Reklama

Reklama

Henry Brogan (Will Smith) je elitní nájemný zabiják, absolutní profesionál, který bez pochybností vždy stoprocentně odvede zadanou práci. Při poslední zakázce se však k němu dostaly informace, které neměl slyšet, proto se ho jeho zaměstnavatel s těžkým srdcem rozhodne nechat zlikvidovat. Koho však poslat na člověka, který je v tomhle oboru nejlepší ze všech? Ideální by byl Henryho dvojník, o něco mladší, odolnější a odhodlanější. Ve společnosti Gemini, vedené technokratem Clayem Verisem (Clive Owen) už léta probíhá tajný projekt, který právě tuhle možnost nabízí. Henry se poprvé bojí o život. V patách má rovnocenného protivníka, který předvídá jeho každý krok a každý úder vrací o něco silnějším protiúderem. V doprovodu tajné agentky Danny (Mary Elizabeth Winstead) zběsile prchá napříč kontinenty, než mu dojde, že pokud má mít aspoň nějakou šanci na přežití, musí se svému pronásledovateli postavit tváří v tvář. V ponurých kulisách budapešťských katakomb se mu ho konečně podaří zahnat do kouta, ale když se mu podívá do očí, má najednou mnohem víc otázek než odpovědí. Proti němu stojí jeho o třicet let mladší Já. A stále ho chce zabít. (CinemArt)

(více)

Recenze (418)

POMO 

všechny recenze uživatele

Záměr zde byl top scénáristou a “uměleckým” režisérem pozvednout vandammovsky prostý námět na duchaplné, emocionální akční drama se sociálním podtextem. A moc to nevyšlo. Digitálně omlazený Smith je WTF postavou - má procházet nejsilnějším vnitřním bojem vyžadujícím kvalitní herecký výkon, a paradoxně je s mimikou Shreka nejhůře “zahranou” postavou filmu. Snímek s ambiciózním plánem zhazují taky nerealistické digitální akční scény jako z jednohubkového zábavního parku Fast & Furious. Přitom to mělo tak slibný rozjezd s pořád cool Willem a příjmenou chemií mezi ním a Mary Elizabeth Winstead. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Králík Rodžr, nepřítel státu. Wilík dvě hodiny lítá po světě a dává na piču svému animákovi jménem Molly, vykultivovaném trestuhodně nevyužitým a nevýrazným Klájvem Twoubou. Nic víc, nic míň. Prostě šablonovitý, rutinérsky natočený, anemický akčňák s krystalicky čistým obrazem, ovšem totálně bez koulí a jakýchkoliv extraordinérních vyfikundací, navíc s přístupností pro školou povinné kokoty. Aby mi tedy cílové publikum se svým dnešním zjevným deficitem mateřštiny rozumělo, nemělo to svag, drip, feč, doup a dokonce ani šuk. Průměrný žánrový steril s jediným krátkým světlým momentem, když Wilík dostával na držku endurem. Benioff morgulis. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Film s takovýmhle názvem jsem si samozřejmě nemohl nechat ujít:D Ne, vážně, původně jsem ho chtěl ignorovat, ale zvěsti o technologickém pokroku mě nakonec přivedly přímo do kina - na 2D, možná ani ne 4K verzi;) A musím říct, že práce na digitálním omlazení Willa Smithe je - pokud jde o obličej - dosud nevídaná. Opravdu jsem měl ve většině záběrů problém poznat, jestli je to "fyzická" nebo "virtuální" podobizna. Co už moc nefunguje, je animace celých postav - tam se neudělal od Bladea II téměř žádný pokrok - a větší než detailní záběry. Nevím jestli je to těmi barvitými prostředími (místo to na mě působilo jako barevná paleta z Touissantu v Zaklínači III), ale většinou jsem neměl pocit, že se dívám na technologickou špičku, ale naopak na špatně naklíčované herce v různých kulisách. Příběhově je to skoro čistý útěkový McGuffin, prokládaný "hlubokými" promluvami o svědomí a jizvách na duši. Will Smith předvedl rozhodně nejeden pozoruhodnější výkon. Clive Owen na mě nefungoval, naštěstí alespoň Ramona Flowers, pardon, Mary Elizabeth Winstead, hýří půvabem a násilnickými sklony, jak si to žánr žádá:) Akční scény jsou slušně kinetické, z více zdrojů opěvovanou motorkovou naháněčku ale mám za víc než co jiného za festival CGI, a nijak odvařený jsem z ní nebyl. A pokud jde o hudbu, Lorne Balfe se rozhodl něco Inceptnout Transformerům na Ostrově, některá místa jsou totální kopírka. Ang Lee dokázal natočit velké věci, ale Gemini Man je reminiscencí devadesátkových akčních sci-fi, která by bez svojí technické stránky byla úplně jednoznačným béčkem (s áčkovým rozpočtem). Ale ty skoro dvě hodiny docela utekly, a i když se nebudu už dívat znovu, na 70% to bude stačit. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem verzi ve 3D a v HFR což byl tak dokonale vyčištěný obraz až mě to občas přišlo nepřirozený, ale může být že někdo jiný z toho bude nadšený. Na samotným filmu musím nejvíc ocenit akční scény, motonáhečka hýří kreativitou v každý sekundě a fighty mají nejen skvělý chorea, ale kameramen věděl kde stát a střihač jak střihat, tady opravdu není co vyčíst a klidně bych dal pět. Příběh jako takový mě s ohledem na žánr přijde v pohodě a nějak zásadně spousty věcí neřeším, protože tempo u akčního filmu je víc než vyprávěcí táhlo. V některých momentech mě však přišlo zvláštní chování postav,m vlastně celá ta Budapešťská epizoda zejména s telefonem madam tajné působila trošku směšně. Willíkovi tyhle role asi sluší, ale zrovan ukázka herectví to tady fakt není. Nicméně s ohledem na to, že v poslední době mě jednoduché akční snímky docela zklámávají svou zdlouhavou nudnou ukecaností (zdravím Sly ), tak tohle je docela neurážející akční fresh jednohubka. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jsem ve stádiu, kdy herce z mládí, které jsem v dětství žral, dneska vídám ve filmech po boku s jejich dětmi, kteří ale vypadají jak oni v devadesátejch letech. Trochu deja vu, ale je to tak. Na Blíženci je třeba sakra vidět, že film točí někdo zkušenej, a že Ang Lee už i v devadesátejch letech ukázal, zač je toho loket. Jenom na dnešek už je takový film spíš rutina, než něco, co stojí za to si zapamatovat. Akce dobrá, efekty v pohodě, dialogy slabší, příběhově na úrovni pětiletého dítěte. Ok, Hollywood to dnes tak chce, tak dám solidní tři hvězdy a myslím si, že do pár měsíců na Blížence s poklidem v duši zapomenu. ()

