Reklama

Reklama

Akční drama ze současnosti se odehrává v západním Texasu, kde je prakticky nemožné odlišit poctivého člověka od psance. Dva bratři - Toby (Chris Pine), rozvedený otec s čistým trestním rejstříkem, který chce svému synovi zajistit lepší život, a vznětlivý bývalý zločinec Tanner (Ben Foster) - se rozhodnou společně vyloupit celý řetězec poboček velké banky, která jim chce zabavit rodinné pozemky. Tyto loupeže jsou součástí zoufalého plánu, jak opět získat pevnou půdu pod nohama i budoucnost, jež jim byla ukradena silami, proti kterým jsou oba bratři bezmocní. Pomsta je zpočátku sladká, dokud se však sourozenci neocitnou v hledáčku neúprosného, obhroublého texaského šerifa (Jeff Bridges), který si chce před odchodem do výslužby připsat na konto ještě jeden triumfální úspěch. Zatímco do splnění plánu zbývá jediná loupež, schyluje se k velkému zúčtování, v němž se střetnou poctivý strážce zákona a dva bratři, kteří kromě rodiny nemají pro co žít. (HBO Europe)

(více)

Zajímavosti (18)

  • Poboční zbraní Texas Rangera Hamiltona (Jeff Bridges) je Colt Commander. V jedné scéně ho můžeme vidět ještě s pistolí Ruger SR9C. Ke konci filmu Hamilton použí také opakovačku Winchester Model 70. V tomto případě se jedná o exemplář vyrobený před rokom 1964. (J.F.B.)
  • Tanner Howard (Ben Foster) používá během filmu revolver Smith & Wesson Model 686, karabinu Colt M933 a pušku Winchester Model 70 ( Extreme Weather SS ?). Tobyho (Chris Pine) můžeme vidět s pistolí Glock 17 a pákovou opakovačkou Marlin Model 1881. (J.F.B.)
  • Rangeři Marcus Hamilton (Jeff Bridges) a Alberto Parker (Gil Birmingham) jezdí Dodgem Ram 1500 Quad Cab Big Horn 4. generace (ta vyráběna 2009–2018, tento vůz pochází pravděpodobně z roku 2013). Hamiltona ještě uvidíme na konci filmu ve voze Mercury Grand Marquis z roku 2003. (J.F.B.)
  • Tobyho (Chris Pine) a Tannera (Ben Foster) vidíme ve filmu v těchto autech: v modrém Chevroletu Camaro asi z roku 1987, v tmavě zeleném Fordu Taurus SE (1998–1999), Fordu LTD Crown Victoria (1983–1994) a Fordu Bronco XLT z let cca 1992–1996. (J.F.B.)
  • Timeline: 18. dubna 2012 bylo oznámeno, že Sidney Kimmel Entertainment zakoupila zlodějský film Comancheria, který napsal Taylor Sheridan. Společnost film financovala a produkovala spolu s Film 44 Petera Berga. Film měl svůj vlastní panel na Cinemacon 2016, kde byla oznámena změna názvu na Hell or High Water a Peter Berg se měl ujmout režie. Scénář vyhrál známý Black List nerealizovaných scénářů za rok 2012. 2. dubna 2015 bylo oznámeno obsazení Jeffa Bridgese, Chrise Pinea a Bena Fostera. David Mackenzie poté převzal režisérské otěže. CBS Film zakoupilo práva na distribuci ve Spojených státech. Natáčení probíhalo ve východním Novém Mexiku. Začalo se 26. května 2015 ve městě Clovis. Natáčelo se také ve městech Portales, Tucumcari, Ranchvale a Albuquerque. Film si odbyl premiéru 16. května 2016 na fimovém festivalu Cannes. Do kin se podíval v limitovaném množství 12. sprna. (Hal_Moore)
  • Část filmu byla natáčena v Route 66 Casino. Zaměstnanci kasína si ve filmu dobrovolně zahráli sami sebe. (Hal_Moore)
  • Děj se odehrává v Texasu, avšak nebyla zde natočena jediná scéna. (Hal_Moore)
  • Film je věnován památce rodičům režiséra, kteří zemřeli, když byl film natáčen. (Hal_Moore)
  • Rčení "come hell or high water" znamená dvě věci. Obvykle to znamená "udělej cokoliv je nutné, ať se děje, co se děje". Také to znamená "hell or high water clause", což je klauzule ve smlouvě, která říká, že se musí splácet dlužné částky nehledě na žádné překážky, stojící řádnému splácení v cestě. Obě definice hrají svou roli i ve filmu. (Hal_Moore)
  • Filmovanie prebiehalo v Novom Mexiku, USA. (Astonko)
  • Toby (Chris Pine) v jednej scéne ponúkne svojmu synovi pivo. Texas je jedným z desiatich štátov, ktoré umožňujú neplnoletým mladistvým konzumovať alkohol na určitých miestach, napríklad v súkromí domova alebo za prítomnosti členov rodiny a za ich dohľadu. (Astonko)
  • Pôvodný názov filmu "Comancheria" je oblasť v Novom Mexiku, západnom Texase a okolitých oblastiach, ktoré Komančovia obývali v 19. storočí. (Astonko)

Související novinky

Ben Foster jako Jan Žižka

Ben Foster jako Jan Žižka

24.08.2018

Necelý měsíc před začátkem natáčení odtajnil producent a režisér Petr Jákl jméno herce, který ztvární hlavní roli v připravovaném historickém velkofilmu Jan Žižka. Je jím americký herec Ben Foster,… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Kdo bude moderovat Oscary?

Kdo bude moderovat Oscary?

06.12.2016

Za pár měsíců nás jako každý rok čeká předávání Oscarů. Hollywoodská smetánka se tentokrát sejde 26. února, a teď konečně víme, kdo jí bude bavit. Role moderátora se poprvé ve své kariéře ujal Jimmy… (více)

Reklama

Reklama