Reklama

Reklama

Jack Ryan - Season 1

(série)
USA, 2018, 6 h 40 min (Minutáž: 43–64 min)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

John Krasinski, Wendell Pierce, Abbie Cornish, Ali Suliman, Dina Shihabi, Haaz Sleiman, John Hoogenakker, Amir El-Masry, Timothy Hutton, Mena Massoud (více)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Analytik CIA Jack Ryan a jeho nový šéf James Greer sledují vzorec podezřelých finančních transakcí, které je dovedou ke smrtící hře na kočku a myš po celé Evropě a Středním východě proti novému vůdci teroristů, který se připravuje na masivní útok proti USA a jejich spojencům. (Prime Video)

Recenze (35)

bearmeedek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velká spokojenost se vším. První řada si vybrala "oblíbené" téma se slimáckými teroristy, kteří mají chytrého šéfa (pardon šejka) a ten naplánuje teror na nejvyšších místech v USA. Ale je tu Jack, který od počítače odskakuje do terénu a ještě se stihne zamilovat. Výběr postav i zpracování filmu na hodně dobré úrovni. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jediného Ryana kterého znám je ten, co mi ho předvedl film (ať už jako Harrisona Forda, Bena Afflecka, Aleca Baldwina nebo Chrise Pinea). Takže je ji úplně fuk jestli se seriál nějak liší od předlohy nebo ne. Z Jackovy partnerky udělali mikrobioložku (místo chirurga) a celkem brzo se dozvíme proč (je to jen laciná berlička jak li lépe provázat do děje). Čímž se dostáváme ke scénáři. Přeplácaný/překombinovaný a zároveň debilní v detailech (asi nejvíc mě pobavila hláška "v budově kde je bomba vypnuli mobilní síť... nemůžeme ji odpálit mobilem... tak popojedeme dál, tam signál už bude!". Výběr herců je také tragedie (Jack i Kate jsou ty nejméně sympatické osoby seriálu). Zbytek je ale překvapivě poutavý a dobře natočený. Vše je škálováno akorát a funguje. Za velké plus považuji také to, že série je uzavřená. Netahá si "nitku" do další řady. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Viem, že tomu veríš. Ja som tomu kedysi tiež veril.“ Skvelá jazda. Nie sú to čisté 4*, ale 3 by boli málo, na to nemám srdce, na to sú postavy príliš sympatické a dobre zahraté a ešte lepšie typovo obsadené. Sila scenárov je, že pri ich písaní zjavne niekto premýšľal. To je vidno jednak na svižných dialógoch a jednak na tom, že bezpečnostné zložky (ale ani teroristi) nekonajú ako kreténi, ale ako chladnokrvní profesionáli. Plus to, že aj keď sú tu Američania (samozrejme) za hrdinov, aj ich súperi majú slušne vystavané psychologické pozadie, takže nech robia čo robia, tak nejak ich činom a rozhodnutiam chtiac nechtiac rozumiete. Niektoré dejové linky sú trošku zbytočné (a to s pilotom drona bolo jedno obrovské wtf, nad ktorým doteraz krútim hlavou), ale inak veľmi fajn seriál. Okrem toho po vizuálnej stránke dobre vyzerá, je to exotika, na ktorej sa nešetrilo. Akcia je zručne zvládnutá a dynamická, ale je jej málo, kvôli tomu to určite nepozerajte. Hlavne ma bavila parádna ústredná postava. Jack „mrzutý sráč“ Ryan je skvelý hrdina, v akcii sa rozhodne nestráca, ale v spoločnosti profesionálnych vojakov často zo všetkého najviac pripomína tolerovaného civila, ktorý vie správne držať strelnú zbraň, ale predsa len je lepšie, ak sa drží bokom. Ale jemu to tak ostatne plne vyhovuje, na nič sa nehrá a najviac mu vyhovuje, ak môže hýbať mozgom, nie samopalmi. Aj jeho vzťah je vďaka tomu uveriteľnejší, precíznejší, vtipnejší a, prečo to nepovedať nahlas, i dojemnejší (navyše jeho životnú lásku hrá herečka, ktorá hrala v najlepšom filme na svete – správne, v Dobrom ročníku). Trocha ma sklamalo, že seriál nemá dojemnejší koniec s pani doktorkou a to, že som osem dielov natešene čakal, kedy sa objaví John Clark, moja najobľúbenejšia postava z ryanoviek. Hádajte, ako to dopadlo. Ale inak palec hore a ideme s pani manželkou na druhú sezónu. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Analytik Jack Ryan je chlapík, který sedí u stolu za počítačem a černou práci za něj dělají jiní. Určitě by i nyní raději vypustil ještě nějakou jízlivou poznámku k novému šéfovi Greerovi nebo pomrkával na narozeninové oslavě na sympatickou epidemioložku Cathy Mueller (Abbie Cornish), než aby zpocený držel v ruce odjištěný granát a děsil se, zda se dožije následujícího rána. Holt tahle verze slavné literární postavy se ponese v modernějším a poněkud akčnějším hávu. A kupříkladu události z Paříže jsou strhující (stejně jako celé turecké dobrodružství). Úkol je od té doby jasný: hledání konkrétního teroristy a rozklíčování jeho plánu. Právě kápo teroristů Suleiman rozhodně není černobílým záporákem, jeho motivace nespočívají jen o tom, že je prostě zlý. Navíc ho výtečně hraje charismatický Ali Suliman. Vyrůstání ve francouzské pěstounské rodině, první uvěznění, první odmítnutí při pracovním pohovoru. Velké finále se pak odehraje na americké půdě a hlavní roli bude hrát hrozba nebezpečné nákazy ebolou. Jack Ryan není žádné vyjukané ořezávátko, navíc má zatraceně bystrý čumák (holt jsme v seriálu), až mu všechny vyšetřovatelské kapacity musejí tiše závidět. Celá série má skvělý vizuál a dokonalý tah na branku. Svižná thrillerová podívaná. A John Krasinski byl výbornou volbou. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

