Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obyčejné lidské štěstí může mít mnoho podob. Někdy jasných, někdy nečekaných. Kde ho hledat a co mu obětovat? Film režisérky Olgy Dabrowské Cena za štěstí ukazuje příběhy lidí, kteří cestu ke svému štěstí někde ztratili a pokoušejí se jí znovu najít. Vztah, láska, moc, útěk a vlastní děti, které mohou přinášet naději a radost, ale mnohem častěji nakonec pykají za naše chyby. Film Cena za štěstí odvíjí samostatné osudy několika hrdinů, aby se jejich cesty začaly postupně křížit a mohly nakonec složit dohromady jeden velký příběh života. Propletenec rodičů, které můžete potkat každý den, jejich dětí a partnerů. Své štěstí najdou často nečekaně, ale to je přeci jedno! Milenecký a životní pár (Vanda Hybnerová a Ivana Chýlková) vychovává dvě děti, když do jejich harmonického soužití vstoupí muž z minulosti (Tomáš Hanák). Násilnický psychopat (Jaroslav Plesl) se domáhá dcery z rozvedeného manželství, zatímco jeho bývalá žena (Klára Pollertová-Trojanová) s dětmi trpí jeho terorem. Dva teenageři od svých rodin prostě a jednoduše utečou. Oddaný muž (Pavel Řezníček) nemá sílu, aby ochránil svou lásku. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (116)

Matty 

všechny recenze uživatele

Cena za (ne)štěstí potvrzuje, že nejlepší komedie čeští tvůrci točí tehdy, když chtějí natočit melodrama. Vyjma dvou dětí se všechny postavy chovají jako psychopati. Ženy jsou navíc hysterické a utěšit je dokáže jen tvrdý alkohol nebo Tomáš Hanák. Bez ohledu na to, v jakém vesmíru se má příběh odehrávat, konflikty a jejich řešení nedávají žádný smysl. Pubertální dcera pod velmi pochybnou záminkou opustí svou matku (která žije s jinou ženou, ale tvrdí o sobě, že není lesba) a cca rok žije s cizím klukem (který svou rodinu opustil ze stejně nejasných důvodů) mezi máničkama a hackery v jakési lesní komuně, které šéfuje David Černý hrající postavu jménem Mastermind (v dalších wtf cameích se můžete těšit na Vratislava Brabence, filmového kritika Jana Folla nebo Ladislava Heryána). Ostatní postavy si mezitím naprosto bizarními, strašlivě vykonstruovanými, fungování reálného světa a lidské psychiky popírajícími způsoby kradou děti a partnery, hodně na sebe křičí a brečí. K vrcholům filmů patří scéna, ve které se Josef Polášek coby dětský lékař ptá malé holčičky „Víš, co je to láska?“ a scéna, ve které do sebe Jaroslav Plesl natlačí pomeranč, zatímco v pozadí běží ve smyčce video, ve kterém mu dcera oznamuje, že je looser a zůstane sám. Lepší než poslední záběr Call Me By Your Name. Dlouho mi nic takhle nezlepšilo náladu. Pokud budou ostatní letošní české filmy stejně zábavné, bude to skvělý rok. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

První český film v tomto roce a hned první rozpaky. Jako základní chybu co jsem těžce pobíral, byla časová posloupnost ve který se příběh odehrával a nápisek "ten rok" na orientaci nepřidá. Další věc jsou některé scény, které museli být napsaný asi na silvestra, protože by mě tedy velmi zajímalo, jak můžou žít mladý lidi, většinou nezletilý v komunitě bez vidtelných příjmů i když to bylo "ten rok" , možná "ten rok" bylo všechno zadara, nevím. Scéna s jachtou, to byl snad joke, to když jsem viděl, tak jsem měl větší oči než hurvínek. Scéna s malou Johanou Rackovou mě přišly zbytečně doslovné, byly by silné i bez toho. Taky by mě zajímal větší záběr na postavu soudkyně. Abych tady do filmu jen nepálil ostrejma. Film má kvalitu i v hereckých výkonech, taková Ivanka Chýlková to je prostě radost tu ženskou sledovat v libovolný roli. Majitel skvělé hospody v Nižboru je pořád sympaťák i když hraje ne zrovna sympatické postavy. Jarda Plesl zahrál svou svini tak, že by klidně mohl jít do výkladně skříně chlapů - ubožáků na prestižní pozici. Dětské role taky v pohodě, docela jsem zvědav jak se bude vyvíjet kariéra Johany Rackové. Celý film jsem pochopil jak ego a sobecké chování dospělých může tvrdě ovlivnit dětství a to je určitě skvělý námět a tleskám za něj. Bohužel se silně nepovedl scénář. Budu na Olgu mírný, protože mám pocit, ž ten film to tady dostane sežrat a já si zae i přes zásadní výhrady nemyslím že se jedná o úplnou zbytečnost. Dávám tři se zavřenýma očima. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

