Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní postavou neobvyklého pohádkového příběhu je osmiletá Vendulka, na kterou rodiče nemají příliš času a tak si i dárek k narozeninám musí najít podle instrukcí z magnetofonu. Je to kniha Josefa Lady věnovaná dětem, plná jeho kouzelných obrázků a říkadel. Nejkouzelnější je ovšem velká kaňka, kterou Vendulka objeví na začátku knihy. Když se jí totiž dotkne, ocitne se v ateliéru Josefa Lady, který ji pohostí, ukáže jí své obrázky a hezky si s ní povídá. Není divu, že tam Vendulka zase brzy vrátí, a přestože tentokrát pana Ladu nezastihne, čeká nové překvapení. Za dveřmi ateliéru objeví podzimní krajinu malovanou panem Ladou a když pohladí kravičku ta obživne stejně jako holčička Marjánka. Vendulka si své tajemství nenechá pro sebe a pozve k panu Ladovi také svého staršího bratra Ondru. Protože se však na výlet do pohádky vydaly během cesty v metru, ocitnou se v zamčeném oddělení ztrát a nálezů, kam knihu odevzdal poctivý nálezce. Podaří se jim dovolat domů a nechat se rodiči vysvobodit, nikdo však nevěří jejich značně fantastické vyprávění. Výlety do pohádkového světa pana Lady pokračují až do chvíle, kdy se knihy zmocní parta kluků ze sídliště a utopí ji v čerstvém betonu. A protože Ondra si byl zrovna v Ladově pohádkové krajině zalyžovat, musí zoufalá Vendulka rychle vymyslet jak ho dostat zpátky. Český pohádkově laděný snímek vznikl v roce 1981, kdy ho podle námětu Jiřího Melíška natočil režisér Ota Koval, který se společně s Milanem Pavlíkem podílel také na scénáři. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Poněkud bláznivá ale určitě i netradiční a zajímavým způsobem pojatá česká pohádka o kouzelné inkoustové kaňce, obrázcích pana Lady a krávě v oddělení ztrát a nálezů. Pan Lada ztvárněný Josefem Patočkou, byl dobrý, téměř Ladův vystřižený originál. Nejde o klasickou pohádku, ale o hru s realitou a fantazií, kde nechybí tajemství, zázraky ani normální pražské sídliště. Hlavní roli s tu vystřihla Žaneta Fuchsová, která byla vedle Tomáše Holého bezpochyby největší dětskou hvězdou českého filmu, kterou se však nakonec nečekaně nestala. Na filmu oceňuji jednak dobrý a zajímavý nápad a pak samozřejmě Ladovy obrázky a také hudbu s Koptovi texty v podání Bambini di Praga. Jako malému se mi to velmi líbilo, ta představa byla skutečně krásná, nicméně klidně i dnes s dětmi bych se nato podíval znova. Patřil jsem k těm důvěřivějším dětem, a kdo v té době také ne... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Žaneta Fuchsová, Lukáš Bech, Ota Koval, všichni na svých místech. Tentokrát ve variaci z knihy Josef Lada Dětem. Příjemná moderní pohádka fungující cele v intencích normalizačního rozpuku tvorby pro děti a mládež. Kouzelná je scéna s krávou na stanici metra Budovatelů, stejně jako vtip na pokračování s malým špuntem, kterak brázdí sídliště a sám tlačí kočárek s ještě menším špuntem. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Další nezapomenutelné pohádkové dílo z českých luhů a hájů, skvělá Žaneta Fuchsová :-), výborný nápad a zpracování (ty naše triky tenkrát, to byla panečku lahoda!). ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Zajímavá pohádka s chytlavou úvodní písničkou o kaňce do pohádky. Osádka Červeného trpaslíka by ji asi nazvala červí dírou :-). Pohádka byla příjemná i to že se týká Josefa Lady a kraje, terý je mi blízký. Nejúžasnější na tom bylo, když můj malý syn sledujíc tuto pohádku náhle vykřikl, tý jo - to je přeci moje knížka, tu mám v knihovničce! Ano, Josef Lada je se svými obrázky kocoura Mikeše, bubáků a hastrmanů, Hrusic, Mnichovic ad... nesmrtelný. Když už nic jiného, tak tahle pohádka mu je hezkým pomníkem. * * * ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Stejně jednoduché a naivní jako Ladovy obrázky, někde napůl cestě mezi filmem a levnou studiovou televizní pohádkou. Scénář působí jako by natočili jeho první pracovní verzi a scény občas působí poněkud ztuhle a křečovitě, stejně jako některé herecké výkony. Navzdory tomu všemu je to milá, netradiční a dětsky bezprostřední blbinka, která má stále své kouzlo, nádherně dětskou fantazii, má skvělou Žanetu a také Františka Husáka, který si geniálně užívá epizodní roličku zaměstnance Ztrát a nálezů. Bylo milé to zase po letech vidět a stejně jako v dětství, i dnes bych takovou kaňku do Ladových obrázků bral všemi deseti. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Rodiče si pořizují děti, ale pak na ně nemají mnohdy čas. A co taková vnímavá a citlivá Vendulka má potom za život? Naštěstí cv pravou chvilku naráží na knihu J.Lady, a ta jí umožní zažít pěkné dobrodružství. Ale parta syčáků nepřeje citlivým dětem a tak ničí krásu dětského života, a přece se dobro nakonec ukáže a Verunka a vytáhne chudáka Ondru z bryndy, jako pravá žena do nepohody? kdo z nás by si v dětství nepřál poprocházet se po Ladově krajině a vesnické idylce? Já bych se jen vyhnul vesnickým rvačkám a za kámoše bych chtěl mít MIKEŠE! Ten udělal kariéru a to prosím bez protekce, sám, díky své jedinečnosti, že jako kocourek mluvil a měl rozumu na rozdávání. A perfektní výchovu od své babičky! ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Jak já v dětství záviděl Vendulce (Žanetě Fuchsové) to setkání s panem Ladou (Josef Patočka)! Nápad, jak proklouznout do pohádkového světa, byl sice v porovnání s Arabelou příliš obyčejný, což ovšem odpovídá ladovské lidovosti. Námět: Jiří Melíšek. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Kromě ústřední písničky mě tahle pohádka vždycky přišla taková suchá. Bez humoru, bez příběhu, a setkání se světem a postavami Ladových obrázků i Ladou samotným takové až přespříliš pietní a o ničem. Také celé obrazové podání působí chudě, studiově a televizně, a těch pár externích záběrů ze sídliště a metra jako nic moc. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádková fantazie o tom, že jsou určité hranice, kam můžou jen děti a dospělým je vstup zakázán. Zahřívací kolo Žanety Fuchsové, než se stala dětskou hvězdou v dalších, ještě známějších filmech o kouzelných formelácích. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

YouTube - Nemohu dát méně jak 4. Můj kluk to má moc rád. Faktem je, že nápad to je pěkný a písničky chytlavé, už jen úvodní song. Jediné, co mi vadilo, byl otrávený a otravný otec. Některé jeho výšplechty jsem nepobíral. 70% (with A. & J.) ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Tak tuto pohádku jsem naprosto milovala, líbil se mi ten nápad s knihou a kaňkou, velice to podporovalo mou dětskou fantazii a umění snít. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Zajimavy namet. Skoda zpracovani a utahaneho deje. Myslim, ze dnesni deti sotva muze tento film oslovit. A myslim, ze to nebyla zadna pecka ani v dobe vzniku. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Originální námět, netradiční pohádka z civilního světa, občasná nedotaženost, výborná Žaneta, zbytek průměr. Spíše než pohádka rodinný film. PS: úvodní scéna z bytu s nahranými otcovými instrukcemi na magnetofonu - naprosto dokonalé ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Hříčka na téma Ladových obrázků a života sídlištních dětí. Trochu málo přiměřených emocí v obyčejné televizní tvorbě, doplněné několika hereckými osobnostmi i naivními gagy. ()

Reklama

Reklama