Reklama

Reklama

Akční drama ze současnosti se odehrává v západním Texasu, kde je prakticky nemožné odlišit poctivého člověka od psance. Dva bratři - Toby (Chris Pine), rozvedený otec s čistým trestním rejstříkem, který chce svému synovi zajistit lepší život, a vznětlivý bývalý zločinec Tanner (Ben Foster) - se rozhodnou společně vyloupit celý řetězec poboček velké banky, která jim chce zabavit rodinné pozemky. Tyto loupeže jsou součástí zoufalého plánu, jak opět získat pevnou půdu pod nohama i budoucnost, jež jim byla ukradena silami, proti kterým jsou oba bratři bezmocní. Pomsta je zpočátku sladká, dokud se však sourozenci neocitnou v hledáčku neúprosného, obhroublého texaského šerifa (Jeff Bridges), který si chce před odchodem do výslužby připsat na konto ještě jeden triumfální úspěch. Zatímco do splnění plánu zbývá jediná loupež, schyluje se k velkému zúčtování, v němž se střetnou poctivý strážce zákona a dva bratři, kteří kromě rodiny nemají pro co žít. (HBO Europe)

(více)

Recenze (481)

Anderton 

všechny recenze uživatele

"Ja som komanč"...Hell or High Water je neradostným zamyslením sa nad otázkou vlastníctva pôdy v USA naprieč históriou až podnes, kedy môžete na svojom pozemku beztrestne zastreliť kohokoľvek. K tomu je napísaný pomerne jednoduchý a nie príliš originálny príbeh dvoch lupičov bánk. Lenže to, čo stojí v pozadí, čo predovšetkým jedného z nich poháňa vpred, to, o čo neustále rozpráva prihrublý rasistický šerif so svojmu indiánskemu kolegovi, mnohé detaily, dávajú filmu na žáner až nezvyklú hĺbku. Akoby bol žánrový príbeh podmienený tomu, o čom tento film skutočne rozpráva a nie naopak, čo je podľa mňa vec hodná veľkého uznania. Takže áno, Hell or High Water je umeleckým filmom v žánrovom balení. Koľko takých dnes máme? 90% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jedinou výtkou je z mé strany absence výraznějších diváckých emocí. Jinak se jedná o nesmírně kvalitní záležitost, která jednoduše baví. Po technické stránce nelze prakticky nic vytknout. Pokud máte chuť na nádherné prostředí, sympatické postavy, vynikající country soundtrack, nešablonovitý příběh a sem tam nějakou tu hlášku, potom ve společnosti tohoto snímku s největší pravděpodobností trpět nebudete. Dokonce tvůrci ponechali na divácích, komu se rozhodnou držet palce. Kvalitní obsah ve velice pěkném kabátě. Zlaté sošky s největší pravděpodobností budou končit v jiných kapsách, ale nominace zasloužená. Příjemný výlet do Texasu. Závěrečná naháněčka neměla chybu! Silné 4 kousky. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Westernově laděné krimi odehrávající se v Texasu. Ben Foster a Chris Pine hrají dva bratry, kteří vykrádají menší banky. Dělají to chytře, takže na ně policie nemůže přijít. Všechno ale jednou končí. Jeff Bridges po nich jde neúprosně se svým indiánským parťákem. Je tam pár povedených akčních scén ve stylu GTA. Příjemný snímek. Film se neobejde bez rasistických poznámek na adresu Indiánů. "Oběhni to a sejmi toho hajzla zezadu." ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Že je Jeff Bridges výborný herec, je naprosto bez debat. Že je Ben Foster úchyl od pohledu, vo tom taky žádná. Ale, že se k nim přidá i Chris Pine, ten rebel že Star Treku v roli tmelícího článku (zločinec s rozumem) a bude to všechno cajk, tomu já bych vůbec nevěřil. Ale jo, nakonec jsem mile překvapen, včetně výtečné muziky a konce, který byl možná ještě lepší. A pokud je většinové obyvatelstvo USA aspoň trošku podobné rasistickému šerifovi, tak se vůbec nedivím, že si nakonec zvolili Trumpa za prezidenta. A teď to myslím úplně nestranně. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Sheridan píše jendoduché příběhy, ale všechny mají tolik nuancí, že by strčily do kapsy všechny filmy za tohle léto. Skvěle natočené krimi, které jako by vypadlo z kinematografie 70. let. Chris Pine roste do charakterového herce, v tomhle filmu vyloženě jde ve šlépějích Brada Pitta a je to skvělá podívaná. Brudges a Foster jsou jako vždy spolehlivě ve formě. Cave a Ellis jsou třešnickou na dortu... slyšet po 4 letech jejich novou spolupráci byla nádhera. Teď jen doufám, že další studia se inspirují a vzkřísí umírající "inteligentní" filmy. ()