"Ták Lucinko, dneska budeme obnovovat lásku." - Asi taková demence to je. Jednou český mainstream není ultra šovinistický a ultra sexistický, ovšem za cenu toho, že je ultra dementní v nepochopitelném jednání postav (o hereckých výkonech dětí a dospívajících nemluvě) a WTF zvratech, které se reality života nedotýkají ani o délce jednoho vesmírného roku. Jó, taková je cena za štěstí. Eh. Ať už ta paní prosím žádný scénář nepíše. Příště raději svůj masochismus nasměřuju na vypíchnutí si vlastního oka, než na vystavování se dalšímu jejímu filmu. Konec krutosti. Pusťte si radši Sněží! ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Představa některých umělců o rodinných dramatech běžných lidí je úsměvná. Dlouho tady nebyl větší vztahový guláš. Vrcholem je samozřejmě soběstačná komunita plná drogově závislých mladistvých. Dabrowská by toho chtěla hrozně moc sdělit o stavu dnešních rodin, ovšem část linek ani není schopná dotáhnout do konce. Pleslův psychopat vyčnívá, ale ve finále se tam vlastně vůbec nehodí. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Lidi si myslí, že ví, co od života chtějí, ale většinou to nevědí. Někdy to ale dostanou, když mají štěstí.. Téma možná zajímavé, ale v jiných rukou a hlavě. Příliš nonsensů, příliš hysterie, příliš tvůrčí nejistoty. Zůstaly jen dva poznatky. Mladý Trojan se potatil a Řezníček jako nadržený lachtan je naprosto dechberoucí. Mohl by mít výběh hned vedle Justina Longa ze Smithova Mrožího muže.. ()

LiVentura odpad!

všechny recenze uživatele

Velmi úchylné.. Ujeté a možná snad i zbytečné.?! Paní Dabrowská je afektovaná feministka, ale že jí na to někdo i přispěje, aby točila filmy... Wau...... ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

