Reklama

Reklama

Valerian a město tisíce planet

  • Francie Valérian et la Cité des mille planètes (více)
Trailer 5

Obsahy(1)

Valerián (Dane DeHaan) a Laureline (Cara Delevingne) jsou speciální vládní agenti pro správu lidských území a jejich úkolem je udržovat pořádek v celém vesmíru. Valerián má se svou kolegyní více, než jen profesionální záměry, neustále ji bombarduje milostnými návrhy. Ale pověst, která jeho vztah k ženám provází a konzervativní postoje Laureline vedou k tomu, že ho neustále odmítá. Na rozkaz velitele (Clive Owen) se Valerián a Laureline vydávají na společnou misi do ohromného mezigalaktického města Alfa. Alfa je neustále rostoucí metropole, kterou obývají tisíce tvorů ze všech koutů galaxie. Žije zde 17 milionů obyvatel, kteří spojili své dovednosti, technologie a zdroje pro společné dobro. Jak už to ale bývá, ne každý má v Alfě stejné bohulibé cíle. Zdá se, že jakési tajemné síly se chystají náš rod ohrozit! (Bioscop)

(více)

Zajímavosti (23)

  • Po příletu na Big Market Laureline (Cara Delevingne) pochválí Hawkerovi (Mathieu Kassovitz) čapku a dotyčný se na to netváří zrovna nadšeně. Jde o odkaz na film Pátý element (1997), kde stejný herec (Mathieu Kassovitz) hrál zloděje, který stál za dveřmi Korbena Dallase (Bruce Willis) a měl na hlavě čepici s fotkou a i zde slyšel pochvalu: „Nice hat.“ (HYX_)
  • Natáčelo se od 5. ledna do 3. června 2016. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 17. července 2017 v Los Angeles. (Varan)
  • Ve srovnání s režisérovým dřívějším filmem Pátý element (1997), kde bylo použito 188 triků, zde došlo k navýšení na celkové číslo 2734 triků. (Charpy)
  • Na tvorbě digitálních triků se podílely 3 společnosti: Weta (planeta Mül a jeho obyvatelstvo), ILM (Velký trh) a Rodeo (město Alfa a bitva nad planetou Mül). (Charpy)
  • Tvůrcům posloužila pro inspiraci k vytvoření města na planetě Mül reálná lokace, a to město Santorini na řeckém ostrově Théra. (Charpy)
  • Do rolí obyvatel planety Mül byly obsazeny, jak pro mužské, tak pro ženské charaktery, výhradně modelky. A to za účelem ladnosti pohybů. (Charpy)
  • V jednom okamžiku Igon Siruss říká Valerianovi (Dane DeHaan): „I will find you and I will kill you.“ („Najdu tě a zabiju tě.“). Načež mu Valerian šeptem odpoví: „Good luck.“ („Hodně štěstí.“). To je téměř totožná ikonická slovní výměna z filmu 96 hodin (2008), kterou napsal také Luc Besson. (Bertramm)
  • Při průchodem Rajské uličky (Paradise Alley) narazí Valerian (Dane DeHaan) na zrzavou ženu v rudých šatech, která mu nabídne své služby. Valerian odvětí, že není správného druhu. Jedná se o odkaz na postavu Jessicy Rabbit z filmu Falešná hra s králíkem Rogerem (1988), kde byla vdaná za králíka Rogera. (KillHurt)
  • Cara Delevingne nazpívala k filmu píseň „I Feel Everything“, která zazní během závěrečných titulků. (ČSFD)
  • Zbraně vládních jednotek jsou často jen upravené zbraně řady AR-15. (UncleMorty)
  • Ve filmu je hned několik odkazů na jiné filmy. Tvar lodi, která dopadla na planetu Mül, vypadá podobně jako loď Romulanů z filmu Star Trek (2009). Na začátku filmu, kdy se setkávají rasy na Alfě, můžeme vidět i rasu Mondoshawanů z Pátého Elementu (1997). (UncleMorty)
  • Ve scéně, kdy se Arun Filitt (Clive Owen) dohaduje s Valerianem (Dane DeHaan) a Laureline (Cara Delevingne) o tom, kdo bude mít konvertor v držení, jde vidět v místnosti s vlajkami i česká, hned vedlě německé. Vlajky jsou abecedně seřazeny ve sloupcích. (UncleMorty)
  • Při návrzích a výrobě Valerianovi lodi Skyjet, filmaři spolupracovali s automobilkou Lexus, jejíž logo Skyjet nese na přední masce. (ElessarDeny)
  • S rozpočtem 197 milionů eur ($210M) se jedná o doposud nejdražší francouzský film. Předchozí držitel této příčky - film Asterix a Olympijské hry (2008) - pracoval s rozpočtem 78 miliónů eur ($113M). (mrGhostly)
  • V ponorke, ktorou hľadajú medúzu v čase 1:07:02 je ako ovládacia páka použitý knipel (riadiaca páka) z československého lietadla L-39 Albatros. (Fredy.Tukot)
  • Všetci kapitáni, ktorí postupne jeden po druhom v úvodnej scéne privítajú ''cudzincov'', sú v skutočnosti režiséri a scenáristi, s ktorými Luc Besson doteraz spolupracoval. Taktiež medzi mimozemskými návštevníkmi môžeme vidieť Mondoshawanov, ktorých sme už videli v Piatom Elemente (1997). (juditik)
  • Vo filme je možné vidieť až 200 druhov rôznych druhov mimozemských bytostí. Režisér Luc Besson napísal 600 stranovú knížku, v ktorej všetky tieto druhy opísal. Herci si ju potom tesne pred natáčaním museli naštudovať, aby vedeli ako na daného mimozemšťana reagovať. (Steny94)

Související novinky

Rádio Filmové melodie obohacené o 515 skladeb!

Rádio Filmové melodie obohacené o 515 skladeb!

13.08.2017

ČSFD rádio Filmové melodie jsme právě obohatili o více jak 515 tracků z největších soundtrackových novinek posledního roku! Navíc s úpravou playlistu, ve kterém každá druhá skladba je novinka.… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Reklama

Reklama