Reklama

Reklama

Hádej, kdo přijde na večeři

  • USA Guess Who's Coming to Dinner (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Spencer Tracy a Katharine Hepburnová se nemohou smířit s nečekaným partnerem své dcery. Přitažlivá, sympatická intelektuálka Joey Draytonová jednoho dne oznámí svým liberálně uvažujícím rodičům, že má poměr s lékařem Johnem Prenticem, černochem, za něhož se také hodlá provdat. Je to pro ně pořádný šok, který ustupuje pouze velmi pomalu, i když charakter a vědecká erudice nápadníka jim imponují... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (261)

GoldenGecko 

všechny recenze uživatele

Velice citlivě zpracovaný snímek, protože aby někdo z jednoho problému vykouzlil film na skoro 2 hodiny, tak aby bavil a předal hlubokou myšlenku, k tomu je za potřebí velkého talentu. A ten Kramer má, co si budeme povídat. Když se pak přidají ještě herci, uvidíte, že tento "povídací" film je prostě klenot, vyniká mezi filmy a zaujme i když jste zvyklí na různá překombinovaná díla, se 150 postavami. ()

megajalec 

všechny recenze uživatele

No takto, námet o rasizme, keď si biela dievčina dovezie domov čierneho ženícha, je celkom fajn. Ešte k tomu v 60 tich rokoch..Áno, beriem. Ale toľko "tláchania" o tom, a dokola...Ešte k tomu ten záver, keď sudca Tracy dá všetkým rozhrešenie a behom päť minút zmení názor tým pádom..Ja neviem, nebralo ma to ()

Darkslider 

všechny recenze uživatele

Za rozhovor mezi Johnem a jeho otcem o jednu hvězdu víc. Je v ní vyjádřeno vše, co by si dnešní generace měla uvědomit. Že rodiče jsou povinni postarat se o svoje děti a dát jim vše, co budou potřebovat.....stejně tak, jako to poté udělají pro své děti. Ne očekávat, že je jejich potomci budou povinni slepě poslouchat v představě nějakého nezmýlitelného se dogmatu. Mít pochopení pro myšlenky mladé generace a nesnažit se za každou cenu držet zpátečnických postojů. ***** ()

gotham 

všechny recenze uživatele

V poslední době jsem viděl pár nových buď horších nebo dost špatných filmů (Útěk z MS-1, Bitevní loď, Sněhurka a lovec...) a vedle toho je Hádej... krásným pohlazením na filmovou duši. Asi bych tento úchvatný film přirovnal k Absolventovi, tedy jako úchvatné romantické drama s dokonalými dialogy a hereckými výkony, kterému se dnešní filmy kvalitativně ani nepřiblíží, natož aby je předčily. 100% ()

Cyberboy 

všechny recenze uživatele

Netušil jsem, že mě takhle dostane film z roku 1967, zvlášť bude-li se týkat rasové otázky. Našlapané a inteligentní rozvohory, které se v rámci řešení rodinného "problému" dotknou celé populace jsou však natolik promyšlené, že si i v dnešní době zaslouží pozornost. Občas se jim povede vyloudit úsměv na tváři. (8/10) ()

harycek 

všechny recenze uživatele

Viděno velmi dávno nejspíš jsem ještě moc nechápal nuance mezilidských vztahů , ale už tehdy se mě to moc líbilo , nejspíš to bylo taky tím , že za socíku , když sem pustili film z "prohnilého" západu, potažmo z USA tak ten film byl kvalitní!Dolárků moc nebylo a tady ještě šlo o černošskou menšinu , což se jim také hodilo do krámu!!! ()

caMen 

všechny recenze uživatele

Skvěle nastavené zrcadlo americké společnosti. Pozoroval jsem situaci, kterou jsem se učil během filmu chápat a se zájmem. Jsem rád, že se uvažování od té doby alespoň trochu posunulo a v tom působí film nadčasově. Příjemný překvapení. ()

moviefilms 

všechny recenze uživatele

Je to komedie, která nemá chybu (a to mě normálně komedie moc neberou)!Film je sice o "vážnym" tématu, ale to neubírá na vtipnosti zaskočených rodičů, pochmurnosti manželů, manželek s měkkým srdcem, hodně naivní snoubence a zcela vážnému snoubenci. Doporučuju každému, kdo má jen trochu rád romantické komedie. ()

Marek_23 

všechny recenze uživatele

Tento film patrí už od čias môjho detstva k mojím obľúbeným. Celý film, nesúci sa v komornej atmosfére riešiaci jeden z najväčších morálnych problémov, je obsadený veľkými hereckými hviezdami, navyše Sidney Poitier patrí medzi mojich obľúbencov. Tento filmový snímok opisuje deň v živote dvoch rodín, ktoré spojila láska ich detí Johna a Joey. Mladá Joey si privedie domov svojho nastávajúceho. Všetko to má však jeden háčik. Jej rodičia, ktorý sa zrejme celý život považovali za veľkých liberálov, zisťujú že ich otvorenosť prijímať nové veci má svoje hranice. Mladá Joey, plná ideálov a dôvery v podporu svojich rodičov, netuší koľko hlavybolenia prinesie rodičom na oboch stranách jej láska k Johnovi. I keď je John rovnako bláznivo zamilovaný, nevidí však ich budúcnosť tak ružovo. Príbeh ma hneď od začiatku vtiahol do deja. Je to oddychový film s ktorým sa dá stráviť príjemne popoludnie a napriek absencii zbytočných dramatických scén hodnotím ako nadštandardne dobre spracovaný s dobrým vykreslením charakteru postáv a ani po x-tom pozretí ma tento film neomrzel. ()

Desmi 

všechny recenze uživatele

Dvouhodinová liberální diplomacie v rodinném kruhu, která je sice předvídatelná, ale mnoha dialogy a především závěrečným monologem jedinečná. Herecké obsazení a zejména pak kvalita hereckých výkonů je nezpochybnitelně výborná, nicméně jsem prakticky celý film tlačil očima čas a závěrečné titulky byly do jisté míry vysvobozením.. ()

jjjerry 

všechny recenze uživatele

Zábavný snímek, skvěle zahrané. Na můj vkus možná až moc "kulisové, divadelní". Místy až moc moralizující, poučné, "americké". To byla ještě doba, kdy Československá nová vlna mohla s klidem konkurovat Hollywoodu. ()

LencaN 

všechny recenze uživatele

Velice jemná a sofistikovaná filmařina. Scénář je umělecké dílo, které jede dopředu svým vlastním pozvolným tempem jako dobře namazaný stroj. A mě strašně bavilo vidět ten přerod lidského názoru na ožehavost smíšeného manželského páru, myšleno černoch a běloška. V době natočení to zřejmě ještě bylo prudce problematické téma a myslím, že i dodnes to přetrvává, i když se poměry samozřejmě celosvětově uvolňují. Dostalo mě to množství připomínek, názorů a všeobecně myšlenkové pochody každé postavy, protože každý to viděl ze svého (a tudíž toho nejsprávnějšího) pohledu. Na úplném začátku jsem měla nepatrné obavy, jestli nebudu zklamaná, ale na samotném konci jsem byla dojatá, že se mi oči leskly. A proto si u mě film zasluhuje plné hodnocení. Příjemný zážitek. ()

tomino28 

všechny recenze uživatele

Konec filmu mě přesvědčil, že se nejedná jen o tuctový dramatický kousek, ale o důležité dílo americké kinematografie. Teď, když se na film dívám, uplynulo od natočení více než půl století. A během sledování jsem si uvědomoval, že jednak má film stále co říct současnému divákovi a jednak by dnes již velice pravděpodobně nemohl v současné superkorektní společnosti (a to nejen v USA) vzniknout. ()

JesterKruger 

všechny recenze uživatele

Tento komentář je jeden velký spoiler k filmu. Ano! Ano! Mé filmové chutě byli vyslyšeny! U celého filmu jsem nehnul ani prstem. Oči byli furt upřené na tu obrazovku co svítí v mém baráku, a já jen přemýšlel nad tím, jak to dopadne. Jinak jsem žádné jiné myšlenky neměl. Prostě jsem se vžil do děje, a basta. Pocitově to uteklo rychleji, než to ve skutečnosti hrálo. Nenávidím Rasismus, všechny odpůrce jinak sexuálně orientovaných lidí, apod. Proto takovéto film s morálním poselstvím vždycky uvítám, a takovéto filmy u mě patří vždy na prvním místě, což jsou, nejoblíbenější filmy. John, doktor John, ten je upřímný až až, až jsem měl pocit, že se jedná o jakousi mou alternativní verzi. Joey? Sympatická mladá dívka. Jen mě šokovalo, že se ti dva chtějí brát už po deseti dnech co se znají. Rodiče ze strany Johna mi byli sympatičtí, až na teda pana Tatíčka, ten měl furt jakýsi problém s tím, koho si John bere. Něco podobného je i u rodičů Joey. Její mamce trvalo, než si zvykla, ale nakonec přece jenom byla ráda, že její dcera si někoho našla. Za to opět pan Tatíček měl nějaký problém. Avšak ten jeho proslov na konci mě dostal. Jak se zmínil, že spousta lidí ty dva bude nenávidět, budou šokováni apod. Ti dva si můžou říci, že je můžou ignorovat, a nebo je litovat za jejich vnímání. Ano! Ano! To je to co chci! Upřímný, a skvělý film. Každopádně, jedná se o jeden z nejlepších filmů, které jsem za celý život viděl. ()

xander 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý snímok založený na hereckých výkonoch. Väčšina filmu sa odohráva v jednom dome, a celá zapletka vlastne vyplýva z rozhovorov. Apráve vdˇaka hereckým výkonom som sa pri tomto filme nezačal nudiť a bol som zvedavý čo sa stane v daľších minútach. To je podľa mňa dôkazom kvality tohto filmu. ()

Související novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama