Reklama

Reklama

Čertí brko

  • Česko Andělské pero (pracovní název) (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Příběh nás zavede do městečka Pytlov na úpatí kopce Pervidle. Místní, kteří tu žijí běžným životem řemeslníků nebo sedláků možná ani netuší, že všechny jejich přestupky a nepravosti jsou pečlivě monitorovány místní pekelnou pobočkou. Hříchy zapisuje spravedlivě a neomylně kouzelné Čertí brko. Jednoho dne však přestane fungovat. Lucifer se rozhodne pověřit doručením nového čertího brka na pobočku Pervidle trochu zmateného čerta Bonifáce. Je to ten nejlepší úkol, aby se mladý čert otrkal ve světě. Bonifác se vydává do Pytlova a hned jeho první zkušeností je, že mu zdejší šejdíř kouzelné brko ukradne. Tím se spustí řetěz událostí, kdy Pytlov ovládnou místní vychytralci, lenoši a podvodníci, jimž se nakonec podaří uvěznit i samotného vládce pekel. Je na Bonifácovi, aby v sobě našel ty nejlepší vlastnosti a osvobodil Pytlov, Lucifera i získal srdce krásné Markétky. (Falcon)

(více)

Recenze (447)

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Říkáte si jako já, že když Lucifer je Vetchý a navíc s celou tou sestavou okolo, tak to nemůže nebýt dobrý? Tak si prohlédněte plakát. Ano, ta pohádka vyznívá přesně takto a Lucifer je navíc ten úplně nejblbší článek, který sám sráží hodnocení o dobrou jednu hvězdu. Tohle si Vetchý nezasloužil. Když už se se vším smíříte (včetně např. nekonečně otřepaného a zde zcela šmírácky použitého motivu "nepraktický vynálezce"), začnou po uplynutí zhruba třetiny filmu hlavní postavy zcela bez varování zpívat, a sice další typickou nezapamatovatelnou zamilovanou písničku, což později ještě zopakují. Že se zrovna Najbrt s Geislerem rozhodli použít ty největší mory českých filmových pohádek poslední doby, je smutné. Závažných negativ by se dalo jmenovat víc, ale jsou i positiva. Bylo fajn vidět zase jednou pospolu většinu důležitých účastníků Světu pod hlavou a Budař i tady přechází z polohy protivného snaživého ňoumy do polohy žvanící totalitní svině, z které jde opravdu strach. Venkoncem jsou postavy sympatické a typově fajn. (Ale Marek Daniel v poměrně výrazné roli nerozlišitelný od libovolného komparsisty? - proč takové plýtvání hercem s potenciálem kultovnosti? Naopak marginální čert Žáček je boží už jen svým výskytem a chci ho víc!) Je tam nejeden chvalitebný a neotřelý prvek (např. typický myslivecký převlek čertů parodovaný jejich jódlovací vizáží jen vyrazit na Oktoberfest), též pár nadějných nápadů, třeba policejní žargon připomínající "jímka hříšníka" nebo porava čertů. Brko jako ústřední prvek je vymyšleno dobře, výborně je rozveden zvrácený plán likvidce pekla (žel, vývoj k totatlitní společnosti v Pytlově je sice několika tahy nastíněn velmi zřetelně, ale nějak moc narychlo, nezáživně a ušmudlaně, jako skoro všechno v tomto filmu). Celková koncepce pekla ujde, hrubý syžet není úplně marný a nakonec to celé nemuselo být špatné. Stačilo by trochu vkusu, soudnosti, umělecko-aranžérských schopností a něco proti nudě (třeba nějakou přesvědčivost nebo tak něco). "Punk film"? To opravdu není. ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Čertí brko natočili tvůrci Kanceláře Blaník - a je to na něm vidět. Přinejmenším polovinu jeho zápletky totiž tvoří výrazně akcentovaná politicky-satirická rovina, která je naštěstí docela obecná a záleží jen na vás, do jaké míry ji vztáhnete na aktuální českou politickou situaci. Kromě toho ale snímek s ničím výraznějším nepřichází a zastiňuje tím dokonce i zbytek pohádkového příběhu, jenž je vyloženě slabý a šablonovitý - dává se totiž do pohybu tím, že hlavní hrdina na začátku něco zpacká (nechá se okrást o kouzelné předměty) a pak se to v průběhu zbytku filmu snaží napravit, což je jednak evergreen nemalého počtu českých pohádek a hlavně je to zápletka na dvě věci. Ústřední dvojice hrdinů není moc zajímavá a kupodivu ani sympatická, kdy on vstupuje do děje jako ňouma, co akorát způsobuje problémy, a ona je představena jako zdatná manipulátorka, co zištně tahá za nos své nápadníky, a pak se mění ve zranitelný objekt touhy, jenž akorát pasivně čeká na záchranu. Oba se do sebe osudově zamilují hned při jejich prvním letmém setkání (kdy ho ona považuje za zloděje a poleje ho vodou), spíš proto, že to vyžadoval scénář, než že by to z té jejich interakce nějak přirozeně vyplynulo. Ve druhé půlce se příběh přerodí v ne vždy zcela smysluplnou a ne moc chytrou sérii honiček, rvaček a léček, přičemž film neobsahuje nic ani trochu strašidelného (i Lucifer je tu spíš za starostlivého strýčka) a kupodivu nabízí i poměrně málo humoru. Záplatuje to slušná filmová výprava, zahrnující i pozoruhodně vymyšlený koncept pekla, občasná neotřelá nápaditost, několik vizuálně výpravnějších sekvencí, sem tam hezký herecký výkon (zejména Ondřej Vetchý) a především pak zmíněný zřetelný politický rozměr. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Nevím, proč to dělám? Protože i motyka někdy vystřelí? Kolikrát vystřelila po revoluci? Lotrando + 2 x Anděl Páně? Fakt už mne ty (nové) pohádky nebaví. Snad jediným plusem je téměř komplet obsazení Kosma a Blaníka. A snad fajn nápad s byrokratickým peklem. Jinak bída... 50% ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Není to zas tak špatná pohádka. Vetchý se vrací do role čerta, tentokráte na pozici samotného Lucifera, a musím uznat, že je s ním celkem legrace. Ostatní už je ovšem dosti vyumělkované a poznamenané momentální politickou situací, která je zde až ošklivě patrná. To by, dle mého skrovného názoru, býti nemělo a autoři by si takováto lehce satirická okénka mohli vetknout za klobouk, jako to brko. Celkově neurazí, ani nenadchne. Něco mezi dvěma a třemi sluníčky. 50% ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Čertí Brko" je pre mňa v rámci našej Českej a Slovenskej produkcie medzi rozprávkami asi jedným z tých lepších filmov. Má dobrý nápad, má to podľa mňa dobré obsadenie. Ondřej Vetchý je pre mňa asi najlepší Lucifer, ktorého som kedy videl. Je to posledná herecká rola Mariána Geišberga a naša hlavná dvojka v podaní Jana Cinu a Judit Bárdos funguje podľa mňa dobre. Hudobné časti tam podľa mňa vôbec byť nemuseli a pôsobia viac nasilu a zbytočne. Budař ako zloduch filmu je podľa mňa tiež celkom okey a film v rámci možností vyzerá dosť dobre. Možno by to nemuselo miestami pôsobiť ako rozprávka, ktorá má vštiepiť niekomu aj politické názory, ale myslím si, že v dnešnej dobe sú to dobré názory, ktoré asi aj treba celkom vidieť a poznať. No rozhodne sú lepšie filmy, ktoré to dokážu povedať a nejdú na to touto cestou. Ale je pravda, že nemali by sme si nechať vziať naše dobro klamármi, ktorí nám sľubujú raj na zemi. Lebo koniec koncov, sami si ich volíme a sami im veríme. Som rád, že som rozprávku videl, na Vianoce si to nemám problém pozrieť znovu, no rozhodne môžem povedať, že už sme tu mali aj lepšie rozprávky. Hodnotenie: B ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála povedenějších českých nových pohádek přidala i špetku politické satiry, ale i v dalších ohledech má celkem solidní scénář. Obsazení je výborné, takže mě bavilo sledovat i většinu vedlejších postav a nakonec vlastně ani ty písničky nevadily. Celé je to i pěkně svižné, takže jsem vánočně přimhouřil oko (70%). ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Najbrt se snaží (ne)vykrádat Bočana.... Bez Daniela by to asi nešlo... Budař byl dobrej, ale tím výčet pozitiv končí. Tupé detaily jako boxovací pěst tomu dávají pěkně na frak. Judit Bárdos posouvá laťku princezen zase kousek "dál". ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Průměrná pohádka, u které někoho oslnila Judit (můj typ to tedy opravdu není), jiného ta správná politická angažovanost ("Pyšná princezna" a král Miroslav s jejich budovatelskou propagandou náš vzor), ale dalším se zas třeba nelíbily písničky (to mě kupodivu jo). Děr v logice by se našlo opravdu dost, pojetí pekla a postavy Lucifera mi připadá krajně přiblblé (zvlášť čerti jako bezmocné figurky, obávající se popravy jsou už spíš k pláči), ale jejich herečtí představitelé se mi naopak líbili, stejně jako většina ostatních účinkujících. V současné pohádkové filmové produkci to suma sumárum není žádný zázrak, ale ani propadák. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Není to nové s Čerty nejsou žerty ale pořád jedna z těch lepších pohádek co u nás vznikla za posledních tak 30 let. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Tak tomu říkám příjemná, inteligentní a vtipná pohádka pro celou rodinu. Výprava, kostýmy, písničky, obsazení, fajn humor, originální scénář, výborní všichni, ale Jana Plodková, ta jede bomby.. :-) Velmi vkusné, chválím, tvůrcům tleskám. A zároveň je to moc pěkné rozloučení s Mariánem Geišbergem. Čest jeho památce! ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

