Reklama

Reklama

Klukovský klub Rychlých šípů – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka – zjistí, že v temné čtvrti Stínadla se cosi děje. Starý kostelník jim vypráví příběh osiřelého zámečnického učně Jana Tleskače, který byl zároveň zvoníkem v kostele svatého Jakuba ve Stínadlech. Tam také za záhadných okolností zahynul pádem ze zvonice. Rychlé šípy podniknou nebezpečnou výpravu na nepřátelské území. Ve zvonici najdou Tleskačův deník, ve kterém chlapec píše o jakémsi svém vynálezu. Jeho plány ukryl v kovovém hlavolamu, zvaném Ježek v kleci. Návod na vysvobození ježka z klece je v deníku podrobně popsán. Kde se však hlavolam nachází, to musejí Rychlé šípy teprve zjistit. Není to jednoduché: ve Stínadlech totiž vládne drsný chlapecký gang Vontů… (Česká televize)

(více)

Recenze (294)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já až do dneška neměl absolutně páru, že existuje nějaká "nová" verze Jestřábova nejslavnějšího románu a to jsem zrovna v době vzniku filmu byl u skautů, pravda mně ani tak nešlo o vznešené myšlenky, jako o jednu slečinku z vedlejší třídy, která byla skautka a tudíž i já byl na chvíli skaut a lovil bobříky....bohužel jenom ty skautský. Pokud jde o Rychlý šípy, tak to byla modla, ať už seriál Záhada hlavolamu, a nebo kreslený příběhy v Mladém hlasateli, o knížce samozřejmě nemluvě. Musím říct, že tenle film je neuvěřitelně milý překvapení v mnoha detailech absolutně předčí seriál ze šedesátých let, zamzrí snad jen absence Široka, ale vše vynahrazuje skvělá atmosféra, dokonale vybrané exteriéry, které odhaduji na pel mel z celé Prahy a především přechod do Stínadel, přesně takhle jsem si ho kdysi představoval, když jsem poprvé četl knížku, neuvěřitelný, ty tramvaje, uličky, starý domy, uzavřená vontská komunita, fakt paráda. Film měl takový tajuplný nádech, který se rovněž blížil knížce víc než seriál, prostřihy na Jana Tleskače, byly až hororový. Jediný, opravdu jediný, co zabránilo pětihvězdičkovýmu přídělu jsou herecký výkony, proboha kdo vybíral Rychlý šípy ???? Taková škoda, udělat poctivý casting, tak je to totální bomba i tak se ale jedná o velepřekvapení. ()

