Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Aladin je vzrušující příběh o okouzlujícím pouličním zlodějíčkovi Aladinovi, kurážné a cílevědomé princezně Jasmíně a džinovi, který je dost možná klíčem k jejich budoucnosti. Film režíruje Guy Ritchie, který do pohádkového přístavního města Agrabahu vnese svižnou a strhující akci. (Falcon)

Recenze (556)

silentname 

všechny recenze uživatele

"Aladdin" v hranej verzii nakoniec celkom v pohode funguje. Nemôžem povedať, že by film nemal určité problémy, no k tomu sa dostaneme. Myslím si, že sa tvorcovia celkom snažili. Sú ľudia, ktorí tieto remaky moc nemusia. Ja sa k ním staviam otvorene, som na ne zvedavý a myslím si, že s výnimkou "Alice In Wonderland" zatiaľ nemali film, na ktorý by som mal vyslovene negatívny názor. Ale tiež si myslím, že prerábajú filmy, ktoré nie je nutné prerábať. Boli skvelé a nie je potrebné ich prerábať do hraných verzií. Napriek tomu, že sa z toho stal trend. Ale okey. Povedzme to takto. Ak by som to mal prirovnať k animovanému filmu "Aladdin", tak pôvodný film je vynikajúci. Tento je dobrý. Myslím si, že najviac za to môže Will Smith. Nebol som si istý, ako sa chytí tejto role, ale myslím si, že do nej dal svoje srdce a je veľmi suverénny. Je vtipný, energický a vie si tú rolu užívať. No keď bude musieť neskôr robiť zlé veci, je vidno na ňom aj, že mu je ľúto všetkého čo teraz musí pre svojho pána plniť. S ním nemám žiaden problém. Plne ma vo svojej role presvedčil. Skvelá práca. Mena Massoud ako Aladin je podľa mňa ale miestami veľmi strojený. Nemám z neho pocit, že si je istý čo má robiť. V úvodných častiach keď je Aladinom je celkom dobrý, no keď má hrať princa, pôsobí strašne nerprirodzene a jeho výkon je chabý. Marwan Kenzari ako Jafar je podľa mňa veľmi zvláštna voľba. Nemal som pocit, že by som v ňom tohto zloducha videl, moc ma nepresvedčil v tejto role a mohli to skúsiť s niekým iným. Mňa tu nepresvedčil. Naomi Scott na druhú stranu je celkom okey. A má aj nejaké reálne charakterové črty. Príbeh sa až na pár drobností moc nezmenil, no tie vám spoilovať nebudem. Pozrite si film a uvidíte sami. Pochválim vizuálne stránky filmu. Myslím si, že ma celkom presvedčil. Lietajúci koberec je podľa mňa absolútne fantastický a celý čas bol priamo tam. Dizajn Abua je na tom trošku horšie. Tam som mal problém uveriť, že je to skutočné. Hudbu poznáme už z predošlého filmu, no nevadili mi ani slovenské texty. Celkom dobre spracované a vie ma to navnadiť. Réžia je podľa mňa dobrá a myslím si, že film stojí za to vidieť. Bol som skeptický, ale presvedčil ma. Áno má aj svoje problémy, ale ako celok podľa mňa funguje. Pozrite si originál, pozrite si remake, zhodnoťte, ktorý je lepší a uvidíte sami. Hodnotenie: B ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vďaka tomuto filmu nemusíte zapínať MTV, Očko ani rádio. Každých 5 minút pesnička, ale naozaj spievať tam vie len Naomi Scott. Ale na to, že nemám rád muzikály tu musím uznať, že pesničky boli fakt dobré, niektoré aj lepšie ako samotný dej okolo toho. Inak miestami vtipné a taký modernejší Aladin sa bez problémov vyrovná starším verziám. Herecky bol Will Smith skvelá voľba. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Zvířátka zaujmou děti, pro dospělé nic nového kromě stále zdůrazňovaného a opakovaného feministického motivu.Nemluvě že původní animované kouzlo originálu nelze napodobit. Stylem to není Arábie, ale ryzí indický Bollywood což je dětem jistě jedno. Na džina se dlouho čeká. Film je únosný kvůli tanci a gymnastice a nejsilnější pasáže vidím ty netrikové ze světa pouličních zlodějíčku. Točeny v britských ateliérech a přírodní scény v jordánské poušti. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že původní Aladin mi nevadí, ale nepatří k mým vyloženě oblíbeným Disneyovkám, přesto jsem nové verzi docela fandil a to především díky přítomnosti Guye Ritchieho na režijní stoličce od kterého jsem očekával, že filmu dodá svůj jedinečný styl a povede se mu s Aladinem to samé, co se mu v mých očích povedlo se Sherlockem. Bohužel nový Aladin je krásně barevný, ale jinak nudný až otravný, což je způsobeno hlavně výběrem neznámých herců a neustálými hudebními čísly, kdy mě ani jedno nezaujalo, což je problém vzhledem k tomu, že zabírají snad polovinu filmu. Možná to způsobil mizerný dabing, nebo špatné rozpoložení, ale nový Aladin mě nezaujal prakticky ničím a vtipný Smith a příjemný vizuál to nijak nezmění. *** Aktualizace po druhém shlédnutí, které mi sedlo více a film si tak zaslouží slušné 3* ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Takový Bollywood si nechám líbit! Vážně. V letošním souboji Ritchieho Aladin vs. Burtonův Dumbo jednoznačně vede Ritchie. Krásná pohádka, vhodná pro děti i dospělé, zpívánky nerušily, Will Smith si to vyloženě užil, mě nesmírně bavil, Aladin i princezna - oba příjemní, šikovní, civilní, pestrobarevné scény byly dech beroucí (jeskyně a příjezd prince Aliho), kostýmy rafinovaně orientální (šaty s pavími pery neměly chybu), létající koberec, ochočený tygr, zlý čaroděj a jeho hněv, to vše bude mít u diváků úspěch. V pohádce bylo požehnaně vkusného humoru a je nám servírována s obdivuhodnou lehkostí! Ritchie mě potěšil už Artušem a tady doslova předčil má očekávání. Že sfoukne takto frajersky pohádku, to mě vážně překvapil. Pohádkové hrdé čtyři hvězdičky, s tím, že pátou možná přihodím. Viděno v kině, ve 3D. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Původního Aladina jsem zatím neviděl (shame one me, I know), nicméně po zhlédnutí hraného (i tak ale do značné míry animovaného) remaku si na něj musím co nejdříve udělat čas. Začátek filmu byl poněkud sušší a zkratkovitý, ale posléze se to vše rozjelo na plné obrátky a zastavilo se až při závěrečných titulcích. Snímek oplývá neskutečným množstvím barev, ze kterých přecházel člověku zrak, nabízí množství akčních scén a své si zde najdou i romantické a vtipné momenty. Džin v modré podobě působil možná příliš steoridně, ale ve výsledku mě to až zase tolik nerušilo. Děj hezky ubíhal a člověk se vůbec nenudil, což je hlavní. Mezi nejlepší scény patří první setkání Aladina s Džinem a poté příjezd prince Aliho do města. P. S. Jelikož jsem byl na 3D, viděl jsem film s dabingem, takže si musím najít někdy čas i na originální verzi - už jen kvůli těm chytlavým písničkám. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Hraného Aladina jsem viděl někdy jako dítě, takže už si ho přesně ani nepamatuji. Hraná verze je zaměřená hlavně pro rodiny s dětmi. A to mi trošku vadilo. Základ příběhu je dobrý, i casting se celkem vydařil, ale já bych raději trošku drsnější, vážnější verzi. Hlavně ty muzikálové vložky byly úplně mimo, ty to celé kazily. Takže jak říkám, základ je dobrý, pointa, zápletka, děj také, ale příště vynechat ty muzikálové scény a pojmout to trochu vážněji. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Upřímně - nikdo v Aladinovi moc dobře nehraje, nejlepší práci ještě odvádí představitelé sultána a Jaffara. Neškodný film, který je přece jenom inovativnější než předělávka Lvího krále. Což na druhou stranu moc nepovídá. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Chybělo tomu kouzlo. Naivita vyprávění v hraném filmu vynikla ještě více než v kreslené verzi a songy byly snad ještě otravnější, i když korunu nejprudivějšího tvora by ode mě získal papoušek. Will Smith se fakt snaží a některým scénám nejde upřít jistý vtip - vždy když nabízí, co vše dokáže svému pánovi obstarat - ale to nestačí. Vizuál je líbivý, ale mých emocí se film nedotknul ani z dálky. SHRNUTÍ: Tenhle džin patří zpátky do lampy. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Hezká nostalgie a návrat do dětství s animovaným Aladinem. Herecky je to okej, ikdyž kromě Willa Smitha (což je víceméně jediný tahoun pro dospělejší publikum, páč je to jinak film spíše pro předpubertální skupinu dětí) to příliš neoslní. Má to takovou typickou atmosféru dětské pohádky a plusové body jdou filmu za občasné povedené vtipné scénky a momenty (převleky džina, beatbox a rap...), které se dostávají na řadu po tom, co se Aladin dostane do jeskyně. Vzhledem k dodržení základní kostry děje jako předloha toho až tak moc film nemá k nabídnutí, ale naštěstí hezký vizuál, ať už města, krajiny, zvířat či převleků džina a jeho kouzel, film dřží spolehlivě nad vodou. Hezká a oddechová pohádková romance, kterou trochu kazí jen její dvouhodinová stopáž, což mi ke konci už možná vadilo. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Celkem jsem se bál, hlavně v úvodu kdy začal zpěv moc to prostě nemusím ale všechno zachránil skvělý scénář a hlavně výborný Will. Úžasný příběh, skvělé efekty bombasticky se na to koukalo a celkem rychle to uteklo, a na konec i zpěv se dal přežit, nasmál jsem se dobře skvěle. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Jistě, nový Aladdin má sice fenomenální vizuální stránku z níž se tají dech, nicméně zbytek ingrediencí zas tak slavný není. Snímek především postrádá duši a kouzlo animovaného originálu, které je stále silně patrné i po 27 letech. Zde je to jen jakési laciné (a občas velmi odfláknuté) CGI pozlátko, na které si pár dnů po projekci sotva vzpomenete. Přičtěte si k tomu i šíleně přepálená hudební čísla ve stylu Bolywoodu společně s mizerným castingem a dostanete snímek, u něhož Vás bude zajímat pouze to, proč se PROBOHA tak talentovaný a originální režisér jakým je Guy Ritchie tak strašně moc zaprodává. Je to vážně velká škoda a podle mého názoru i trestuhodné mrhání talentem na něco, co vlastně vůbec nemuselo vzniknout. Achjo. PS. OK Guyi, už se sakra vzpamatuj a konečně natoč "The Real RocknRolla"! „I made you look like a prince on the outside, but I didn't change anything on the inside. Prince Ali got you to the door, but Aladdin has to open it.“ ()

