Reklama

Reklama

Série(3) / Epizody(49)

Obsahy(1)

Vasilij Petrovič Goloborodko (Volodymyr Zelenský) je charismatický i chytrý středoškolský učitel dějepisu, který po rozvodu žije v bytě svých rodičů. Jeho život se zásadně změní v okamžiku, kdy jeden z jeho studentů zaznamená na mobil jeho proslov, ve kterém se ostře vymezuje proti korupci na Ukrajině a záznam následně umístí na sociální sítě. Video s naštvaným učitelem se záhy stane internetovou senzací. Studenti pro svého učitele navíc zorganizují crowdfundingovou kampaň na podporu jeho kandidatury v ukrajinských prezidentských volbách, což nakonec jejich ohromeného učitele dovede k vítězství v prezidentských volbách. Po prvotních rozpacích se se svou novou rolí postupně sžije a rozhodne se, že se jako prezident zaslouží o vymýcení korupce ve své vládě. (Voyo)

(více)

Recenze (40)

inutihar 

všechny recenze uživatele

První série: Některé dialogy naivního prezidenta a protřelého premiéra se sice skoro rovnají klasickému Jistě, pane ministře, ale je tam také hodně hluchých míst, vtipy se opakují a některé postavy jsou absolutně nevyužité. Chybí tomu větší univerzálnost. Druhá serie: Zhruba to samé, co první, geniální scénky nejsou schopné vyvážit hluchá místa a mnohé vtipy nesrozumitelné pro ty, kteří nežijí na Ukrajině, některé postavy z první série prakticky bez vysvětlení zmizely. Celá část o volbách byla až k nesnesení. Hodně by tomu prospělo prostříhání. Třetí serie: lepší než dvojka, asi proto, že má v celku rozumnou délku. Opět platí, že čím víc znáte nedávnou ukrajinskou historii a místní reálie, tím to bude lepší. ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Celkové zhlédnutí mi zabralo téměř půl roku, přesto mě tohle pomalejší tempo vyhovovalo, protože v dobách temných a zlých jako je ta dnešní, dokáže takovýto inspirující a optimistický příběh o to víc rezonovat. Je to skvělá agitace jak přimět mladé Ukrajince zajímat se o politiku, historii, různorodost ukrajinských krajů a pochopit, jaký je úděl Ukrajince, co mu geografie a historie hází pod nohy, ale také, že je každý národ odpovědný sám za sebe a začíná se u jednotlivců. Je to apel na studium, rozvoj jazyků a sledování globálního světa kolem. Je to apel na udržení si schopných lidí uvnitř strany, usmíření ruskymluvícího východu s evropským ukrajinskymluvícím západem. Je to uvědomění si, že Ukrajina je Donbas, Ukrajina je Krym, Ukrajina je dosti velká, silná a bohatá země, aby mohla konkurovat evropským velmocí, ovšem je zapotřebí snaha, kompromisy, respekt a velké oběti. Nyní je budoucnost Ukrajiny nejistá a rozhoduje se o ní ve válce. Sluha národa je místy fraška s infantilním humorem, místy je to ale zásadní dílo objímací lidsky a pochopitelně aktuální dění, spojující mladé i staré a v Goloborodkovi ukazuje ne ideální lídra, ale člověka, který bezmezně věří, učí se, přizpůsobuje se a svou zemi miluje. Je to vzor cností, ale i typického ukrajinského humoru a družení. Nakonec jsem neskutečně rád, že reálný Goloborodko nešel z cesty a je tomuto svému předchůdci věrný. Učitel historie vešel v historii - a až utichnou boje a Ukrajina bude moci v klidu obchodovat se západem, ale i východem - má obrovský potenciál. Teď je ale čeká gore. Určitě se tam chci vrátit a vidět ukrajinské vlajky a hrdé, nepoddajné lidi. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Překvapivě povedený seriál, který se nebojím nazvat komediálním klenotem a je skutečně škoda, že jediný důvod, proč se k nám dostal, je válka na Ukrajině, protože pozornost si rozhodně zaslouží i v normálních časech. Po stránce humoru mi skvěle sedí (je rozhodně přístupnější než Ano, pane...), má velmi sympatické a podle potřeby správně ujeté postavy, zápletka o mocipánech procházející celým seriálem je taky fajn a stopáž je nadmíru příjemná. Volodymyr Zelenskyj je pak naprosto neuvěřitelnej, skutečný komediální génius. Škoda, že ten seriál je i dnes místy nepříjemně aktuální. 75% po téměř celé první sérii. ()

tereez 

všechny recenze uživatele

Hérodotos: "Co chce změnit? Jakou formu vlády mají?" Plútarchos: "Demokracii" *Zelenskyj propukne během spánku ve smích* "Ehm, říkají, že je to demokracie..." Hérodotos: "Jak ji chce změnit? V anarchii? Centralizaci?" *Zelenskyj ve spánku kýve, že ne* "Á, takže federalizace!" *Zelenskyj chytne ve spánku Hérodota pod krkem a snaží se jej uškrtit* Hérodotos: "Poslouchej, Plútarchu, žilo se jim za komunismu špatně?" *Zelenskyj sebou trhne a ve spánku se prudce posadí* _________________ Příjemné, vtipné, v kontextu dnešních událostí místy až hořce vtipné. Čekala jsem, že to bude víc low cost, inu předsudky, ale příjemně mě to překvapilo. V úvodní písničce zní "Я всего на свете член. Почти что супермен." a o 7 let později je Zelenskyj opravdu Supermanem, to nevymyslíš. ()

AndrejBB 

všechny recenze uživatele

Vtipný seriál o fungovaní východných "demokracií". Podľa známych z Ukrajiny to tak naozaj funguje. Seriál začína veľmi dobre, ale ku koncu stráca dych, vtipy sa opakujú a to, čo sa vám zdalo smiešne na začiatku, sa už až také vtipné nezdá. Každopádne v záplave západných seriálov je pekne vidieť, že aj na východe sa dá spraviť pomerne kvalitný komediálny seriál. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (4)

  • Herec Vladimir Zelenskij v tomto seriálu ztvárnil prezidenta Ukrajiny. Tím se však také v roce 2019 skutečně stal. (P. J. D.)
  • Název seriálu inspiroval na Ukrajině vznik stejnojmenné politické strany. Shodou okolností ji založil herec Vladimir Zelenskij, který zde ztvárnil hlavní roli. (P. J. D.)
  • Ruská televize vystřihla několik narážek. Například informaci, že Putin nosí hodinky značky Hublot. (Jirka_Šč)

Související novinky

Sluha národa s Volodymyrem Zelenským na Voyo

Sluha národa s Volodymyrem Zelenským na Voyo

28.03.2022

Voyo uvádí ukrajinský satirický seriál Sluha národa s Volodymyrem Zelenským o středoškolském učiteli dějepisu, který díky virálnímu videu nakonec stane v čele státu. Vasilij Petrovič Goloborodko … (více)

Reklama

Reklama