Reklama

Reklama

To je ale bláznivý svět

  • Česko To je ale bláznivej svět (více)
Trailer
USA, 1963, 197 min (Director's Cut: 154 min)

Ukrytý balík peněz z nich udělal dravé šelmy. Po automobilové nehodě na dálnici se několik náhodných svědků seběhne kolem těžce zraněného muže. Smiler Grogan jim v posledních okamžicích svého života prozradí, že v parku Santa Rosita v Kalifornii je zakopáno velké množství dolarů. Nečekaný "dárek" svědkům pořádně zamotá hlavu. Nejenže se rozhodnou, že policii raději vše zatají, zároveň se každý z nich pokusí peníze získat na vlastní pěst. A tak začíná nikým nevyhlášený, dvě stě kilometrů dlouhý závod s dalšími soupeři, v němž téměř vše je dovoleno... Komedii natočil známý hollywoodský producent a režisér Stanley Kramer (Kdo seje vítr, Norimberský proces, Útěk v řetězech, Drsná Oklahoma, Domino). Jeho film je nejen pozoruhodným holdem filmařům, kteří v minulosti vytvářeli grotesky a crazy-komedie, ale také dílem, pod jehož bláznivou komikou jsou ukryty motivy vybízející k zamyšlení nad současnou kulturou, morálkou i pomíjivostí lidského konání. Při realizaci pak velký důraz položil jak na vtipné dialogy a situace, tak na výrazné herecké typy. Šéfa policejního oddělení C. G. Culpeppera ztvárnil Spencer Tracy (San Francisko, Sedmý kříž, Adamovo žebro), policistu J. Algernona Hawthornea ztvárnil anglický herec Terry-Thomas. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (94)

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Mamutí dílo americké filmové komedie působící dojmem slabikáře fyzické komiky s neskutečně přetaženou stopáží a megalomanským hereckým ansáblem. To, co děj táhne tak silně dopředu, není nepřeberné množství gagů, ale spletitost situací s obrovským kvantem postav usilujících o velkých penězích. Velká škoda neskutečně natahovaného finále, které sice překvapí stop motion animací a kaskadérskými kousky, ale ani to už nedokáže přejedeného diváka srazit na kolena. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Přišel vám Norimberský proces příliš nudný a nevěříte, že by jeho režisér byl schopen natočit supersvižnou bláznivou komedii, která (nejspíš) inspirovala tvůrce Miliónového závodu? Taky jsem nevěřil... dokud jsem neviděl. 90% P.S: Nepřekvapilo by mne, kdyby se jednalo o příběh na základě skutečných událostí. Zajímavé komentáře: Oskar, genetique, bloom ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem taky viděl někdy kolem svého desátého roku :-) I přes "vražednou" stopáž a několik hluchých míst je to snímek, který si především díky perfektně vypointovaným gagům a dobře vybraným hercům prostě musíte zamilovat! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Bláznivá komedie, která má až extrémně bláznivou stopáž téměř tří hodin...no viděli jste snad někdy delší komedii? Na honbě za pokladem se ale zúčastní celkem dost lidí a tak je stále na co koukat i když řada scén se mohla vypustit. Dejme tomu, že jsem se u filmu bavil, objevili se i kaskadérské kousky s auty, honičky a i bouračky, ale taky konec, který mohl skončit o půl hodiny dříve a nemusel být tak natahovaný. Fakt, že se tato komedie v USA stala v roce 1963 nejúspěšnějším filmem značí, že za shlédnutí rozhodně stojí přidejme i zajímavost, že film Miliónový závod si z onoho příběhu vytáhl kostru a zpracoval obdobně a také vcelku úspěšně. --- Neboj nehrozí ti žádný nebezpečí...bylo postaveno...kdy vůbec bylo postaveno? - 1916 - 1916? tudíž tyhle letadla musí být vyzkoušený a dobrý..neni na nich nic experimentního. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $9,4miliónaTržby USA $46,332,858Tržby Celosvetovo $60,000,000║ strašná trapošina /40%/ ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Byly mi asi tři nebo čtyři roky, když mě moje roztržitá a trvale duchem nepřítomná matka instalovala před televizi, aby si mohla kamsi odběhnout. Náhodou na obrazovce neběžela žádná ušišlaná pohádka, reportáž o tovární výrobě ani kurz ruštiny. Viděl jsem šílený příběh o skupině rozumně vypadajících lidí, kteří se chovali jako blázni. Navzájem se pronásledovali, přetahovali a podráželi si nohy v cestě za společným finančním cílem a přestože všichni mluvili německy (byla to rakouská stanice ORF), výborně jsem se bavil. Právě tento film může prapůvodně za to, že jsem objevil svět crazy komedií a zatímco mí vrstevníci si cucali palec a blaženě hýkali u Dády Patrasové, já jsem vyžadoval další a další dávku tohoto žánru. Samozřejmě že vkus se časem tříbí a ne všechno, co se mi líbilo před čtvrt stoletím, se mi líbí i dnes. Bohužel musím říct, že kdybych sestavoval žebříček nejlepších crazy všech dob, Bláznivej svět by se mi nevešel ani do stovky. Stanley Kramer jednoduše nebyl komediální režisér. Třeba slavná scéna, kde hrozen účastníků závodu visí na rotujícím požárním žebříku a jeden po druhém padají s křikem dolů, má dodnes blíž ke katastrofickému filmu než ke grotesce. ;o) 60% ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Je málo filmů, kde by nebylo jediný hluchý místo a To je ale bláznivej svět mezi ně rozhodně patří. Tolik uřvaných, ubrebtaných, ukecaných, uvřískaných a ukřičených lidí v jednom chumlu, to se hned tak nevidí. Jak název napovídá, je to bláznivej film a zasloužil by si hodně prostříhat. To co u nás obvykle v tv běželo je ta dvouapůlhodinová verze, a i ta je aspoň o hodinu delší, než je únosné. Není to vůbec špatný film, Stanley je fachman a svý řemeslo dokonale ovládá, jenže je opravdu nechutně dlouhý. Některý scény jsou neuvěřitelně trapný nebo zdlouhavý. Něco je ale zase naprosto nenapodobitelný, viz třeba Ethel Mermanová jako neskutečně ukecaná harpyjí tchyně, kterou by nechtěl asi žádnej chlap ani za manželku. A osobně se mi nejvíc líbil Terry-Thomas jako J. Algernon Hawthorne, anglický plukovník, tedy vlastně jenom poručík, co sbírá kaktusy, a jeho stesky a postřehy na Ameriku a její obyvatelstvo jako tlupu kastrátů ovládaných svýma paničkama a tchýněma. Finále je už hodně nadnesený a i když poslední hodinka je opravdu zábavná a povedená taškařice, první hodinu a půl jsem přemýšlel, jestli nepřepnout. No a úplný závěr, kdy ironie osudu opět zaúřaduje je očekávaný a vlastně ani nijak moc humorný, tedy kromě té předvídatelné, ale o nic méně zábavné banánové šlupky. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Jako malej chlapec jsem se smál jako malej kluk :-D)) . . . S kumpánama v Brnisku - v neděli ráno - v Jadranu Panorama - na představení "S". Skoro čerstvý film, na tehdejší poměry. Tenkrát jsem poprvé viděl Spencera Tracyho. Sakryš, chtělo by se to vidět znovu. Řekl bych tak po třiatřiceti letech. :-) Asi bych pak jako velkej ještě tu pátou hvězdu přidal. Alibista už... Jinak je to ale fakt bláznivej film... Čtyři a aspoň půl za tu paměť... - - - P.S. Co teda dělají distributoři s takovým jasným kasákem, bůh suď... - - - Tak po těch letech - po víc jak třiceti - 5. úmora 2007 - igi viděl znovu - igi umořen smíchy... :o))) A v dobrém rozmaru dookrouhleno za pět... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že tvůrci chtěli především vzdát hold starým groteskám z předválečné doby. Tříhodinová stopáž je u podobného filmu opravdu nevídaný jev. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Aj napriek tomu, že som sa počas takmer troch hodín takmer ani raz nahlas nezasmial a veľa scénok je založených na totálnej absurdite, že človeku až zastáva rozum, nadpriemerne som sa pobavil. Celý film je natočený s takým nadhľadom, že je to proste geniálne. Scenár by si zaslúžil sošku, pretože príbeh ako aj celá naháňačka sú tak skvele zorganizované, že sa proste nemôžete nudiť. Človek by si myslel, že po štyridsiatich rokoch bude podobný druh komédie k vysmiatiu, no čuduj sa svete, vôbec to tak nie je. Bál som sa však trošku ako bude zvládnutý záver, no ten ma úplne vyviedol z omylu. Nechápem, prečo dávam len za štyri. 85%. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Totálně bláznivá a ujetá komedie s nepřebernou plejádou tehdy populárních amerických komiků. Stanley Kramer natočil po mrazivém dramatu "Norimberský proces" naprosto oddechovou maxikomedii ze stejného rodu jako "Velké závody", "Báječní muži na létajících strojích" a vlastně tak trochu i "Cesta kolem světa za 80 dní" Michaela Andersona. 80%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Orgie hrabivosti. Vlastnosti vlastnej väčšine. Snívajú o tom ako si naplnia bankové kontá a potom budú konečne za vodou. Je to nekončiaci príbeh. Preto tá dĺžka. Vôbec nie neúmerná. Prostredníctvom jednej dlhočiznej bláznivej jazdy za zakopaným pokladom sa totiž podarilo Stanleymu Kramerovi poodhaliť jednotlivé nuansy chamtivosti. Zdanlivo nezúčastnení svedkovia dopravnej nehody a ženské, sprvoti akože odmietajúce nejaké bláznivé naháňačky za chimérou sa postupne menia na blúznivcov s penou pri ústach, bľabotajúcich velikášske sny o megaprachoch. Spáchanie akéhokoľvek zločinu v mene zisku je OK. Lúpeže, krádeže, demolácie majetku, výbuchy s dynamitom, hádzanie ľudí do jám a priepastí, podvody, fyzické útoky. Dobré je všetko, čo sa práve hodí. Najlepšie na tom všetkom je, že všetky zločiny má pod palcom a bedlivým okom polícia, no jej výsledkom je absolútna nečinnosť. Len tak obďaleč pozoruje, čo kto stvára. Napokon sa ruka zákona pridá k hrabivým ľudkom. Všetci pripomínajú skôr hmyz. Stádovitosť hmyzích ľudí sa prejavuje v zmene ich myslenia a konania. Tie sa prejavia v dôsledku vidiny vlastníctva kôpky lesklého drahého kovu alebo jeho peňažného ekvivalentu. Chytré, humorné a nadčasové. Nadčasové, pretože ľudstvo sa nijako nezmenilo a nepoučilo. Teda vlastne áno: je o čosi chamtivejšie, hrabivejšie a nenásytnejšie. A hlúpejšie. Poznámka: Samozrejme, dnes je moderné tváriť sa altruisticky, humanisticky a nekonzumne. Avšak hlúposť sa nedá tak ľahko skryť. Chce to dlhšiu dobu. A tak sa zhlúpnutie, ktoré posledné roky pozorujú všetci pedagógovia na celom svete, nebadane prekrýva servírovaním stále väčšieho množstva stále o trochu menej premýšľavých arte faktov: časopisov, programov, aplikácií, technických hračiek a iných vymožeností, filmov, seriálov, koncertov a festivalov: vážnej, jazzovej hudby alebo aj nekomerčného filmu. Stále intelektuálne na výške, stále o niečo hlúpejšie. Tváriace sa však tak, akoby sa Amerika objavila len dnes alebo k jej objavu ešte len príde. A pri tom všetkom chce každý mladý zarobiť čo najviac pri čo najmenšom objeme vynaloženej práce. Takéto zárobky sa zase prezentujú pod heslami ako: Ľudstvo je stále múdrejšie, na poriadny zárobok stačí dobrý nápad a tých majú mladí inovatívci plné guče! Mladá generácia preberá žezlá chytrými nápadmi a výnosným podnikaním. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Uf, tak toto u mňa nefungovalo. Princíp kolektívnej honby za pokladom je zdanlivo spoľahlivý recept na zábavu, ale tu ma asi zradil rok výroby (hoci iné staré komédie môžem). Popri vydarených gagoch je totiž film zamorený neustále jačiacimi magormi, pričom časť postáv má IQ tesne nad hranicou slintania a plienok, a ten zvyšok je zase príliš zviazaný etikou starých čias, než aby ich spacifikoval. Proste príliš dlhá situačná komédia, pri ktorej by som sa na tých debiloch mala smiať, ale namiesto toho ma akurát tak serú :-/ ...Hej, a ten záver s požiarnym rebríkom, o ktorom tu píšu aj ostatní, ten bol fakt neskutočne stupídny. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Maximálna šialenosť, ktorá mi pripomenula Edwardsov Veľký závod a Spielbergove 1941 (aj keď toto je trochu učesanejšie). Tucet hlavných postáv v takmer maximálnom tempe počas celých takmer troch hodín A to je v podstate jediná aj keď veľmi podstatná výtka . 160 minút je na crazy komédiu proste priveľa 8/10 ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

86% ? Chyba bude asi ve mně, když je tady taková drtivá převaha nadšených komentářů. Já jsem ale na tomhle filmu neshledal nic tak světoborného. Byla to sice střeštěná komedie, ale na můj vkus bylo té střeštěnosti příliš a vůbec mi to do sebe nezapadalo. Kramer tlačil na pilu a moc při tom skřípal... Asi se na to někdy budu muset kouknout znovu, teď mi to přišlo docela slabé... Maximálně 2 a 1/2 hvězdičky s ohledem na výši celkového hodnocení zaokrouhlím nahoru.. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Stanley Kramer si liboval ve filmech s dlouho stopazi, ale on patril k tem, kteri umeli udrzet latku vysoko az do konce. Tuhle komedii jsem videl celkove dvakrat a pokazde me prekvapila svoji pohodovosti, prijemnym prostredim a vytribenym humorem. 9/10 ()

Související novinky

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Reklama

Reklama