Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obyčejné lidské štěstí může mít mnoho podob. Někdy jasných, někdy nečekaných. Kde ho hledat a co mu obětovat? Film režisérky Olgy Dabrowské Cena za štěstí ukazuje příběhy lidí, kteří cestu ke svému štěstí někde ztratili a pokoušejí se jí znovu najít. Vztah, láska, moc, útěk a vlastní děti, které mohou přinášet naději a radost, ale mnohem častěji nakonec pykají za naše chyby. Film Cena za štěstí odvíjí samostatné osudy několika hrdinů, aby se jejich cesty začaly postupně křížit a mohly nakonec složit dohromady jeden velký příběh života. Propletenec rodičů, které můžete potkat každý den, jejich dětí a partnerů. Své štěstí najdou často nečekaně, ale to je přeci jedno! Milenecký a životní pár (Vanda Hybnerová a Ivana Chýlková) vychovává dvě děti, když do jejich harmonického soužití vstoupí muž z minulosti (Tomáš Hanák). Násilnický psychopat (Jaroslav Plesl) se domáhá dcery z rozvedeného manželství, zatímco jeho bývalá žena (Klára Pollertová-Trojanová) s dětmi trpí jeho terorem. Dva teenageři od svých rodin prostě a jednoduše utečou. Oddaný muž (Pavel Řezníček) nemá sílu, aby ochránil svou lásku. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (116)

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Nečekala jsem téměř nic a byla jsem mile překvapena. Občas k smíchu, občas k pláči. Vysoce aktuální film zobrazující dnešní vztahy, vesměs nefunkční, chaotické rodiny a společenské i právní problémy. "Kde jsou práva dítěte?" Herecky dobře obsazené a také, narozdíl od jiných filmů, dobře vybraní dospívající a dětští herci. Ríša byl k sežrání a Lucka fajn. Přirozené herecké výkony i dialogy, krásná hudba, exteriéry, super vláček úzkokolejky ;). Vkusně natočené intimní scény. Opět se ukazuje, jak je důležitý ženský pohled na film i svět. Dostala jsem, co jsem chtěla a potřebovala. Bavila jsem se a uvolnila. Jsem ráda, že jsem na film zašla, i přes celkem negativní zvěsti.... ()

Flakotaso odpad!

všechny recenze uživatele

Tak toporný a tupý film se jenom tak nevidí, je to v podstatě instant classic českého polistopadového trashe. Autorské dílo podle Dabrowské snad ani nemohlo být myšleno vážně, sveřepě uvědomělé pohledy hlavních hrdinů, jež se v průběhu filmu až podezřelým způsobem kupí jako lavina, však vypovídají o opaku. Only me only you tyvole. ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Představa některých umělců o rodinných dramatech běžných lidí je úsměvná. Dlouho tady nebyl větší vztahový guláš. Vrcholem je samozřejmě soběstačná komunita plná drogově závislých mladistvých. Dabrowská by toho chtěla hrozně moc sdělit o stavu dnešních rodin, ovšem část linek ani není schopná dotáhnout do konce. Pleslův psychopat vyčnívá, ale ve finále se tam vlastně vůbec nehodí. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Lidi si myslí, že ví, co od života chtějí, ale většinou to nevědí. Někdy to ale dostanou, když mají štěstí.. Téma možná zajímavé, ale v jiných rukou a hlavě. Příliš nonsensů, příliš hysterie, příliš tvůrčí nejistoty. Zůstaly jen dva poznatky. Mladý Trojan se potatil a Řezníček jako nadržený lachtan je naprosto dechberoucí. Mohl by mít výběh hned vedle Justina Longa ze Smithova Mrožího muže.. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Cena za (ne)štěstí potvrzuje, že nejlepší komedie čeští tvůrci točí tehdy, když chtějí natočit melodrama. Vyjma dvou dětí se všechny postavy chovají jako psychopati. Ženy jsou navíc hysterické a utěšit je dokáže jen tvrdý alkohol nebo Tomáš Hanák. Bez ohledu na to, v jakém vesmíru se má příběh odehrávat, konflikty a jejich řešení nedávají žádný smysl. Pubertální dcera pod velmi pochybnou záminkou opustí svou matku (která žije s jinou ženou, ale tvrdí o sobě, že není lesba) a cca rok žije s cizím klukem (který svou rodinu opustil ze stejně nejasných důvodů) mezi máničkama a hackery v jakési lesní komuně, které šéfuje David Černý hrající postavu jménem Mastermind (v dalších wtf cameích se můžete těšit na Vratislava Brabence, filmového kritika Jana Folla nebo Ladislava Heryána). Ostatní postavy si mezitím naprosto bizarními, strašlivě vykonstruovanými, fungování reálného světa a lidské psychiky popírajícími způsoby kradou děti a partnery, hodně na sebe křičí a brečí. K vrcholům filmů patří scéna, ve které se Josef Polášek coby dětský lékař ptá malé holčičky „Víš, co je to láska?“ a scéna, ve které do sebe Jaroslav Plesl natlačí pomeranč, zatímco v pozadí běží ve smyčce video, ve kterém mu dcera oznamuje, že je looser a zůstane sám. Lepší než poslední záběr Call Me By Your Name. Dlouho mi nic takhle nezlepšilo náladu. Pokud budou ostatní letošní české filmy stejně zábavné, bude to skvělý rok. ()

Galerie (123)

Zajímavosti (8)

  • Natáčelo se na Vysočině. Filmový štáb se objevil v lokalitě Skalákova mlýna na Třebíčsku i v Dolním Radíkově na pomezí Vysočiny a Jihočeského kraje. [Zdroj: jihlava.idnes.cz] (rakovnik)
  • Pracovní název filmu byl „Děti samotářů“. Má velmi volně navazovat na kultovní snímek Samotáři z roku 2000, ale podle produkce není jeho pokračováním. [Zdroj: jihlava.idnes.cz] (rakovnik)

Reklama

Reklama