Reklama

Reklama

Čertí brko

  • Česko Andělské pero (pracovní název) (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Příběh nás zavede do městečka Pytlov na úpatí kopce Pervidle. Místní, kteří tu žijí běžným životem řemeslníků nebo sedláků možná ani netuší, že všechny jejich přestupky a nepravosti jsou pečlivě monitorovány místní pekelnou pobočkou. Hříchy zapisuje spravedlivě a neomylně kouzelné Čertí brko. Jednoho dne však přestane fungovat. Lucifer se rozhodne pověřit doručením nového čertího brka na pobočku Pervidle trochu zmateného čerta Bonifáce. Je to ten nejlepší úkol, aby se mladý čert otrkal ve světě. Bonifác se vydává do Pytlova a hned jeho první zkušeností je, že mu zdejší šejdíř kouzelné brko ukradne. Tím se spustí řetěz událostí, kdy Pytlov ovládnou místní vychytralci, lenoši a podvodníci, jimž se nakonec podaří uvěznit i samotného vládce pekel. Je na Bonifácovi, aby v sobě našel ty nejlepší vlastnosti a osvobodil Pytlov, Lucifera i získal srdce krásné Markétky. (Falcon)

(více)

Recenze (447)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ježišmarjá, čerti se nepitvoří, byla tahle pohádka vůbec natočena u nás?! A jde to, ne že ne. Taky satirický tón není v českých pohádkách nic nového (S čerty nejsou žerty, Co takhle svatba, princi?), nemluvě o písničkách, které tady byly navíc trhlé a parodické. A k tomu konečně hrůzný i lidský Lucifer Ondřeje Vetchého a jeho varování před těmi, co nám slibují ráj na Zemi. Ještě si to tak, pánové Najbrte, Geislere a Hodane pamatovat, ale i tak díky za nejlepší českou pohádku minimálně za deset let! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Všichni tam v podstatě byli jako pitomci, to si nejsem jist, jestli je ten spávný pohádkový motiv. Zpívaný části, kterých sice nebylo tolik jsem protrpěl. Politické jiskření je tady do očí bíjící a ač rozumím tomu, že pohádka v sobě něco takovýho může mít , tak já bych si v současný situaci alespoň o vánočních svátcích odpočinul od politický najlevárny, ale bohužel není mě souzeno, ale tak alespon, že radek99 je nadšen. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Milá a poměrně zábavná pohádka, jejíž negativa jsou zvláštním způsobem zároveň i devizou celého filmu. Třeba dlouho jsem neviděl výraznější kolaboraci mezi českými a slovenskými herci, za což jsem moc rád. Nečekal bych ale, jak těžké bude například pro Judit mluvit česky. Tím ji to nechci vyčítat. Jen mě to překvapilo. Herecky a krásou tu stále byla coby nejhezčí pohádková postava posledního dvacetiletí. Stejně tak je příběh poměrně nápaditý, ale nebýt zkorumpovanosti v Pytlově, neměl by vlastně co vyprávět. No a co se humoru týče, tak chvílemi je to legrace, ale náhle pět minut nevíte, do čeho pořádně píchnout. Celkově vzato jsem na první moment dal čtyři hvězdy, ale pak jsem přeci jen ubral, protože při představě, jak nadšený jsem loni šel z kina po Anděl páně 2, mi tady ta radost z dobře odvedené pohádky přeci jen trošku chyběla. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Zpočátku to vypadalo, že Punk Film uvádí i punk pohádku, posléze se tohle očekávání sice nenaplnilo, ale Aleš Najbrt natočil alespoň pohádku, od které by se dala chytit poezie...což se postupem děje převrátilo v dystopii s trefnými satirickými odkazy k samotnému soudruhu premiéru Burešovi...kupování hlasů za koblihy, tedy pardon - za párky a pivo... Takže nakonec ne punk, ale pohádková politická satira! Mimochodem je pěkné takhle vidět, že Ondřej Vetchý se od dob S čerty nejsou žerty v pekle vypracoval z obyčejného čerta s hodností Vraníka až na post Lucifera...i v pekle se tedy dá udělat ukázková korporátní kariéra :-) Jenom ty muzikálové vsuvky, to bylo peklo... ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Během vánoc, když dávali nové pohádky, se mi vždy povedlo odvést Alíkovu pozornost někam do prdele, třeba sem se svlíkla a začala běhat po bytě nebo vyhodila pojistky a lamentovala, že vypadnul proud, či sem mu prostě do protein šejku nastrouhala trochu rohypnolu a přidala výtažek z konopí. Ano je to tak, nesnáším nové české pohádky, jelikož až na pár výjimek to jsou strašlivý píčoviny a radši bych koukala po 28té v řadě na Tři oříšky pro Popelku než ty nový patvary. Jenže Alík se mnou ukázkově vymrdal (a to jinak než bych uvítala) a pohádky prachsprostě sosnul z netu. Takže když sem se večer přitulila na gauči a zeptala se na co se mrkneme, s úsměvem zmáčkl tlačítko play a naše chytrá TV na mě vyblafla Čertí brko. Vetchej Ondřej a Honza Čína, kterýho mám ráda asi jako lepru, no vomrdala bych se z toho. Bylo ale pozdě, vězela sem pevně v Alíkově náručí, takže svlíkat sem se nemohla a další možnosti už vůbec ne. Takže sem byla nucena sledovat jak Čína bude cumlat čertí brko. To se naštěstí nestalo a dokud nezačal zpívat, tak sem to i celkem dávala, pak mi začaly trnout zuby a měla sem chuť se brutálně zkouřit. Čína naštěstí přestal zpívat celkem rychle a tak sem byla schopná koukat dál a díky Judit Bárdos sem alespoň mohla myslet na prasárny. Každopádně po zhlédnutí pohádky až do konce musím uznat, že to nebyl tak strašlivej průser jako většina novodobých pohádek, ale na prdel sem si z toho rozhodně nesedla, stihla sem se u toho nudit a záporáci mě srali tím jak byli debilní. To, že Lucifer půjde za kokota a nechá se uvěznit s celou četou čertů, to radši nekomentuju. Takže pokud brko, tak rozhodně zelený a ne čertí. Na konec extrémní zajímavost hodná iluminátů - Před mým hodnocením tuto pohádku hodnotilo 5 555 lidí. To bude rozhodně nějaký děsně vážný znamení. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Neměl bych dostat vocas?“ - „Ocas, rohy a startovací kopyto používáme pouze při jímce hříšníka. Jinak cestujeme zásadně v civilu. Ale to snad doufám víš?!“ Díky Ondrovi to už vím i já. Vůbec mi ten pekelný systém přišel celkem důvtipný. Film se opírá o výbornou technickou stránku, kvalitní jsou třeba i na Lvy nominované kostýmy, výprava či rovnou vítězné masky. A přestože nejde přímo o „písničkové“ dílo, min. Mám takovej pocit je zapamatovatelná. Potud spokojenost. Horší je to ale s humorem, usmál jsem se jen párkrát. Argument, že jde o pohádku a nejsem tedy „cílovka“, zde navíc příliš neplatí, neb tvůrci do ní přidali poměrně silnou paralelu s politickou situací (to velké NE pro ANO už ani doslovnější být nemohlo). Ne moc záživný příběh (spolu s jeho převážně nevýraznými aktéry) pak sice držel pohromadě, ale neoslnil. Přesto žádný průser, vidím to na lepší průměr. „A přestaň mi vykat.“ - „Proč?“ - „Nooo…když sou lidi do sebe zamilovaný, tak si tykaj.“ - „Já sem do vás zamilovanej?“ - „Jo jo, už je to tak. A vypadá to, že je to vážný.“ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Čerti ovládající kouzla a v rámci pokroku pořádající videokonference s centrálou jsou schopni provést jímku jedné hříšné partičky s dobrým PR, jen když mají trochu štěstí a na sobě kostým skřetí posádky z věže v Cirith Ungolu? Tuhle bitvu se scénářem nemohl Najbrt vyhrát, tak se alespoň pokusil o čestnou prohru. V ledasčem mu pomůže osvědčený herecký tým, ale citelně tomu schází vtip (i když je na něj prostor), nápaditost a na pohádkovou poetiku se vzhledem k fraškovitému rázu rezignovalo úplně. Zpěvy? Zážitek srovnatelný s lázní v pekelném kotli plném žhavého oleje. A ten satirický podtón? Nevím, dospělé spíše otráví a děti si mohou říct, že k porážce mocichtivých idiotů stačí jen idioti. Takhle to v reálu bohužel nefunguje.. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

2,5 *** Kdyby se to celé udrželo na úrovni chytré politické satiry v pohádkové travestii, těžící v organické symbióze to nejlepší z obou žánrů, byla by to pecka a je škoda, že to zůstalo zbaběle nedotažené na půli cesty - je jisté, že Najbrt a spol. podlehli tlaku, aby nenasadili laťku s kritickým myšlením, ostrovtipem a neotřelostí příliš vysoko, protože cílili na širší publikum, popularitu a finanční návratnost - ale bohužel si s tím poradili tím nejhorším možným způsobem: chytrý námět a tematickou linku neúčelně oslabili pokleslou a nejapnou formou a sadou neomluvitelných lapsů (některé zásadní v komentáři poctivě vypočítává třeba Adam Bernau, ať už jde o neústrojné vmontovávání rádoby milostných, nepřitažlivých písniček, o nelogicky vystavěný charakter Lucifera, na němž hrubě selhává dějová výstavba, nebo třeba neadekvátní obsazení některých herců atd.). *** Satirická linka, mající sama o sobě z povahy věci vyvolat společenskou reflexi, nemůže fungovat, pokud výsledek srážejí na kolena různé současnému nenáročnému trendu naopak poplatné žánrové nešvary a úlitby, laciné zkratky, odbyté, nedotažené a nekonzistentní prvky, které z toho činí film o dvě úrovně hloupější, otupující, vyžadující od diváků rezignovanou benevolenci a hrající na populistickou notu právě tak nedůstojně a nepoctivě, jako to mají ve zvyku politické praktiky cílící více na krátkodobou oblibu než na pracné pozvedání kultury, do kterých se film snaží satirickou linkou strefovat. Bez nároku na důslednost se ovšem morální ani rozumově kritické schopnosti publika pozvedat nedají, a apel tak vyznívá pokrytecky a falešně, zneužitě. Čiší z toho, že se na prvním místě přece jen snažili vydělat. *** Koule na to dodat revoluční obsah v revoluční, byť přese všechno ironizování důstojné a laskavé formě měli zatím jen Prušinovský, když vystřihl nekompromisní sebevědomou pohádku Kdyby byly ryby (https://www.csfd.cz/film/372901-kdyby-byly-ryby/komentare/?comment=10818167), a kupodivu Pokorný s Procházkovou v poněkud punkové Slíbené princezně (https://www.csfd.cz/film/436486-slibena-princezna/komentare/?comment=10948525). S těmi tenhle nedomrlý Najbrtův pokus srovnání nesnese, ale oba zmíněné skvosty jsou pochopitelně silně nedoceněné - většinové diváctvo ji přijalo nelibě. *** Aniž bych ale apelovala u vánoční pohádky mířící do českých kin na podobnou žánrovou nezávislost a bezuzdnou ekvilibristiku, jsem si jistá, že existovala poctivější autorská cesta, jak si nezadat, a Najbrt se jí nezhostil bez ztráty několika kytiček. Na moderní pohádku, která by si dokázala podmanit srdce i vkus většinového obecenstva a přitom nesla aktuální morální