Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mezi operetně vyhlížející trampy jezdí i bankéřova dcera, dokonce se tam seznámí s přitažlivým mužem, jenž tají svou identitu. Nesmírně slaboučký a prostoduchý film, považovaný za jeden z nejhorších děl meziválečného období, byl nejen odsouzen kritikou, ale navíc vyvolal protesty skutečných skautů. (oficiální text distributora)

Recenze (22)

Fingon odpad!

všechny recenze uživatele

Sedět vedle ID Pacco je vždycky zážitek, protože se směje naprosto všemu a hlavně se nebojí smát nahlas. A že v Osadě mladých stínů bylo čemu se smát, že? A když k tomu ID Véča přednese úvod seznamující nevinné prváky s tvrzeními o režisérově umělecké impotenci, což následně zakončí citlivým (a vzorně deklamovaným) přednesem, za který by se nemusel stydět ani za reálného socialismu (ještěže si nezouval boty a nemlátil podpadkem do stolu)... No a co k samotnému filmu... no, ehm... tyhle ultrasračky (přirovnal bych to třeba k Herkulovi v New Yorku) se mi totiž tak prvních dvacet minut děsně líbí a dobře se u nich bavím, ale to mě rychle přejde a nastane nuda... takže ano, hlavní hrdinka je docela pěkná holčička a vesele se tu ukazují zadečky a ňadýrka a zpívají dvojsmyslné písničky, ale je to odpad jak vyšitý. Pro zájemce je úvod k filmu k dispozici tady: http://uloz.to/895591/Osada.mp3 ()

Jíha 

všechny recenze uživatele

--- SPOILERS AHEAD --- Pro příznivce díla Viléma Neubauera je tento film naprostá povinnost. Dosahuje takřka nemožného a je řádově horší než samotná kniha. Ta uvádí na scénu nejextrémnějšího neubauerovského hrdinu - doktora přírodních věd Jaroslava Bolara alias trempa Billa Stína alias boxerského šampiona Černou masku alias tajemného básníka a spisovatele Jana Jiskru alias Bena Lara, čestného šejka Tuarégů. Kdyby hrdina ve filmu neměl o dvě až tři alias méně, dal bych šest hvězdiček. Mimochodem, jediný další film, o němž je mi známo, že při uvedení v kinech rozpoutal protestní demonstrace je Texaský masakr motorovou pilou. Ale tam šlo o masakr motorovou pilou. ()

Reklama

Marthos 

všechny recenze uživatele

"Viděla jsem vás tančit s takovou odbarvenou blondýnou. Proč říkáte, že neumíte, když tančíte jako gigolo? – Nerad se přiznávám, jakým způsobem vydělávám peníze." Objektivně zhodnotit tento filmařsky neumětelský výrobek vyžaduje značnou míru shovívavosti. Nepříliš úspěšný režisér Oldřich Kmínek se tehdy snažil zareagovat na módní vlnu trampingu, který se na počátku třicátých let stal doslova davovým fenoménem. Ovšem srovnávat autora stejnojmenného brakového románku Viléma Neubauera s vůdčí osobností tehdejšího skautského hnutí Jaroslavem Foglarem je holý nesmysl. Neubauerův román není ničím jiným, než špatně vyfabulovaným milostným románkem dvou mladých lidí, pro něž tramping znamená pouhé dobrodružství a zbohatlický rozmar. Na hranici přijatelnosti se pohybuje samotný scénář s řadou hluchých míst a dětinských dialogů i veškeré »herecké výkony«. Ty obstarali zcela nevhodní představitelé operní pěvec Richard Kubla, operetní milovník Václav Norman a Aša Vašátková, jejichž vystoupení lze korunovat za vrchol umělecké trapnosti. Jediná hodnota tohoto filmu tak spočívá v dokumentárním zachycení posázavské přírody a několik obrazů z Alžíru. Film byl při své premiéře na počátku září 1931 jednomyslně vypískán a mládež se od něj ostře distancovala. Lze jen litovat, že počátky českého zvukového filmu jsou lemovány podobným brakem. Je sice pochopitelné, že v prvních letech hledal zvukový film svou tvář, ovšem v Osadě mladých snů ji rozhodně nenašel. Spíše naopak. ()