S politickými aktualizacemi opravdu nemám problém. Ostatně v čertovských pohádkách je to věc běžná a v podstatě zcela žádoucí. Pokud to někomu vadí v téhle pohádce, tak se zjevně prostě jen bojí přiznat evidentní fakt, že král je nahý... Pochválit je třeba výpravu, obsazení, herectví i digitální triky. Roztomilé je zpracování pekla s neúnavně píšícím brkem a čerty-archiváři, stejně jako scén z hospody, s čerty přiopilými a skandujícími po způsobu sportovních fanoušků... Větší problém mám s celkovou rychlostí a obecně s postupy, které známe ze současných animáků. Samozřejmě chápu, že děti odkojené právě jimi asi lze těžko zaujmou čímkoli jiným, ovšem současně je to tak trochu cesta do pekel. Mimo to mi vadí i jakýsi obecný nelad všech scén. Chápu, že se rozpadá chalupa líného krejčího a amatérského zlatokopa, proč ale musí být zaneřáděné i okolí hospody? Proč rychtář chová prase v místnosti v níž bydlí? Aby bylo jasné, jak moc velká "díra" celé to městečko je? Fajn, ale tohle už tu bylo mnohokrát a daleko lépe, naprosto dokonale například v pohádce Tři veteráni. Podobná námitka se týká všech těch "zpěvů". Samozřejmě, že v pohádkách se občas zpívá, například v Lotrandovi a Zubejdě, v tomto případě to ovšem působí poněkud násilně. Poslední výtka se týká čertovských schopností. Lucifer nejprve Bonifácovi vytýká, že nic neumí, že se moc spoléhá na své nespolehlivé vynálezy, dává mu pro všechny případy KPZku aby nakonec sám, zbaven kouzelných předmětů, nebyl schopen se svou situací dělat vůbec nic? Dřevěné rohy a ocas z větví? Fakt? Prostě se nechá trpně popravit? Navzdory úsměvnosti úvah na téma "kam se čert dostane po smrti", je to celé přecejenom "trochu mimo". Stačí srovnat z luciferem z "Čertova švagra" aby bylo jasné, jak moc je to celé překombinované a divné... Celkový dojem: 75% ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Čertí brko zaujme na první pohled netradičním pojetím v rámci svého žánru - zobrazovaný pohádkový svět a jeho postavy tvoří jakousi politickou paralelu, což člověka nijak nepřekvapí, když vezmeme v potaz jméno režiséra, který zde nabourává do jisté míry pohádkové konvence. Čerti, kteří platí obecně za záporné postavy, nejsou v tomto příběhu ti špatní, nýbrž jsou jimi ti, kteří se dostanou k moci, kterou se nebojí použít k vlastnímu užitku. Film oplývá vesměs sympatickým obsazením, pěknými lokacemi a nápaditostí ze strany scenáristů (vzhled pekla a originální čertovská "mytologie"). Osobně mi do děje trochu neseděly ty písně, ale to je pouze můj subjektivní názor. Tato pohádka si razí cestu přes tradičně vytyčené hranice svého žánru, což se jí místy daří skvěle, místy však tak trochu tápe. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

V rámci vyčpělé české pohádkové šablony velmi svěží, originální a zábavné. Ale chápu, že voličům Andreje Babiše se to líbit nemůže. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Zoufale nevtipné, zvláště tam, kde se to snaží o nějaké ty humory. Základní premisa pekla závislého na jednom opraváři a jednom brku poněkud pitomoučká. Zamilovanost holky z hospody do jelimana, co se chová jak dement, je uvěřitelná jako že se Zlatovláska zamiluje do zlého krále. Chlap pod pantoflem. A potom všechny ty zbytečné politické konotace - k čemu to je v pohádce? Je snad určena jen pro pražské intelektuální publikum, které tyhle miliony chvilek ocení? Jinak samé nelogičnosti - proč čert Bartoloměj nehledá toho, kdo ho okradl? Proč rychtář hned souhlasí s naprostými nesmysly, když na něj krejčík nic nemá? (Kromě nějakého cáru papíru bez důkazů.) Odkud čerti furt berou v hospodě pivo, kdo jim je tam vozí, když cesta je zavřená? Jednání postav tady prostě nedává smysl, mantinely jsou tady divně nastavené a peklo je tu za dementní organizaci typu jakéhokoliv státního úřadu. Jo, a ty písničky, to taky bylo peklo. A vůbec, chci čerty, co jsou zlí, jako v S čerty nejsou žerty, a ne že se budou chovat jako poblblí metrosexuálové. --- EDIT: Fakt v pohádce pro děti může říct čert slovo "bordel"? Hele, že to celé byla parodie na pohádky? --- EDIT 2: Btw, jak tu všichni vychvalují politické narážky. Za pět let tahle pohádka bude zcela nepochopitelná. Možná dřív. A co zbude? Filmařsky nijak povedené dílko. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Ne a ne. Čerti jsou tady utrápení šmudlové bez energie, Lucifer starostlivý tatík Moula. Kouzla a čáry zastupují různá udělátka, takže čerti padnou do průhledné pasti a nedokážou se z ní sami dostat. Milenecká dvojice je průměrná. Sem tam vtip to nezachrání, protože většina scén vyšumí bez pointy. Do pekel pohádku potápí ještě nezdolný český mor pěvecký - fakt příšerné songy. SHRNUTÍ: Když se z čerta stane byrokrat, neděsí ani nebaví, jen nudí. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Po té bídě současných pohádek (se světlou výjimkou v podobě pohádek od Jirky Stracha) zase jednou taková, u který jsem se necítil trapně za herce i sám za sebe, že se na to koukám (a bavím se). Zkrátka pohádka, co netrpí infantilností těch Troškových, prvoplánovou ztřeštěností těch Janákových, ani nudou těch Zelenkových. Punková čertovská jízda s božím Budařem. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Úspěch pohádky je určitě založen na umném zpracování, které zamíří jak na děti, tak na dospělé. Mně je trochu líto jedné věci - mám hodně rád Jana Cinu, považuji jej za velmi talentovaného herce a zpěváka, ale v této pohádce vynikají všichni, jen ne Cina. Možná je to úděl kladných hlavních postav, když pak záporáky obsadíte Budařem s Jeřábkem. Nedosahuje to kvalit legendárního S čerty nejsou žerty, ale určitě se na to dívat dá. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem měl trochu obavy z toho, jestli mému hodnocení neuškodí to, že jsem si pohádku pustil v mimovánočním období, kdy je má emoční odolnost mnohem silnější, ale nakonec se ukázalo, že jsem se nemusel bát. Bez větších problémů jsem Čertí brko zařadil do lepšího průměru, ale musím přiznat, že se o to postarali spíše sami herci než scénář. Ten se mi zdál být místy trochu "v pasti", a taky mi chyběla větší dávka humoru. I tentokrát došlo na zpěvy a tance, což mi už v pohádkách fakt vadí. O zábavu se mi v každé své scéně postarala Jana Plodková a je mi líto, že její role nebyla alespoň o trochu větší. ()

Související novinky

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

Reklama

Reklama