Reklama

Reklama

Gentleman s pistolí

  • USA The Old Man & the Gun (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Film založený na skutečném příběhu Forresta Tuckera, od jeho smělého útěku z vězení San Quentin ve věku sedmdesáti let až po řadu nevídaných vloupání, která policii vyváděla z míry, nicméně veřejnost okouzlila. Jeho pronásledováním jsou posedlí detektiv John Hunt , jehož fascinuje, jak se Forrest věnuje svému řemeslu, a žena , která ho miluje navzdory jeho profesi. (Filmbox)

(více)

Recenze (134)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Atraktivní námět je zpracován do podoby pomale vyprávěného a silně staromilného filmu, který v mnoha ohledech není špatný, ale celkově vzato jsem chvílemi měl co dělat, abych film vůbec dokoukal. Herecky na nikoho z hereckých legend nemůžu říct ani popel. Naopak musím sklonit poklonu Robertovi Redfordovi a Sissy Spacek, že se takových rolí chopili se ctí. Každá z postav je ale svým způsobem něčím vysloveně zvláštní. Nevím, jestli je to tím, že čím starší osobnost jsme, tím specifičtější se stáváme, nicméně kupodivu nejdivnější tu nebyl právě Robert (i když o něm to vlastně je), ale Casey Affleck, který hraje brutálního flegmatika vyšetřovatele a všechno mu je docela u prdele. A ano...v dnešní době je velice populární točit s hereckými legendami příběhově kvalitní a pro jejich filmografii významná dramata, nicméně v tomto případě se to bohužel nestalo. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Hodně netradiční zástupce heist movie. Skvělý casting a odzbrojující ústřední dvojice - ,,natural born thief" Roberta Redforda a dokonale flegmatický detektiv Caseyho Afflecka...velmi příjemný retro životopisný snímek...a pocta úžasné herecké kariéře Roberta Redforda! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,KDYŽ HO KONEČNĚ DOPADLI, TAK POLICISTÉ, KTEŘÍ HO ZATÝKALI UVEDLI...ŽE SE USMÍVAL...“ /// Pomalá, nostalgická atmosféra – nejen kvůli triu Redford, Glover, Spacek. Ten film je výjimečnej stářím a nostalgií k němu. A jestli jde o Robertovo rozloučení… tak asi je to pro něj i jeho fandy paráda. My ostatní to vezmeme jako filmovou rutinu. Asi jako když vzal do ruky zbraň gentleman Michael Caine. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, že každej správnej Forrest utíká a utíká a .... 2.) Jedu jen kusy (téměř) podle skutečnosti. 3.) Thx za titule „Cibina“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Pěkná Redfordova rozlučka s kariérou o obdivuhodném kriminálnikovi, který nespočetněkrát utekl z vězení a vykradl přes 100 bank. Samotné loupeže jsou zábavné a usmívající se Redford gentleman je super. Baví i Casey Affleck v roli policisty, který se snaží Redforda dopadnout. Škoda, že útěky z vězení byly shrnuty jen v 5 minutách a žánr komedie je zde celkem nevyužitý. Přesto slušná retro podívaná, která má kouzlo i srdce. Mám to pomezí 3 a 4, ale vzhledem k tomu, že se jedná o poslední Redfordův zářez rád zvednu.70% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Policajti, ktorí ho zatýkali, tvrdili, že sa usmieval.“ Občas to nie je tak úplne ono, ale inak šarmantne zvládnutá záležitosť, ktorú milovaný Bob Redford ťahá dopredu bez najmenších problémov ako kôň, ktorý si je istý svojimi silami, vie, čo chce a ako to dosiahnuť. Najviac ma bavili Bobove spoločné scény s Caseym Affleckom (bohužiaľ je ich dosť málo) a i samotného Caseyho postava ako taká; páčilo sa mi, ako ho poháňalo pátranie po lupičskom gangu, ako mu to vlievalo novú silu do rodinného života. To bolo strašne krásne. Film je silný i v mnohých ďalších momentoch, napr. vo finále ani nedýchate, lebo si prajete, aby to dopadlo dobre, hoci máte tušáka, že to moc dobre nedopadne. Trochu som nepochopil scénu s dcérou a vnukom – prečo neboli na konci? To mu o nich detektív nepovedal? Prečo??? Snímke okrem vážnosti a dojatia (a skvelého soundtracku) pomáha i humor (záverečná koláž s útekmi). 20% navyše za to, že je to rozlúčka. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Mají daleko víc zkušeností s loupením, než máme my s jejich chytáním." Já nemám žádný zkušenosti s vykrádáním bank, což je v mým věku trošku ostuda, tak se snažím alespoň filmově vzdělávat. Většinou mi to moc nejde, protože cílem bejvají prachy a těch mám dost. Jenže tady jde o zábavu z loupení a to už mi připadá jako zajímavej důchodovej koníček. Forrest a jeho Parta za zenitem jsou zkrátky fajn pohoďáci, kteří mi dodali spokojenej úsměv na tvář a neotravovali mě zbytečnostmi v podobě rodinnejch, morálních nebo penzijních traumat. Prostě užívat si člověk musí umět v každým věku a já se toho zkouším držet. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Hezká poslední role Roberta Redforda v celkem průměrnym a občas pomalu ubíhajícím filmu. Upřímně řečeno, ten film na 4 hvězdy podle mě není, ale prostě jsem tu čtvrtou hvězdu dal čistě za Redforda. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Bankovního lupiče gentlemana, policajta na jeho stopě i Loweryho nekonformní styl spojuje jedno slovo. Ležérnost.. Citlivý film o nebezpečí prázdnoty života bez „pozitivní“ závislosti, tempem se přizpůsobující svým postavám a potřebám vyprávění. A pan Robert Redford? Přirozený talent, který nám naposledy ukázal, že takoví jsme byli a že je nezbytné žít po svém. Nezbývá, než popřát legendě spokojenou penzi a příliš vzdálený most tam na druhou stranu.. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

