Reklama

Reklama

Akční drama ze současnosti se odehrává v západním Texasu, kde je prakticky nemožné odlišit poctivého člověka od psance. Dva bratři - Toby (Chris Pine), rozvedený otec s čistým trestním rejstříkem, který chce svému synovi zajistit lepší život, a vznětlivý bývalý zločinec Tanner (Ben Foster) - se rozhodnou společně vyloupit celý řetězec poboček velké banky, která jim chce zabavit rodinné pozemky. Tyto loupeže jsou součástí zoufalého plánu, jak opět získat pevnou půdu pod nohama i budoucnost, jež jim byla ukradena silami, proti kterým jsou oba bratři bezmocní. Pomsta je zpočátku sladká, dokud se však sourozenci neocitnou v hledáčku neúprosného, obhroublého texaského šerifa (Jeff Bridges), který si chce před odchodem do výslužby připsat na konto ještě jeden triumfální úspěch. Zatímco do splnění plánu zbývá jediná loupež, schyluje se k velkému zúčtování, v němž se střetnou poctivý strážce zákona a dva bratři, kteří kromě rodiny nemají pro co žít. (HBO Europe)

(více)

Recenze (481)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Co začne jako velké drama, překlopí se plynule a hlavně naprosto přirozeně do hutného thrilleru, přičemž postupně dál graduje až k velkému, zatraceně osudovému finiši. Už dlouho jsem filmovou cílovou páskou neprobíhal s tak povznášejícím pocitem spokojenosti. Dovedu si představit, že ten poslední dialog bez problémů pokračuje v televizi na nějaké kabelovce. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Prečo museli zomrieť štyria ľudia, aby si mal peniaze, ktoré neutratíš a ktoré očividne nepotrebuješ?..." Neviem či každý divák dostane po filme uspokojivú odpoveď na túto otázku, ale režisér sa v tom asi nechcel pitvať, čo je trochu škoda. Je to asi jediný problém tohto filmu, že motív hlavného hrdinu rieši iba okrajovo. čo si však skutočne užijete je fantastický výkon Jeffa Bridgesa v roli šerifa. Tie jeho neustále podpichovačné kecy na svojho indiánskeho kolegu na fakt bavily. Veľmi podobnú rolu hral vo westerne True grit a celá jeho postava len akoby preletela z filmu do filmu. Tu mu to akurát viac kecá, ale to je len dobre, pretože bol vážne vtipný, teda aspoň mne ten humor sedí. Bolo zamiešané na mimoriadny film, škoda, že celá rodinná linka, vzťahy, motivácia, nedostali väčší priestor, hoci aj na úkor nejakej vylúpenej banky. Film 80%. Jeff Bridges 100%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca festivalovka a jedno z top prekvapení roku. Atmosferické, drsné, parádne zahrané. Jediné čo tomu uberá na pôsobivosti je existencia predsa len namakanejšieho No Counry for Old Men a to, že pokiaľ by som to bral ako regulérny film a nie festivalovku, má to predsa len isté veľmi podstatné rezervy. Ale inak som fakt z toho nadšený 9/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Musel jsem svůj původní komentář smazat a hodnocení samozřejmě zvednout. Čert ví kam jsem minule koukal. Po tom co jsem viděl nedávno Wind River mě napadlo, že budu muset kouknout na Hell or High Water znovu, protože není přece možné aby mě tahle Sheridanovka nedokázala zaujmout. Samozřejmě, že i tohle je docela