nebudu, na tom, že je ale Dumbo nejlepší Burton právě od Alenky si trvám. Burton si stejně jako u Alenky vyrve jen základní dějovou páteř a jinak se vydává svým směrem. Tak především zatím co v Dumbovi hráli prim zvířecí Dumbovi kamarádi jako myšák Timothy Q. nebo gang vrán, v hraném Dumbovi se kromě Dumba sice objevují zvířata, rozhodně ale nejsou tak chytrá a už vůbec ne tak aby spolu mluvili. Prim se tu tak soustředí hlavně na pro film čistě vytvořené lidské postavy. Fanoušci originálního animáku to může mrzet ale lidi jako já, kteří sice originální animák uznávají ale neskáčou z něj do nebes dost pravděpodobně budou radši. Primární úlohu tu má šest lidských postav: veteránský otec Holt Farrier (Colin Farrell), umělkyně Colette Merchant (Eva Green), podnikatel V. A. Vandevere (Michael Keaton), principál Max Medici (Danny DeVito) a Holtovi děti Milly (Nico Parker) a Joe (Finley Hobbins). Kromě nich se ve filmu objeví i vedlejší/ spíše humorné postavy, které jsou sice zajímavé, zajímavější je ale primární šestice. Holt Farrier je sympaťák od pohledu a to především díky vždy solidnímu výkonu Colina Farrella. Eva Green je jako vždy sympatická a především sexy, oba dětští herci jsou sympatičtí, Michael Keaton je jako záporák velice solidní ale především... Danny DeVito je zpátky ve hře! Po hodně dlouhé době se DeVito vyskytuje ve filmu a je v něm plný života. Jeho Medici je navíc pravděpodobně nejzajímavější postava filmu a je tak fajn, že DeVito po letech zase dostal výraznější úlohu ve větším filmu. Malý Dumbo je jinak CGI roztomilý miláček a dost možná nejroztomilejší CGI postavička za hodně dlouhou dobu. Dost pravděpodobně je za vinou vysoký rozpočet, ten sloník je ale boží. Divák ho pozná od jeho narození, chápe jeho trápení, prožívá s ním chvíle radosti a scény kdy se svými super-uši lítá jsou prostě parádní. Na hraném Dumbovi zbožňuju jeho stylizaci- Burton je za kormidlem a místo pohádky o slůněti sklouzává k vážnému dramatu. Humorné pasáže ve filmu jsou, ve výsledku je jich ale opravdu málo, zvláště v kontrastu s jinými Disneyovkami. Celé to má parádní vizuál, který Burton dokáže vytěžit i ve svých horších filmech. A především je film plný kamerových moneyshotů, které má na svědomí Ben Davis- chlapík stojící už za Strážci Galaxie, Doctorem Strangem, Třemi billboardy kousek za Ebbingem nebo letošní Captain Marvel. Jestli nějaký kameramani sypou moneyshoty z rukávu, Davis patří mezi ně. Chvílemi až depresivní pohádka, kterou táhne nahoru fakt, že je jiná a jde si svojí cestou. Burton servíruje svůj nejlepší film od začátku dekády, všichni herci jsou božsky obsazeni a na své postavy padnou, malý Dumbo je cute, Davisova kamera sype moneyshot za moneyshotem+ nejlepší soundtrack Dannyho Elfmana od Terapie láskou. Tu plnou palbu to dost možná sice má s odřenýma ušima Dumbovi velikosti, rozhodně ale stojí za to to vidět..... Ucho nahoru! () (méně) (více)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

18.06.2022

A máme to tu zase. Studiu Disney se strategie aktualizování svých klasických a divácky velmi populárních animovaných franšíz finančně velmi dobře vyplácí a po hraných předělávkách Popelky, Krásky a… (více)

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

04.11.2021

Hrané adaptace klasických animovaných hitů se studiu Disney v posledních letech velmi dobře vyplácí, není tedy divu, že po Popelce, Knize džunglí, Krásce a zvířeti, Dumbovi, Aladinovi a Mulan nyní… (více)

Nej filmy roku a PF 2019!

Nej filmy roku a PF 2019!

31.12.2018

Film, od kterého jsme kvůli komplikacím při natáčení (výměna režiséra) raději nic velkého nečekali. Bohemian Rhapsody. Dnes suverénně nejoblíbenější a masami nejlépe hodnocený filmový šlágr roku.… (více)

Reklama

Reklama