He was smiling. Krásně melancholická, staromódní rozlučka jedné herecké legendy. Postavy zde se vyrovnávají se stářím a stereotypem života, přesto je film díky neodolatelnému Forrestovi plný optimismu a energie, a mnohdy vyvolává úsměv na tváři. Docela obyčejný film o neobyčejném člověku, plný hřejivých dialogových výměn o životě, sympatického a přesného herectví (Redford a jeho interakce s kýmkoliv ve filmu, Affleckův policajt a jeho děti) a 70s retro stylizace - excelentní kamera a střih. Závěrečná půlhodinka filmu je naprosto bezchybná, nostalgická a úžasně pozitivně emotivní. P.S. Sissy Spacek potvrzuje (po výborném výkonu v Castle Rock), že prožívá svou hereckou renesanci. 8/10 ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Další takový "milý" film, který klouže po povrchu veškerých emocí a o nic v něm nejde, a nic se v něm nestane. Laskavý humor? Check. Ale proč se na něj koukat, to mi nikdo nevysvětlí. Skoro jako Green book, ale tam alespoň byl pokus nastínit nějakou hlubší myšlenku. Tady není nic. Jen ten sympaťák Redford a jako-vždy-ukňouraný-Casey Affleck. Profesionálně natočená nuda. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Režisér a scénárista David Lowery je úkaz. Ať už poslední Přízrak nebo drama Ain't Them Bodies Saints byly vizuálně podmanivé, extrémně pomalé, hodně meditativní a nepříliš dějové. Teď si diváckou obec možná zase trochu získal, protože natočil poměrně tradiční kus. Je sice opět velmi pomalý, ale jeho (usmívající se) gentleman se zbraní ruce vykrádající banky a následně prchající z vězení, má jistý divácký potenciál. Na jedné straně staromódní rozlučka jedné herecké legendy, na té druhé nic nového nebo nedej, bože, originálního. S postavami se nelze moc ztotožnit, emoce jsem docela postrádal. Loučící se Redford má dál charisma na rozdávání. Každopádně, díky, těch několik dekád bylo moc fajn. 65% ()