apel v duchu typického krutě i úlevně sebeironického českého humoru, si tedy zas ještě počkáme. *~ ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Brko má příjemnou atmosféru, pragmatickou a funkční organizaci pekla, sympatické nebo správně nesympatické postavy, mnoho povedených vtipů, jenže k dokonalosti tomu ledacos chybí i přebývá. Vedle vtipů dobrých jsou tu ty blbé a nepovedené, vedle romantických chvilek jsou tu romantické křeče, z nichž nejvetší je šílený song, v němž hlavní postavy vyzpívávají své, zejména ze strany hlavní hrdinky, nelogické vzplanutí. Nelogická a až na konci objasněná, je Luciferova shovávavost vůči Bonifácovi. Slabým momentem jsou klišé jako nepraktický vynálezce, k silným patří debata čertů o tom, kam se dostanou po smrti. Pak jsou zde opakovaně zmiňované politické vtipy a rádoby vtipy, které diváka podle politické (dez)orientace baví či vytáčejí. Ale celkově to drží pohromadě a nikterak to neuráží, což je meta, k níž se řada nových vánočních pohádek ani nepřiblížila. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nadšení je fajn, ale úspěch nezaručí. Kouzelná pohádka S čerty nejsou žerty je pochopitelně úplně jiný level, tenhle kousek Marka Najbrta, který spíš na lidech nechává role záporáků, na jedné straně vypráví o zamilovanosti čertího nemehla a dcery hostinského, na straně druhé se motá kolem protřelého vykuka Jana Budaře, který solidně zmanipuluje podané a hlavně si krade scény pro sebe. Asi bych do toho netahal politická koryta, nicméně právě u společenských komentářů tvůrci docela bodují. Jenže jakmile mají vyprávět zase po pohádkovsku, je to lehce bída. Řada nabídnutých gagů nefunguje, pohodu z výše jmenované pohádky jsem necítil a mnoho postav mi pro svou troubovitost prostě dost vadilo. A hlavně, prosím, nezpívat. Slabé tři hvězdy. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"To kvůli tobě je v tomhle zapadákově takovej bordel???" Tři bratři byli vtipná pohádka, Čerti brko je pohádková komedie. A naprosto výborná! Obsazení snad všech rolí mi udělalo velkou radost, scénář je vtipný a zároveň dává smysl, režie Marka Najbrta má ten správný střelený švih a povedla se i výprava včetně staroškolských triků. Co chvíli jsme se smál a musím uznat, že srovnání se S čerty nejsou žerty si Čertí brko rozhodně právem zaslouží. Hříchu zmar! ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Pokud se pohádka až příliš podobá každodennímu životu, přestane být pohádkou. (26.12.2019) Podruhé to nebylo zdaleka tak špatné. Vaše Velkorohosti a Vaše Ďáblorodí bylo vtipné, ale pozdrav Hříchu zmar? Peklo by se snad mělo radovat, když je hřích rozmáhá a nikoliv, když je mařen. Také mě zaujalo, že čerti klejou. Třeba Krucifix by mělo být něco jako sprosté slovo, které se neříká ... U téhle pohádky platilo to nejlepší na konec. A písničky se opravdu povedly. (31.12.2022) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak mne rodina vytáhla na vánoce do kina a na co jiného než na tu novou pohádku. Podobně jako piloti Mustangů a Lightningů otráveně létali eskorty (doprovody pomalých bombardérů), cítil jsem to dost podobně. Pohádky poslední doby moc nemusím, protože nejsou zkrátka ono. Snad až na Anděla páně 1 + 2, ale ten film má pro mne trochu jinačí váhu než všechny ostatní pohádky kvůli Kašperku a Krumlovu a tak v podstatě ano, pohádky poslední doby nemusím. Hlavně ty naše