Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Aladin je vzrušující příběh o okouzlujícím pouličním zlodějíčkovi Aladinovi, kurážné a cílevědomé princezně Jasmíně a džinovi, který je dost možná klíčem k jejich budoucnosti. Film režíruje Guy Ritchie, který do pohádkového přístavního města Agrabahu vnese svižnou a strhující akci. (Falcon)

Zajímavosti (41)

  • Džin (Will Smith) promění Aladina (Mena Massoud) v prince Alího z Ababua. Když tato dvě slova řekneme rychle za sebou, tedy: Alí Ababua, vznikne nám Ali baba, což odkazuje na Alibabu a 40 loupežníků, kteří jsou mimo jiné i ve filmu přímo zmínění Džinem. (Matej.Krajci)
  • Když Jasmína (Naomi Scott) začne hrát na Sitaru v Aladinově příbytku, Aladin (Mena Massoud) píseň hned pozná a řekne jí, že tuhle píseň mu hrála jeho zesnulá matka, když byl ještě kluk. To samé řekne Jasmína Aladdinovi. V původním filmu Aladin (1992) zachrání Jasmínu před useknutí ruky tím, že obchodníkovi řekne, že je to jeho sestra a je trochu bláznivá. Tím vznikla spekulace, že mohou být sourozenci. (LaserJet)
  • Během písně „Prince Ali“ je scéna, kde je džin (Will Smith) oblečen jako tanečnice, což Will Smith zvládnul již ve snímku Wild Wild West (1999). (LaserJet)
  • Ve scéně, kdy se Aladin (Mena Massoud) plíží do paláce, dělá přesné pohyby, které jsou typické pro hru „Prince of Persia“. (LaserJet)
  • Na začátku písně „Friend Like Me“ dostane Abu cymbály, což je odkaz na původní film Aladin (1992), kde byl na chvíli proměněn v hračku – opici s cymbály. (LaserJet)
  • Když džin (Will Smith) vyrobí první kostým pro Aladina (Mena Massoud) a zahodí nůžky, můžeme slyšet známý „Wilhelm scream“. (LaserJet)
  • Když kobereček staví venku hrad z písku, jedná se o typický hrad, který symbolizuje studio Disney. (Jirka.J)
  • Vizuální efekty se vyráběly i v pražském postprodukčním studiu MagicLab. (KlárkaS)
  • Celosvětová premiéra proběhla 8. května 2019 v Paříži. (Varan)
  • Maskérka a vlásenkářka Christine Blundell vytvořila paruku, plnovous a knír, které nosí Navid Negahban v roli sultána. Jednotlivé součásti masky, které byly nabarveny tak, aby odpovídaly reálné barvě jeho vlasů, pečlivě doplňovaly jeho skutečné vlasy. Aplikace masky zabrala každý den 45 minut. (Zdroj: Falcon)
  • Aladdinův společník Abu je sice kompletně digitální, ale inspiruje se podobou opice malpy hnědé. (Zdroj: Falcon)
  • Vedoucí týmu vizuálních efektů Chas Jarrett vybudoval hydraulickou platformu se šesti osami pohybu, kterou využil pro natáčení sekvence „A Whole New World“ s létajícím kobercem. Zařízení, na kterém Mena MassoudNaomi Scott seděli, bylo ovládáno ručním vstupním zařízením a pohybovalo se nahoru a dolů a ze strany na stranu před zeleným plátnem s předtočenými záběry pozadí. (Zdroj: Falcon)
  • Při natáčení snímku Aladin byly využity prakticky všechny druhy vizuálních efektů včetně animace postav, performance capture, rozšíření dekorací, digitální prostředí a simulace efektů. (Zdroj: Falcon)
  • Jeskyně zázraků byla vytvořena prostřednictvím kombinace klasických dekorací a vizuálních efektů. Rozsáhlé interiéry jeskyně byly vybudovány v ateliérech Longcross a zahrnovaly obří lví hlavu u vchodu do jeskyně a útvary z umělého kamene pokryté šperky a nejrůznějšími poklady. Dekoratérka Tina Jones získala šperky z celého regionu, protože jsou barevné, třpytivé a krásné. Některé z nich byly zality do gumy a rozmístěny po podlaze jeskyně tak, aby se zde mohli herci i členové štábu bez problémů pohybovat. (Zdroj: Falcon)
  • Rozměry postele v Jasmínině (Naomi Scott) ložnici byly zdvojnásobeny, aby se do ní vešla princezna i se svým tygrem Rajou. Pokrývka postele byla ručně vyšita v Pákistánu, aby odkazovala na království Jasmíniny zesnulé matky, Šehrabad, které se inspirovalo jižní Asií. (Zdroj: Falcon)
  • Jasmínina (Naomi Scott) ložnice v paláci naznačuje inteligenci a vnitřní sílu této postavy. Dekorace zahrnují knihy, mapy, okázalé tapiserie a další umělecká díla, která princezna získala. (Zdroj: Falcon)
  • Tým vizuálních efektů vytvořil celkem 40 minut animací a předběžných vizualizací hudebního čísla „Prince Ali“, aby měl tvůrčí tým lepší představu o rozsahu choreografie, kterou si celá sekvence vyžádá. (Zdroj: Falcon)
  • Kameraman Alan Stewart použil při natáčení velkolepé sekvence „Prince Ali“ celkem sedm kamer, aby ji mohl zaznamenat v odpovídajícím rozsahu. V případě sekvence „One Jump Ahead“ připevnil Stewart kameru GoPro přímo k pasu Meny Massouda, aby mohl sekvenci, při které Aladdin běží a skáče úzkými uličkami a po střechách, natočit přímo z Aladdinova pohledu. (Zdroj: Falcon)
  • Devítimetrový květinový velbloud, na kterém Aladdin (jako princ Ali z Ababwy) přijíždí do paláce byl vytvořen z celkem 37 tisíc květů a byl umístěn na kovové kostře s koly. Týmu 15 výtvarníků trvala jeho výroba celkem tři týdny. (Zdroj: Falcon)
  • Hudební sekvence „Prince Ali“ je nejrozsáhlejší hudební scénou filmu a podílelo se na ní 250 tanečníků a tanečnic a více než 200 statistů. Kostymér Michael Wilkinson se svým týmem vytvořil jen pro tyto statisty zcela od základu přes 200 kostýmů. (Zdroj: Falcon)

Související novinky

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

04.11.2022

Jako by těch bizarních filmových zpráv nebylo v poslední době dost, přišli nyní tvůrci dvou posledních Avengers filmů a taky snímku The Gray Man na Netflixu Anthony a Joe Russo s odhalením, že jejich… (více)

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

18.06.2022

A máme to tu zase. Studiu Disney se strategie aktualizování svých klasických a divácky velmi populárních animovaných franšíz finančně velmi dobře vyplácí a po hraných předělávkách Popelky, Krásky a… (více)

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

04.11.2021

Hrané adaptace klasických animovaných hitů se studiu Disney v posledních letech velmi dobře vyplácí, není tedy divu, že po Popelce, Knize džunglí, Krásce a zvířeti, Dumbovi, Aladinovi a Mulan nyní… (více)

Pokračování Cruelly už je na cestě

Pokračování Cruelly už je na cestě

06.06.2021

Studio Disney v poslední době rozhodně neotálí. Nová Cruella, jež vypráví o zrodu excentrické záporačky ze 101 dalmatinů, se totiž pomalu ještě ani nestihla ohřát v kinech ani na streamovací službě,… (více)

Reklama

Reklama