a.kopecka 

všechny recenze uživatele

A je to tady. Robert Redford po více než půl století oficiálně ukončil hereckou kariéru. A do zaslouženého důchodu odchází opravdu stylově. Kriminální komedie The Old Man and The Gun o staříkovi, který celý život vykrádá banky, utíká z vězení, a navíc se u toho náramně baví, je totiž tou nejlepší poctou, které se Redfordovi mohlo dostat. David Lowery se při režii silně inspiroval kriminálkami z 70. a 80. let, a navíc všechno natočil na 16mm filmovou surovinu od Kodaku. Větší autenticitu abyste pohledali! Film skvěle reflektuje i Redfordovu kariéru, takže pokud máte nakoukáno, připravte si kapesníček. Nebo raději dva. The Old Man and The Gun není ničím objevný a vlastně ani přespříliš originální (ať už audiovizuálním pojetím či příběhem), ale je milý, vtipný, a jako rozlučka s jedním z nejlepších herců všech dob funguje zkrátka dobře. Robert Redford má totiž i po osmdesátce charismatu na rozdávání. A skvěle si ve filmu rozumí i s kouzelnou Sissy Spacek, Casey Affleckem a zlodějskými parťáky Danny Gloverem a Tomem Waitsem. [TIFF18] ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Too old school to be cool. Proč mám z toho filmu pocit, jako by byl natočenej před padesáti lety, ale já ho viděl až teď, a on mezitím stačil hrozně, ale hrozně moc nesympaticky zestárnout? Protože narozdíl od první, ta druhá část předchozí věty podle mě rozhodně nebyla tvůrčím záměrem... Odchod to nakonec je sice noblesní, ale nikoli zapamatováníhodný. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Moc prijemna retro zalezitost a elegantna rozlucka jednej hereckej legendy. Skoda natahovaneho konca. Silnych 7/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

"Forreste... určitě existuje pro člověka v tvé pozici snažší živobytí." A on se na mě podíval a řekl: "Bratře... Nejde mi o živobytí. Jde mi prostě o žití." Tolik asi k Redfordově rozlučce. Jakmile tato herecká legenda promluví, hned si uvědomím, kolika skvělým postavám vdechl život. Tady ani po osmdesátce ze svého charismatu nic neslevuje. 65% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Ak zvesti neklamali a The Old Man and the Gun je naozaj posledným filmom Roberta Redforda, tak sa jedná o solídnu rozlúčka a krásnu bodku za jednou úžasnou hereckou kariérou. Celý film je taká pohodová až melancholická prehliadka o jednom starčekovi, ktorý nadovšetko miluje vykrádanie bánk. Počas filmu zaznie veľa príjemných dialógov, ktoré majú veľkú hĺbku a dokážu divákovi odovzdať aj nejakú myšlienku. Robert Redford bol opäť vynikajúci a ja osobne by som sa vôbec nehneval, keby sa nechal ešte k nejakému filmu prehovoriť. Ak máte Roberta Redforda radi, tak si tento film nenechajte ujsť, pretože režisér David Lowery sa v ňom naozaj vybláznil. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Těžká vlna nostalgie a pro Redforda (bez Newmana) nejlepší možná rozlučka. Lowery tentokrát režíruje sympaticky a daří se mu prodat životní energii a nadhled titulní postavy - její nekonečná rebelie je vtisknuta i do konceptu vyprávění, které ve finále vlastně úspěšně vzdoruje vytvářenému očekávání a rozvíjené motivy zaklapává vyloženě po svém. A většinou moc zábavně a nerušivě. ()

Související novinky

Film Christophera Nolana našel hvězdu

Film Christophera Nolana našel hvězdu

20.03.2019

O novém filmu Christophera Nolana (Interstellar, Dunkirk) až doposud nebylo moc co psát. Některé zdroje snímek přirovnávaly duchem k Na sever severozápadní linkou a Počátku, tahle porovnání už ale… (více)

Robert Redford ukončil kariéru

Robert Redford ukončil kariéru

07.08.2018

Legendární americký herec a spoluzakladatel filmového festivalu Sundance Film Festival Robert Redford (81) potvrdil svá dřívější slova a ukončil kariéru. Redford se hraním živil 60 let, mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama