Reklama

Reklama

Čertí brko

  • Česko Andělské pero (pracovní název) (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Příběh nás zavede do městečka Pytlov na úpatí kopce Pervidle. Místní, kteří tu žijí běžným životem řemeslníků nebo sedláků možná ani netuší, že všechny jejich přestupky a nepravosti jsou pečlivě monitorovány místní pekelnou pobočkou. Hříchy zapisuje spravedlivě a neomylně kouzelné Čertí brko. Jednoho dne však přestane fungovat. Lucifer se rozhodne pověřit doručením nového čertího brka na pobočku Pervidle trochu zmateného čerta Bonifáce. Je to ten nejlepší úkol, aby se mladý čert otrkal ve světě. Bonifác se vydává do Pytlova a hned jeho první zkušeností je, že mu zdejší šejdíř kouzelné brko ukradne. Tím se spustí řetěz událostí, kdy Pytlov ovládnou místní vychytralci, lenoši a podvodníci, jimž se nakonec podaří uvěznit i samotného vládce pekel. Je na Bonifácovi, aby v sobě našel ty nejlepší vlastnosti a osvobodil Pytlov, Lucifera i získal srdce krásné Markétky. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (447)

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Oceňuji zachování hodnot tradiční klasické pohádky. Jsem pro zachování klasické pohádky ale v moderním aktuálním hávu, což se myslím tady povedlo. Úkolem dneška je nějaká vyrovnanost mezi minulostí: klasikou, tradicí, ale v souladu s dnešní dobou.... přítomností a na druhou stranu nesklouzávat k hrubosti, agresivitě a nelidskosti dnešní doby, která mimochodem za chvíli už nebude in a již se to začíná díkybohu projevovat ;) :D Moc pěkné triky, výtvarná stránka filmu (velmi mě nadchlo např. zobrazení pekla a podpekel ve formě jakoby žhavého slunce rozlívajícího se do podpeklí), příběh, originalita, kostýmy, akorát Judit, byla sice roztomilá, šikovná a milá, ale i když ji mám jako herečku i člověka moc ráda, někdy přehrávala. Markantní to bylo ve scéně, kdy polije Bonifáce. Jedna věta vůbec nebyla srozumitelná. Celkem mi tam chyběla láska Lucifera a matka Bonifáce. Třeba se Lucifer mohl podívat do nějakého kouzelného předmětu, jak teď žije. Myslím, že by se tam tato role alespoň jako epizoda okrajově hodila a že by diváci byli určitě na ni zvědaví :D. Jakoby se matky vypustily. To samé absence matky Markétky (nebo ani zmínka o tom, že např. umřela). Jinak, co se týče politiky, komu se to nelíbí.... ten má nejspíš máslo na hlavě.... Určitá politika je vlastně bohužel všude ve společnosti: v rodinách, firmách či jakémkoliv jiném společenském uskupení, kolektivu (včetně dětského) či komunitě. Navíc politika tu pro mne nepůsobí vůbec rušivě. Je to příjemná oddychovka před Vánoci a správné adventní zastavení a naladění. Celkem jsem se pobavila, fajn humor a příběh nenudil. Velmi originální a vtipné byly např. vynálezy "zlepšováky" ;) Bonifáce, Látal s Látalovou, KPZ či neodbytní nápadníci. Za mě určitě 1 z nejlepších pohádek milénia. 4,5 hvězdy zaokrouhluji nahoru ;) ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem měl trochu obavy z toho, jestli mému hodnocení neuškodí to, že jsem si pohádku pustil v mimovánočním období, kdy je má emoční odolnost mnohem silnější, ale nakonec se ukázalo, že jsem se nemusel bát. Bez větších problémů jsem Čertí brko zařadil do lepšího průměru, ale musím přiznat, že se o to postarali spíše sami herci než scénář. Ten se mi zdál být místy trochu "v pasti", a taky mi chyběla větší dávka humoru. I tentokrát došlo na zpěvy a tance, což mi už v pohádkách fakt vadí. O zábavu se mi v každé své scéně postarala Jana Plodková a je mi líto, že její role nebyla alespoň o trochu větší. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Zoufale nevtipné, zvláště tam, kde se to snaží o nějaké ty humory. Základní premisa pekla závislého na jednom opraváři a jednom brku poněkud pitomoučká. Zamilovanost holky z hospody do jelimana, co se chová jak dement, je uvěřitelná jako že se Zlatovláska zamiluje do zlého krále. Chlap pod pantoflem. A potom všechny ty zbytečné politické konotace - k čemu to je v pohádce? Je snad určena jen pro pražské intelektuální publikum, které tyhle miliony chvilek ocení? Jinak samé nelogičnosti - proč čert Bartoloměj nehledá toho, kdo ho okradl? Proč rychtář hned souhlasí s naprostými nesmysly, když na něj krejčík nic nemá? (Kromě nějakého cáru papíru bez důkazů.) Odkud čerti furt berou v hospodě pivo, kdo jim je tam vozí, když cesta je zavřená? Jednání postav tady prostě nedává smysl, mantinely jsou tady divně nastavené a peklo je tu za dementní organizaci typu jakéhokoliv státního úřadu. Jo, a ty písničky, to taky bylo peklo. A vůbec, chci čerty, co jsou zlí, jako v S čerty nejsou žerty, a ne že se budou chovat jako poblblí metrosexuálové. --- EDIT: Fakt v pohádce pro děti může říct čert slovo "bordel"? Hele, že to celé byla parodie na pohádky? --- EDIT 2: Btw, jak tu všichni vychvalují politické narážky. Za pět let tahle pohádka bude zcela nepochopitelná. Možná dřív. A co zbude? Filmařsky nijak povedené dílko. ()

Baboonek 

všechny recenze uživatele

Tak docela bych ocenila nápad přiřadit peklo k nefunkčnímu úřadu, protože tak tomu musí být i v dnešní době. Nicméně se kombo satiry a pohádky úplně nepovedlo a proto dávám 2 hvězdičky za snahu. Je to takové nemastné neslané, není to vlastně ani tak úplně špatné, ale ani dobré. Každopádně je tam určité ponaučení takže alespoň jedna atributa pohádky je splněna, ale provedení s celkem 3 hudebními výstupy je takové až nedomrlé. Navíc je to takové skákání z něčeho na něco, takže to příběh úplně rozptýlí (a nato už stačili 3 vtěsnané songy). Také neoceňuju to, že jestli to má být pro děti, se jim říká, že čerti jsou vlastně alkoholici, co už dlouho nemohli na pivo... ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

S politickými aktualizacemi opravdu nemám problém. Ostatně v čertovských pohádkách je to věc běžná a v podstatě zcela žádoucí. Pokud to někomu vadí v téhle pohádce, tak se zjevně prostě jen bojí přiznat evidentní fakt, že král je nahý... Pochválit je třeba výpravu, obsazení, herectví i digitální triky. Roztomilé je zpracování pekla s neúnavně píšícím brkem a čerty-archiváři, stejně jako scén z hospody, s čerty přiopilými a skandujícími po způsobu sportovních fanoušků... Větší problém mám s celkovou rychlostí a obecně s postupy, které známe ze současných animáků. Samozřejmě chápu, že děti odkojené právě jimi asi lze těžko zaujmou čímkoli jiným, ovšem současně je to tak trochu cesta do pekel. Mimo to mi vadí i jakýsi obecný nelad všech scén. Chápu, že se rozpadá chalupa líného krejčího a amatérského zlatokopa, proč ale musí být zaneřáděné i okolí hospody? Proč rychtář chová prase v místnosti v níž bydlí? Aby bylo jasné, jak moc velká "díra" celé to městečko je? Fajn, ale tohle už tu bylo mnohokrát a daleko lépe, naprosto dokonale například v pohádce Tři veteráni. Podobná námitka se týká všech těch "zpěvů". Samozřejmě, že v pohádkách se občas zpívá, například v Lotrandovi a Zubejdě, v tomto případě to ovšem působí poněkud násilně. Poslední výtka se týká čertovských schopností. Lucifer nejprve Bonifácovi vytýká, že nic neumí, že se moc spoléhá na své nespolehlivé vynálezy, dává mu pro všechny případy KPZku aby nakonec sám, zbaven kouzelných předmětů, nebyl schopen se svou situací dělat vůbec nic? Dřevěné rohy a ocas z větví? Fakt? Prostě se nechá trpně popravit? Navzdory úsměvnosti úvah na téma "kam se čert dostane po smrti", je to celé přecejenom "trochu mimo". Stačí srovnat z luciferem z "Čertova švagra" aby bylo jasné, jak moc je to celé překombinované a divné... Celkový dojem: 75% ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Luciferův sál vznikl v bývalém kaolinovém dole u Nevřeně, 26 metrů pod zemí. [Zdroj: iDnes.cz] (rakovnik)
  • Autoři si původně pohrávali s myšlenkou, že čerti budou bez rohů. Nakonec ale menší růžky mají. [Zdroj: Totalfilm.cz] (ZHODNOTITEL)

Související novinky

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

Reklama

Reklama