Reklama

Reklama

Útěk z Mogadiša

(festivalový název)
  • Jižní Korea Mogadisyu (více)
Trailer

Obsahy(1)

Shin-sung Han (Yoon-seok Kim) pracuje na jihokorejské ambasádě v Mogadišu v Somálsku. V zemi se rozpoutá občanská válka. Shin-sung, jeho žena i ostatní zaměstnanci jsou uvězněni v budově ambasády. Také Dae-jin Kang (In-seong Jo), radní na severokorejském velvyslanectví v Mogadišu, a jeho kolegové se nachází ve stejné situaci. Pod hrozbou násilné smrti se Shin-sung a Dae-jin rozhodnou spolupracovat a dostat přeživší z obou ambasád pryč ze Somálska. (mikki089)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (9)

xxmurphyxx 

všechny recenze uživatele

Na Kórejské pomery vcelku priemer, tam som jednoducho zvyknutý na vyššiu kvalitu a hlavne emócie. Tie mi tu dosť chýbali. Všetko od kamery, cez herecké výkony až po kulisy je na klasicky vysokej úrovni ale všetko je to také...sterilné, rezervované bude asi lepšie slovo. Jednoducho čakal som väčší nervák, tú klasickú Kórejskú vybičovanosť emócií na maximum. Ťažko povedať, kde sa stala chyba alebo prečo to nefunguje. Pri tom materiál je dostatočne zaujímavý, obsadenie kvalitné a Ázijci majú dosť v piči woke trend na to aby sa šlo viac do morku kosti a pritvrdilo pri vyobrazení tej tupej mentality Somálskych negrov, ktorí ked nevraždia cudzích, vraždia sa medzi sebou, rozjebú si celú krajinu a potom naťahujú ruku k zvyšku sveta aby neskapali od hladu. Nejaké náznaky v podobe všade prítomnej korupcie, detských vojakov pardon vrahov a verejných popráv sú tu, ale všetko mi to prišlo pocitovo rezervované a možno preto aj príbeh Kórejcov nevyznieva vzhľadom k danej situácii dosť zúfalo a pocit určitého strachu o nich sa nedostaví a človek jednoducho len čumí na to čo sa deje bez toho aby sa nejako viac zaujímal. V žiadnom prípade sa ale nejedná o zlý film, to ani náhodou. Len človek je už po tých rokoch sledovania Kórejskej produkcie dosť rozmaznaný. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Ryu Seung Wan je špičkový režisér, který si vzal na paškál zajímavé téma z doby 1990, kdy v Somálsku začal panovat chaos. Parta jihokorejských neumětelů (kteří bůh ví proč skončili v diplomatickém sboru), má za úkol soupeřit s KLDR a strhnout misku vah na svoji stranu, ale ti kluci komunističtí v tom holt umí chodit lépe. V momentě, kdy začnou v Mogadišu řádit ozbrojené bandy a dětští vojáci (podle profesora Budila mladíci),  tak jde do tuhého a tak nám ty dvě skupinky spojí ke společnému útěku. Ve filmu byly bezpochyby utopeny velké peníze, zahraniční lokace, masové scény, snaha o realistickou akci se také daří. Přesto je ten film zoufale charakterově plochý a emočně chladný, příběh vás prostě moc nezajímá, děje se, ale lidské drama prostě není ten žánr, který hlavní režisér ovládá. Chápu o co se snažil, ale holt to nevyšlo, a ani takový bourák jako Jo In Sung film se svým charismatem nevytrhne, nebo Heo Joon Ho, který se na svoji roli Severokorejce perfektně hodí. Nejsou v tom prostě dramatické oblouky, pořádně napsané postavy, a na epizodické vyprávění je to málo napínavé a akční.  Za snahu tři hvězdy, ale Rjú, příště se drž svého kopyta! ()

Reklama

cuchillo 

všechny recenze uživatele

Zaměstnanci jihokorejské ambasády spojí síly se zaměstnanci severokorejského velvyslanectví, aby společně unikli z válkou zmítaného Somálska. Dostatečně nosný námět na napínavý film. Bohužel v tomhle podání vás to nechává chladnými. A na začátku filmu si nejste vůbec jisti, zda uvidíte proklamovaný thriller - postavy se chovají dost groteskně, což se mi k tématu filmu vůbec nehodilo. Na poměry korejské kinematografie průměrný film. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Ryoo Seung-Wan je velmi uznávaným korejským režisérem, natočil například Berlínskou Misi, Veterána a jeho vrchol tvorby je Útěk z Hašimy, takže na každý režisérův nový počin se samozřejmě velmi těším a Escape from Mogadishu dle prvních ohlasů sliboval adepta na Korejský film roku a bohužel za mne je to mírné zklamání.Příběh se zaměřuje na dramatickou situaci v roce 1990 v Somálsku, kde vypukla revoluce a uvíznou tam vážené rodiny Severní i Jížní Koree, které za nepříznivé situace musí spolupracovat a společně ze země utéct. Je to tak trochu Korejská variace na Affleckovo Argo. Režijně samozřejmě perfektní, kamera, hudba, herci, příběh- tohle vše je zde na vysoké úrovni a určitě se nejedná o špatný film, akorát já se tak trochu těšil na něco ve stylu 13 hodin vojáci z Bengházi a to se úplně nestalo. Akce tu sice je, ale spíš zde útočí somálští rebelové, z Korejců zde vlastně není nikdo, kdo by opětovný úder vracel ( chtěl jsem nějaké Komando, které to tam pořádně vystřílí, ale to se bohužel nestalo), takhle mě tedy akce nechávala chladným a příliš mě nebavila. Za zmínku však stojí finále, kde je jedna hodně působivá a stylově natočená autonaháněčka, ale to mi na vyšší hodnocení nestačí. Dějově mě daná problematika minula, hádám potěší spíš Korejce, nebo lidi, kteří se o daný problém zajímají.Není to úplně můj šálek čaje, ale své kvality film rozhodně má a šanci vidět si zaslouží. Své fanoušky si najde.Příběh 4/5, Akce 3/5, Humor 1/5, Násilí 2/5, Zábavnost 3/5 Hudba 3/5, Vizuál 4/5, Atmosféra 4/5, Napětí 2/5, Emoce 2/5, Herci 3/5. 6/10. ()

Sopholojong 

všechny recenze uživatele

Vyjav maleho, umierajuceho chlapca s prestrelenou hlavou, ci nocne, rozzurene psy, hodujuce na zastrelenych mrtvolach, su sice dychvyrazujucimi malymi epizodkami, ale ako celok, co sa vystavby deja, gradacie a napatia tyka, je to na urovni nejakeho priemerneho americkeho, alebo mierne nadpriemerneho nemecko-rakuskeho, televizneho filmu. Prenasledovanie a strielanie do kordonu amatersky obrnenych aut (i s detmi na palube) pred koncom som uz len odzival. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (1)

  • Film je inspirován skutečnými událostmi, které se v Mogadišu odehrály v lednu 1991. Sám Kang o tomto období říká: „Byli jsme tam všichni, Jihokorejci i Severokorejci, mávali jsme jihokorejskou vlajkou. Byl to okamžik života a smrti a v takovém momentě člověk zapomíná na svoje ideologické rozdíly.“ (mikki089)

Reklama

Reklama