Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Aladin je vzrušující příběh o okouzlujícím pouličním zlodějíčkovi Aladinovi, kurážné a cílevědomé princezně Jasmíně a džinovi, který je dost možná klíčem k jejich budoucnosti. Film režíruje Guy Ritchie, který do pohádkového přístavního města Agrabahu vnese svižnou a strhující akci. (Falcon)

Recenze (556)

Ainy 

všechny recenze uživatele

Taková specifická variace na známou pohádku. Kdyby jedna nevěděla, že je to všechno trochu jinak, tak by to ohodnotila taky jinak. Zábava to ale přece jen byla, i když kapku přehnaná. Chápu, že je to pohádka tisíckrát převyprávěná a chce se tomu dát další kabát, jiný, humornější a z dnešní doby ... ale ... ALE. TOLIK PÍSNIČEK!!! ŠMARJÁPANO ... ještě, že existuje rychlé přetáčení, jinak by se to moje hodnocení muselo sbírat ze země. Bez toho množství písniček je to vtipné, exotické, milé. 3,5* ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Ty moderní západní hodnoty o silných ženách působí v arabské pohádce hodně divně, ale budiž. Vizuálně podmanivá Richieho verze klasické Disneyovky odsypá a jediná slabá místa jsou tak písničky, kterých je snad víc než v animované předloze. Smith je super, Aladdin celkem sympaťák a Jasmína kost. P.S: Byla ta kontroverze v tom, že hrál Will otroka nebo o tom, že měl jako otrok modrou barvu? ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Jakožto obří fanoušek původního filmu (viděl jsem jej tak 50x určitě) jsem rozhodně měl nemalá očekávání, ovšem uklidňovalo mne, že je nyní u kormidla Guy Ritchie. Což se bezpochyby potvrdilo jako nesporná výhoda celé produkce, jelikož režijně je Ritchie stále neomylný a jen srší nápady. A Disney si navíc, co se týče přepracovávání svých legendárních animáků do hrané podoby, vybudoval obrovské know-how a totožně jako u Krásky a zvířete či Knihy džunglí cituje jednotlivé scény, které fanoušci snadno rozeznají a nostalgicky si zavzpomínají. I přesto, že toto všechno vím a přípravu jsem nepodcenil, mě překvapilo, jak moc velkolepý a výpravný nový Aladin je a jestli jsem si v dětském věku představoval, jak by vypadal v hrané formě, tak to by to bylo nejspíše přesně takto. Will Smith měl nesmírně obtížnou pozici v představění role, kterou v dabingové formě doslova definoval Robin Williams (ačkoliv jsem viděl film vždycky pouze v dabingu, Džin je prostě dokonalá postava), nicméně se mu to víceméně povedlo výborně, pouze v pár okamžicích to už s těmi skřeky přestřelil. Dále je třeba zmínit hlavní součást tohoto kouzelného příběhu Tisíce a jedné noci. Aladdin je z velké části muzikál, navíc s plně kultovními titulními písněmi, které samozřejmě skvěle fungují v kombinaci s neskutečnými barevnými výjevy na plátně, ovšem najdou se tu i dvě nové, zřejmě cíleně psané na ženskou emancipaci princezny Jasmíny (toť otázka, jestli se to zrovna do arabského světa hodí) a trošku z filmu trčí. Větší problém ale vidím ve finále, při kterém jsem se malinko ztrácet a vlastně už mě to CGI předvádění nebralo. Výjimečně neříkám, že bych krátil, ale 130 minut je zkrátka hodně a napoprvé to mé nadšení až do konce tedy nevydrželo (EDIT: napodruhé už ano!), to je ovšem jen mírný zádrhel u takovéhle pecky, která jistě vydělá hromadu zlaťáků. A mě jen zajímá, jestli opravdu adaptují některý z videosequelů, které následně disneyovci vyprodukovali.. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Už jen pouhá zmínka o hrané verzi Aladina mi dlouho naháněla hrůzu. Nejde totiž o inspirovaný příběh, ale o převyprávění té klasické Disneyovky, což je naprosto zbytečný počin. A přitom stačilo málo a mohli jsme dostat shodně zajímavé nové pohádkové dobrodružství, jakého se dočkala Alenka nebo Maleficent. Ale světe div se, i při tak špatných vyhlídkách dokázal Guy Ritchie natočit crazy barevné cosi, co velmi rychle a téměř zábavně spěchá ke svému předepsanému happy endu. Není to nic, co bych komukoli doporučila, leč předpokládaná katastrofa se nekoná. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Z Aladina se nakonec vyklubalo pohodové dobrodružství pod taktovkou Guye Ritchieho. Z obsazení Massouda jsem sice moc nadšený nebyl, ale ve finále dokáži pochopit, co tvůrce k jeho angažování vedlo. Největší slabinou filmu je tak mdlý Jafar, který není oproti předloze vůbec děsivý a představuje spíše nenažraného státníka (za což může z velké části Kenzari, a trochu také scénář). Je to škoda, protože kdykoliv se má člověk bát o postavy a atmosféra má zhoustnout, nemá to ten správný drive. Z toho také vyplývá, že finále nefunguje tak dobře jako v animáku a je až přespříliš natahované. Honičky jsou ale fajn, Smith překvapivě v pohodě a muzikál z toho jde cítit na sto honů (v případě Jasmíny je ho ale zbytečně moc a nepatřičně se s ním rozmělňuje děj). Uvítal bych, kdyby to bylo ještě více ulítlé, ale z kina odcházím spokojený. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Je Aladin dobrý film? Ne, není. Je to zábavný film? Ano, ano a ještě jednou ano. Barevný rozjuchaný kýč, tanečky, písničky a všechny barvy, co umíte pojmenovat a pak také ty, co pojmenovat neumíte, doplněno těmi, co jména ani nemají. Exploze barev zastíní klišé v ději, jednoduchá schémata a nelogičnosti. Na konci budete chtít svůj vlastní létající koberec. My už o něj píšeme Ježíškovi, i když cosi mi říká, že to nedopadne. Kdo hodnotí čistě podle intelektuálních kvalit, nechť si dvě hvězdy odmyslí, ale tomu pak koberec tuplem létat nebude! ()

castor 

všechny recenze uživatele

Moje děti dokonale uchvátil, mě docela potěšil. Nová generace potřebuje remaky (z Aladina je třeba tak trochu parkourista) a milovníci původních látek se často při oznámení záměru osypou. Tentokrát tolik nemuseli. Guy Ritchie odvedl v rámci možností solidní práci, všem je nám totiž jasné, že u Disneyho se na experimenty příliš nehraje a jsou meze, které nelze překročit a hrany, které nelze ohýbat. Ritchieho pojetí Krále Artuše mě nebavilo, obecně jeho (i ty ostřejší) kousky moc nemusím. Výprava je nicméně velkolepá a příběh prakticky totožný jako u verze z roku 1992. Jen není animovaný. Ovšem počítačově vymazlený, strhne vizuálem, nápaditými triky, zářícími kostýmy, tanečními scénami. Britka Naomi Scott je fakt kočka, představitel Aladina mi až tolik nevadil a energický Will Smith velmi potěšil. Připomene Fresh Prince, rapuje, divočí a je hlavním pozitivem téhle rodinné podívané, zatímco princezna Jasmína a pouliční zlodějíček Aladin v ozkoušeném podání poznávají vše možné i nemožné o životních hodnotách. Spokojenost. Navíc když si vzpomenu třeba na nedávného Dumba... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Kdyby hlavní hrdina a hlavní záporák nebyli tak bezvýrazní a nezajímaví nesympaťáci, mohl to být vcelku příjemný muzikál, protože na rozdíl od Dumba Tima Burtona, kterého jsem vypnul po čtvrthodině, jsem s Aladinem takový problém neměl. Je fajn vidět, že vše kolem herců není digitální, ale že si tvůrci dali záležet s kulisami a výpravou vůbec, Will Smith je jako džin velmi dobrý (i v té kritizované modré podobě) a příběh se podařilo docela zajímavě rozpracovat. A skvělou práci odvedl Alan Menken, který z vlastní výborné hudby pro animovaného Aladina udělal ještě lepší hudbu. Nicméně nebýt titulků, ani na vteřinu by mě nenapadlo, že tohle režíroval Guy Ritchie. ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Animovaná verze je o poznání lepší než tato. Zbytečně natahovaný děj, zbytečně proložený muzikálovými prvky, se mi moc nezamlouval. Přijde mi, že poslední dobou se točí mnoho takových filmů, které mají předlohu z už lépe natočených snímků. A tato kvantita převažuje nad kvalitou. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Džina chceš mít za kámoše hned teď! Will Smith je bourák, a ostatní nadmíru sympatičtí herci mu zdatně pomáhají v tom, dělat z téhle písničkové pohádky zábavný nadprůměr. Původní animák si navíc vůbec nepamatuju, takže další plus pro člověka, kterýmu smrděj doslovný remaky. P.S. Jen malé varování pro ostatní podobně doufající: fakt to není Král Artuš pro děti. Richieho jsem tam skoro nepoznával. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Podstatne lepšie než sľuboval nablýskaný trailer, no rezervy film samozrejme má. trocha ma nasrali spievané scény, ktorých bolo celkom dosť, myslel som, že bez nich by to bolo lepšie, ale len do scény v ktorej Naomi Scott zaspievala výbornú a chytľavú pieseň " Speechless ". Občas je film zbytočne nablýskaný, až príliš farebný a pompézny , chcelo by to trochu spomaliť a skľudniť. Modrý Džin by mal byť ťahúňom filmu, no mne prišiel Will Smith úplne mimo. Bol skôr otravný ako vtipný a tipovo by som určite hľadal iného herca. Ako rodinný film uspokojí, ale pocit, že to šlo urobiť lepšie vás po filme bude ešte chvíľu prenasledovať...Slabšie štyri hviezdy. 70%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Další ukázka toho, že v kině momentálně zarobí velké penízky jen pohádka. Bohužel se jedná pouze o potvrzení trendu, který Myšák už dávno moc dobře ví. Jako diváka mě to sice může štvát, ale když na to nebudu chtít koukat, tak si to zkrátka nepustím. Do kina bych kvůli Aladinovi samozřejmě nešel, jenže doma děti rostou .... :) Film mě vůbec nic nedal, herci kromě Willa lehce zaměnitelní a na jedno použití. Občas nějaká písnička potěšila, jinak je to vizuálně samozřejmě velmi krásné s finálním zvratem, který strčí Božena Němcová v každé své pohádce lehce do kapsy. 55% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Hraná forma slavné Diesneyovky není o nic lepší, než animovaná verze, naopak. Džafar v animaku je daleko temnější čaroděj, než tento zdejší hraný "usmrkanec"! ()

CrypzzXD 

všechny recenze uživatele

Pestrobarevná a především ohromně zábavná pohádka pro celou rodinu, která konečně využila plný potenciál, jenž myšákovo portfólio animovaných dobrodružství skýtá a je radost pohledět, že u toho je Guy Ritchie, kterému tento úspěch po debaklu s (výborným!) Králem Artušem moc přeji. Jen mě mrzí, že na Aladinovi není jeho tvůrčí ruka tak patrná… Bezesporu odvedl výbornou práci a převedl na velké plátno kultovní Disneyovku s grácií jemu vlastní, poutavým vizuálem, sympatickými herci a ohromnou dávkou zábavnosti, ale jeho starší filmy by jste zde hledali jen těžko. Paradoxně považuji za jediný problém snahu odlišit se od původního filmu, díky které se zde setkáte s mírnými nelogickými lapsy, kterými Aladin v roce 1992 ve své jednoduchosti nedisponoval. Ale co naplat, když to jako rozptýlení od každodenní rutiny funguje na 110% a po skončení závěrečných titulků máte chuť si tuto vizuálně strhující a pohodovou estrádu užít znova. 8/10 (Disney Live Action Reimaginings: Cinderella 6/10 Beauty and the Beast 4/10 The Jungle Book 6/10) ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Áno, príbeh je v podstate rovnaký ako v roku 1992, vrátane všetkých hudobných čísel, po stránke napínavosti či dejových kľučiek teda nemá nový film čo ponúknuť. Na prstoch jednej ruky by sme spočítali významné rozdiely medzi oboma verziami. Film to však bohato vynahrádza skvelou výpravou (zvlášť potom nádherné kostýmy), v ktorej sa stretávajú blízkovýchodné aj indické vplyvy a rad hudobných čísel je vyslovene pôžitok sledovať. Herecké výkony sú veľmi dobré. Prakticky nemôžem povedať, že by mi v tomto smere niekto vyslovene vadil. Ústredná dvojica Aladin a Jasmína je vybraná naozaj bravúrne a chémia medzi nimi naozaj nechýba. Jasmína je oproti staršiemu filmu možno ešte o niečo silnejším charakterom, navyše je pekelne sexi. Ortodoxní fanúšikovia pôvodného filmu budú najskôr brblať nad zbytočnosťou celého počinu, pokiaľ ide o skutočne nové prvky. V tomto ohľade musím do istej miery súhlasiť, avšak dozaista sa nájde rovnaký počet ľudí, ktorým film udrie na nostalgickú strunu. A napokon je to snímka, ktorá má film predstaviť novej generácii divákov a ako taký si vedie výborne. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Ako Disneyovka fajn, ale ako film od Guya Richtieho by to mohlo byť aj lepšie. Nieje to čista Ritchieovka ako uňho býva zvykom, no ten režisérsky rukopis je tam cítiť trošku v tých dialógoch a strihu. Tak či tak je to celkom zábava. Príbeh síce ničím nestrhne (čo je ale u Disneyoviek bežné) a tak isto ani záporna postava Jafara ničím nezaujme. Aladin ma tromfy niekde ide. A to v tanečných scénach a v hercoch. Egyptského Aladina Mena Massouda síce nepoznám, ale celkom mi tam zapasoval, tak isto aj krásna Jasmína Naomi Scott, no najlepšou postavou je tu Džin v podaní Willa Smitha, ktorý po dlhšej dobe zas pričuchol k roli, ktorá mu neskutočne sedí. Džín je tu ten najväčší vtipálek, najlepší kamoš a najlepšia postava skratka. K plusom si pritajme ešte drahú a nádhernú výpravu, kostýmy, či opäť skvelú hudbu od Alana Menkena. Fajn zabavička. Oblúbený soundtrack: Speechless (Full), The Wedding, Friend Like Me (Finale). 