pecka. Sheridan se vyžívá v prostředích kam se ruka zákona ne zrovna často a ráda ukazuje. Příběh bratříčků, kteří vykrádají banky a na záda jim dýchá samotný Jeff Bridges se šerifskou hvězdou nutně musí připomínat western. Závěrečnou scénu na verandě, ve které se dvě hlavní postavy navzájem častují nelítostnými a zavilými pohledy, jsem si musel pustit projistotu několikrát. Jeff Bridges měl za tuhle roli obdržet Oscara okamžitě. Jenže mu holt tyhle postavy jdou vždy jedničku. Jsem moc zvědavý co si pro nás filmově dospělé diváky připraví Taylor Sheridan příště. Pro mě momentálně číslo jedna mezi scénaristy. 75% ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Žiadna obyčajná akčná banková rabovačka dvoch bratov, ale odplata bezútešnosti kovboja v bezútešnom svete zúfalou cestou, úvaha nad existenciou amerického sna rozplývajúceho sa pred hranicami Texasu, neo-western par excellence, ktorý otcovi zakladateľovi nezostáva nič dlžný a v mnohých smeroch ho necháva v dyme. Tam, kde Krajina pre starých s existenčným a morálnym presahom zostáva v rovine šerif versus nový neznámy násilný svet bez zotretých hraníc medzi dobrom a zlom, Sheridan svojim scenárom magnum opus kalibru (štýl dialógov, výber slov a skladania viet je jeden z najlepších, aký som videl, samozrejme, s prihliadnutím na ich kontext a zasadenie) doslova otvára Pandorinu skrinku, aby sugestívne a niekedy implicitne rozoberal v každej scéne a v každej vete iný primárny sociálny problém predmetného regiónu, mozaiku desiatok príbehov rozprávaných skrz jednotlivé vety, zábery a scény. Nestáva sa často, že vidím bezchybný film. Toto je jeden z nich... "Are you trying to make me mad? I said Dr. Pepper. This is Mr. Pibb. Only assholes drink Mr. Pibb." / ♪♫ / ♪♫ / Lords of the Plains / Bonusy: (x / x / x) / (x / x) (x) (x) (20.12.2018) (4.7.2021) (21.11.2021) (8.2.2022) (2x18.5.2022) (28.7.2022) (29.7.2022) (21.10.2022) (7.1.2023) (14.1.2023) (22.4.2023) (17.7.2023 #Grco, vďaka za projekciu na veľkom plátne x) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Jo, Texas Rangers... jen ten Cordell Walker tam chyběl. Ačkoliv jsem nestihl film celý a sledoval jsem až jeho druhou polovinu, dokázal mě patřičně zaujmout nejen příběhem, ale zejména svým zpracováním, tudíž nemám problém snímek hodnotit a dát mu 4*. Závěr s odstřelovačkou byl parádní. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Toto je jednoznačná lahôdka v podobe atmosféry a jednoduchého deja, ktorý nie je zas tak jednoduchý, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Ja som sa naozaj veľmi bavil, je potrebné k tomu pristupovať uvoľnene, ako ku všetkým filmom a čakať, kam nás zavanú. Pozvoľné tempo prvej polovice v tej druhej príliš nezrýchli, ale pritlačí na naliehavosti. Film, kde držíte palce vlastne všetkým. Chris Pine sa mi tu veľmi páčil. Zaujímavé vyústenie, holt každý kto vykráda banky nemusí prvoplánovo byť totálny šmejd a môže to mať aj iné pozadie. Skvelá a nie moc tradične a korektne natočená kriminálna dráma, so sociálnym podtextom. Vykrádať banky je síce zločin, ale svet nie je len čiernobiela pustatina. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Jako vždy fascinující prostředí neowesternového Texasu, které je tak bezútěšné a špinavé, až je nesmírně krásné, a do něj zasazené sice nepříliš originální, ale zato maximálně vtahující, rytmické a logicky rozvíjené dění o dvou bankovních lupičích a vytrvalém šerifovi. Herecky ze všech stran na výbornou, režijně nijak oslnivé, zažehávající napětí všeobecnou komunikativností a intenzivním vystupňováním neodvratné srážky obou jednajících subsvětů, avšak ve stanovených technických i vypravěčských parametrech dokonale fungující konverzační detektivní drama, které dokáže znamenitě navodit atmosféru pouze vtahujícími dialogy, zpestřenými o akademicky zacílené rasistické téma. Velká pohodovka s tradičně hláškujícím Bridgesem a parádním hudebním podpisem Nicka Cavea, nějaké to uloupení zlatého plešouna by možná i bylo na místě... ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Parádní chlapská žánrovka ze starý školy. Jeff Bridges (vypadající jako Kris Kristoferson) si zopakoval svoji roli z Opravdový kuráže a se svým indiánsko-mexickym partákem, kterýho furt stírá, se vydávají po stopách bratrské dvojice Chris Pine (ten rozumnější, co to dělá kvůli dětem a nechává velký dýška macatejm a nadrženejm servírkám) / Ben Foster (skvěle zahranej magor, co si to hlavně užívá). Má to 70's atmosféru, pomalejší tempo, ale skvěle napsaný a zahraný postavy a odehrává se to ve strašně zkrachovalejch lokacích. 80% ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Blbý a blbější se rozhodnou, že vykradou banky, zřejmě aby měli peníze na rodinou farmu, která ale půjde nějakým klukům (víc jak polovinu filmu přitom netušíme, o kom se to mluví) a do toho se šišlající Jeff Bridges, který se tváří jako ryba, rozhodne, že je dopadne, takže vezme svého indiánského parťáka, který se celý film tváří, jakože ho to naprosto nezajímá, a vyrazí společně na cestu. A to je vlastně všechno, IQ dvou bratrů skrz celý film naprosto neúměrně klesá dolů, stejně tak, jako otravnost šerifa stoupá nahoru. Jestli v tom byl nějaký hlubší smysl, tak jsem ho asi prospala. Pořád jsem čekala, že se něco stane a film nějak vygraduje a ono nic. Jediná scéna, která vyloženě stála za to, byla protivná servírka v restauraci, která podávala jen jedno jídlo. Takhle si film nominovaný na Oscara opravdu nepředstavuju. 2* ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nádherné drama s nosnou myšlenkou, skvělými herci, pěknou country muzikou a zejména vystavěným příběhem s břesknými dialogy. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Co je tohle, art pro voliče Trumpa? Pomalý pseudowestern ve kterém se nic moc neděje, motivace kohokoli k čemukoli veskrze nejsou, a příběh je tak prostinký, že takový Tarantino by ho zvládl odvyprávět během čtvrt hodiny. Všichni si jen tak do líné kamery a za doprovodu atmosférické hudby povídají, a tváří se že vidláctví vTexasu je ta nejlepší věc na světě, ta jediná "true way of life", jen ta hnusná modernita a zparchantělé banky že jim to kazí. Nu budiž jim přáno, ale nemuseli by to předvádět tak otravně a nudně. 5/10 ()

misterz 

všechny recenze uživatele

To najlepšie na tomto modernom krimi westerne pre mňa bolo, keď som si uvedomil, ako mi je vlastne celkom fajn, že som sa narodil tu a nie niekde na americkom Stredozápade - území všeobecnej biedy (aj napriek bohatému regiónu), krivých ľudí a rôznych pošukov, ktorí voľne kdesi pri vajciach nosia neustále nejakú zbraň. Ale inak žiadna sláva - dejová linka je iba priemerná (hoci pomerne zaujímavo nelineárne vyskladaná), málo záživná, plná zbytočných statických záberov a nezáživných debatných vsuviek, ktoré mal väčšinou na svedomí sústavne zemiak prežúvajúci Jeff Bridges, ktorý sa skrátka bez titulkov pozerať nedá, a ktorý čím je starší tak tým je nesympatickejší. Sa vlastne čudujem tomu indiánovi, že mu rozumel. Lepší priemer. 65/100 ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Film o dvou povahově rozdílných bratrech, kteří drží pospolitost, i když jim hoří trenky, film o bankovních loupežích v pouštních zapadákovech, film o jednom zarputilém šerifovi, který jde po horké i vychladlé stopě, v neposlední řadě film o tom, jak přelstít policejní orgány. Předpoklad, že už jste nějaký takový film podobného ražení už někdy viděli, je celkem vysoký. A režisér David McKenzie nedělá příliš mnoho pro to, aby se film nějak zásadně lišil od desítek tuctových "pouštních" kriminálek, vhodných jako potrava pro (placené) tv stanice, (naše) kina by na ně nenalákala ani myši, které by se mnohem raději chtěly prokousat k něčemu originálnějšímu a méně scenáristicky i režijně provařenému. Ano, je potřeba zmínit unikátní hereckou trojici, která má party přesně rozdělené. Jeff Bridges je v roli texaského šerifa tím typem, kterého byste po bankovní loupeži v zádech mít nechtěli. Neústupný, metodický, chladný a nemilosrdný. Když mu odpravíte navíc parťáka, je dost pravděpodobné, že vás nenechá být ani když už bude v důchodu, a vy si za poctivě uloupené peníze budete užívat bezstarostný život plný děvek, chlastu a konzolových her. Chris Pine jen zabezpečil svoji ex manželku a "klacka", jinak moc náročný nebyl. Jestli bude nadále tak nenáročný ve výběru rolí, které mu nepřinesou vůbec nic, byla by škoda jej vidět ve filmech, v nichž bude jen ozdobou a lákadlem v titulcích. I Ben Foster, z celé dvojice ten kriminálem protřelejší, také určitě nijak touhle rolí svůj herecký rejstřík neobohatí. V celém filmu je akce sotva na dvacet minut. Plkání, nezáživných i málo uvěřitelných i pravděpodobných scén a situací je ve filmu přehršel. Hudba občas dávala najevo, že nás čeká temný, krví nasáklý příběh, ale nic z toho. Existenciální drama v old schoolovém balení sice diváka do pekla vyloženého nepodarku nepřivede, nicméně kdyby mě film včas upozornil, že hodlá semlít vše už někde jinde viděné, tak bych si jej hned tak nepustil. 4/10 ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Jeff Bridges má vo filme neuveriteľné hlášky a rasistické kecy! Občas mi napadlo, či mu ich náhodou nepísal Clint Eastwood... ''Co robíš na tej verande?'' - ''Nacvičujem svoju budúcnosť...'' ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Zřejmě nejchlapáčtější film roku. Moderní "mccarthyovský" krimi western pomalu jak z učebnice. Po všech stránkách náramně čistá práce a svěží závan starých dobrých (peckinpahovských) časů. Malý, jednoduchý, ale výborně vystavěný a krásně osudový příběh, kde se na klasické pojetí dobra a zla opravdu nehraje. Tím, motivem přepadávání bank a skvěle natočenými zemitými přestřelkami mi Mackenzieho kousek (poněkud nečekaně) připomněl můj oblíbený Nelítostný souboj. Velká škoda, že takovéhle filmy u nás ve většině případů nemají šanci být viděny v kinech - nejsou totiž ani festivalovými cenami ověnčeným artem, ani potencionálním blockbusterem... 80 % ()

Související novinky

Ben Foster jako Jan Žižka

Ben Foster jako Jan Žižka

24.08.2018

Necelý měsíc před začátkem natáčení odtajnil producent a režisér Petr Jákl jméno herce, který ztvární hlavní roli v připravovaném historickém velkofilmu Jan Žižka. Je jím americký herec Ben Foster,… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Kdo bude moderovat Oscary?

Kdo bude moderovat Oscary?

06.12.2016

Za pár měsíců nás jako každý rok čeká předávání Oscarů. Hollywoodská smetánka se tentokrát sejde 26. února, a teď konečně víme, kdo jí bude bavit. Role moderátora se poprvé ve své kariéře ujal Jimmy… (více)

Reklama

Reklama