K obsazení Krasinskiho do role analytika CIA Jacka Ryana jsem choval menší pochyby, skeptické myšlenky mě prostě a jednoduše dohnaly. Teď mohu sdělit jednu věc: ,,Chyba. " Perfektní výkon po všech stránkách, on byl tím hnacím motorem seriálu, jeho pobyt na plátně seriálu neskutečně prospíval. Jeho nezaměnitelnou osobnost s kostlivcem ve skříni se podařilo nastínit fakticky skvěle. Příběh překvapivě propracovaný, potěšilo mě, že dostal pořádný prostor i hlavní záporák Sulejman, tudíž vykreslení jeho postavy antagonisty pomohlo seriálu v samotném souboji s Ryanem. Došlo na pořádné přestřelky (samozřejmě zejména v první polovině, nalákání diváků je pořád tím nejdůležitějším úkolem), tudíž se nedostatku akce bát nemusíte, vězte, ona se dostaví. Vedlejšák s operatérem dronů jsem taktéž pořádně nepochopil, chápu asi ten důvod, proč se tvůrci rozhodli přidat to do seriálu (morální otázky ohledně zabíjení na rozkaz). Jenže ono to tam nesedlo, akorát mě to odvádělo od hlavní příběhové linky. Závěrečný díl parádně vyhrocený. Už se těším na druhou sérii. Snad to nepokazí a pořádně si vyhrají s námětem. Klidně si chvíli počkám. Za mě dávám 84 % ()

Galerie (79)

Zajímavosti (12)

  • Cathy (Abbie Cornish) je epidemioložka, což je rozdíl oproti knižní předloze, kde je tato postava oftalmoložkou. (tom.nosek)
  • Písnička, která hraje v Paříži, je „Tu Sais“ od Arm & Tepr. Při převodu peněz hraje „T'es Mort Dans Le Film“ od La Fouine Feat. Ace Hood. (Duoscop)
  • V čase 14:39 je chybně uveden mezinárodní kód země u jednoho z teroristů. Pro Čečnu je správně CE a ne CZ. (Ondrej.Strna)

Reklama

Reklama