hrané. Po posledním provaru dokoce páně Svěráka jsem se zapřísáhl, že už na žádnou další vybarvenou pohádku v HD, ale bez myšlenky koukat nebudu. Stále přemýšlím čím to. Zda pohádky jsou dnes tak hloupé, kýčovité a to skutečně a nebo jsem jen zestárl. Čím to, že Popelka, Zlatovláska, S čerty nejsou žerty, Šíleně smutná princezna, Honza málem králem, Jasněnka a dokonce Princezna ze mlejna se staly legendami a to i u dnešní drobotiny a nové věci ne? Vždyť jen sama ČT aby dokázala jak dobře nakládá s koncesionářskými poplatky na nás chrlí každého 24.12. novou pohádku! Nejprve jsem si myslel, že obliba nás starších u pohádek našeho mládí je proto, že jiné prostě nebyly. Konkurovat jim mohly jen ruské kreslené animované pohádky nebo naše studiovky, kterými jsem již tehdá právě díky studiu a kresleným kulisám mírně opovrhoval. Jenže co by jste pro droboť neudělali? Zkrátka najednou jsem seděll v kině a musel jsem uznat jak moc jsem se zase jednou mýlil. Od prvopočátku jsem viděl, že pohádka je to moderní, moderně pojatá a velmi inteligentní. Sice jsou tam odkazy na českou klasiku, ale jak zde padlo v komentech lehce je to i lehce politická satira. Své si tedy najdou nejen děti, ale i ,,eskorta''. To jsou vždy body navíc. A jelikož pohádku stvořili tvůrci Blaníka, máme tam Tondu i Žížalu, avšak jen ve vedlejších rolích. Tu hlavní si střihl Marián Geišberk (velká škoda tohoto talentovaného člověka!), Judit Bárdós byla po čertech nebezpečná nehříšnice z níž by jeden mohl dostat nejen poezii ! :-). Záporáka si střihl Honza Budař. Kdo tohohle božana zná, ví co on umí. Už v jeho klipu písně Šťasná jsem si všiml, že mu docela sluší historické kostýmy, nu tak tady se to skvěle využilo... A super byl i mladý Cina, který se opravdu na slunce dere celkem svižně a přeji mu to, protože umí. Lucifera se zhostil Ondřej Vetchý a i když asi už nikdo nepřekoná Karla Heřmánka (jemuž pravda na záda dýchá Jiří Dvořák chi chi chi!), byl také super! I ostatní herci byli skvělí, třeba ,,vdova'' Jana Plodková :-). Musím přiznat, že jsem si pohádku moc užil i těch pár písniček, které věřím mají šanci zlidovět podobně jako Zlatovlásko krásko kdo ví co bude dál... Nebo Kujme pikle... Dostala mne i filozofická rovina filmu, kdy čerti řeší kam se dostanou v případě, že budou popraveni... Do pekla? :-). Za mně prostě spokojenost, asi dám našim pohádkám ještě šanci. A protože je to tu značně podhodnoceno a některým asi ve filmu chyběla Bohdalka či co, dávám plnou sazbu. Za mne je to 5 plně popsaných papírů. Vašich hříchů pochopitelně! :-) * * * * * () (méně) (více)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Mám pro tvůrce jednu radu - milí tvůrci, já vím, že musíte točit ty nejpohodovější pohádky plné humoru, písniček a lásky, aby nám o vánocích náhodou nezaskočila rybí kůstka. Jenže vaše tzv. pohádky jsou o ničem. Vážně. Víte, myslím, že kdybyste do pohádky vložili trochu vážnosti, zlo by bylo opravdu zlé, tak by pohádka získala na působivosti. A mohu-li poprosit, je to takové mé osobní přáníčko, buďte tak laskaví a příště bez písniček ju? Vždy, když se nějaká postava nadechuje, že bude vyluzovat muzícírovaná slova, fakt odcházím na toaletu, protože se to nedá, fakt se to nedá - poslouchat. Jenomže - zlo je tu spíše směšné, protože tvůrci se asi bojí ukázat, že zlo je zlé. Pak tu musí být povinně aspoň dva totální troubové, což má být asi vtipné (dva nápadníci v knajpě), klaďas (čert! sic!) je spíše taky trouba. A tak místo toho, aby měla pohádka nějaké silné poselství a morální ponaučení (což pohádky vždy měly, je to jejich atribut!), že proti zlu je třeba svést nesnadný zápas, že hrdina musí mít opravdu silné morální kvality a přesvědčení, tak namísto toho dostaneme povinně oddechovou "něco-jako-pohádku". Navíc okořeněnou o tak hloupé pojetí pekla, že srovnání s klasickými pohádkami je naprosto nemožné.... ale dnes se to tak halt točí mno... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Časy starých dobrých ČSR rozprávok sú už dávno, ale táto zrovna nebola najhoršia. Klasika príbeh o čertoch a postrestaní hriešnikov. Dokonca tu malo peklo svoje vlastné pravidlá a služobnú výstroj. Na predvianočný čas celkom OK. Priemer. 60/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Kupodivu mě to nějak zvlášť nesralo nebo neuráželo, což je u současné české pohádkové produkce věc takřka nevídaná, ale možná jsem už jenom tak otupělý z té bídy posledních let, že mám laťku rezignovaně posunutou hodně dolů. Docela se mi tam líbila Bárdos a pak samozřejmě Budař, který je skvělý ve všem, naopak Cinu nemusím a Vetchý je zde vyloženě trapný, podobně jako Kopta, a ke zbytku castu nějaké velké sympatie rovněž nechovám. Má to i fajn triky, pěkné lokace a zajímavé kostýmy. Co mi tam však přišlo mimořádně otravné, to byly ty písničky (vážně se žádná pohádka bez nich neobejde?), a taky jsem se nemohl ubránit úvahám nad tím, proč jsou snad ve všech českých pohádkách čerti vždy vykresleni jako neschopní idioti (což mají pro změnu společné také s filmovými policajty) - vyloženě bych uvítal, kdyby jednou někdo šel proti proudu a natočil pohádku s čerty, ze kterých jde taky jednou strach, namísto aby byli rádoby směšní. Prostě mám už alergii na ten stereotyp filmového čerta, který je nám do omrzení předhazován znovu a znovu. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Křečovitá snaha o humor napodobující Šíleně smutnou princeznu se skutečně nevyvedla, Troška je alespoň originælní a nemá potřebu krást cizí nápady, aby je znáslňoval a činil z nich něco takto ubohého. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Jak pohádkový svět přichází o pořádné čerty. Ač je to nazírání převážně o čertech, vyskytuje se zde jich jen hrstka. Na pekelné okresní pobočce (takových poboček existuje povícero) na malém městě operují jen tři - vedoucí Václav Kopta, Lukáš Latinák a Jakub Žáček - a přílišný respekt nebudí. Jsou spíše zábavní. Ještě nižší počet jsem zaznamenal v samotném centrálním Pekle, odkud Lucifer všechny ostatní pobočky řídí, které působí čertuprázdně a kde s Luciferem přebývá (snad jen) mladý čert Bonifác, který se věnuje jen svým neužitečným vynálezům a čertí poslání je mu jaksi proti naturelu. A tak se přihodí, že na okresní pobočce přestane jednoho moc špatného dne, tedy pro čerty špatného, pro lidské hříšníky je to přímo bezva den, že kouzelné Čertí brko, s naprostou přesností zapisující lidské hříchy, přestane fungovat. Přísný Lucifer proto pověří nezkušeného Bonifáce, aby nové brko doručil z centrály na kleklou pobočku a současně tak nabral potřebné zkušenosti z pohlavního styku s lidmi. Rodičům nezletilých dětí jistě odlehlo, když se za záludným názvem pohádky v žádném případě neskrýval nežádoucí anatomický útvar na chlupatém čertím těle, nýbrž