Toren 

všechny recenze uživatele

7/10 Po těch nevýrazných trailerech a zklamavších reakcí jsem fakt čekal filmařskou šeď... ale světe div se, ono to není vůbec zlý! Mladší Smith je v detailních záběrech až mrazivě přesvědčivý (což bohužel neplatí pro širší celky) a banální příběh o agentovi, který chce mít klid na duši šlape tak, jak by šlapat měl. Jde z toho cítit béčkovost 80-90.let ale nepřišlo mi to na škodu. Mary Elizabeth Winstead skvostná, Wong měl výborný timing fórů a Clive Owen bohužel trestuhodně nevyužit. Akce v mnoha ohledech parádní, jindy zas šíleně překombinovaná (tady je fakt potřeba se na vyšší frekvenci snímků naladit). Revoluce to není, ale jde o setsakra fajn počin, který v sobě ukrývá spoustu nápadů a kompoziční cit Anga Leeho. Líbilo. A neúspěch filmu mě mrzí. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Blíženec je podivná kombinace devadesátkového akčňáku se snahou naznačit, jak by mohla vypadat filmová budoucnost. A já si nejsem jistý, jestli se mi to líbí. Béčkový příběh by mi nevadil, Blíženec je pořád svižná akčňák a Ang Lee zvládá honičky, přestřelky i bitky tělo na tělo skvěle. A naštěstí jich není málo, takže celková pitomost a přímočarost tu nijak zvlášť nevadí (snad až na unylého zloducha). Problém jsem měl spíš s vizuálem. Zatímco samotný mladý Smith vypadá opravdu skvěle, všechno ostatní je jaksi divné. Blíženec je vizuálně nepřirozeně… čistý. Hlavně v exteriérech vypadá spíš jako hodně dobře udělaná animačka z počítačové hry, která bohužel svými výraznými barvami občas připomíná to nejhorší z jihoamerických telenovel. Nevím, do jaké míry za to mohlo 3D nebo 120fps, ale osobně mě to rušilo a v některých momentech až obtěžovalo. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $138miliónov║Tržby USA $48,546,770║Tržby Celosvetovo $173,469,516▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $8,060,386║ Tržby za predaj DVD v USA $3,575,158║ Žiadna veľká katastrofa sa nekoná, ale ani žiadny zázrak, ide o klasický všedný priemer, ktorý aj keď sa na oko snaží ale nič na vrch neponúkne. Nepomôžem si ale toto nie je žáner pre Ang Lee-ho, tu sa asi ťažko nájde, tu by sa vedel obracať Paul Greengrass. Akcia slušná, aj keď niekedy tie trikové sekvencie tam trčia. /60%/ ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Blíženec těžko uchvátí něčím jiným než technologií a i tam je to poměrně s otazníkem. Viděli jsme 3D verzi, v níž obraz pravděpodobně vypadá ještě digitálněji, ale místy už je ta počítačem vypulírovaná vizualita až přehnaná. Jak jsme čekali, oproti prvnímu traileru se opravdu podařilo mladší verzi Willa Smithe vyladit a lépe snad už vypadat ani nemohla. Rovněž řada bitek vypadá našláple a jinak celkem paběrkující fanoušci přímočaré akce si na své přijdou. Smith i Mary Elizabeth Winstead nemají těžkou práci, ale scenáristická křeč a prázdnota se ukazuje nejvíce u postavy Clivea Owena, jež nesmyslnost a příběhovou vyprázdněnost ztělesňuje zcela jasně. Jedná se o další akční trip po několika lokacích, ledabyle spojených rámcovým příběhem a do ztracena vyznívající snahou o zamyšlení nad lidskostí. Řemeslně snaživá, ale jinak zcela prázdná akční jednohubka. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Nechci vynášet hodnotové soudy, zda-li je BLÍŽENEC dobrý film. Rozhodně je ale v mnoha ohledech pozoruhodný. Je výlučný, protože nespadá ani do jednoho z mnoha trendů ve fikční sci-fi za posledních dvacet let: nereflektuje společensky závažné otázky (klonování je otázkou minulosti), není myšlenkovou hrou (klonování je zjevné, žádné další překvapení), neimituje jiná umělecká díla, nemá ani neobvyklou výstavbu vyprávění, nerozprostírá svůj příběh do více médií a platforem pro budování komplexního světa příběhu. V téhle vykořeněnosti dá vzpomenout na Smithův blockbuster JÁ, ROBOT, ve kterém na konec šlo hlavně o prezentování trikové technologie (zcela digitální postava)._____ Nejblíž má však k HULKovi od stejného režiséra (Ang Lee), protože i v něm to nejomšelejší možné vyprávění - mladší agent jdoucí proti starému hozenému přes palubu - a téma vztahu otců a synů je pouze záminkou k formálnímu experimentování. 3D HFR neškodí, že je podobně jako onen klon hyperrealistické, protože tohle není hobití trilogie, kde bychom se měli nořit do fantazijního prostředí. Práce s přirozeným svícením scén, delší dialogové i akční scény kladoucí důraz na hereckou expresivitu detailními záběry obličeje, hlavně v první polovině velká hloubka ostrosti se zaostřenými všemi plány - to (plus další nezmíněné) jsou všechno velmi nevšední postupy přinášející netradiční zážitek. Je BLÍŽENEC povedený? Nevím, má ale řadu zajímavých filmařských voleb, že za zhlédnutí v kině - ve verzi 2K, 3D, 60fps (na původních 120 u nás žádný sál není vybaven, ve Státech jenom necelé dvě desítky) - stojí. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„JAKO BYCH VIDĚL DUCHA...“ /// Ukecaný až hrůza! Soustředěj se na vyprávění příběhu, kterej je zajímavej, ale kurva – takhle se to už přece nedělá! Vobčas kus akce a pak zase vyprávěj… Nejhorší ale je, když už ani nevyprávěj příběh, ale vyprávěj jen tak vo sobě… Tohle mělo bejt asi původně drama, ale nakonec do toho přidali trochu akce… prostě Ang Lee. Kdyby všechno dělali jak se má, tak je to minimálně o půl hoďky kratší. Navíc to choreo je podivný… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Myslím, že nejlepší akčňárny točí Ang Lee. 2.) Mám ve světě spoustu parchantů (ale ještě o tom nevím). 3.) Thx za titule „blacklanner“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ne ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Oscarový Ang Lee servíruje akčňák jak z 90 tek a byť kritici brblají, za mne je to velká paráda. Will Smith je nejlepší nájemný vrah a je právě na odchodu do důchodu, ale ještě před tím bude muset čelit svému vlastnímu mladšímu klonu, který ho chce bez váhání zlikvidovat. Příběh je zajímavý, ale až tak neoslní, což mi v tomhle případě nevadí, protože akční scény jsou takřka revoluční a po technické stránce naprosto precizní. Intenzivně gradující hudba, úžasná kamera, maximální profesionalita a preciznost obou Willu mě uchvacovala každým momentem a taková scéna s Crosskama patří k tomu nejlepšímu, co jsem letos v kině viděl, ale super je i fight v katakombách, či rotační kulomet s lasery. Po herecké, akční a technické stránce je film bezvadný a pokud Vám to stačí, tak se budete královsky bavit jako já. 80% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Možno by bolo lepšie, ak by mladého Smitha hral proste normálny herec, ktorý sa naňho podobá, ale chápem režiséra, že si to chcel vyskúšať a že sa vďaka tomu (možno) zapíše do dejín kinematografie, pretože digitálne omladzovanie hercov určite nie je žiadnou samozrejmosťou. Dvojnásobne nie v celovečernej minutáži, kedy je daná postava na plátne "stále" (na rozdiel napr. od Lukea Skywalkera v Mandalorianovi alebo Tonyho Starka v Captainovi America 3). Smith sa snaží, ale už to nie je ten sympaťák, ako v 90. rokoch. Najlepšia je Mary Elizabeth Wistead. Naopak Owen je o ničom a Wong síce fajn, ale zbytočný (čo dokazuje absurdným odchodom z deja). Zo začiatku si to napriek nedostatku akcie paradoxne drží drajv, ale potom prichádza nuda. Scenár je biedny. Z rutiny to ako-tak vytrhne len práve akcia, ktorej s pribúdajúcimi minútami síce začne byť čoraz viacej, ale predčasný vrchol žiaľ vidíme už v dravej motocyklovej pasáži (a ani ona nie je taká geniálna, ako som čakal). S oškretými ušami 3*. Rozpočet 138 miliónov, celosvetová tržba 173. Nič moc. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Uplne nechapu to mizerny hodnoceni, dostal jsem v podstate presne to, co jsem cekal. Cely to vypada jak trochu min vaznej Bourne, coz je pro me plus, akce k nejaky revoluci ma hodne daleko, ale je hodne podarena a je tu i par fakt fajnovejch scen. K tomu tu je naprostej sympatak Smith a jeho omlazena verze vypada naprosto realisticky. Winstead je taky sympatacka, jen se sem moc nehodi a Owen jako zaporak bez pripominek. Jediny, kdy se to trosku posere, jsou vzajemny bitky, tam to zacne vypadat hodne pocitacove. Ale celkove vlastne spokojenost, mohlo by tu bejt sice trochu vic akce, obcas je scenar lehce pritroublej, ale jinak nemam problem. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

V první řadě vzkazuji uživateli Flipnic-RE, že se nemusí omlouvat, akorát radši nebudu hádat, který moje odřený pysky myslel. Jedny si umím olizovat a ty druhý, tak tam mě zase často někdo oli....takže k filmu - Ze všech stran se ke mně neslo, jestli už sem viděla tu novou píčovinu s Wilíkem a mě začalo kolosálně srát, že pokaždý, když sem řekla - NE - tak na mě bylo koukáno jak na nějakýho nelidskýho hybrida, co si ani nezaslouží žít. Takže sem se zase cítila jako na základce, kdy sem jako žlutá ovce v bílém stádu byla oblíbená asi jako dýmějovej mor. V zájmu vlastního klidu a nepřipomínání si základky sem se teda na tu "píčovinu s Wilíkem" podívala a odteď mohu všem odpovídat - ANO. Tím snad jejich dotazy skončí, protože jak se mě někdo zeptá co na to říkám, nebo nedej Buddho, jestli se mi to líbilo, tak sem opět kolosálně v prdeli a znova na mě budou koukat jako na nějakýho nelidskýho hybri...no to už tu bylo. Každopádně jo, poserte se do kruhu, mně se to líbilo. Nijak extrémně, ani zázračně, ale jako výplach mozku jednou, dvakrát za rok se na to klidně podívám, pokochám se crossovou honičkou, juknu jak Will Smith dal přes hubu Willu Smithovi aby následně Will Smith s Willem Smithem se spojili (ne prdelně) a dali přes hubu dalšímu Willu Smithovi, aby následně....éééé koho to sere, Eddie Murphy taky hraje dvacetirole no a co? K tomu přestárlej král Artuš v roli ultimátního kokota, nijak extrémně hezká Mery a to vše v rejži skorosoukmenovce Ang Leehů. Lepší průjem. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ne každej den uvidíš, jak chlapovi nakope zadek hned na dvou kontinentech jeho vlastní JÁ." No a já jsem to právě teď viděl. Bylo to svižný, nekomplikovaný a docela zábavný. Co chtít víc? Napadení Endurem? Bylo. Vtípek s messengerem? Taky byl. Tak snad jen intimní chvilku se spoutanou agentkou Danny ve sklepě, při který bych zapomněl na svý slušný vychování? Tak něco z toho tam taky bylo. No dobře. Dokonalý to není. Ale čas to zabíjí poměrně zábavně. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Svižná nabušená akce, Will Smith je sympaťák a jako akční béčko v Dieselově stylu to funguje ok. Navíc určitě stojí za pozornost omlazení, který funguje stejně dobře jako celej film, zásadní problém ale nastává v momentě, kdy si to rozdá Will sám se sebou, samo ve vší počestnosti, ale za to s nereálně plynulým a zrychlým vizuálem, což působí blbě a jinak ok bitku to pošle do prdele. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Mizérie. Mohla to být skvělá akčně komediální jízda, místo toho je to blbý melancholický akčňák se za vlasy přitaženým, ale nezáživným scénářem, s ošklivou a slabou digi akcí (finále v jakémsi hokynářství - to jako fakt?), nevýrazným záporákem a divným digi Smithem, kde mě nebavilo vůbec nic. A to neřeším vizuál. Radši se nebudu pouštět do srovnávání se vzdáleně podobným Tváří v tvář, jinak bych tomu musel napařit odpad. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Neobhajitelně dlouhý relikt devadesátek o agentovi, kterého jeho nadřízení "povinně" hodili přes palubu (doslova!), v němž se s naprosto vážnou, slzavou tváří mluví o šrámech na duši a vnitřních démonech, popřípadě se bezzubě vtipkuje o věku nad Bloody Mary v budapešťských lázních. S Mary Elizabeth Winstead má totiž Will zcela asexuální chemii, což nakonec dává smysl, protože jeho zájem je očividně jinde - Will se nejprve dotčeně dušuje, že jeho mladý klon nemůže být jeho potomek, pak klonovi random sdělí, že klon je "určitě panic" a nakonec sám o sobě prohlásí, že pochází ze čtvrti jménem "The Bottom". Takových momentů (nechtěného?) humoru je ale málo, navíc se na to kouká fakt nepříjemně. Celé to vypadá jako domácí video, reality show či sportovní přenos v HD rozlišení s megaostrými objekty, zároveň bez jakékoliv „filmové“ patiny, kterou plynulejší pohyby během akce opravdu nevytvoří. A ano, prvními red flags sterilní, vykostěné podívané jsou už čínští investoři v úvodních titulcích. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Nedivím se, že je scénář tak slabý, když na něm pracoval D. Benioff. Akce byla slušná a propracovaná, ale jen těžko si na tento film vzpomenu třeba za rok. Je to něco tak průměrného. ()

Související novinky

Mission: Impossible 7 a 8 se znovu odkládají

Mission: Impossible 7 a 8 se znovu odkládají

21.01.2022

Skoro to začíná vypadat, že se pokračování ze série Mission: Impossible už nikdy nedočkáme. Po několika odkladech a přerušování produkce z důvodu pandemie totiž přichází další smutná zpráva. Studio… (více)

Pokračování Avatara nebudou mít HFR

Pokračování Avatara nebudou mít HFR

23.10.2019

Režisér Ang Lee (Pí a jeho život, Ulička slávy) dlouhodobě vsází na to, že vyšší snímková frekvence (HFR) je budoucnost kinematografie. Jeho poslední pokus přesvědčit diváky, že má pravdu, nicméně… (více)

Nej filmy roku a PF 2019!

Nej filmy roku a PF 2019!

31.12.2018

Film, od kterého jsme kvůli komplikacím při natáčení (výměna režiséra) raději nic velkého nečekali. Bohemian Rhapsody. Dnes suverénně nejoblíbenější a masami nejlépe hodnocený filmový šlágr roku.… (více)

Reklama

Reklama