Reklama

Reklama

Až na Severní pól

  • Francie Tout en haut du monde (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Patnáctiletá Saša je dcera bohatých aristokratických rodičů v Rusku konce 19. století. Sní o dalekém severu a truchlí nad osudem svého dědečka Oloukina, významného vědce a polárníka, který se dosud nevrátil ze své poslední expedice, na které se pokusil dobýt Severní pól. Oloukine předal své poslání výzkumníka Saše, ale její rodiče, kteří už jí začali sjednávat svatbu, to vůbec neschvalují. A tak se Saša rozhodne vzepřít svému osudu, uprchne z domova a je odhodlaná Oloukina nalézt... i kdyby měla dojít až na Severní pól. (Artcam Films)

(více)

Recenze (40)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně krásný příběh malé Sašenky, která se vypravila z Petrohradu na sever, aby našla dědu a jeho polární expedici. Krásná animace, nádherné příběhové výkruty, u kterých přesně chcete, aby probíhaly tak, jak probíhaly. No a závěr, u kterého leckterému divákovi upadne slza z oka. Za mě super, moc milé překvapení a jsem rád, že takové animované příběhy stále vznikají. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Trochu Verne, trochu evropské comicsy, hodně dobrodružství a žádné písničky nebo mluvící zvířátka. Místo toho pár realisticky dojemných a překvapivě i drsných scén. Hodně fajn věc s hodně fajn hrdinkou. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Senzační dobrodružství, ze kterého na vás dýchá mrazivý vítr a cítíe respekt z pukajících ledových kolosů. Je to o mnoho dospělejší, než rozjuchané disneovky, ale ani tak to neztrácí lehkost a šmrnc. Nadchla mne epizoda v hospodě, kdy se z aristokratky nezvyklé na práci vyexpila v megačíšnici. Moc se mi to líbilo. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Evropská animovaná škola - na vážno, bez srandiček a v tomhle případě i v atraktivním, ale filmaři téměř nevyužívaném prostředí, které bych si přál vidět častěji. Ten námět bych si s chutí dal znovu v celovečerním hraném epickém bijáku třeba od Petera Weira. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Zatímco Disneyovky dávno zamrzly na opakujících se laciných schématech, potěší mě, když se sem tam objeví takovýhle film pro děti, kde ne všechno je prosluněné a prozpívané. Naopak, jde o neinfantilní, místy i poměrně temné dobrodružství plné zimy, sněhu, ale i odvahy a vůle. Tak třeba, kde jste naposledy v dětském filmu viděli, že útočícího medvěda (či jinou šelmu) je nutné občas zastřelit (a pak naporcovat a sníst) namísto aby se stal vaším kamarádem. Jednoduchá, avšak půvabná a poměrně originální animace jen podtrhuje posmutnělou poetiku příběhu. Naposledy jsem byl takhle nadšený z animovaného filmu asi u Písně Moře. Hodně silné 4*. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Facka dyznejovkám! Dobře mířená a dobře usazená. Snímek je spíš pro starší děti, pro ty nejmenší fakt ne. Ale nabízí skvělý příběh s atmosférou, která se v mysli dovede zakotvit. Řekneš si: blbej animák, ale pak si stejně uvědomíš, že to bylo perfektní. Nedokonalé animace masírují tvou představivost, což je velká výhoda proti pixaru. Lze doporučit. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

No konečně něco nového. Po okouzlení z animace a žužu dojímavého Disneym vykastrovaného Pixaru a Ghibli (nic proti) pořádný příběh s klasickou stavbou, vcelku realistickým dějem... Btw. to že byla spousta věcí včetně třeba deníku psána francouzsky není žádný nesmysl - ruská šlechta ruštinu vzásadě krom hovoru s poddanými moc nepoužívala. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Po - La Tortue Rouge - je tohle další ártový animák, který jsem měl v poslední době možnost vidět. Rovnou říkám, že to není nic pro nejmenší, protože na ty malé může ke konci působit velice smutně což jsem si bohužel ověřil na vlastním potomstvu. Na rozdíl od Dreamworks, Disneyho studií atd. je kresba velice strohá, spíše obrysová. Vše je v pastelových barvách a na leckoho to může působit chudě. Pokud tomu ale dáte chvilku, uvědomíte si právě tu vizuální geniálnost. Je snadné vyrendrovat sluneční paprsky na zamrzlém ledoborci v tisící barvách, udělejte to ale s 5 barvami a to tak, aby to vypadalo věrohodně! Tvůrcům Až na severní pól se to perfektně povedlo a třeba např. znázornění sněžné vichřice bylo přímo dokonalé. Příběh samotný je cele popsán v obsahu od Artcamu a není tedy třeba k němu moc co dodat. Jak Saša uspěje tam na severu a zda nalezne stopy po expedici svého nezvěstného dědečka si už musíte zjistit sami ! Vy, co jste četli knihy Amundsena, Běhounka případně slyšeli o expedici Čecha Karla Němce :-) vy by jste to měli vidět určitě! * * * * ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Žeby sme objavili nového talentovaného režiséra na animované filmy? Môžem ľutovať, že som sa v decembri roku 2016 na to nešiel predsa len pozrieť do kina? Odpoveď na obe otázky je v mojich očiach - "Áno!" "Long Way North" je jeden z najlepších animovaných filmov posledných rokov. Okrem nádherných ručných animácií, ktoré pôsobia ako z nádherného obrázku plného farieb a žiadnych čiar je to okrem toho fantasticky napísané, má to vynikajúce postavy, všetky konania sú pochopiteľné, všetky momentky sú uveriteľné a nič nepôsobí nasilu. Okey, možno s výnimkou jednej scénky, ktorá by ale bola veľký spoiler. A preto ju tu spomínať nebudem. Ale udeje sa to asi tak 15 minút pred koncom filmu. A až to uvidíte, pochopíte čo myslím. To je ale asi jediný problém, ktorý by som s filmom mohol mať. Inak musím povedať, že všetky postavy sú pochopiteľné. Je tu silný zmysel pre urgenciu nájsť stratenú loď. Sú tu miesta, kde človek nevie ako to celé dopadne. Je to silné, je to zaujímavé, je to veľmi dobré dobrodružstvo a je to film pre všetky generácie. "Long Way North" doporučujem pozrieť všetkým, čo sú fanúšikmi animovaných filmov. Je to vynikajúco napísaný a nádherne naanimovaný film, ktorý stojí za to vidieť. Hodnotenie: A ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Mile mě překvapilo, že ještě někdo natočil animovaný dobrodružný film pro děti prakticky bez roztomilých zvířátek (je tam všeho všudy jeden pes, a to ještě jen v závěrečné třetině filmu) a dalšího podbízení se dětem. Jednoduchá animace je povedená, i když nevím co na ni řeknou děti rozmazlené CGI animáky. Jedinou slabinou filmu mi tak přišel pozvolný začátek. Na dobrodružství zkrátka musíte chvíli čekat. ()

