Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mezi operetně vyhlížející trampy jezdí i bankéřova dcera, dokonce se tam seznámí s přitažlivým mužem, jenž tají svou identitu. Nesmírně slaboučký a prostoduchý film, považovaný za jeden z nejhorších děl meziválečného období, byl nejen odsouzen kritikou, ale navíc vyvolal protesty skutečných skautů. (oficiální text distributora)

Recenze (22)

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem chtěl vidět od té doby, co jsem v dětství četl Dobrodružství šesti trampů, kde bylo řečeno zhruba toto: "Osada mladých snů byl román, co ovlivnil celou jednu ženskou generaci a dorazil i mužskou, byv zfilmován drtivým způsobem. Bill Stín a jeho přítel Sam ničili diváky svými marnými pokusy vtěsnat svá objemná břicha do kajaku." Takže jsem si myslel, že to musí být ohromná bžunda. Tak nějak nebyla, jako parodie mi to nepřišlo vůbec, a svou úrovní tento film nevybočuje z řady předválečných "vážných" filmů (samozřejmě komédie jsou úplně někde jinde). Dal bych tomu tři hvězdičky, nebýt následujících věcí: 1. věku hlavních hrdinů - ta dívka ještě šla, ale ti ostatní čtyřicátníci moc mladých snů mít nemohli 2. postavy víceméně všech mužských hrdinů slibovaly mnoho zábavy při nasedání do kajaku, já jsem však tyto scény buď prošvihl, nebo ve filmu vůbec nebyly 3. ten závěr tak nějak už moc velká síla ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

"Viděla jsem vás tančit s takovou odbarvenou blondýnou. Proč říkáte, že neumíte, když tančíte jako gigolo? – Nerad se přiznávám, jakým způsobem vydělávám peníze." Objektivně zhodnotit tento filmařsky neumětelský výrobek vyžaduje značnou míru shovívavosti. Nepříliš úspěšný režisér Oldřich Kmínek se tehdy snažil zareagovat na módní vlnu trampingu, který se na počátku třicátých let stal doslova davovým fenoménem. Ovšem srovnávat autora stejnojmenného brakového románku Viléma Neubauera s vůdčí osobností tehdejšího skautského hnutí Jaroslavem Foglarem je holý nesmysl. Neubauerův román není ničím jiným, než špatně vyfabulovaným milostným románkem dvou mladých lidí, pro něž tramping znamená pouhé dobrodružství a zbohatlický rozmar. Na hranici přijatelnosti se pohybuje samotný scénář s řadou hluchých míst a dětinských dialogů i veškeré »herecké výkony«. Ty obstarali zcela nevhodní představitelé operní pěvec Richard Kubla, operetní milovník Václav Norman a Aša Vašátková, jejichž vystoupení lze korunovat za vrchol umělecké trapnosti. Jediná hodnota tohoto filmu tak spočívá v dokumentárním zachycení posázavské přírody a několik obrazů z Alžíru. Film byl při své premiéře na počátku září 1931 jednomyslně vypískán a mládež se od něj ostře distancovala. Lze jen litovat, že počátky českého zvukového filmu jsou lemovány podobným brakem. Je sice pochopitelné, že v prvních letech hledal zvukový film svou tvář, ovšem v Osadě mladých snů ji rozhodně nenašel. Spíše naopak. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Navzdory všem odsudkům a kritice, původní román Viléma Neubauera byl velmi úspěšný. Nejprve ve 30. roce vycházel ve Hvězdě československých paní a dívek, posléze během dvou měsíců musela být knižní verze dvakrát dotiskována. A stala se tak úspěšnější, než jiný Neubauerův román Sextánka. Ve filmu je to naopak, Osada propadla, Sextánka se dočkala mnoha adaptací v němém i zvukovém filmu, česky, německy i finsky. ()

Véča odpad!

