Reklama

Reklama

Hádej, kdo přijde na večeři

  • USA Guess Who's Coming to Dinner (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Spencer Tracy a Katharine Hepburnová se nemohou smířit s nečekaným partnerem své dcery. Přitažlivá, sympatická intelektuálka Joey Draytonová jednoho dne oznámí svým liberálně uvažujícím rodičům, že má poměr s lékařem Johnem Prenticem, černochem, za něhož se také hodlá provdat. Je to pro ně pořádný šok, který ustupuje pouze velmi pomalu, i když charakter a vědecká erudice nápadníka jim imponují... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (259)

nevermore 

všechny recenze uživatele

S poselstvím nelze nesouhlasit, ale moc slz a okázalých gest. Asi to patří k těmto letům. Postava Katharine Houghtonové mi byla protivná. No a asi bych taky nedal souhlas hned, ne kvůli barvě pleti ale těm 10 dnům poznání se.... To je přece nesmysl... ()

jujec 

všechny recenze uživatele

Skvělé dialogy a děj postavený jen na nich. Typický film, kdy se ukazuje, že úžasný scénář a bezvadní herci jsou víc než dnešní super počítačové efekty. Každý má pusu plnou tolerance jen do okamžiku, když musí začít sám tolerovat - nádherná ukázka lidských povah. ()

sahe 

všechny recenze uživatele

Film/Námět bychom mohli použít do jakékoliv doby. Snažíme se naše děti (sebe) vychovávat tak, aby byly liberální, pak ale přijde okamžik, kdy tomu musíme čelit tváří v tvář. Jak se zachováme? ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Vynikající scénář, skvělý výkon Spencera Tracyho, ale musím říct, že postavě Joey, ztvárněné Katharine Houghtonovou, jsem měl chuť z fleku naliskat. Hrála to skvěle, to je pravda, ale já takový ženský prostě nemůžu vystát - takže jsem celý film zápasil s tím, že všichni byli vynikající, ale ta jedna postava mě tak příšerně štvala, že jsem měl značnou dobu chuť to vypnout. Ovšem kromě scénáře a hereckých výkonů je film jako takový spíš televizní inscenací, žádný zajímavý kus filmařiny, nic, co by mi vzalo dech, spíš naopak - třeba u tancujícího poslíčka s masem jsem opravdu nevěděl, co tou postavou chtěl básník říct :) 70% ()

J-o-k-e-r 

všechny recenze uživatele

Skvěle zahrané, hodně americké konverzační drama s hlubším morálním podtextem. Aneb co na to rodiče, když se do sebe zamilují černoch s běloškou. Film je především postaven na hereckém obsazení (S. Tracy, K, Hepburn, S. Poitier). Po zásluze Oscar za scénář! ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Takýto protirasistický film bol vo svojej dobe pred 50 rokmi asi nevyhnutný aj pri tom všetkom zjednodušovaní, ktorému sa nemohol vyhnúť. Okrem príletu a jednej návštevy drive-in občerstvenia sa všetko odohráva vo forme konverzačky jeden proti jednému, dvaja proti jednému alebo všetci vo veľkej skupine. Výmeny názorov smerujú očividne k všeobecnému happy-endu a tak sa to očakávalo aj v celej spoločnosti. Či sa to podarilo môžeme už dnes po rokoch aj posúdiť a tiež zhodnotiť, čo treba ešte v spoločnosti doladiť, ale to je na celkom iné filmy. –––– V tomhle městě žije méně než 12 % barevných a já si nemůžu dát jahodový pohár se zmrzlinou, aniž bych do nějakého narazil. ()

latvar 

všechny recenze uživatele

Podle mě průměrný filmový snímek, který neohromí ani neurazí, za zmínku stojí snad jen závěrečný monolog otce mladé snoubenky, který byl výborně vymyšlený. 60% ()

