Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní postavou neobvyklého pohádkového příběhu je osmiletá Vendulka, na kterou rodiče nemají příliš času a tak si i dárek k narozeninám musí najít podle instrukcí z magnetofonu. Je to kniha Josefa Lady věnovaná dětem, plná jeho kouzelných obrázků a říkadel. Nejkouzelnější je ovšem velká kaňka, kterou Vendulka objeví na začátku knihy. Když se jí totiž dotkne, ocitne se v ateliéru Josefa Lady, který ji pohostí, ukáže jí své obrázky a hezky si s ní povídá. Není divu, že tam Vendulka zase brzy vrátí, a přestože tentokrát pana Ladu nezastihne, čeká nové překvapení. Za dveřmi ateliéru objeví podzimní krajinu malovanou panem Ladou a když pohladí kravičku ta obživne stejně jako holčička Marjánka. Vendulka si své tajemství nenechá pro sebe a pozve k panu Ladovi také svého staršího bratra Ondru. Protože se však na výlet do pohádky vydaly během cesty v metru, ocitnou se v zamčeném oddělení ztrát a nálezů, kam knihu odevzdal poctivý nálezce. Podaří se jim dovolat domů a nechat se rodiči vysvobodit, nikdo však nevěří jejich značně fantastické vyprávění. Výlety do pohádkového světa pana Lady pokračují až do chvíle, kdy se knihy zmocní parta kluků ze sídliště a utopí ji v čerstvém betonu. A protože Ondra si byl zrovna v Ladově pohádkové krajině zalyžovat, musí zoufalá Vendulka rychle vymyslet jak ho dostat zpátky. Český pohádkově laděný snímek vznikl v roce 1981, kdy ho podle námětu Jiřího Melíška natočil režisér Ota Koval, který se společně s Milanem Pavlíkem podílel také na scénáři. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

honajz 

všechny recenze uživatele

Kromě ústřední písničky mě tahle pohádka vždycky přišla taková suchá. Bez humoru, bez příběhu, a setkání se světem a postavami Ladových obrázků i Ladou samotným takové až přespříliš pietní a o ničem. Také celé obrazové podání působí chudě, studiově a televizně, a těch pár externích záběrů ze sídliště a metra jako nic moc. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Zajímavá pohádka s chytlavou úvodní písničkou o kaňce do pohádky. Osádka Červeného trpaslíka by ji asi nazvala červí dírou :-). Pohádka byla příjemná i to že se týká Josefa Lady a kraje, terý je mi blízký. Nejúžasnější na tom bylo, když můj malý syn sledujíc tuto pohádku náhle vykřikl, tý jo - to je přeci moje knížka, tu mám v knihovničce! Ano, Josef Lada je se svými obrázky kocoura Mikeše, bubáků a hastrmanů, Hrusic, Mnichovic ad... nesmrtelný. Když už nic jiného, tak tahle pohádka mu je hezkým pomníkem. * * * ()

Reklama

topi80 

všechny recenze uživatele

Kdo by se nechtěl ocitnout ve světě, který zobrazují obrázky Josefa Lady... Tento film však trpí tím, že skvělý nápad s prolínáním reálného světa se světem Ladových obrázků nebyl dotažen do konce. Nenabádám tím k nějaké nákladné produkci, naopak oceňuji, že se postavy v knížce pohybovaly mezi ilustracemi a ne v nějakém nákladně stylizovaném prostředí starosvětských pastvin. Problémem však je absence poutavého dějového syžetu, dialogy vedou kamsi do prázdna a nebyl využit kontrast mezi postavami z dvou tak odlišných prostředí. Film určitě má potenciál potěšit příznivce Josefa Lady či dokonce nové získat (což není třeba, protože toho pána budou znát všechny děti i za sto let), ale z geniálního nápadu se dalo vytěžit mnohem víc. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Poněkud bláznivá ale určitě i netradiční a zajímavým způsobem pojatá česká pohádka o kouzelné inkoustové kaňce, obrázcích pana Lady a krávě v oddělení ztrát a nálezů. Pan Lada ztvárněný Josefem Patočkou, byl dobrý, téměř Ladův vystřižený originál. Nejde o klasickou pohádku, ale o hru s realitou a fantazií, kde nechybí tajemství, zázraky ani normální pražské sídliště. Hlavní roli s tu vystřihla Žaneta Fuchsová, která byla vedle Tomáše Holého bezpochyby největší dětskou hvězdou českého filmu, kterou se však nakonec nečekaně nestala. Na filmu oceňuji jednak dobrý a zajímavý nápad a pak samozřejmě Ladovy obrázky a také hudbu s Koptovi texty v podání Bambini di Praga. Jako malému se mi to velmi líbilo, ta představa byla skutečně krásná, nicméně klidně i dnes s dětmi bych se nato podíval znova. Patřil jsem k těm důvěřivějším dětem, a kdo v té době také ne... ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Napůl reálný příběh napůl fantazie vytvořena pomocí obrázků umělce Lady. Film je jako pohádka určen pro malého diváka. Zpracována je typickým rukopisem osmdesátých let minulého století. Mě osobně tato fantasy nějak zvláště nezaujala. Ale dětem se tato zajímavě pojatá látka musela a snad i dnes může líbit. Vždyť jakékoliv příběhy s živými zvířaty jsou líbivé a zajímavé. Dětské role jsou zahrány přesvědčivě a hlavní představitelka Fuchsová měla prostě talent. Stejně tak reálný se jevil představitel pana Lady Patočka. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Když v metru železniční personál chytá krávu, tak je vidět název stanice „Budovatelů“. Stanice se dnes nazývá „Chodov“ a natáčení v této stanici skutečně proběhlo. (Jan.Kanak)

Reklama

Reklama