všechny recenze uživatele

Takový krásný romantický slaďák ze života hochů ekologů, kteří jsou tak štědří a rozdávají si čeky na požádání. No a ten Alžír,taková malá zaplivaná hospůdka, jak tam jezdí tramvaje, jestli se nepletu,tak to byla jednička a dvojka a obsluhuje tam pan Kubla, který má svoje poprsí velikosti číslo 4 zavěšeno proklatě nízko, níž než svůj hluboko posazený kastrát, jež se nese svým libým zvukem až do trampské osady, kde žije naondralovaná Aša. Dýchej zhluboka, Aša si zula boty a z deseti metrů skočila do metr hlubokého jezera. A co z ní zbylo pořádně promixovali, dali do krabičky a poslali do muzea. ()

Fingon odpad!

všechny recenze uživatele

Sedět vedle ID Pacco je vždycky zážitek, protože se směje naprosto všemu a hlavně se nebojí smát nahlas. A že v Osadě mladých stínů bylo čemu se smát, že? A když k tomu ID Véča přednese úvod seznamující nevinné prváky s tvrzeními o režisérově umělecké impotenci, což následně zakončí citlivým (a vzorně deklamovaným) přednesem, za který by se nemusel stydět ani za reálného socialismu (ještěže si nezouval boty a nemlátil podpadkem do stolu)... No a co k samotnému filmu... no, ehm... tyhle ultrasračky (přirovnal bych to třeba k Herkulovi v New Yorku) se mi totiž tak prvních dvacet minut děsně líbí a dobře se u nich bavím, ale to mě rychle přejde a nastane nuda... takže ano, hlavní hrdinka je docela pěkná holčička a vesele se tu ukazují zadečky a ňadýrka a zpívají dvojsmyslné písničky, ale je to odpad jak vyšitý. Pro zájemce je úvod k filmu k dispozici tady: http://uloz.to/895591/Osada.mp3 ()

Zajímavosti (3)

  • Filmovanie prebiehalo v Posázaví. (dyfur)
  • Osada mladých snů byl první československý hraný zvukový film zabývající se skautskou tématikou. (topesto)
  • V době uvedení filmu v kinech byl šířen mezi diváky pravděpodobně levicovým křídlem trampů agitační leták tohoto znění:
    Kluci, holky, trampové! Ukázati vám tedy blbinu několik metrů dlouhou! Byla to sranda, ale mohli jste přece při tom pozorovat pěkný momenty, na takovýho milionáře, Billa, na takovou dceru bankéře, na Osadu Mladých Snů nejde četňas s bajonetem nečuchá jim do kedsek, hledajíc tam vlastizrádu, nezjišťuje je , a soudcové netrestají... a mohli by. Dívky používají každé chvilky, aby ukazovaly zadečky ňadýrka, laškují zpívají se dvojsmyslné písničky. Spí se pohromadě. Jedno děvče je zbouchnutý Kde je četňas? Kde jsou bezpečnostní orgány? Není jich tu. Proč? Stín je milionář, pozemek osady jest zaplacen, tatíček Nadi dal 5 tisíc na ostrostřelce. Proč jezdí osada Mladých snů ven? - Je unuděna týdenním flákáním po kavárnách, po buffetech a kinech a tož si zajedou ven pro trochu exotiky, zahrát si na trampy. Těm se pak cancá o přírodě, o romantice, ale ji v pondělí makat do fabriky, jdi do kanceláře, jdi do obchodu, kde tě tatíčkové členů Osady Mladých Snů budou vykořisťovat, jak jen jim to bude možno. Můžeš být jejich kamarád? Nemůžeš! Můžeš stát za těmi, kteří takhle kydají na tramping a mají dokonce odvahu to fedrovat ve filmu? Nemůžeš! Budeš proti nim bojovat! Pošleš všechny Osady Mladých Snů o s jejich orgánem "Naše Osady" ke všem čertům, pošleš tam také všechny tiskoviny Melantricha! Postavíš se za TOV a Trampa! Bill Stín nepotřebuje bojovat proti předvojenské výchově, ten do války nepůjde, toho za nějaký ten šek Dvořáci osvobodí od vojenské služby, ale on tam pošle vás, aby jste mu dělali povolnej jatečnej dobytek. Bill Stín je mrva, vy né! - Vy budete bojovat proti předvojenské výchově! Proti zákazu trampingu! Za takovou svobodu, o jaké píše trampská delegace z SSSR.!! (Véča)

Reklama

Reklama