Almásy 

všechny recenze uživatele

možno je to typická hollywoodska moralita na tému interracial relationships, ale nepamätám sa kedy som naposledy videl tak úprimne natočený, excelentne odohraný a kongeniálne napísaný film. a samozrejme bravó božská kate a spencer. ()

milancecil 

všechny recenze uživatele

Dva naprosto mimořádní herci, Specer Tracy a Katharine Hepburnová společně v rolích rodičů svéhlavé, zatvrzele umanuté Joey, v dnes již klasickém filmovém kusu, podle mne v neochvějně nejlepší komedii s námětem vztahů mezi lidmi rozdílného rasového původu, která s největší pravděpodobností musela vzhledem k době, tedy koncem 60. let minulého století, a v tehdejší situaci přeplněné stupňujícími se problémy s rasovou segregací, svým tak poťouchle provokativním a současně kriticky angažovaným obsahem učinkovat na diváky opravdu jako explozivní nálož, která způsobila během promítání nejen další a další výbuchy smíchu, ale patrně i výrazné zděšení, vždyť kdo z rodičů si tehdy asi v kině neřekl, óóó můj Bože, jak bychom asi takového nápadníka naší dcery do rodiny přijali my sami, ano, vše je skutečně výborně na diváky nachystáno, s velkou pečlivostí a v řadě momentů záměrně pak dovedeno s jakýmsi až posměšným úšklebkem do absurdní krajnosti, která nepřehlédnutelně zasahuje až do mezí žánru žertovné parodie, opravdu skvělé, ale dnes již jen spíše příjemné, lehce zábavné dílo, kdy takovým námětem by asi jen obtížně někdo rozruch tehdejšího rozsahu vyvolal, to já si tedy spíše dokáži téměř živě představit, že by téma snad někdo odvážnější uchopil a třeba se pokusil o jeho zpracování v příběhu tématicky posunutém do již aktuálnější roviny homosexuality, kdyby se v takovém neplánovaném, pro obě strany překvapivém podvečerním setkání u večeře sešli heterosexuální rodiče dvou dívek či dvou chlapců, kteří chtějí stejně zbrkle a tvrdošíjně spojit v partnerství své životy, to by myslím byl současnosti lépe odpovídající námět. ()

Danoboss 

všechny recenze uživatele

Počas filmu ma neustále napadali asociácie z 12 angry man. Zápletka je síce úplne iná, ale celý dej je rovnako založený na dialógoch niekoľkých málo postáv a miesto kde sa skoro celý film odohráva je tiež presne definovaný uzavrený priestor jednoho domu. Napriek tomu sa ani chvíľu nenudíte. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Na hustú atmosféru, ktorá sa dá krájať, netreba vždy nutne, aby postavy riešili otázku prežitia, mali pri sebe zbraň alebo sa snažili utajiť zločin. Stačí sa preniesť do USA šesťdesiatych rokov a sledovať novomanželov černocha a belošku, ako prídu oznámiť jej rodičom šťastnú novinu o svadbe. O dusno je razom postarané a postavy sa musia vyrovnať so všetkým, čo takéto manželstvo prináša. Búrlivá diskusia vytvára priestor pre vynikajúce herecké výkony a vo výsledku neostáva nič iné, ako hodnotiť maximom. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Vynikající konverzační drama, jaké už dnes v podstatě vůbec nevzniká. Stanley Kramer je skvělý režisér, který dokáže i díky výborným hercům (zejména Spencer Tracy je naprosto geniální) hodinu a třičtvrtě bavit inteligentními dialogy, které navíc řeší závažné otázky a složitá osobní dilemata. Jeden z nejlepších filmů na téma rasismu a segregace. (HD, orig.) ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Tak toto je klasika. Je to aktuálna téma vždy a za každej doby. Neviem ako by som sa zachoval, keby mi dcéra doviedla domov muža inej farby kože?? Je to strašne ťažké, ale vyriešiť by sa to malo tak, aby som ju nestratil!! Perfektný S.Tracy 95%. ()

Roby 

všechny recenze uživatele

Skvělý film s problematikou vztahu černo-bílého páru, který je i dokonce dnes trošku považován za divný. Skvělý Spender Tracy a hlavně znovu exelentní Katherine Hepburnová. Film si zaslouží rozhodně aspoň 89%. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Příjemná záležitost..kdy jsem mnoho nečekal, ale o to jsem si tento film moc užil. Stará filmařská škola... ()

Související novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama