Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film nezávislého hollywoodského producenta a režiséra Stanleyho Kramera vypráví dramatický a přitom hluboce lidský příběh dvou trestanců, černocha Noaha Cullena a bělocha Johna Jacksona, kteří prchají před zákonem. Cestu k neplánovanému útěku dvojici otevře havárie vězeňského vozu, při níž je pozornost dozorců na chvíli otupena. Bohužel jsou k sobě na každém kroku připoutáni ocelovými pouty. To jim značně komplikuje možnost nalézt dočasný úkryt a rychle uniknout před pronásledovateli do bezpečí. Společný osud Cullenovi a Jacksonovi ale pomáhá překlenout propast rasových předsudků, která je na počátku jejich útěku odděluje a nakonec mezi nimi vytváří nové pouto solidarity a přátelstvÍ… Postavu Noaha Culena ztvárnil Sidney Poitier (Džungle před tabulí, Polní lilie, V žáru noci), úlohu Johna Jacksona představuje Tony Curtis (Někdo to rád horké, Bostonský případ). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

misterz 

všechny recenze uživatele

Film s veľkým odkazom a peknou myšlienkou, no ktorý toho celkovo zas až tak moc, ako naznačuje hodnotenie, neukázal - príliš schematické, jednoduché, často postrádajúce logiku a reálnejší prístup a herci v hlavných úlohách sa tiež nepretrhli od práce. Tento snímok by som preto určite neoznačil ako dychberúci... ale len skrátka za príjemne strávený filmový čas. Lepší priemer. 65/100 ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Tento excelentní černobílý kousek mě dokázal od začátku do konce udržet pevně "v řetězech." S napětím a vysokou pozorností jsem tak sledovala celý film a všechna počínání aktérů tohoto velkého útěku. Skvělý Tony Curtis a Sidney Poitier (krásný hlas:) Velmi "půvabná" zápletka (aby v tom zase nebyla žena, že:), kterou jsem znavenému Tonymu přála. Ovšem jen do jistého nepříjemného odhalení. Závěrečná scéna je krásným završením tohoto vydařeného snímku. Neúprosně mě dojala:) "Chci jít s tebou." - "A jak si to představuješ, že tě ponesu na zádech?" ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Ve své době velice důležitý film věnující se dosti ožehavé otázce rasismu a lidského vykořisťování. Dva uprchlí trestanci - běloch a černoch - v osudovém střetnutí jejich života naplněného velkými myšlenkami, nezkrotnou americkou krajinou a naprosto precizní psychologií, pro virtuóza Stanleyho Kramera tak typickou a zároveň jedinečnou. Oba štvanci - impulzivní, avšak sympatický Tony Curtis a jako tradičně racionálnější Sidney Poitier - svým výkonem rozhodně dostávají statusu tehdejších hereckých hvězd, zatímco šerif Theodore Bikel, stále urputnější a bezohlednější při jejich stíhání, dokonale prohlubuje zvyšující se úzkost ohledně neodvratného konce téhle nedobrovolné výpravy. Vše korunuje silné melodramatické zakončení, které ani po letech neztrácí nic ze své působivosti a výpovědní hodnoty. Pro mě jasných 5*. :) ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Krásna nostalgia...Akonáhle som to zbadal v tv ponuke na prima max, hneď som si to poznačil. Odhadoval som, že keď som to ešte za komunistov videl, mohol som mať tak 8-9 rokov. Až po záverečných titulkoch sa objavilo "pre Československú televíziu 1985...", takže môj odhad bol správny. Bol to jeden z tých filmov, ktorý urobil bežný deň vo vtedajšom Československu sviatkom. Film je jednoducho nadčasový a aj dnes pôsobí sviežim dojmom. Mám pocit, že vôbec nezostarol a to nemôžte povedať o hociktorom filme z tej doby. T. Curtis a S. Poitier sô skvelá dvojka a protirasistický tón filmu ide ruka v ruke s vtedajšou dobou v USA, kde to ešte stále rasisticky vrelo...A dnes nám kážu o demokracii... Skvelý film, ktorému nemám čo vytknúť. 100%. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekne natočený jednoduchý nápad. Keby som počul od niekoho známeho krátky opis deja, myslím, že by ma to odradilo. Ale v jednoduchosti je krása, veľmi pekne vedené dialógy, spočiatku som nevedel na ktorú stranu sa mám prikloniť, no potom som pochopil zámer a postupné získavanie si dôvery jeden druhého. Človek by ťažko uveril, že ešte pred 50timi rokmi by boli ľudia schopní černocha obesiť. 85%. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (10)

  • Tony Curtis (John "Joker" Jackson) měl z obsazení velkou radost. Bylo pro něj příležitostí k prolomení herecké škatulky “bezduchého krasavce“. (džanik)

Související novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama