Reklama

Reklama

Diana osobně

(TV film)
  • Česko Diana: Osobní zpověď (více)

Obsahy(1)

V roce 1991 bylo v londýnském Kensingtonském paláci uskutečněno několik tajných rozhovorů s Dianou, princeznou z Walesu, které s jejím svolením natočil blízký přítel jménem novináře Andrewa Mortona. Morton zde pracoval na knize o skutečném životě nejfotografovanější ženy světa. Veřejnost v té době neměla tušení, že je manželství princezny Diany a prince Charlese v krizi. National Geographic Documentary Films odhalují Dianiny myšlenky a pocity ve velmi specifickém okamžiku jejího života a zachycují tento komplikovaný osobní příběh z jejího úhlu pohledu. Celým snímkem nás provází hlas samotné princezny v nahrávkách, které z velké části dosud nebyly vysílány. Tyto zřídka prezentované zvukové záznamy jsou doplněny archivními záběry a fotografiemi.
Stala se „princeznou z lidu", „princeznou lidských srdcí" a jen málokterá veřejná osoba je nadále tak milována i opředena záhadami jako Diana. Veřejnost si ji zamilovala jako stydlivou učitelku z mateřské školy, jejíž vrozený šarm učaroval dědici královského trůnu, a v tom okamžiku se zrodila nova ikona moderní doby. Nyní nám sama princezna Diana detailně přiblíží svůj životní příběh a především svou situaci v roce 1991. Otevřeně promlouvá o nepříliš šťastném dětství, rozpačitém seznámení s Jeho Veličenstvem, princem z Walesu, v době, kdy jí bylo pouhých 16 let, i dramatickém vstupu mladé dívky na světovou scénu. Záhy odstartovalo pronásledování tiskem, národ byl stržen pohádkovým příběhem lásky a ona nebyla na tento příval slávy připravená. Snímek Diana osobně dokumentuje rozpor mezi privátním a veřejným aspektem princezniny osobnosti a podtrhuje často spletité narážky, myšlenky a pocity princezny v roce 1991. Bez nostalgie zde vzpomíná na svou svatbu a zkušenosti s poporodní depresí, bulimií i na vítězství nad zničující úzkostí, které jí přineslo až nalezení sebe sama v humanitární činnosti. (National Geographic)

(více)

Recenze (25)

Ainy 

všechny recenze uživatele

Děsivé poslouchat, co se dělo v hlavě ženy plaché, stydlivé a nezvyklé publicity, vržené do vody aby se bez pomoci naučila plavat. Evidentně ji to nikdo neučil a její zoufalé volání o pomoc nikdo neslyšel a tak se začala topit. A když se člověk začne topit, neuvažuje racionálně. Ona v jistých momentech určitě, i když s tou Kamilou to zrovna schíza nebyla. Přece si ji pak vzal, že ... Velmi silný dokument. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Diana Frances Spencerová - vždy som túto osobu považoval za odpornú, vypočítavú mrchu, ktorej sa podarilo infiltrovať do britskej kráľovskej rodiny. Bola to psychicky labilna zlatokopka, ktorá žila vo svojom pomýlenom vyfantazirovanom svete. Nechutná, egoistická, histerická, zakomplexovaná ženská. Som rád, že som si vďaka dokumentu "Diana osobne" tento môj názor na ňu len potvrdil. Pri počúvaní nárekov a sťažností ako jej všetci a najviac jej manžel Charles stále len ubližovali som mal chuť napľuť jej do toho falošného ksichtu a poriadne ju prefackať. Šialená krava. ** ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Hledal jsem v dokumentu odpověď na otázku proč se nejžádanější muž světa zasnoubí s poměrně ošklivou19 letou ženou, která je podle něho "jiná než ostatní" a jenž týden po zásnubách onemocní bulimií a bleje o stošest. Pokud to bylo kvůli duševní kráse, proč si pak nerozuměli? Je pravda, že po deseti letech se dost fyzicky a možná i duševně změnila. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Šetřila si panenství i pověst, protože věřila, že ji čeká v životě něco velkého. Měla pravdu, zapsala se do paměti miliónům lidí. Ale to, co prožívala v chladných hradech a zámcích, by jí záviděl asi málokdo. Dokument je velmi zajímavý a diváky by neměla odradit ani jeho délka. Od začátku do konce je na co se dívat i co poslouchat. ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, řekla bych "behind the scene".... reálný pohled z druhé strany. Měla to obrovsky těžké a zvládla svůj život i roli s elegancí a grácií! Byla to neskutečně silná a inspirativní žena, obrovská a vyzrálá osobnost, ikona, morální vzor, legenda. "Uvědomila jsem si, že jsem na sebe vzala obrovské břímě. Neměla jsem tušení, co mě čeká, nejmenší tušení." Veřejnost chtěla a očekávala pohádku. Ve skutečnosti to však žádná pohádka nebyla, pouze dobře sehraná životní a společenská role.... "Vím, že jednoho dne, pokud budu hrát hru života, budu mít všechno to, po čem jsem vždy toužila. A bude to pro mě mnohem vzácnější, protože budu starší a budu si toho mnohem víc vážit." "Co považujete za svůj největší úspěch?" "Že jsem tomu tlaku nepodlehla a nenechala se rozhodit klepy, které se šířily. Trvalo mi 6 let, než jsem se v téhle roli začala dobře cítit. A teď jsem připravena jít dál." Bohužel příležitost jít dál Diana již nedostala. :(( ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

.....na môj vkus bola dosť falošná.....hmmm mala to rada ....na matku následníka trónu sa mohla  viacej opanovať...... ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Objevila jsem kouzlo dokumentů na Netflixu a nyní se toho nemůžu nabažit. Prvním zhlédnutým dokumentem byla Diana osobně. Dostalo mě to. Slyšet tu skrytou pravdu z Dianiných úst mě šokovalo. Hlavně ty věci, jak se k ní choval Charles, nyní na něj nahlížím v úplně jiném světle. V dokumentu nebylo moc použito slov o královně, jsem si jistá, že to byl záměr, jelikož by slova mohli poškozovat její osobu jako hlavu státu, třeba se k tomu taky někdy dopracujeme. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Svědectví obětního beránka. Dianin pohled na vlastní osud je podobně utrápený a nešťastný jako nejspíš byla ona sama. Chyběla mi tam alespoň špetka sebereflexe, nikdy není všechno jen vina těch druhých. Zpověď ale nebývá objektivní. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Otevřený rozhovor se spoustou unikátních záběrů, pro duši Diany mám pochopení jakožto plachý introvert :-) Tlak médií je strašný...Vnímám tam velkou nevyrovnanost a ambice, touha být středem pozornosti i volání o pomoc... ()

venison 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, který odkrývá dění "za oponou".. Divák zde najde spoustu známých i neznámých audio i video nahrávek.. Tvůrci se nám snaží přiblížit vznik konkrétního střípku, dále to, jak si jej obyčejný lid vykládal a jak to také skutečně cítila Lady Di.. Nic převratného, ale přijatelně a decentně odkryta řada menších a stravitelných veřejných tajemství.. Pokud jste lačni po kontroverzi a velkých odhaleních, tak nic z toho v dokumentu "Diana osobně" nenajdete.. Spíš jen portrét ženy dvou tváří.. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dokument vychádza z tajných rozhovorov na diktafón, ale netreba sa nechať pomýliť, že by išlo o nejaký nudný záznam. Každá spomenutá udalosť, čin alebo obdobie je doplnené množstvom záberov, fotiek, filmov, ktorých je vďaka popularite Diany k dispozícii v archívoch toľko, ako asi o nikom inom. Je to akoby obrazový životopis vo forme spovedi, kde sú odhalené aj tajné zákutia, ktoré doteraz neboli zverejnené alebo aspoň neboli všeobecne známe. V čase nahrávania by zverejnenie ani nebolo možné, polovici vysloveného by nikto neveril, ale dnes s odstupom času sa všetko ukazuje ako skutočné. Veľmi pútavý dokument o, ako sama povedala, Marilyn Monroe osemdesiatych rokov. –––– Uvědomila jsem si, že jsem na sebe vzala obrovské břemeno. Neměla jsem tušení, co mě čeká. Nejmenší tušení. –––– Lidé chtěli princeznu z pohádky, která svým dotekem všechno proměni ve zlato, a jejich starosti budou rázem zapoměnuty. Jen málo si uvědomovali, že se tu jedna dívka ve svém nitru přibíjí na kříž, protože si myslí, že není dost dobrá. ()

cupito 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších, nejzajímavějších a nejvýmluvnějších dokumentů o Dianě - Královně lidských srdcí - vůbec. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Myslím, že to v skutočnosti bolo omnoho strašnejšie. Moloch kráľovských nariadení a nepísaných pravidiel nie je pre každého a Diana bola určená akurát na vynosenie následníka. Jej nečakaná popularita a vzťah Charlesa s Camillou len urýchlili tragický koniec.. ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Asi bych byl daleko víc šokovaný, kdybych to neviděl až po 4. sezóně The Crown. Tvůrcům seriálu tleskám, jak věrně a do jisté míry pravdivě se jim podařilo tenhle vztah zachytit. Kombinace utajených výpovědí princezny Diany, popisující její útrapy, strasti a radosti, spolu se skutečnými záběry všudypřítomných kamer a fotografů, je opravdu velmi silná. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Princeznu Dianu jsem v dětství a pubertě bez výhrad miloval. Pamatuji si jako dnes, jak zprávy o její smrti zasáhly celý svět a jak jsem sledoval pohřeb v přímém přenosu na Nově. Tento dokument jsem si tedy nenechal ujít. Byl velmi dobře poskládaný. K vyprávění Diany bylo možno sledovat celou řadu titulků novin, archivních záběrů, drtivou většinu jsem nikdy neviděl a byl to opravdu velmi zajímavý výběr. Bohužel český dabing trochu dokumentu uškodil. Její slova se mnohdy často překrývaly s dabingem. Hlas princezny z Walesu měl být trochu tišší, aby byla dabérka pořádně slyšet. Jinak mi nevadila ani délka, dokument mě zcela pohltil. ()

Reklama

Reklama