Reklama

Reklama

Série(3) / Epizody(49)

Obsahy(1)

Vasilij Petrovič Goloborodko (Volodymyr Zelenský) je charismatický i chytrý středoškolský učitel dějepisu, který po rozvodu žije v bytě svých rodičů. Jeho život se zásadně změní v okamžiku, kdy jeden z jeho studentů zaznamená na mobil jeho proslov, ve kterém se ostře vymezuje proti korupci na Ukrajině a záznam následně umístí na sociální sítě. Video s naštvaným učitelem se záhy stane internetovou senzací. Studenti pro svého učitele navíc zorganizují crowdfundingovou kampaň na podporu jeho kandidatury v ukrajinských prezidentských volbách, což nakonec jejich ohromeného učitele dovede k vítězství v prezidentských volbách. Po prvotních rozpacích se se svou novou rolí postupně sžije a rozhodne se, že se jako prezident zaslouží o vymýcení korupce ve své vládě. (Voyo)

(více)

Recenze uživatele JohnCZ k tomuto seriálu (4)

Sluha národa (2015) 

Vasilij Petrovič Goloborodko s tváří Volodymyra Zelenského, který svým charismatem, smyslem pro humor a hlasem Shohreh Aghdashloo byl ještě nedávno pro běžného Čecha věcí poměrně neznámou. To se v poslední době z jasných důvodu změnilo a v kontextu současného dění tenhle nenápadný komediální seriál nabývá úplně nového hořkosladkého významu. Příběh o tom, jak se obyčejný středoškolský učitel stane přes noc prezidentem, který si na nic nehraje, a s naivními představami se snaží změnit zaběhnuté pořádky - zbavit zemi korupce, mocichtivých oligarchů, ale i ruského vlivu - hodně vypovídá nejen o stavu tehdejší, stále ještě do jisté míry postsovětské, Ukrajiny, ale především o myšlenkách a nápadech, které Volodymyr Zelenskyj, představitel hlavní postavy a především (a to je důležitější) jako showrunner už před 7 lety měl a které do seriálu společně se svým tvůrčím týmem otiskl. A je to fakt bžunda. Ne úplně vždy, hluchých momentů to má taky požehnaně, ale na ty dobré scény stojí za to si počkat. A to říkám jako někdo, kdo praštěné sitcomy zas tak moc nemusí. Seriál je pro mě ovšem nejzajímavější z hlediska paralel, z nichž některé jsou fakt vtipné a některé i bohužel vlastně hrozně smutné tím, jak se nečekaně vyplnily. I přes všechen ten situační humor se Zelenskyj docela ostře vymezuje a opírá do všeho, co bylo a asi stále i je na ukrajinské politice špatně. A nejen té ukrajinské. Některé věci jsou všude stejné. Je nutno si také uvědomit, že první série vznikla necelý rok po euromaidanu a ze seriálu vyloženě sálá nadšení z prozápadního demokratického směřování. Jednoduše energie něco změnit a snaha posunout zemi dál. Není tedy divu, že Zelenskyj následně vyhrál i volby reálné. Obecně bych asi seriál hodnotil spíše poctivými třemi hvězdami, působí poměrně levně a televizně, ale za sympatickou hlavní postavu (Zelenského charisma se nezapře), hlavní opening a tuhle scénu, jejíž přesah mluví naprosto za vše, přihodím rád i tu čtvrtou. Snad Netflix dodá i zbylé série, mrknul bych na ně rád. ()

Epizoda 18 (2015) (S01E18) 

Nejlepší scéna z celé první série tut. ()

Série 2 (2017) (S02) 

U prvních dílů převažovalo zklamání a pocit, že tvůrci zde hodně sešli z cesty nastolené první řadou. Zápletky jsou jakoby vycucané z prstu, groteskní humor je tu prezentován hrozně na sílu a ty paralely s reálným děním jako kdyby se vypařily. Je potřeba přežít několik mizerných úvodních dílů a pak se to trochu rozjede, byť moje rozmrzelost pokračovala, když jsem zjistil, že celovečerák z roku 2016 je v podstatě jen z kontextu vytržený hrubý sestřih z několika epizod, které se nachází přibližně v polovině série. Doporučuji ho tedy vynechat a nekazit si zbytečně ze seriálu dojem. Druhá polovina řady ale jistými zvraty najednou nabírá dech. Výrazně ubyde groteskního blbnutí a hlavní slovo dostává dramatické intrikaření a třenice mezi politiky a oligarchy. V téhle uvěřitelnější a upřímnější poloze, kdy se snaží tvůrci divákovi krom laciné taškařice i něco dobrého předat, mě Sluga naroda baví ze všeho nejvíce. Je cítit, že se blížíme do finále. ()

Série 3 (2019) (S03) 

Osudovost je něco, co bych od tohohle seriálu nečekal. Třetí série je jiná. Je spíše vážná, zdravě patriotická a je z ní už hodně cítit, že byla natočená jako součást prezidentské kampaně. Kampaně, která měla představit nadějnou, skoro až utopicky krásnou vizi budoucí sjednocené a prosperující Ukrajiny bez korupce a vzájemné nenávisti. Melancholický finiš, který v kontextu současných událostí tne do živého o to více. ()

Související novinky

Sluha národa s Volodymyrem Zelenským na Voyo

Sluha národa s Volodymyrem Zelenským na Voyo

28.03.2022

Voyo uvádí ukrajinský satirický seriál Sluha národa s Volodymyrem Zelenským o středoškolském učiteli dějepisu, který díky virálnímu videu nakonec stane v čele státu. Vasilij Petrovič Goloborodko … (více)

Reklama

Reklama