cukorek 

všechny recenze uživatele

Musím povedať, že spracovanie filmu mi dosť pripomenulo film MUD, Obe filmy sú tak jednoduché a pritom tak dokonale a jasne zobrazia celú komplikovanú životnú situáciu. Tu sa stáva hlavnou dvojicou mladší brat a starý šerif a všetko okolo nich je len prifarbenie, ale tieto postavy tvoria podstatu. Nedajú sa nevšimnúť ani kvapky neznášanlivosti američanov a indiánov, ktorý spolu nažívajú v štáte Texas. Celé to pôsobí lahodne a výkon Ch. Pina ma skutočne dojal, asi si na toho herca lepšie posvietim. Bezprostredne najlepším momentom filmu bol konflikt na pumpe, takúto reakciu som od mladého, dobrosrdečného brata veru nečakal a asi ten frajer s kvérom v ruke. V niektorých momentoch mi vadili hudobné repliky, ale aj tak si film zaslúži minimálne 80%. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Po celý čas som mal pocit, že sa pozerám na dobrý film. Vyslovene, dobrý film. Malo to atmosféru, dobré postavy, veľmi dobre spracovaný príbeh a aj postavy medzi sebou veľmi dobre komunikovali. No nevedel som prísť na to, čo robí tento film výnimočný oproti ostatným filmom, ktoré som videl. Prečo toľko kritikov chválilo "Hell Or High Water?" No musím povedať, že na to odpovedá posledných 35 minút, ktoré sú skutočne absolútne vynikajúce a dávajú tomu filmu úplne iný nádych. A musím povedať, že stálo to za to. Dvihlo to tempo, atmosféra sa úplne zmenila a všetky postavy zrazu mali úplne inú rolu. A záverečné dialógy na verande sú absolútne skvelé. Nebudem zachádzať do spoilerov, no musím priznať, že boli scénky, kde mi tuhla krv a čakal som, ako to dopadne. A to sa mi často nestáva. Doporučujem vidieť ako krimi film, rovnako aj ako drámu. Chris Pine je skvelý, Jeff Bridges je tiež vynikajúci a Ben Foster je v tomto filme pán. A dokazuje to. Čeknite si tento film. Hodnotenie: A- ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Úžasný film, ústřední dvě dvojce ať bratři či rangeři mají mezi sebou naprosto přirozenou a perfektně uvěřitelnou chemii, do toho výborná hudba. Já nemám slov, za mě úžasný film. Hlavně Foster překvapil ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Cormack McCarthy se svým Tahle země není pro starý film jednoznačně zastiňuje. Snímek nachází stejné kouzlo Texasu a obou stran mincí jak zla (lupičů) a dobra (rangerů). Je to novodobý western, kterému ale něco schází, snad trochu víc epičtěji propracovanější děj. 75 % ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Už jsem trochu žil v tom, že je poetika novodobého westernu ze současné Ameriky ohmataná a zaprášená a že už není moc, co nového do ní vnést. A Hell or High Water tam vlastně tolik nového nepřihazuje. Naopak funguje poměrně mustrově (Cave a Ellis opět ve svém oblíbeném prostředí, Bridges jako stárnoucí kovboj-dobrák a Ben Foster znovu jako špinavý záporák s kloboukem, kolikrát už jsem tyhle variace viděl). Jenže si režisér všechny aspekty pohlídal a udržel kvalitativně vysoko celou stopáž bez škobrtnutí. Takže místo poměrně typického "jako, bylo to hodně dobrý, ale třeba tahle scéna byla trochu k smíchu" přišlo "hele, vono je to dost typický, ale poměrně uhrančivý a s každou minutou lepší". Cave s Ellisem zase nasazují hloubavý a táhlý tempo, ale tentokrát jim ho scénář a režie nerozemele. Miluju tu prázdnou krajinu s nízkejma barákama a jednou silnicí. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Máme 21. storočie, a aha aký fajn krimi western. Ja som tým dvom neskutočne fandila, nech sa im to podarí. A však sa aj podarilo ... za cenu všetkého. Super natočené, herecké obsadenie na jednotku a aj hudobne to bolo vydarené. Čo všetko neurobíme pre deti. 4,5* ()

Larrysbride 

všechny recenze uživatele

Violence - check; Great cast - check; Snap of flavorful dialogue - check; Myth of the American outlaw - check; 90 minute running time - check. Hell or High Water je vše, co chcete u filmu vidět - akce, napětí, chytrý (černý) humor. Taylor Sheridan Vás opět přiměje věřit v umění dialogu, zatímco MacKenzie dodá energii v podobě vydařených automobilových honiček na pozadí texaských rančů a plání a Foster a Pine září ve snímku, který rozmazává hranici mezi spravedlností a zločinem jak málokterý před ním. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Parádička. Dostatočne cool a aj napriek sociálnej téme nie príliš ufňukané. Westernové nie sú ani tak prestrelky či lúpeže ako hlavne postavy a ich postoj k životu. A samozrejme bezútešné prostredie. Pre mňa lepšie (sympatickejšie) ako TÁTO ZEM NIE JE PRE STARÝCH a zábavnejšie (akčnejšie) ako TRI POHREBY... Z podobných filmov mám ale stále najradšej ÚNOSCOV... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ani nevím, co jsem čekal, ale výsledek pro mě byl docela zklamáním. Novodobý western, jehož hlavním esem v rukávu jsou vynikající herecké výkony tria Bridges-Foster-Pine. V mých očích, však film trpěl příliš rozvláčným tempem, což byl určitě tvůrčí záměr, ale díky tomu jsem u filmu často pociťoval nudu. Přesto se jedná o film, který stojí za vidění, ale nemá nic, kvůli čemu by ho kdokoliv chtěl vidět víckrát. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vskutku výborný počin škótskeho režiséra, ktorý už skôr prekvapil počinom s názvom Dokonalý zmysel. Atmosféra trošku pripomína Táto země není pro staré, len v menej pochmúrnom prevedení. Dejová línia je nápaditá a zaujímavá, skvele je vybraté je aj prostredie Texasu, ktoré je pre novodobý western ako stvorený. Všetko dopĺňa dobre ladená hudba. Vrcholom sú ale herecké výkony, kde z dvojice kriminálnych bratov vyčnieva tradičný záporák Ben Foster. Čo predvádza Jeff Bridges je ale ukážkou hereckého umenia, od čias Chucka Norrisa sa lepší texasky jazdec neobjavil. Veľmi mu pomohol aj ostrý, čiastočne rasistický scenár a právom si odnáša siedmu nomináciu na Oscara. Scenár je rovnako skvostný, nájdeme v ňom dosť krátkych ale vtipných hlášiek, jediné, čo chýbalo, bolo lepšie ukončenie, ktoré ostalo trochu otvorené, a trochu poodhalenie pozadia a motívu konania bratskej dvojice. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Tento film je úplne najzaujímavejšie sledovať LEN v niektorých scenáristických pasážach, ktorým DOMINUJE postava šerifa, ktorého stelesnil Jeff Bridges. Vtedy treba pozorne počúvať scenár, čo postavy hovoria, ale to je viac - menej, už staré - známe, otrepané !!! ŠERIF M. HAMILTON, je v prvom rade - najlepšia postava vo filme, a nie tí dvaja bratia, o ktorých to je... Ten šerif si neustále doberá svojho kolegu, indiána. Indián si na hlavu srať nedá, skrátka, berie ho s rezervou. Bratia, ktorí vykrádajú malé banky, mi absolútne neprirástli k srdcu, aj keď rozumiem tomu, prečo to jeden z nich VYMYSLEL, a ten druhý mu s ochotou pomáha. V snímku sa raz venujem záťahu bratov - kriminálnikov, na druhej strane je strih na šerifa s kolegom, kde ani jedno z toho, nie je nič, čo by ma viac interesovalo. Klasicky sa postupne niečo zdramatizuje, ale taktiež to stále nie je ONO, no a samotný záver, je strašne hlúpy ! Sympatické na jednej strane je - drsnejšie herectvo Chrisa Pinea, ale zase na druhej, to by musel mať aspoň takýchto podobných desať úloh za sebou, aby nebol stále taký zaškatuľkovaný, ako momentálne CAPTAIN KIRK, JE ! ČAKAL som trochu viac, na jedno pozretie bohato stačí, ale nevidieť to vôbec, by v podstate nič strašné ani nebolo !!! Neľutujem, lebo Bridges je fantastický, že bratia sú pri ňom, len také šedé, nevýrazné myšky !!! HUDBA NICKA CAVEA - zlepší pocity z pozerania. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Malý veľký film. Zmodernizovaný "western" plný skvelých hlášok, poctivej stavby príbehu, ak treba dynamický, ak treba pomalý, dokonale vystihujúci nálady a emócie. A vynikajúci Jeff Bridges. 4+ ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Zanechať pár mŕtvych tiel, pochovaných áut a vypnutých kamier pre dobro rodiny. Aj o tom môže byť western. O súrodencoch na ceste zločinu, texaskom rangerovi na ceste do dôchodku a asertívnej čašníčke na ceste za vysokým prepitným. Každý si ide za svojím snom. Ako inak. R.I.P. indiáni. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Zajímavý krimi příběh z Texasu. Děj kolem dvou bratrů – lupičů mě velmi bavil. Za to pasáže s těma rangerama byly celkem nudné. Pak se to propojilo a dostali jsme naservírovaný akční závěr. Celkově hodnotím film pozitivně, filmy, kde vykrádají banky, jsou vždy zajímavé a tady to okořenilo to prostředí Texasu. ()

Související novinky

Ben Foster jako Jan Žižka

Ben Foster jako Jan Žižka

24.08.2018

Necelý měsíc před začátkem natáčení odtajnil producent a režisér Petr Jákl jméno herce, který ztvární hlavní roli v připravovaném historickém velkofilmu Jan Žižka. Je jím americký herec Ben Foster,… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Kdo bude moderovat Oscary?

Kdo bude moderovat Oscary?

06.12.2016

Za pár měsíců nás jako každý rok čeká předávání Oscarů. Hollywoodská smetánka se tentokrát sejde 26. února, a teď konečně víme, kdo jí bude bavit. Role moderátora se poprvé ve své kariéře ujal Jimmy… (více)

Reklama

Reklama