Reklama

Reklama

Princip domina

  • Československo Domino (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vietnamský veterán Roy byl nevině odsouzen za vraždu. Jedhono dne se ve vězení objeví mysteriózní osoba - Tagge - a navrhne mu obchod: Roy má vyřídit příkaz tajné organizace a za to dostane svobodu. Spolupracuje tedy s nimi, když však zjistí, že má odstranit špičkového politika, odmítne. Jenomže organizace má dlouhé prsty... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (49)

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Přeroubovaný Kafka (přímé citace) v americkém thrilleru s politicko-sociálně-rodinným feelingem, který je tak šíleně pomalý, že se ani nechce věřit, že Kramer opustil zadní projekce a hodil hlaví protagonisty do skutečného a letícího vrtulníku. Paranoia, která sama sebe povyšuje někam výše, varovně máchá vztyčeným prstíkem a bere se tak vážně, že to až pěkné není. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět se dost slibně rozjíždí, ovšem někdy po dvaceti minutách, kdy se Gene Hackman dostane z vězení se na dost dlouhou dobu vývoj příběhu skoro zastaví. Ale pořád to je hodně zajímavé, protože nevíme, kdo tahá za nitky a má to dost tajemnou atmosféru. Ve finále, kdy dojde na akci se ovšem dočkáme nečekaných odhalení, která ale hlavně odhalují obrovské logické díry ve scénáři, příběh tak trochu staví na hlavu a z velké části popírají smysl předchozího děje. A to je škoda, protože natočené to je pěkně. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Existuje jistá organizace, která všechno může, má moře pěnez, je v ní spousta tajemných vlivných lidí a ta úplně ze všeho nejraději vytahuje z vězení schopné snajpry, které pak složitě a překomplikovaně nutí k páchání vražd a psaní odsudečných komentářů, jež její existenci bagatelizují. Tak vidíte, že jsem to musel napsat... Au! Nemusel! Silné **. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Už dlouho mne zajímá kdo jsou ONI. Vidět je není, ale otáčejí zeměkoulí dle svého uvážení, kontrolují finanční toky, našeptávají vládám, odstraňují nepohodlné existence a rozhodují o tom, co se řekne v televizi, takže někde tady jsou. I Roy Tucker se o jejich existenci přesvědčil a svedl s nimi poměrně mazácký souboj, který se mi hodně líbil. Jenže celá ta konspirace byla tentokrát příliš přitažená za vlasy, protože ONI by se určitě nezdržovali několikaletou manipulací s jedincem, kterého stejně zase tak moc nepotřebovali. Netrefit se do politika mohl zkrátka kdokoli jiný, ale to je asi tak jediné, co mi na tomto stále aktuálním snímku vadilo. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Hlavním kladem filmu je především neskutečně hustá paranoidní atmosféra, kdy člověku vytanou na mysl otázky jako můžu opravdu věřit lidem okolo nebo ne? Rozhoduji se o svém dalším kroku sám, nebo mě k tomu někdo navedl? Z námětu, který by takový Michael Bay pojal jako nekonečnou jízdu plnou explozí, honiček a přestřelek, Kramer vykouzlil nečekaně komorní psychárnu nutící k mnohem více otázkám, než je u standartního thrilleru zvykem, navíc nekončí standartním happyendem. Je to určitě značně ovlivněno dobou politického rozčarování v Americe (Vietnam, Watergate), kdy vznikaly vpravdě brilantní snímky jako Tři dny Kondora nebo Všichni prezidentovi muži. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Koukatelný, ale ničím překvapivý a dle mého dost naivní thriller podle novely Adama Kennedyho o americké paranoie 70. let s mrazivou hudbou a výborným Gene Hackmanem. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Roy Tucker bol obyčajný chlapík, ktorý si myslel, že žije v právnom štáte (USA), kde platia zákony. Ako mnohí z jeho generácie bol poslaný do vojny vo Vietname. Prežil, vrátil sa, zamiloval sa, porušil zákon a skončil vo väzení. Tam sa stal obeťou dominového efektu. Oslovili ho muži z tajnej, vplyvnej organizácie. Ponukli mu slobodu za spoluprácu. Zmanipulovali ho, spracovali a oklamali. Využili ho na špinavú prácu. "Princíp domina" je prestárnutý, naivný, paranoidno-politický thriller. ** ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Slušný rozjazd, námet zaujímavý, no postupne príbeh začal drhnúť, väčšina času je vlastne o ničom - trocha romantiky, trocha prechádzok po pláži, nudné dialógy, trocha akcie a príprav na atentát.... až na Gene Hackmana tu nie je nič, čo by stálo za pamätanie. Našťastie záver nebol vôbec zlý, aj keď sa mi zdal trocha otvorený, sem by sa skôr hodil koniec jednoznačne uzavretý. Priemer. 60/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Kdyby Kramer věděl, kterou cestou se chce vydat, zřejmě by se mu i podařilo vybudovat nějakou atmosféru, která je u tohoto typu filmů nepostradatelná. Dokonce i Hackman je zde celkem nevýrazný, takže prakticky není na co koukat. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Myslíte si, že jste se sami rozhodli zajít na tenhle film?" Po vyslovení úvodní věty jsem spochybněl, zda opravdu ano. Neočekával jsem od nevalně hodnoceného thrilleru 70. let nic převratného, ale úplně mne dostal už úvodní dokumentárně laděný filosofický vstup. No kdepak, Stanley Kramer netočil žádné béčko, tohle je slušný "kafkovský" nervák moderního střihu o lidských i systémových manipulacích, o stavu společnosti, kde někdy ,,už je skoro nemožné myslet nebo konat sám za sebe". Po vlažnějším začátku se rozbíhají šílené manipaluce na člověku-vězni, který je při své touze po opětovné svobodě ochoten podstoupit všem rizikám lákavého obchodu bez předem známého úkolu. Místy až tísnivě bezvýchodiskovou a paranoidní atmosféru skvěle podtrhují neustále jízdy po krajině, přesuny z auta do jiného auta, z druhého auta do helikoptery, do letadla, a pořád dokola se stupňujícím se tempem směrem k skličujícímu závěru. Celkově zafungoval i netradiční kontrast nádherného zámořského prostředí plného slnka, moře a exotických stepí k příběhu uvnitř dost temnému. Tak si říkám, stálo to za to panu Tuckerovi pro tu dočasnou relativní svobodu, pro těch pár krásných romantických okamžiků? Byla to skutečně svobodná volba? Stálo tohle za to vůbec těm manipulátorům? Ti obvykle představují v společnosti ty silnější, jenomže stačí krok vedle, domino se rozpadává a tragické následky vyústí do obou stran. ,,Říkal jsem vám, že nikdy nesázíme pouze na jednoho koně!" Neobjasněná vina ve věci dávné vraždy zůstává nakonec nepříliš důležitá, onen výrok budí spíše zamýšlení, kolik takových zmanipulovaných osudů bylo součástí onoho domina, z něhož jsme pouze jeden jediný příběh právě sledovali? Film, u kterého lze hlouběji přemýšlet nebo taky pouze být prostě zabrán napínavým příběhem a současně si vychutnávat herecké výkony na čele s charismatickým Genem Hackmanem. 90% (poprvé viděno v rámci Challenge Tour "30 dnů se světovou kinematografií" – 2018) ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Velice pomalý thriller, který se začne rozjíždět až v posledních dvaceti minutách. První hodina je ale zbytečně utahaná a nezachrání to ani velice dobrý Hackman. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Takový potenciál to mělo, celou dobu bych tomu dal čtyři hvězdy, ale konec mne hodně zklamal. V podstatě se z toho nakonec vyklubalo takové americké Tři muži na zabití, a přitom to slibovalo daleko víc, už jen tím sugestivním úvodem - jak víme, že to, co děláme, děláme ze své vůle, nebo nás někdo (média, mínění, situace a lidé kolem nás) zmanipuloval? Škoda, že se autoři nakonec svého konceptu nedrží, protože kdyby šli do detailů, jela by v tom celou dobu i ta ženská, která klidně mohla být kápo, a mělo by to zas jinou šťávu. Na každý pád to má atmosféru dobrou, napínavou, škoda jen, že o některých věcech se jen mluví, místo abychom je viděli (třeba v závěru toho spoluvězně). Spousta drobných linek je rozehraná, ale nedohraná, což je při tomto komorním pojetí, kdy by na to byl čas i prostor, škoda. A Gene Hackman má sice jisté charisma, ale herecky má ořád jeden a ten samý výraz, jak zde, tak v jiných filmech. Ani se mu nedaří dát najevo city ke své partnerce. Jinak se příběh dělí na tři dějství (vězení a útěk - pohodička - nutnost akce) plus předpokládatelné doznění (popravdě si myslím, že původně bylo ve scénáři, že vybuchne v závěru už to letadlo, protože ten konec je hodně nastavovaná a zbytečná kaše. Škoda, o tajných nitkách "těch nejvýš nahoře" to nakonec nebylo. A tam, kde tenhle film končí, tam by třeba John Wick teprve začínal. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 11.4.1982 + R: ČST 2 = 13.2.1983, réžia českého znenia (ČST Brno) = M. MESSANY (19.2.2009) ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Nebýt G. Hackmana asi bych tento film zařadil mezi ty podprůměrné. Příběh je to sice zajímavý a do jisté míry i „pravdivý“ - protože věřím, že podobné svinstva se dějí ve světě neustále – skupina lidí tahá za pro vázky po celém světě, ale já jsem postrádal hlavně pořádnou atmosféru. Začátek odehrávající se ve vězení byl dobrý a dramatičnost se postupně stupňovala, ale potom se polovinu filmu nic moc zajímavého neděje (akčnost ustoupila do pozadí) a teprve ve chvíli, kdy se vzlétne helikoptérou to zase dostalo jiskru. Očekával jsem však pořádnou vendetu – bohužel velkolepé finále se nekonalo a vše bylo odbyto jen několika scénami (při kterých byla i ta umělá krev dost nevěrohodná). Hackman ovšem podal solidní výkon a za ten si zaslouží 50%. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Průměrný thriller, na kterém je nejlepší pěkně dramatický závěr. Jinak na mě celá ta konspirace nepůsobila natolik věrohodně a opravdově, že bych se právě kvůli tomuto filmu začala zamýšlet nad tím, kdo či co všechno za vším vlastně stojí a taháním za nitky určuje veškeré dění. A celý film rozhodně nemá takový spád a švih, abych se vykašlala na konspirační teorie a užila si jenom akce. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Perfektní film Stanley KRAMERA s legendárním obsazením hvězd : Gene HACKMAN, Richard WIDMARK,Mickey ROONEY,Eli WALLACH. Námět je též netradiční : o tom, jak různé vojenské zločinné organizace dokáží s lidmi manipulovat aniž ten dotyčný o tom v podstatě ví. Nejvíce se mi líbil závěr filmu, který sice jakoby zůstal otevřený, ale byl naprosto jasný.... Hackmana nemuseli pronásledovat, šel si pro svůj osud sám. Film jsem sice viděla někdy v roce 1978, ale vychutnala jsem si ho teprve nyní, kdy už vím o těchto věcech mnohem více. ()

Kangax 

všechny recenze uživatele

Slabšie chvilky (milostné scénky zaľúbencov) nepokazia inak veľmi mrazivý a nepríjemný pocit paranoie, ktorá prechádza celým filmom. Na dnešné pomery je tam veľmi málo akcie,plynie to pomaly ale presne to som čakal.. Nepríjemný thriller so starej školy, kde hlavní hrdinovia sú psychologicky oveľa lepšie vykreslení než tý dnes, a s očakávaným zlým koncom. Ten je skvele symbolický... ()

Reklama

Reklama