To bylo něco tak debilně napsaného, přehnane, nelogické, mnohokrát jsem se styděl za herce, kteří přehrávali... ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Vůbec to nebyl takový průšvih, jakého jsem se po zdejších hodnoceních bála. Film by se sice spíš hodil do televizního programu čt1, než do kin, ale nemůžu říct, že by příběh neměl hlavu ani patu, nebo byl film celkově nekoukatelný. V podstatě ne nejlépe odvyprávěná, ale přesto slušná výpověď toho, jaci dokážeme být v lásce sobci, když nám jde o vlastní zájmy. Ačkoli mě ze všeho nejméně bavila linka mladistvých herců, musím říct, že pro mě byl zážitek vidět poprvé mladého Trojana, který ve vzhledu a ve výrazech tátu nezapře. Plesl byl naprosto vynikající, ale na něj nedám dopustit už od zhlédnutí Ucpanýho Systému v provedení Dejvického divadla, kde byli boží všichni. Na ostatní herce se taky dobře koukalo, takže i když mi film v hlavě dlouho nevydrží, minimálně kvůli obsazení jsem ho viděla ráda. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DivX/// Obsazení 7/10 Děj 4/10 Hudba 3/10 Prostředí 3/10/// PLUS: ve velice krátké době jsem podruhé viděl Josefa Trojana (před týdnem v Šarlatánovi a o fous mi zatím unikl jeho Abstinent) a v tom klukovi něco je, samozřejmě potěší Ladislav Trojan a mihne se tu i František Trojan, nejvíc se mi líbila mladá dvojce (Josef Trojan a Olga Wdowiaková) a jediná "lidská" postava z dospělých, kterého hrál Pavel Řezníček MÍNUS: jinak je to plejáda spíš divných existencí nebo lidí zkoušených osudem (ženy a děti) a "rodinných" situací, které vůbec nejsou hezké a neměli by se dít, bohužel se dějí, jen se nikdy nesejdou takhle na jednom místě./// Shrnutí: Po tomhle filmu zůstane taková pachuť v ústech a krku (třeba že na diváka na konci čeká happyend). Hodně ve filmu exceluje Jaroslav Ples svojí velice násilnou postavou a také se tu objevuje přemíra náhod v osudech postav. Na diváka to však příliš hezky nepůsobí./// Celkem 42%/// ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Paní režisérka a scénáristka v jedné osobě toho chtěla divákovi jistě říci mnoho, což se také událo. O reálnosti či nereálnosti odvyprávěných vztahů můžeme spekulovat, ale snad asi každý ví, že život dokáže připravit takové rodinné propletence, že se občas nestačíme divit. Ve filmu to může vypadat všelijak, nicméně zde i v životě jsou za vším lidé, hledající obyčejné štěstí v zamotaném světě. Každý jiným způsobem, každý platí svou cenu. Herecky velmi dobré, podpořeno klasicky výbornou hudbou Honzy Muchova, scénář lehce překombinovaný, což může u někoho vyvolat menší negace či dokonce pohrdání, co tím ti tvůrci vlastně mysleli, ve finále se ale na film divá pěkně, dokáže rozesmát, rozesmutnět, vyvolat pocit, že chcete někoho zabít, třeba Jardu Plesla, ale dokáže také příjemně potěšit a utvrdit nás v tom, že štěstí není od nás zas tak moc daleko, když už jsme se rozhodli, je jedno v jakém věku, ho sami najít. S komentářem přidávám i půl hvězdičky navíc. [Kino Citadela - Litvínov] ()

silentname odpad!

všechny recenze uživatele

Tak toto bola jedna nefalšovaná silná depresia. "Cena Za Štěstí" je podľa mňa film, ku ktorému je veľmi ťažko si vytvoriť nejaký vzťah. V prvom rade sú všetky postavy filmu (s výnimkou dvoch malých detí) absolútne nesympatické, ich rozhodnutia sú ujeté. Jednotlivé scénky ma vysoko deprimovali a vôbec nemyslím v dobrom. Práve naopak. Celý film pôsobil skôr ako 90 minút trvajúca telenovela so všetkým čo k tomu patrí. Pomaly si hovorím, že už ma niektoré problémy tohto desaťročia začínajú vrcholovo iritovať. V prvom rade sú to konflikty, ktoré rozvracajú vzťahy, a v posledných týždňoch akosi aj začínajú definovať, na ktorej strane ste. Slniečkari? Alebo fašisti? A prečo potrebujeme takéto veci riešiť ešte aj v tomto filme? Má to nejaký hlbší význam? Alebo len proste chce ukázať, aký nespravodlivý môže byť svet a ako málo stačí na to, aby sa všetko mohlo rozsypať. A vlastne na všetko má dosah jedna sudkyňa (pravdepodobne bývalá eštebáčka), ktorá pre dobro malých detí urobí absolútne minimum. Ale tvári sa, že všetko. Okrem toho je ten film aj neskutočne otravný a plný momentiek, kde človek dáva k rozhodnutiam a konaniu jednotlivých postáv veľkú dávku otáznikov. Vzťahy sú tu veľmi komplikované a často mám pocit, že az zbytočne moc. A potom je tu ešte aj Jaroslav Plesl, ktorý by najradšej na mol balil všetky ženské vonku, lebo si myslí, že je to jeho exmanželka. Neviem čo som si mal z tohto filmu odniesť. Podľa mňa tu nemá žiadnu skutočnú hlavnú myšlienku. Je to len pokus o vytvorenie ilúzie, že celý život nestojí za nič... dostávame veľké množstvo prekážok a nebudeme ich schopní zvládnuť, lebo niekto iný má navrch. A niekto môže pokojne niekomu zobrať (ako tu bolo povedané) syna, ženu aj domov a vyjsť z toho ako čistý hrdina. A už vôbec nechápem ako môžu žiť spolu dve ženy spolu, keď potom jedna tej druhej otvorene povie, že nie je lesba. Ledva zvládam formovať svoje myšlienky a nejako ich dať do komentu. Ako som povedal, tento film je jedna obrovská depresia. A efektívne dokázal deprimovať aj mňa. Potlesk. Už dávno som nemal takto mizerný filmový zážitok. A za to si zasluhuje skutočne "veľkú odmenu" Hodnotenie: F ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jednotlivé motívky budiž. Ale pravděpodobnost tohoto propletence a jednání některých postav (soudkyně) jsou donebe volající drzost na divákovi. Olga to trochu přepískla, protože chvílemi z toho vykukovala celkem příjemná záležitost s hodně velkým nakouslým soustem. Josef Trojan - držení míče 60 % Klára, 40 % Ivan! Vanda má něco společného s Halinou P? ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Snímek zkoumá partnerské vztahy s dopadem na děti. Cena za štěstí dostává na scestí doslovné přepjatosti telenovel.Škoda, že snímek neudržel čistou dramatickou linku z prvních minut.Ivana Chýlková s Vandou Hybnerovou svádějí při vší povinné hysterii působivý souboj o společně vychovávané ratolesti. Pak vidíme cimrmanovské odhalování pokrevních vazeb „já nejsem tvůj otec, já jsem tvůj syn“. Vyloženě krkolomně se zachází s estébáckým motivem, jenž vzedme stále silnější a stále polopatičtější vlnu citového vydírání. Kvůli struktuře vyprávění rozdělené do kapitol podle jednotlivých postav nemá divák čas, aby se s některou citově sblížil, navíc je vidí pouze ve skleníkové výseči vztahových půtek v atraktivních interiérech. Pracují někde? ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Odkojená Knoflíkáři a Samotáři ráda tento film pochválím! Mně sednul výborně a jsem za něj ráda. Fajn scénář, citlivá režie, obsazení (které bylo evidentně poskládáno z kamarádů a jejich příbuzenstva- což není nikterak na škodu), vynikající herecké výkony a už i samotná přítomnost Davida Černého, to vše mě potěšilo. Líbilo se mi to celé, nemám potřebu řešit, nakolik jsou určité situace reálné, film mě bavil a s chutí se na něj mrknu znova. Je z něj cítit, že natáčení probíhalo v dobré atmosféře. To mladinké krásné děvče, jak jsem se dočetla dcerka paní režisérky, to musí na svém herectví ještě pořádně zapracovat, ale věřím, že to půjde. ;-) Mrzí mě, že se film lidem nelíbí, ale doufám, že si své publikum nakonec najde. Těšilo mě. ()

Flakotaso odpad!

všechny recenze uživatele

Tak toporný a tupý film se jenom tak nevidí, je to v podstatě instant classic českého polistopadového trashe. Autorské dílo podle Dabrowské snad ani nemohlo být myšleno vážně, sveřepě uvědomělé pohledy hlavních hrdinů, jež se v průběhu filmu až podezřelým způsobem kupí jako lavina, však vypovídají o opaku. Only me only you tyvole. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Musím kroutit hlavou nad 42 procenty. To si teda představit mnohem horší filmy, které mají i nad sedmdesát procent, které by si zasloužily takové nízké číslo. Mně to přišlo jako velmi pěkný český film, jenž mě vzal za srdce, občas to bylo už poměrně dost smutné. Scénáristicky by si film zasloužil určitě trošku vylepšit, avšak to je jen drobný střípek negativ. Usmívám se nad obsazením téměř celé rodiny Trojanovy, už scházel jen nejslavnější Ivan. A potěšilo mě natáčení na ulici, na níž bydlím, takže i z toho důvodu nemohu hodnotit nijak špatně :-) ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Už první minuty daly najevo jak bude film vypadat, no volám policii a našla jsem fotra, a celou dobu jedeme v podobných sračkach, prostě hnus. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Dost velká bramboračka. Dvě hvězdy jen za účast vcelku dobrých herců, ale hlavně za to, že znám mnohem horší české filmy. To by už nebylo kam klesnout... ()

Reklama

Reklama