šlo jen o neškodnou magickou proprietu, jejíž pravý účel je osvětlen výše. A o co je méně čertů, tak voda v kotli se vaří na příslušný dorovnaný počet hříšníků. V hledáčku je především vypočítavý rychtář (Tomáš Jeřábek), co má na kontě zfalšované volby na starostu městečka, a záludný a líný krejčí Klouzek (Jan Budař), pasoucí jen po mamonu a objevení pokladu, který lstí vyfoukne naivnímu Bonifácovi jeho kouzelnou čertí krabičku, s jejíž pomocí se vetře na starostovo panství coby falešný hrabě, kde započne své intrikánské plány, které (mimo jiné) sestávají i z definitivního dobytí srdce sličné dcery hostinského (Judit Bárdos), na kterou si již dlouho myslí, a do které se čerstvě zamiloval i náš čertí panic, když ji na své cestě potkal. A co Čertí brko? To tak trochu omylem skončilo v moci krejčího Klouzka a po jeho zásahu už nemůže sepisovat v okresním pekle hříchy, načež v pekelné instanci zavládne chaos. A samozřejmě to ještě není všechno, to nejpodstatnější se odehrává v městečku Pytlov, co sousedí s kopcem, pod nimž okresní peklo sídlí a kam se záhy přesuneme. Začnu Ondřejem Vetchým, který z čertů žertovné kategorie přesedlal na knížete pekel, a nevede si nijak zle. Jan Cina už je trochu chorobná kategorie čerta, takže vedle propašování zpěvu, patrně pozůstatek z jeho účinkování v Ksichtu plném známých beďarů, nám do pohádky vlezlo i zjevné klišé o tom, že těmi nejzodpovědnějšími úkoly jsou pověřováni ti největší ňoumové. Ze záporných postav stojí za zmínku hlavně Jan Budař, druhý záporák Tomáš Jeřábek zůstal v jeho stínu, zbývající dva, Jiří Maryško a Marek Daniel, nejsou příliš kvalitně definováni. Marek Daniel zde po letech znovu utvořil pár s Janou Plodkovou, což lze chápat jako skrytou narážku na jejich úspěšné účinkování ve filmu "Protektor" (2009), který Marek Najbrt také režíroval. Hereckou rekapitulaci máme za sebou. A když jsme v pohádce, automaticky divákům naběhne i triková složka a její případné zpracování. No, je úplně obyčejná, až na působivě samo písmo tepající čertí brko, není absolutně ničím pozoruhodná a úroveň triků vrací kamsi před nástup Karla Zemana. Scénář je pln originalit i zjevných nedostatků a nedotažeností. Nedotaženostmi disponuje čertova magická krabička, úspěšně jsem například nepochopil smysl mince z bezedného měšce, která se do něj vrací bezprostředně po obdarování. Naopak poměrně originální je zjištění, že čerti chodí po Zemi v "civilu" a svoji pracovní uniformu, která sestává z oddělitelných částí, si berou jen na odnesení hříšníka. A můžete si směle připočíst i provokativní satirický podtext, který je režisérovi blízký. Za nejslabší a scenáristicky nejméně zvládnutou považuji finální fázi vyprávění, je rozháraná, málo logická, prostě v ničem neexceluje. Čerti, nesmrtelností obdaření, v ní dokonce čelí šibenici.To byl jeden z mála zajímavých prvků téhle problematické fáze. Výpravně, kostýmně i kamerou to vyhlíží jako dražší tv pohádka. Najbrt svůj pohádkový počin koncipoval dospěleji, to se mu i daří, neuhlídal si ale sestupnou tendenci vyprávění, a to, co svěže bavilo na začátku, už ke konci zapáchalo mírně spálenými čertími chlupy. Ovšem vymanit se z čertí tvorby mistra Trošky nedalo velkou práci. To by v tom byl čert aby to nezabralo (i na mistra Stracha). 7/10 () (méně) (více)

Související novinky

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

Reklama

Reklama