Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý středoškolský profesor Bertram Cates chce své studenty seznámit s učením, podle kterého se člověk vyvinul z opice. V té chvíli však do třídy vstoupí řada ctihodných občanů, kteří Catese odvedou do vazby. Proč? Teorie Charlese Darwina totiž odporuje zákonu. Je rok 1925 a zbožné jižanské městečko Hillsboro se chce stát poslední baštou, která bude proti vědcům bránit učení o tom, že člověka stvořil Bůh přesně tak, jak je to psáno v Bibli. Žaloby proti "drzému" učiteli se dobrovolně ujme elitní právník Matthew Harrison Brady. Hillsborští občané jej přivítají jako národního hrdinu. Pro Bradyho totiž neexistuje pojem "evoluce", nýbrž jen "zlovoluce". Avšak protistrana nezůstane mlčet: pokrokový list Baltimore Herald zaplatí Catesovi obhájce, který se s Bradym může směle měřit. Je to jeho dávný přítel Henry Drummond. V tomto konfliktu jde o mnohé. Na lavici obžalovaných se totiž ocitla přirozená lidská zvídavost, zdravý rozum a právo na vlastní názor. Proces nesledují jen občané Hillsboro, ale prostřednictvím novin a rozhlasu celý americký národ. Začalo to jako docela malicherná pře. Její výsledek však nakonec ovlivní kulturní dějiny celé země... Vynikající film režiséra a producenta Stanleyho Kramera vznikl podle divadelní hry Jeromeho Lawrence a Roberta E. Leeho. Předlohou pro toto drama se však stal skutečný případ z města Dayton v Tennessee, známý jako tzv. opičí proces. O aktuálnosti jeho tématu výmluvně hovoří i fakt, že hra byla po filmové verzi zpracována ještě třikrát pro televizi, a to v letech 1965, 1988 a 1999. Poslední verze (r. Daniel Petrie), v níž hlavní role ztvárnili Jack Lemmon a George C. Scott, byla u nás k dostání na videu pod zavádějícím názvem Krotitel větru. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

dopitak

dopitak (hodnocení, recenze)

Matty

Je to jeden z nejlepších dabingů. Pokud by sis pustil třeba nějaký rozhovor s Olgou Walló, zjistil bys, že tehdy se dabing opravdu dělal jinak než dnes, dabéři svou postavou žili a taky to bylo na jejich výkonech znát. Dneska se štourají v nose a odříkávají text jako když přijdeš do Kauflandu, a týpek z infostánku tam hlásí, že prodavač z úseku uzenin se má dostavit do úseku uzenin...

Davidprotest

Davidprotest (hodnocení, recenze)

Pěkně natočené a zajímavé, ale jakožto zpracování pravdivého příběhu je to naprosto otřesná lež. Skutečný příběh se odehrál docela jinak. Je o tom i napsaní kniha. Film je jen vykonstruovaná pohádka, která má křesťany zobrazit jako hlupáky. Fakt je každopádně ten, že ve skutečném soudním přelíčení zastánci evoluce nebyli schopní přinést jediný důkaz a proto prohráli. Jedinný důkaz který prezentovali byl ten, že černoši jsou méněcenná rasa a jsou blízko vyhubení. Kdo si přečte něco o tom, jak to skutečně probíhalo, dozví se, že vědeckou převahu měli křesťané a zastánci evoluce prohráli nejen na zákonodárné půdě, ale i na vědecké. Odpůrci evoluce nebyli žádní primitivní hlupáci, jak je to ukázáno ve filmu, ale skuteční odborníci. Obžalovaný učitel byl ve skutečnosti dobrovolník, který se přihlásil na žádost zastánců evoluce, kteří hledali alespoň jednoho učitele, který by učil evoluci. On se nabídl, že dobrovolně řekne u soudu, že učil evoluci, přestože ve skutečnosti se o ní jenom párkrát na hodině zmínil jako o alternativní teorii. Filmě je to sám o sobě docela pěkný a za to dávám dvě hvězdičky. Víc ale nedám, protože film o sobě tvrdí, že je rekonstrukcí skutečného případu, ale přitom je to jen zaujatá lež. Nevymýšlím si, je to fakt.

Hawaitypek

Hawaitypek (hodnocení, recenze)

Ja proste milujem tieto filmy poukazujúce akí su ludia fanatizovaní a neprímajú žiadne dôkazy proti akékoľvek pravdivé. Btw tá žena čo vykrikovalal ma strašne iritovala..... ;-)  5*   - jj Biblia pekná kniha bájok a povestí -

Gaizka

Gaizka (hodnocení, recenze)

Tak ještě jednou a naposled. Venom si očividně pořádně nepřečetl můj koment nebo ho očividně špatně pochopil. Narozdíl od jiných, které zmínil, v něm očividně není ani slovo o náboženství nebo víře, natož o tom, co považuju za tupost a fanatismus. Takže tady očividně háže očividně odlišné komenty a názory do jednoho pytle.

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Přece se někdo ozval :)). Mno, já sice film v originále neviděl, ale moje zkušenost s jinými mi říká, že právě tyto staré "socialistické" dabingy daleko více odpovídaly duchu předlohy, a to jak výkonem dabérů, tak úrovní překladu. Příkládek: v jedno filmu puštěnému na nově vyhrožoval jeho pán prodám tě a koupím si guinejský prase (guinea pig = morče). Proto když už se mluví o návratu dabingu do kin, raději upřednostním socialistický dabing, než současné monotónní reprodukování napsaného textu se spoustou chyb.

Matty

Matty (hodnocení, recenze)

Prostě jsem měl pocit, že (nepochybně výborní) čeští herci si film předabovali po svém, ignorujíc přitom hlasy herců amerických. Občas citově nevzrušivě a jindy naopak zbytečně přeexponovaně, což filmu jako takovému nepochybně dost uškodilo.

na příspěvěk reagoval dopitak

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Nevíte někdo, coé znamená mattyho komentář "úděsným socialistickým dabingem snažícím se nikoliv pozměnit původní znění na české, nýbrž existenci původního zcela popřít"?

darwin

darwin (hodnocení, recenze)

Jenom pro doplnění současné situace. Od minulého roku se ve státě Kansas učí ve školách kreacionismus a další jižanské státy jsou na stejné cestě.

 (hodnocení, recenze)

a teď se přidal ještě Injo
to gaizka, nevíš co mluvíš, to je protiklad, vyber si názor a ten zastávej

Rob Roy

Rob Roy (hodnocení, recenze)

Tsuna: Nápodobně, jenže já to věděl že to dávají a v domnění, že stihnu do té doby přijít domů jsem si NEnastavil nahrávání. Bohužel člověk míní a hospoda mění.....

PAVLIS

PAVLIS (hodnocení, recenze)

Paradoxni je, ze zrovna nedavno probehl v Americe soudni proces, kde rodice zalovali skolni radu prosazujici biblicke stvoreni sveta do osnov. Dokonce az od Bushe zaznivaly hlasy, ze by se obe "varianty" stvoreni sveta mely vyucovat vedle sebe. To snad ale nakonec neproslo. Uz nevim presne. Pomerne ale udivujicici v roce 2006.

monolog

monolog (hodnocení, recenze)

taky mi to přijde, že tam našli jinou linii příběhu, než jakou jsem tam viděl já. je mi líto, ale nějak vůbec netuším, kdo by si měl zasloužit druhou šanci a za jaké pochybení? Ten Bertram, že se vzepřel tradičnímu fanatismu ostatních? Nebo soudce a porota, že soudili jak soudili? Nebo Drumond, že se omluvil soudci za urážku z předešlého dne? To bude ono. Ano, takoví lidé jako Drumond si v těchto případech opravdu zaslouží druhou šanci.

 (hodnocení, recenze)

Mr.Pumpkin, Cruchot, NewManiK, Gaizka - očividně jste viděli úplně jiný film.

Reklama

Reklama