RelaxMan 

všechny recenze uživatele

Moc jsem od toho nečekal a byl jsem nakonec velmi mile překvapen. Will Smith a vůbec celý casting herců se povedl. Ano, je to Aladin pro novou generaci, ale proč ne. Vždyť i animák z roku 1992 měl moderní prvky a vůbec to nevadilo. Vynechal bych z toho zpívané pasáže a finále ala Bollywood Dance, ale jinak nemám s ničím problém. ()

Borrtex 

všechny recenze uživatele

Zasloužené moderní zpracování jednoho z nejvíc kultovních dobrodružných příběhu. Kvalitní režije a relativně obstojný blockbusterový vizuál. Chyběla tomu ale jistá dávka originálního přístupu, a film se tak lehce ztratí v hromádce ostatních, podobně směřujících filmových adaptací. ()

Silence 

všechny recenze uživatele

Cením si, že se, stejně jako v případě Krásky a Zvířete, hraný Aladdin nevydal cestou polopatického přetisku animované předlohy a přináší svůj pohled na věc a nové nápady. Že se Will Smith nesnaží za každou cenu kopírovat Robina Williamse, protože tam, kde fungovala Williamsova komičnost a šarmantnost, tam Smith zaostává, zatímco jinde se i on může spolehnout na svou vyřídilku a charisma sympaťáka. Že jsou postavy komplexnější, princezna se animované (dětské platonické lásce ;) Jasmine vyrovnává krásou a převyšuje jí osobností a Sultán není úplný ňouma. Nicméně, jde stále o stejný příběh, který se před 17 lety vešel do neuvěřitelně svižných 87 minut. Kéž by si Ritchie i u Disney občas pomohl nějakou tou koláží či šlápnutím na vypravěčský plyn, protože nový Aladdin úmorně často z rozmáchlého orientálního dobrodružství přepíná na televizní konverzačku, ve které trochu odbytý digitální Džin kouká někam skrze své konverzační partnery nebo se zbytečně dlouho opakuje stejný vtip, který pak přestává být.. vtipem, haha. Roztahaností a paradoxně zároveň přílišnou doslovností pak některé scény ztrácejí na působivosti a emotivnosti, čímž trpí především samotné finále. Míra se nepodařila udržet ani v hudebních aranžmá (až na výjimky: Prince Ali, kde je to záhodno a nové Speechless), ve kterých se sdělení a obsah samotných písní trochu ztrácí. Aladdin není špatný film, má skvělý casting, fajn atmosféru, ale myslím, že ze všech původních Disneyovek nabízel nejvíce prostoru k "vyřádění se" a tenhle potenciál zůstal v mých očích hrubě nevytěžen. 5.5/10 P.S.: V každém případě přeju Guy Ritchiemu, aby (jak se zatím zdá) Aladdin vydělal hezký balík a on tak zase mohl točit ty skvělé žánrovky, na které mu nikdo nechodí.... ;-) ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Ok, nebolo to tak zle, ako som cakala, dzin bol nakoniec ok. Neherec Aladina a nezaujimavy Jafar mi ale vadili strasne. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Princezná je nádherná, pesničky fajn, ale ten moderný štýl mi vôbec nesadol a výsledkom je zlátanina, ktorá baví len občas. 50% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Aladdin má tři zásadní výhody. Guye Ritchieho, který s přehledem zvládá jak dynamické akční a taneční sekvence, tak i ty klidnější, atmosférické a romantické. Za druhé fakt pěkný vizuál těžící z pestrobarevných kostýmů a omalovánkového CGI. Jako celek to ale ladí dohromady a navozuje to parádní rozprávkovou atmosféru. Třetí výhodou a pro mě tou nejzásadnější je naprosto fantastický casting. Od sympaťáka Aladdina, přes vtipného džina v podání Willa Smitha, který si to prostě viditelně maximálně užívá až po jednu z nejkrásnějších filmových princezen ever. Písničky jsou vcelku fajn, některé na můj vkus až příliš moderní, ale třeba Speechless nebo především A Whole New World si určitě rád pustím i po filmu. Škoda jen, že už pomalu každý moderní muzikál musí být tak nemilosrdně prohnaný skrz autotune filtry. Radši bych odpustil nedokonalosti, než tuhle nepřirozenou umělotinu, která každého, kdo má aspoň trochu hudebního sluchu, musí zákonitě tahat za uši. ()

Související novinky

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

04.11.2022

Jako by těch bizarních filmových zpráv nebylo v poslední době dost, přišli nyní tvůrci dvou posledních Avengers filmů a taky snímku The Gray Man na Netflixu Anthony a Joe Russo s odhalením, že jejich… (více)

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

18.06.2022

A máme to tu zase. Studiu Disney se strategie aktualizování svých klasických a divácky velmi populárních animovaných franšíz finančně velmi dobře vyplácí a po hraných předělávkách Popelky, Krásky a… (více)

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

04.11.2021

Hrané adaptace klasických animovaných hitů se studiu Disney v posledních letech velmi dobře vyplácí, není tedy divu, že po Popelce, Knize džunglí, Krásce a zvířeti, Dumbovi, Aladinovi a Mulan nyní… (více)

Pokračování Cruelly už je na cestě

Pokračování Cruelly už je na cestě

06.06.2021

Studio Disney v poslední době rozhodně neotálí. Nová Cruella, jež vypráví o zrodu excentrické záporačky ze 101 dalmatinů, se totiž pomalu ještě ani nestihla ohřát v kinech ani na streamovací službě,… (více)

Reklama

Reklama