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

Zcela nepovedený film, kde selhali úplně všichni. Kamera trpí dětskými nemocemi – statická, špatně postavená, dlouhé záběry nikam, opakující se záběry. Scénář naprosto tragický, ze života pražské smetánky, která si hraje na trampy. Nevím, jak mohla jedna trampice přijít do jiného stavu, když se všichni chovali tak rezervované. Režie katatrofální. Herci – většinou neumětelové a přehrávající ochotníci + Steimar, Vašátková, epizodní Struna a Vondrovič. Jednu hvězdičku dávám za odvahu se do filmování vůbec pustit v době velké hospodářské krize, za několik záběrů do přírody, odvážné skoky ze skály a „humorný“ boxerský souboj. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Když jsem zjistil, že do digitalizované verze (která pak šla i v televizi) bylo přidáno varování před sledováním, tak jsem měl okamžitě jasno, že to musím vidět. Jen jsem se teda nedočkal tak geniálního guilty pleasure jako u Perníkové chaloupky a všechna místa, která mě rozesmála, mi vystačí jen na hvězdičku, protože jich nebylo tolik. Ne, že by to nebylo otřesné - to samozřejmě bylo a celá výstavba tohohle filmu je neskutečně stupidní a filmařsky mizerná - ale na rozdíl od Perníkové chaloupky jsem si tady na tu příšernost rychle zvykl a bizarnějších překvapení už moc nepřicházelo. Takže to pro mě byla hlavně nuda s nepřeberným množstvím písniček, které jsou podobně laciné jako ta závěrečná ve Strýčkovi z Ameriky. Kmínek ale rozhodně natočil další otřesnost - film o trampech, kteří spíš působí jako milionáři trávící víkend v lese, připitomělá zápletka, idiotské dialogy, jednorozměrné postavy a na vrch to má nejzbytečněji nejpřekombinovanější konec, jaký jsem kdy v životě viděl. On se tu vlastně stane malý omyl, který by šlo jednoduše napravit a dojít tak líp a přirozeněji k happy endu, ale místo toho se dostaneme do Alžíru. A ne do té krásně zaplivané hospůdky, ale přímo do hlavního města Alžírska. Ve filmu o trampech. A v hotelu pracuje český recepční. Jo, a nezapomeňte, že mezi povinnou výbavu každého správného trampa patří šeková knížka! 1* ()

Zajímavosti (3)

  • Filmovanie prebiehalo v Posázaví. (dyfur)
  • V době uvedení filmu v kinech byl šířen mezi diváky pravděpodobně levicovým křídlem trampů agitační leták tohoto znění:
    Kluci, holky, trampové! Ukázati vám tedy blbinu několik metrů dlouhou! Byla to sranda, ale mohli jste přece při tom pozorovat pěkný momenty, na takovýho milionáře, Billa, na takovou dceru bankéře, na Osadu Mladých Snů nejde četňas s bajonetem nečuchá jim do kedsek, hledajíc tam vlastizrádu, nezjišťuje je , a soudcové netrestají... a mohli by. Dívky používají každé chvilky, aby ukazovaly zadečky ňadýrka, laškují zpívají se dvojsmyslné písničky. Spí se pohromadě. Jedno děvče je zbouchnutý Kde je četňas? Kde jsou bezpečnostní orgány? Není jich tu. Proč? Stín je milionář, pozemek osady jest zaplacen, tatíček Nadi dal 5 tisíc na ostrostřelce. Proč jezdí osada Mladých snů ven? - Je unuděna týdenním flákáním po kavárnách, po buffetech a kinech a tož si zajedou ven pro trochu exotiky, zahrát si na trampy. Těm se pak cancá o přírodě, o romantice, ale ji v pondělí makat do fabriky, jdi do kanceláře, jdi do obchodu, kde tě tatíčkové členů Osady Mladých Snů budou vykořisťovat, jak jen jim to bude možno. Můžeš být jejich kamarád? Nemůžeš! Můžeš stát za těmi, kteří takhle kydají na tramping a mají dokonce odvahu to fedrovat ve filmu? Nemůžeš! Budeš proti nim bojovat! Pošleš všechny Osady Mladých Snů o s jejich orgánem "Naše Osady" ke všem čertům, pošleš tam také všechny tiskoviny Melantricha! Postavíš se za TOV a Trampa! Bill Stín nepotřebuje bojovat proti předvojenské výchově, ten do války nepůjde, toho za nějaký ten šek Dvořáci osvobodí od vojenské služby, ale on tam pošle vás, aby jste mu dělali povolnej jatečnej dobytek. Bill Stín je mrva, vy né! - Vy budete bojovat proti předvojenské výchově! Proti zákazu trampingu! Za takovou svobodu, o jaké píše trampská delegace z SSSR.!! (Véča)
  • Osada mladých snů byl první československý hraný zvukový film zabývající se skautskou tématikou. (topesto)

Reklama

Reklama