Reklama

Reklama

Robin Hood - první celebrita mimo zákon

(TV film)
  • Francie Robin Hood - En vert et contre tous (více)

Obsahy(1)

Hrdina, který nikdy nevyšel z módy aneb Robinova cesta od literatury k filmu a televizi. S historickými legendami je to těžké, což dobře víme i v našich končinách. Natož pak ve Velké Británii, kde se to legendami jen hemží. Jednou z nejslavnějších postav britské kultury je bezesporu Robin Hood – hrdina, kterého díky románu a zejména několika filmovým zpracováním zná doslova celý svět. Sympatický zbojník, který zlovůlí krále Jana Bezzemka přišel o veškerý majetek a žil se skupinou přátel v hlubokých lesích u Sherwoodu. Bohatým bral, chudým dával, zní okřídlené úsloví, které se ale nemusí vždy zakládat na pravdě. Pokud Robinem Hoodem opravdu byl šlechtic jménem Robert z Locksley, asi se nedá mluvit o charakterním sympaťákovi, ale spíš o chladnokrevném vrahovi, tvrdí někteří historici. Ať tak či tak, jeho dobrodružné příběhy z pera nejrůznějších spisovatelů a scenáristů, které zpočátku kolovaly mezi prostým lidem jen ústně, se těšily a dodnes těší obrovské oblibě. V dokumentu uvidíme ukázky z mnoha slavných filmů, mezi nimiž vynikly zejména ty s hvězdnými představiteli – Errol Flynn, Sean Connery či Kevin Costner. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní dokument je vhodný nejen do hodin českého jazyka a literatury. Žáci se při něm mohou dozvědět zajímavosti o postavě Robina Hooda. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Je to jen legenda nebo byl skutečný? Spousta lidí – různé názory, nicméně zajímavý dokument to vskutku byl. Ještě dřív než byl vůbec natočený první film, se o něm psalo v básních, knihách, krátkých příbězích a jak říká jeden z pánů Robin Hood je tak trochu v každém z nás. Byl to opravdu lupič a vrah, nebo nebojácný hrdina jak je nám presentován v té spoustě filmů, seriálů, komiksů? Já zas tak moc o Robinu Hoodovi nakoukáno nemám, takže jsem rád shlédl krátké ukázky z nejrůznějších filmů, komedií, parodií, animovaných filmů, stejně jako jsem mrknul na všechny ty knihy, svitky, básně – které jsou o této postavě. Kromě historiků a nejrůznějších expertů tu kecají i zástupci asi dvou nejuznávanějších filmových zpracování (film s Kevinem Costnerem z roku 1991 a film Ridleyho Scotta v hlavní roli se objevil Russell Crowe. Našel jsem tu dost zajímavých informací, nějaké ty domněnky, dezinformace, úvahy – no prostě jsem se u toho nenudil. Myslím si, že alespoň průměrné ohodnocení si tento dokument zaslouží. 50% ()

otík 

všechny recenze uživatele

Ale proč ne. Slušný dokument, který mapuje 500 let starou historii Robina Hooda. Ukazuje, jak se změnil pohled na tohoto hrdinu a nechává prostor i pro filmová zpracování ve 20. století. Určitě zajímavé a poučné. Hudba: Laetitia Pansanel-Garric ()

Reklama

Reklama