75% - 4* ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Zbožňuju původního animovaného Aladina od Disneyho. Dokonce je to společně se Lvím Králem můj nejoblíbenější Disney klasicky animovaný film. Je to výborná pohádka s překrásnou arabskou stylizací s bezva vystavěným příběhem plným dnes už kultovních postav, která mě i po x letech bere po x shlédnutích a strčí do kapsy i většinu aktuálních animáků. A především jsem si už od malička říkal, že by bylo strašně cool tuhle látku vzít, dát to do ruky nějakýmu šikovnýmu režisérovi a udělat z toho luxusní dobrodružnej hranej film, kterej se bude moc rovnat kvalitám původního animáku. V roce 2016 se můj sen pomalu začínal naplňovat když Disney oznámil, že chystá hraný remake, který navíc zrežíruje Guy Ritchie, režisér, který má naprosto specifický výrazný styl a i když jsem z jeho posledních dvou filmů nebyl nějak extra nadšený (jmenovitě Krycí jméno UNCLE a Král Artuš: Legenda o meči), třeba oba jeho Sherlocky Holmese mám hodně rád a jestli někomu svěřit do ruky Aladinův příběh měl by to být právě on. Následně už jsem nějak neřešil kontroverzi ohledně toho, že Džina ztvární Will Smith, pomalu jsme se začal těšit a i když jsem nějak do nebes z ukázek neskákal pořád jsem doufal, že se to povede a můj dětský sen se nepromění v podprůměrný totálně nezvládnutý bordel, který bude dělat původnímu animáku ostudu. Rád tak právě píšu, že není hraný Aladin průšvih. A ještě radši píšu, že je přímo povedený..... Aladin funguje jako perfektní hraná předělávka animáku, zároveň to ale nepůsobí jako byste měli v ruce papír a jen si odškrtávali pasáže z animáku. Hraný Aladin přidá do hlavního příběhu pár výrazně jiných elementů, občas si s něčím pohraje trochu jinak a především si více dokáže hrát s emocemi. Na druhou stranu je pravda, že má třeba animovaný Aladin z principu lepší barvy a v animované podobě navíc občas předvedl i věci na které se hraná verze jednoduše vykašlala pravděpodobně proto, že by to v hrané podobě nefungovalo. Rozhodně bych ale neřekl, že je Aladin nějak výrazně slabší a zároveň bych se rád vyhnul úplnému srovnávání. Bez něj to ale úplně nepůjde.... Jak jsem již zmínil tak byl Guy Ritchie skvělá volba. Sice točil pro Disneyho a měl tudíž méně svobody a zároveň se musel silně držet animované předlohy, i tak je ale Ritchieho styl jasně poznat především ve scénách kde se krade nebo taky faktu, že se u Ritchieho filmů u dialogů stříhá jako u slovní přestřelky. Nejen díky tomu se na Aladina dívá přímo skvěle. Kameru pro Aladina dělal jakýsi Alan Stewart pro kterého měl být Aladin první velkou práci. A já mu přeju pěkně plodnou kameramanskou kariéru jelikož Aladin má naprosto nádherné záběry především při tanečních a akčních scénách. Taneční scény v tomhle filmu v sobě mají snad nejvíc duše od La La Landu. Ve finálním součtu jich možná není tolik, i tak jich ale těch pár zůstane snadno v paměti. Aladin nezpomaluje a za 128 minut uteče hodně rychle především kvůli tomu, že se rychle skáče z místa na místo a děj se pořád posouvá dopředu. Chybí nějaká vata nebo celková protaženost děje, všechno prostě šlape jako hodinky. Začne to stylovými úvodními titulky v ,, jednom záběru´´, pokračuje to skvělou honičkou smíchanou s písničkou One Jump Ahead (až vyjde film někde online, bude sranda někde na internetu pozorovat nějakou porovnávačku s originálem). Na český dabing originálu mám jinak z dětství dobré vzpomínky, těžko bych si ale dovedl představit jak bude fungovat hraná adaptace s českým dabingem a třeba předabovat Willa Smitha bude hodně nevděčná pozice. A když jsme u Smitha.... Tak ten tu podává svůj nejlepší výkon za hodně dlouhou dobu. Všechno to tkví v tom, že tvůrci a pravděpodobně i on sám si uvědomují, že jednoduše není Robin Williams (který mluvil Džina v původním animáku/jeden z nejlepších hlasových výkonů všech dob) a nemůže se pokusit nahradit Robina Williamse. Smithův Džin je tak výrazně jiný než ten Williamsův a má také přidanou jednu výraznou podzápletku, která jemu charakteru dává větší hloubku. A celkově jsou Džinovy hrátky s jeho magií a jeho humor tak zábavné, že by v klidu vystačili na vlatsní spin-off o kterém se ještě pár let nazpátek v Disney šeptalo...... Kromě Smitha jinak ve filmu nějaká extra herecká hvězda chybí, to ale automaticky neznamená, že by film neměl dobré výkony- Musím se zastavit u Meny Massouda AKA Aladina. Massoud je výborný hraný Aladin. Není nějak extra podobný své animované podobě i přesto ale jako hlavní hrdina funguje a dokáže držet krok se Smithem. Především ale umí i tancovat a zpívat což bylo zde potřeba pravděpodobně nejvíce. Naomi Scott je jinak Jasmína a její charakter se tvůrcům podařilo oproti animáku trochu obohatit a jestli se někdy v poslední době ve filmu dokázala prodat ženská síla, je to právě v případě hraného Aladina. Jasmína se zde oficiálně stává ženskou silnou hrdinkou a nepůsobí to prkenně. A vzájemná chemie mezi Aladinem a ní je fenomenální. A Jafar... Jak jsem se bál, že je Marwan Kenzari castingovej omyl a mrzelo mě, že nevyšel ten Tom Hardy, ve finále musím říct, že je Kenzari také dobrou volbou. Jafar je zde sice výrazně mladší, rozhodně ale funguje jako solidní záporák a navíc se dozvíme proč je vlastně takový jaký je. Především je i mezi ním a Aladinem jakási zajímavá chemie a fungují jako funkční rivalové. Zmínil bych také fakt, že se k hranému Aladinovi vrátil skladatel Alan Menken, který stvořil i hudbu k originálu- Menken sice do hraného Aladina narval i hudbu z původního animáku, většinu ale upgradeoval a třeba u písní Arabian Nights nebo Friend Like Me je slyšet jistá změna oproti originálu.Menken navíc do filmu přidal i nějaké písně navíc a především ta jménem Speechless se hodně povedla a právě skvěle pracuje s charakterem Jasmíny. Menken se tak sice tak trochu vykrádá, zároveň ale onen výkradek pozměnil a přidal i něco nového. A za to by se na něj člověk zlobil těžko, zvlášť když už má originál tak chytlavý soundtrack.... Hraný Aladin je dobrodružstvím a hudbou nabitá pecka, která si bere to nejlepší z původního animáku a zároveň dokáže stát na vlastních nohách. Smith, Massoud, Scott a Kenzari hrajou hodně dobře, kostýmy jsou nádherné, hudební čísla a s nimi spojené hudba a choreografie na jedničku. Rejža Ritchie to zvládl a natočil hraného Aladina jak nejlépe to šlo. Ne úplně na 100% věrného, za to ale se zlatým klenotem na správném místě. Sláva Alláhovi! (toto ve filmu na rozdíl od originálu nepadne ani jednou) () (méně) (více)

Související novinky

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

04.11.2022

Jako by těch bizarních filmových zpráv nebylo v poslední době dost, přišli nyní tvůrci dvou posledních Avengers filmů a taky snímku The Gray Man na Netflixu Anthony a Joe Russo s odhalením, že jejich… (více)

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

18.06.2022

A máme to tu zase. Studiu Disney se strategie aktualizování svých klasických a divácky velmi populárních animovaných franšíz finančně velmi dobře vyplácí a po hraných předělávkách Popelky, Krásky a… (více)

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

04.11.2021

Hrané adaptace klasických animovaných hitů se studiu Disney v posledních letech velmi dobře vyplácí, není tedy divu, že po Popelce, Knize džunglí, Krásce a zvířeti, Dumbovi, Aladinovi a Mulan nyní… (více)

Pokračování Cruelly už je na cestě

Pokračování Cruelly už je na cestě

06.06.2021

Studio Disney v poslední době rozhodně neotálí. Nová Cruella, jež vypráví o zrodu excentrické záporačky ze 101 dalmatinů, se totiž pomalu ještě ani nestihla ohřát v kinech ani na streamovací službě,… (více)

Reklama

Reklama