Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Majitel cirkusu Max Medici (Danny DeVito) pověřuje bývalou hvězdu Holta Farriera (Colin Farrell) a jeho děti Milly (Nico Parker) a Joe (Finley Hobbins), aby se starali o novorozeného slona, jehož nadměrné uši jsou k smíchu publiku ve slávě upadajícím cirkuse. Ale poté, co se zjistí, že Dumbo umí létat, zažívá cirkus neuvěřitelný návrat. Zároveň se o Dumba velmi zajímá podnikatel V.A. Vandevere (Michael Keaton), který angažuje „podivného tlustokožce“ pro svůj nejnovější zábavní podnik Dreamland. Dumbo stoupá na vrchol slávy díky společným vystoupením s okouzlující a okázalou královnou vzduchu Colette Marchantovou (Eva Green). Záhy však Holt Farrier zjišťuje, že pod nablýskaným povrchem zábavního podniku Dreamland, se skrývá nejedno temné tajemství. (Falcon)

(více)

Recenze (236)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Čakal som to najhoršie a nakoniec z toho bolo príjemné prekvapenie. Pravdaže príbeh ide po obohranom koncepte, digitál je otravný a obraz s ubranou sýtosťou (aby evokoval minulosť) je strašne lacný. Taktiež herci okrem Dannyho DeVita nemajú veľmi priestor. Ale inak všetko funguje ako hodinky, emócie správne gradujú a film skvelo nadväzuje na pôvodný film a rozvíja príbeh v kontexte dnešného postoja k cirkusom. To však nič nemení na fakte, že Dumbo (2019) je síce výborné remeslo, ale to je asi tak všetko. Existencia samotného filmu i jeho réžie niekdajším vizionárom Timom Burtonom mi úplne uniká. 7/10 ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Emoce? Splněno. Barvičky? Splněno. Atmosféra? Splněno. Roztomilost? Splněno. Herci užívající si role? Splněno. Humor? Splněno. Očekávání? Splněno. Nízké hodnocení na CSFD? Splněno. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Animovaný film Dumbo (1941) byl v každém případě lepší, protože vyprávěl příbeh z pohledu mluvících zvířátek. Hraná předělávka dává zbytečně velký prostor lidským postavám, které jsou šablonovité a neúměrně se tím natahuje délka. Hlavním hrdinou mělo zůstat zkrátka slůně s velkýma ušima a lidští herci měli být pouze kulisou na pozadí. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nechápem tú vlnu nevôle. Burtonovi sa opäť raz podarilo navodiť jedinečnú atmosféru, ktorá sa síce v plnej miere nepretavila do jeho typicky temného sveta, no na druhú stranu zase získala na postavách a v narábaní s ich charaktermi. Tých dobrých si hneď zamilujete, zlých až k smrti nenávidíte. Navyše jednotlivé situácie s Dumbom dýchali akousi zvláštnou a čistou esenciou rôznorodých príjemných pocitov. Tiež jednotlivé emočné vlny sa tu pekne striedajú - raz sa smejete, hneď zato je vám zase clivo a tak dokola. Výsledkom je opäť jedinečný prírastok do rodiny Burtonovských filmov. Aj dievčatám sa páčilo. Silný nadpriemer. 85/100 ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Kterak ano(r)mální slůně dopomohlo dostat slavného režiséra do vzácně "normálních" režijních kolejí. Dobrou zprávou je, že Tim Burton neochořel po podbízivém komerčním syndromu, který v roce 2019 už stačil pokosit proslulé režiséry Guy Ritchieho a Jima Jarmusche, natolik, až by padl do úslužných sítí rozestřených Pizdneym, v nichž by z něj byly vysáty zbytky jeho soudnosti. Jeho nezaměnitelný režijní rukopis ale tentokrát raději rozhodně nečekejte. V podstatě diváky všech věkových kategorií pozval do cirkusového šapitó, kde jsou sdružováni a jistými menšími či většími anomáliemi stižení milí lidé pod vedením majitele Danny DeVita, který do svých řad přivítal válečného veterána Colina Farrella, který to zde dříve roztáčel divokými jízdami na koni, ale limitován amputací paže, je dnes rád, že se opětovně shledal se svými dvěma potomky školního věku, už po sexuálním půstu nezasunul do matky svých dětí a hlavní náplní jeho obnoveného angažmá je nyní péče o vzácný přírůstek - roztomilé slůně Dumbo, co má kapánek přerostlé uši, kterými posléze vyprodá, respektive schopností plachtit nad užaslým publikem, cirkusová představení krachujícího kočovného spolku. Slovo dá slovo a posléze se do hry o malého chobotnatce s jostomijíma ošiškama vloží i prohnaný podnikatel s tváří Michaela Keatona, který má v partnerství vnadnou akrobatku Evu Green, co počáteční náznaky psychopatie vymění za láskyplný cit. Představil jsem vám hlavní aktéry dějství, které naštěstí neinklinuje k muzikálovým číslům, na dvě hodiny to má solidní rozběh i spád. Rodiče se nemusí bát o ohrožení mravní výchovy svých dětí, neb režisér zredukoval mrtvé v počtu jednoho jedince, temná stránka má jen minimální zastoupení, projeví se konkrétně ve finální fázi filmu, kdy dojde na spektakulární záchranou misi matky slonice, načež si celé sledující publikum užije i nějaké to napětí. Burton vytvořil k původní klasické animované verzi příslušný kontrast, vynechaly se záležitosti, co by v hrané verzi působily rušivě. CGI není vždy na špičkové úrovni, létací sekvence občas pozlobí oko diváka, barvičky jsou hravé, ne vždy veselé, je to přece Burton, že. Spolupracovníci z různých tvůrčích etap režiséra dávají filmu osobitý glanc, takže po nějaké době je k vidění "batmanovské" duo DeVito a Keaton, a o vánočním čase si nový Dumbo rád zaplachtí v rámci pěkné rodinné podívané. 8/10 ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Tuctové postavy, tuctový príbeh, nezaujímaví detskí herci, prehrávajúci dospelí herci (konkrétne Eva Green hrala fakt strašne) a jeden roztomilý slon. A burtonovský fikčný svet, zo všetkého najviac pripomínajúci jeho 90.kové filmy. Vzniknúť Dumbo vtedy, pozerali by sme naňho inak. A ja vlastne neviem, prečo má práve on tak nízke hodnotenia, keď podobnými neduhmi trpela drvivá väčšina burtonoviek za posledných 20 rokov. Pre deti fajn. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Je to hodně jiný Dumbo než ten, kterého známe, ale musím říct, že přes mou prvotní skepsi jsem nakonec byla výsledkem mile překvapená. Disney v posledních letech vše předělává na hrané verze a vesměs jde spíš o propadáky, ale možná i tím, že si tento námět tentokrát vzal do parády sám Tim Burton a že příběh prošel docela zásadními změnami, je z toho zcela nový a rozhodně ne špatný filmový zážitek. Trochu mě mrzelo, že už to tematicky není tolik o hledání sebedůvěry, jelikož se těžiště příběhu víc přesunulo na pouto Dumba k mamince a zároveň na vztah Dumba s lidskými hrdiny příběhu, ale na druhou stranu film přináší nějaké nové a neokoukané nápady a zároveň se stále drobnými narážkami snaží odkazovat i na to, co je pěkné na původní klasice. A ostatně ani to hledání a nalezení sebedůvěry není opuštěno úplně (přestože je toto téma umenšeno), dokonce si to ke konci filmu vysloužilo docela pěknou scénu. Zpočátku jsem nebyla moc nadšená z toho, jak velkou úlohu mají v tomto novém filmu samotní lidé, ale nakonec jsem musela uznat, že je vlastně dobře, že se celý příběh takto nanovo předělal. Oceňuju odvahu vytvořit z námětu něco jiného a nového, protože ostatně nemá smysl předělávat film na hranou verzi jen tak, jak leží a běží. Inovace a nové kreativní nápady jsou vždycky důležité, jinak je filmařina o ničem a zavání to jen snahou vydělat na něčem, co už existuje. Tady jsem ten pocit neměla. Tim Burton i scénárista odvedli dobrou práci. Přestože za mě tedy nic nenahradí klasiku a její kouzlo, uznávám že film svými změnami a nápady funguje. Líbil se mi třeba i nový motiv na konci, který hezkým způsobem odsoudil držení zvířat v zajetí. Celkově proto film hodnotím nezávisle na původní klasice - jako takový je to povedený a nápaditý nadprůměr, který vzdává hold klasice a zároveň se nebojí být svůj. ~(4,0)~ ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Máme tu ďalší vypočítavý pokus o hranú verziu klasickej animovanej rozprávky, ktorá ale nekopíruje doslovne originál a berie si viac menej iba hlavnú zápletku. Tým pádom som ale pri jeho sledovaní nemal taký pocit márnosti a zbytočnosti, ako pri tohtoročnom Pinocchiovi. Našťastie sa k réžii dostal Tim Burton, aby sme sa vďaka nemu dostali aspoň čiastočne nad priemer. Obsadenie je samozrejme lahôdkové a výprava veľmi slušná, takže možno aj zabudnete, že príbeh je predvídateľný, nie príliš uveriteľný a plný klišé. Najlepšie ale bude vôbec nepremýšľať nad motiváciami postáv, kedy medzi tými echt kladnými postavami a zlosynmi vlastne nie je veľký rozdiel, všetci pracujú so zvieratami za účelom zisku, len my musíme držať palce tým, ktorí sú už na pohľad anjeli. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Já myslím, že to splnilo má očekávání. Je to takové miloučké, plné lásky, nenávisti a intrik. Cirkus je sice krapet o týrání zvířat, ale co už. Dumbo je tak trochu legenda. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Dumbo" sa nakoniec ukázal príjemne fungujúco. Pamätám si, ako to bolo hneď odsúdené na neúspech. Stačilo len povedať, že Disney bude robiť remake Dumba a režisérom bude Tim Burton, bolo to dopredu odsúdené ako film, ktorý nemá šancu uspieť. No ja si myslím, že film napokon ukázal, že má čo ponúknuť. Myslím si, že Tim Burton vie pekne pracovať s cirkusom a v tomto filme sa to preukazuje. Dumbo je tu podľa mňa veľmi zlatý. Len sa človek pozrie na tie jeho veľké oči a obrovské uši a má pre neho slabosť. Deti, ktoré sú tu s ním sú rovnako veľmi príjemné. A dobre sa na ne pozerá.Colin Farrell hrá postavu, ktorá je trošku klišé, no dokážem ho prijať. Danny DeVito je pre mňa ako riaditeľ cirkusu zvolený dobre. A už ukázal svoje talenty v inom Burtonovom filme. Mám inak pocit, že Michael Keaton si túto rolu veľmi užíval a dával do toho celú svoju mimiku. A občas ma vedel poriadne pobaviť. Je tu skvelé vidieť Burtonovu réžiu v scénkach ako s horiacim domom alebo s ružovými slonmi. To je pre mňa skvelý efekt. Oproti originálu ma tu aj teší, že vidíme Dumba lietať oveľa viac. Kým v starom filme lietal dokopy len posledných 10-15 minút a film dokopy trval hodinu, tak tu si tých lietajúcich scénok užijeme oveľa viac. Osobne si myslím, že film by bol oveľa lepší len keby mal trošku lepšiu story. Príbeh je trošku klišé a vieme odhadnúť viac menej všetko čo sa stane. Vieme ako sa jednotlivé postavy ukážu, alebo postupne pretvoria. A to je trošku mínus. Ale pre mňa všetko ostatné funguje. Vzťahy Dumba s deťmi sú dobré, lietajúce scénky sú dobre, cirkusanti sú skvelí a celkovo by som mohol pokračovať. Film má atmosféru, má dobré momentky a nemám problém sa k nemu vrátiť. Za pozornosť stojí. Hodnotenie: B+ ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pokud někdo čeká návrat Tima Burtona ve velkém stylu, v tomto filmu ho nenajde. Pokud někdo čeká precizní filmové zpracování legendární pohádky Walta Disneye, zde ho bohužel nenajde (kvalit zfilmované Knihy džunglí nedosahuje ani zdaleka). Filmový Dumbo má spoustu věcí a scénáristických přešlapů, které kazí jinak příjemný rodinný film a Burton rozhodně nepřináší nic, čím by film jakkoliv ozvláštnil. Zbývá tak pouze nenáročná rodinná zábava, která potěší spíše v TV než na velkém plátně, protože film nijak neoplývá velkolepostí, jak by se mohlo na první pohled zdá. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to recyklát příběhu z roku 1941 i když se ho úplně nedrží. Je to bez kouzla, moc dlouhé, ošklivé na pohled a hrozně nudné. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Lehké rozpaky. Tady se rozepíšu. Nový Timův film je vždycky svátek. Na můj vkus je ale v této pohádce příliš velký rozpor mezi dobrem a zlem. A zla je nevyváženě příliš. Obsahuje mnoho smutných, drsných scén i záporných postav. Na to, že to má být především pro malé diváky, se mi to nějak nepozdává. Jediné scény, které byly pohádkově krásné, jsou ty, v nichž je Dumbo sám nebo s dvojicí dobře vybraných dětí. Tvorbu Tima Burtona mám velmi ráda, ale třeba takový Karlík a továrna na čokoládu je natočen tak, že si ho děti užívají. Je to totiž laskavé. Tady jsem měla chvílemi pocit, že se koukám na Batmana a ne na roztomilého létajícího sloníka. Navíc některé, pravda nejmenší, dětičky nahlas poplakávaly a muselo se odejít. V podstatě netuším, kdo má být cílovka. Svým dětem bych to zatím nepustila, byly by ve stresu. A pro dospělého to také úplně není. Samozřejmě nákladná výprava, triky, to, čím u Disneyho disponují měrou vrchovatou, vše je okázalé, pestré, typicky burtonovské. Nejkrásnější je ale hudba. Stopáž mi připadala přepálená s ohledem na slabší scénář, postavy ukřičené, ve druhé polovině to zavánělo rozbíhající se migrénou nebo epizáchvatem. Z dospělých rolí nebyl vyloženě kladnou postavou asi nikdo, Eva Green je nádherná baba, ale zde působila tvrdě.. Abych to uzavřela, film si jistě své publikum najde, za vidění stojí, ale já upřednostním parádního Střihorukého Edwarda nebo Big Fish. U Burtona potřebuji i poetiku. Dvě za hudbu a barevnost. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Původní Dumbo je v rámci disneyovek celkem děsivým kouskem, a proto jsem si říkal, že ve spojení s Burtonem by mohl vzniknout skvěle natočený remake. Co se vizuální stránky týká, jde o nádhernou a řemeslně odvedenou práci, i když mě vzhled některých zvířat bil lehce do očí (zejména u té vzteklé opice). Elfmanova hudba je typicky kouzelná a místy mi hodně připomínala starší Burtonovy filmy. Herecké obsazení bylo vesměs dobře zvolené - režisér sáhnul jak po starých známých (DeVito a Keaton), tak po zcela nových tvářích (dětské role). Nicméně se bohužel nekoná další podobně úžasná podívaná o rozměrech Velké ryby, ke které má Dumbo skrze prostředí cirkusu blízko. V některých místech jsem cítil starého Burtona - zejména ve scénách s létajícím slůnětem, bublinami a v závěru - přesto se mi zdálo, že byl film poněkud plochý. Jde sice o rodinný snímek, ale i v těch se dá ponořit do hloubky, a přitom se zavděčit malému i dospělému publiku. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Problémom je samotný scenár, pokiaľ je použitý základný motív z kreslenej disneyovky z roku 1941, je to v poriadku, bohužiaľ moderná omáčka okolo toho je len potvrdením scenáristickej úbohosti súčasnosti. Našťastie to deťom vadiť nebude, tí sa zrejme pobavia aj tak. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Původního animovaného Dumba jsem neviděl, tak nemohu srovnávat. Zde se jedná o rodinný fantasy snímek, který neurazí, ale ani nenadchne. Základy to má dobré, ale chybělo tomu něco navíc, od Tima Burtona jsem měl vyšší očekávání, v jiných filmech projevil svůj potenciál naplno, kdežto tady ne. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Disney zůstal věrný své svaté zásadě, zahrnout děcka roztomile slaďoučkým kýčem a vytáhnout z jejich rodičů co nejvíc peněz aspoň za lístky. ____  Burton už před lety ztratil svůj nádherný cit pro gotickou ponurost. I když je vidět, že omšelý cirkus je prostředí, které ho baví, nedokázal mu vtisknout svůj dřív tak svérázný rukopis. ____ Příběh je pohádkový, hloupý a navíc únavný. Dokážu se dívat na film, ve kterém slůně lítá, protože to je zcela mimo realitu. Ale když se v příběhu vyskytují pitomosti v běžných situacích, tak mi to hodně brnká na nervy. Například zařadit jako hlavní bod programu v exkluzivním cirkusovém vystoupení nevyzkoušené číslo je úplná ptákovina. Charaktery postav neměly soudržnost a byly dost otravné. Snaha poskytnout něco malým a něco i velkým divákům vyústila v nesourodé vyprávění bez humoru i bez poezie. SHRNUTÍ: Odleť si, Dumbo, někam jinam. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Velká a zdrcující podívaná se nekonala tak jak sem čekal, místy přehnané okolí a hlavně čitelný film od první minuty. Herecký se podle mě dvakrát nevybrali dobře, ne že by herci byly špatní ale nehodily se tam. Slůně zajímavé a jeho příběh slabší no, další rodinná jednohubka. ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Už je to vážně otrava...Copak dnes už nikdo nic nevymyslí??!!!! Nejenom, že se chrlí filmy plné triků, ale bet duše, atmosféry a pořádnýho příběhu. Oni už se chrlí tyhle filmy a k tomu remaky :-/// Absolutně neoslovilo. ()

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

18.06.2022

A máme to tu zase. Studiu Disney se strategie aktualizování svých klasických a divácky velmi populárních animovaných franšíz finančně velmi dobře vyplácí a po hraných předělávkách Popelky, Krásky a… (více)

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

04.11.2021

Hrané adaptace klasických animovaných hitů se studiu Disney v posledních letech velmi dobře vyplácí, není tedy divu, že po Popelce, Knize džunglí, Krásce a zvířeti, Dumbovi, Aladinovi a Mulan nyní… (více)

Nej filmy roku a PF 2019!

Nej filmy roku a PF 2019!

31.12.2018

Film, od kterého jsme kvůli komplikacím při natáčení (výměna režiséra) raději nic velkého nečekali. Bohemian Rhapsody. Dnes suverénně nejoblíbenější a masami nejlépe hodnocený filmový šlágr roku.… (více)

Reklama

Reklama