tron 

všechny recenze uživatele

U všech plantážnikú, Záhada hlavolamu je jeden z najatmosférickejších filmov, aký som kedy videl! Nechápem, že v Čechách nešlo o totálny megahit s desiatimi pokračovaniami a troma prequelmi, veď Foglarova tvorba patrí v ČR k absolútnemu kultu. Mnohé scény dávajú novú hĺbku slovu „mrazivosť“. Hereckí predstavitelia detských rolí sú občas jemne rozpačití, ale inak mi prišli typovo perfektne vybratí. Dospelákov je tu málo, ale o to dokonalejší a strašidelnejší je tajomný Em brutálne obludného Karela Engela. Plno scén je vyložene hororových, najviac zrejme desivé flashbacky, ktoré geniálne podprahovo útočia na divákovu psychiku. Samotný nápad s lietajúcim bicyklom je niečo, čo sa určite malo vystrihnúť a zameniť za niečo, čo nie je trápne (ja viem, že to mal už Foglar), tak okrem toho mám len minimum námietok. Vynikajúca je i nádherná, krásna, geniálna výprava kultových Stínadel. A posledný záber s bežiacimi Rýchlymi šípmi? Úplne boží. Bežia v ústrety novým dobrodružstvám, ďalej dávke temnoty a novým časom, ktoré všetko raz a navždy zmenia. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Film není v žádném případě špatný, atmosférou odpovídá foglarovkám. Jestli mi tam ovšem něco vadilo, byla to ta strašlivě nepřirozená spisovná řeč kluků. Vím, že se tak ve Foglarovkách většinou mluví, ale ve filmu to působí divně (stačí porovnat se seriálem z roku 1969, kde nic za uši netahá). Stejně tak herecky to nebylo ono, zejména právě u Šípů, já vím, kluci, ale kluci ve starém seriálu z 60. let hráli o několik tříd lépe. Bohužel asi hlavním kritériem výběru nebyly herecké dovednosti, ale podobnost s komiksovými předlohami. Výjimkou je Matěj Hádek, který už jako kluk hrál dobře. Pochválit zato zaslouží vynikající  hudba Petra Maláska, dobře vybrané lokace a též výborná kamera, což všechno dohromady tvoří dokonalou atmosféru. Dohromady velmi dobrý dětský film, přičemž naneštěstí právě tento žánr byl Záhadou hlavolamu uzavřen, alespoň v té kvalitě, na jakou jsem byl z dětských let zvyklý. Jako kluk jsem si přál, aby někdo zfilmoval Dobrodružství v zemi nikoho, jednu z pozdějších foglarovek. Ty jsou drsnější a realističtější s lépe propracovanými postavami a zrovna tahle je vůbec první knížka, kterou jsem kdy přečetl. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Souborné vydání Foglarovy stínadelské trilogie je mojí nejoblíbenější knihou pro děti a mládež vůbec a její uvěřitelné a stejně působivé zfilmování považuju za úkol náročný i pro ostříleného matadora, natož pro snaživého debutanta. Kotkův film, hlavně kvůli typově dobrým, ale dřevěným dětským hercům, kteří se nedokázali porvat s archaickou mluvou postav, nízkému rozpočtu a rozhodnutí vycházet jen z prvního dílu, nepůsobí ani uvěřitelně ani patřičně hutně a epicky. Děj je totiž tím pádem chudý a na celovečerní stopáž násilně roztažený a snaha o epičnost neustálými podhledy, jízdami a jeřáby budí dojem studentského cvičení křečovitě jedoucího na efekt. Nicméně nutno uznat, že ty varhanami podbarvené záběry na polorozpadlé baráky nebo na Rychlé šípy utíkající stínadelskými uličkami popř. černobílé flashbacky jsou úžasně traumatizující. Stejně jako Dlouhé bidlo, s pedofilním úsměvem a hlaholivým "TAK CO, ČERVENÁČKU?" beroucí na dvoře Červenáčka kolem ramen jako vězeňské kápo nováčka. Vlastně ne, to byla spíš strašná sranda :) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Křičte si na mne, řežte si mne, mučte si mne chlebovou polívkou, ale toto Bočanovu seriálu nemůže moc konkurovat. Adaptace klasického dobrodružného příběhu o ovlivňování prezidentských voleb čestnou chlapeckou neziskovou organizací a jejím podílu na zničení posvátné relikvie vontského Mordoru sice zaujme organickou hudbou a temným prostředím nasnímaným skrz Gáborovu optiku, ale ti amatérští plantážníci v hlavních rolích byli pro film nebezpeční jak pití na peckovité ovoce! Možná i proto se mě celou dobu držel jistý pocit anachronismu, chvílemi úplně jak píďalka jablečná.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Dětská láska, která po letech krutě zrezla. Otravní (ne)herci, kteří drtí hlášky jako kdyby nevěděli, co je timing a herectví vůbec. Příběhově dosti chudé, naštěstí však dobře natočené. Některé záběry ve Stínadlech mrazí, i když jsou to pouze panoramata, a to už se dnes v českém rybníčku nevidí. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Hodnotím plným počtem hvězdiček podle toho, jak na mne film zapůsobil, když jsem ho viděla poprvé jako dítě :-) Tenkrát jsem s našima jezdila často do přírody, později jsem chodila do turistického oddílu, kde knižní příběhy Jaroslava Foglara zaujímaly velkou část mé knihovničky doma, "hltala" jsem jeho knihy a ztotožňovala jsem se s jeho postavami, v tomto případě konkrétně Rychlé šípy byly pro mne prostě jednička :-) ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Děsně prkenná záležitost. Tohle doslovné přenesení comicsu na filmové plátno prostě nefunguje, zvlášť, když je podpořeno takovými hereckými výkony. Režisér asi neviděl třeba takovou "Knoflíkovou válku" a neví, jak krásně se dá klukovský svět zfilmovat i propojit s tím dospěláckým. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Jsem zcela za interpretací Petra Kotka a užívám si Foglarova Stínadla právě v této temnější verzi. Bylo jich pět - Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka - a stejně jako jsem je milovala v comicsovém podání, prožívám jejich touhu po ježkovi v kleci velice spokojeně zas a znovu. A skutečně mnohem realističtěji, nežli za doprovodu všech těch Sloupů, Třísků, Vyskočilů a Krampolů ze seriálové verze. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Dokonalá atmosféra odpovídající knize. Lokace byly vybrány s citem a znalostí jak knihy tak míst napříč starými uličkami mnoha měst. Čekala jsem katastrofu a dostala velmi povedený dětský film. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Celovečerní snímek ZÁHADA HLAVOLAMU sice nedosahuje výjimečných kvalit svého černobílého seriálového předchůdce, ale zase o tolik za ním nezaostává. Líbí se mi neokoukané herecké obsazení a podmanivá hudba Petra Maláska či charismatický hlas vypravěče Petra Čepka, dodávají filmu opravdovou působivost. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

64% (ku Štědrému dni létá páně 2007) se mi zdá jaksi málo pro jeden z nejmilovanjších filmů mého dětsví...Petr Kotek výborně vystihl ducha Foglarových komiksů a očividně neřešil, že si tím zároveň hodil pořádný klacek pod nohy. Jak je vidno i ve zdejších komentářích, málokdo dokáže překousnout obrovsky naivní vyznění tohoto filmu, ve kterém jsou hochům vkládány do úst úsměvně škrobené dialogy (stejně působí i sami herci, většinou stojící v pozoru a jasně hledící vpřed jako čerstvě nastoupená vojenská četa) a celý jejich klukovský svět je ostře separován od toho rodičovského. Jistě, kdyby se Mirek Dušín místo za nějakým blbým ježkem v kleci honil za holkama, bylo by to realističtější. Ovšem pro někoho jako jsem já, pro někoho, kdo ve dvanácti hltal foglarovky jako na běžícím páse a dodnes mu ukápne nostalgická slza, když se náhodou v Olomouci zastaví na místech, kde se natáčel tento film, jde o unikátní a velmi atmosferický výlet do světa, který sice není zrovna reálný, zato je plný vysněného a laskavě odvyprávěného dobrodružství. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Nedá se nic dělat tohle je kus mého dětství a přes pár chybiček nepůjdu s hodnocením níž. Díky podmanivé hudbě je výprava do tajemných Stínadel neuvěřitelně atmosférickou záležitostí, která udrží v napětí po celou dobu stopáže. Pravda obsazení mohlo být výraznější a v něčem se tohle filmové zpracování od toho literárního liší, ale po letech jsem si to připomenul a pořád na mě ten film působí. A schválně kdo z vás narozených v první polovině osmdesátých let na tomhle nevyrůstal? Dobou prověřená kvalita.75% ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Na původní seriál to sice nemá, ale i tak filmu nechybí ta správná mrazivá atmosféra. Komiks udělaný z filmových fotek mám ještě teď někde doma schovaný. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Na televizní seriál s nezapomenutelným Sloupem a Moučkou to sice nemá, ale pro nás, kteří jsme na Šípákách vyrostli, je to i tak parádní. Škoda, že tím to skončilo ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Mirek Dušín je své předloze podobný asi tak jako chleba cibuli (připomíná mi spíše původního Mažnáka), Jarka Metelka má knírek, Rychlonožka šílené háro a Jindru někdo odbarvil peroxidem a má pěšinku na špatnou stranu. O trapném Bratrstvu snad ani nemluvě. Ani jeden z nich neumí hrát a všichni mluví děsně strojeně. Původní seriál měl rozhodně větší kouzlo a herci mluvili aspon přirozeně. Na adaptaci Foglara mám vysoké požadavky, nebot jsem na něm, ač jako dívka, vyrostla. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dneska na mně něco leze a tak jsem si naordinoval klid, kterému žena říká ,,válení na gauči''. A jak tak surfuji programovou nabídkou zaujal mne CS Film a Záhada hlavolamu. Už běželo prvních 5 minut a já koukám, že ono je to barevné! Říkám si, eh.. to jsem to viděl tak dávno, že bylo ještě černobílé TV, nebo to někdo dokoloroval? Navíc jsem zjistil, že jsem k Záhadě hlavolamu, mnou mnohokrát už viděné nenapsal doposud komentář! Kouknu na rok vzniku a 1993! Aha, takže filmy jsou dva!!! Samozřejmě, že mne to zaujalo a o to pozorněji jsem tu novější verzi začal sledovat. A hned jsem věděl, že je to ono. Ne nebylo to tou barvou. Možná být to černobílé, bylo to ještě lepší. Bylo to tím, že se tvůrci sakra snažili přiblížit se komixovému zporacování hrdinů, protože ruku na srdce nebyly to knihy Foglara podle kterých jsem si představoval vzhled hrdinů, ale komixové sešity. Všichni si byli až neskutečně podobní a to nejen RŠ, ale i Bratrstvo kočičí pracky! Bohouš měl přesný nos jako byl v komixech atd... Ale dokonale nevypadaly jen jednotlivé postavy. Celá Stínadla byla úžasná s až hororovou atmosférou a kdo knihy četl, dobře ví, že překročením Rozdělovací třídy se začal bát i on sám jako čtenář. Předpokládal jsem, že se to točilo v Praze, ale Rozdělovací třídu jsem jako Pražák, který své město a hlavně to Staré celkem dobře zná nebyl schopen identifikovat. Až zajímavosti zde na csfd mne řekly, že jsem ani nemohl :-)!. Dnes už asi takovýhle film nikdo nenatočí. A pokud ano, bude stát nemalé peníze. Proč? Jednoduše kvůli kulisám. V roce 1993 jen 4 roky po revoluci byla naše města ještě moc zanedbaná léty neúdržby, nebo jejím zásadním podfinancování. Řadu budov podpírala dřevěná lešení, z většiny opadávala omítka, církevní památky byly zhuntované a často léta neužívané. Ulici damý výmol, záplata, zvlněné dláždění léta nikdo neopravoval. Ideální Stínadla jak z poválečných let. A do těchto kulis šoupli tvůrci varhany Petra Maláska. K tomu tajemná smrt malého geniálního učně Jana Tleskače, tajemný Losna, Vontové... Tenhle film mne přenesl v čase. A ačkoliv jsem celou látku ku své škodě možná až důvěrně znal, hltal jsem každý další nový záběr. Zatímco původní Záhada jen těžko někoho osloví, tenhle film ještě má co říci i mladším generacím. Jeho slabší hodnocení si vysvětluji jen tím, že se o něm neví, případně, že si jej lidé pletou se starším předchůdcem....Ano herci byli trochu křečovití, ale neokoukaní a lepší než jejich předchůdci. 4 bílé kvítky. * * * * ()

Reklama

Reklama