Pedestrian 

všechny recenze uživatele

Jakoukoliv atmosféru u mne zabil fakt, že všechny ruské postavy (od bohatých aristokratů až po hospodskou lůzu) a seveřanů tu mezi sebou mluví francouzsky, přičemž všechny nápisy v Petrohradu jsou v azbuce a deník dědečka Oloukina je nadepsán ve francouzštině. (?) Tahle nekonzistence společně s předvídatelným a standardním vývojem děje mě fakt nenadchla. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Film s feministickým poselstvím.Nedostatek napětí vynahrazuje výtvarná krása a určitá sladkost, která naštěstí neupadne do sentimentality. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Nejsem cílovka, nicméně pro děti ideální znovuoživení velkých chlapeckých příběhů z dob, kdy jakýkoli pohled za humna byl pozváním k velikánskému dobrodružství. Tentokrát, jak si doba žádá, s dívčí hrdinkou, která se zdatně pere se svojí pozicí v mužském světě. Sic její charakterové kvality, které nejsou ničím moc podepřené, jsou možná až moc papírové, ale pro děti asi fajn. Potěší, že strasti výpravy za polární kruh reprezentuje zejména Sartre se svým "Peklo jsou ti druzí." i přijetí smrti jako součásti života. Minimalistická animace a zhulená hudba na druhou stranu budí podezření, že nepostradatelným členem tvůrčího týmu byla kila xanaxu a zejména jednoduchá animace tváří celý vývoj postav dost zplošťuje. Ale jak řikám, pro haranty super. PS: is it just me, nebo scéna krájení brambor je důmyslně ukrytá soulož pod plentou animovaného filmu? Zavřené dveře, šplouchání brambor do hrnce s vodou, tlukoucí a skřípající nádobí v důsledku vlnobití, determinace v očích a pozdější bilancování i s dárkem na rozloučenou... Já fakt nevim... ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Začátek mi přišel takový nemastný neslaný, tak jsem se bál, že to takhle nijaké bude celou dobu, ale naštěstí jsem se mýlil. Hned co Saša vyrazí na cestu, začne podmanivé a velmi zajímavé dobrodružství, které bych strašně rád viděl i jako hraný film. Pak by totiž ten krutý sever vynikl ještě mnohem, mnohem víc. Ale i tak, na to, že je to animák, jsem z toho v nejedné scéně cítil ten Severní pól, resp. místo nedaleko něj. Má to i sympatické postavy (SPOILER hlavně jsem rád, že neumřel kapitán, i když k tomu často bylo blízko KONEC SPOILERU), dobře se na to dívá a kromě začátku to ani nenudí. Možná jen ten konec byl takový moc pohádkový, ale to je jen malá (a spíše osobní) výtka. Nakonec se mi ten film líbil. 4* ()

campix 

všechny recenze uživatele

Osobně mi nesedl styl jakým je Až na severní pól natočené. Uznávám jeho kvality a stylizaci do této podoby, bohužel já na to nebyl úplně připraven, a tak mě poměrně naturalistické vyznění podpořené minimalistickou animací překvapilo. Sledujeme zde dobrodružství mladé Saši z bohaté petrohradské aristokratické rodiny, jejíž děda zmizel při dobývání Severního pólu a ona se ho vydává hledat. Začíná tak drsná cesta z Petrohradu až na Severní pól, kde na hlavní a poměrně sympatickou hrdinku čeká nejedna těžká zkouška. Hodně osvěžující animovaný snímek, který mi ale vůbec nesedl. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Animovaný film popisuje záchrannú výpravu na severný pól, do atraktívneho prostredia zasnežených planín a ľadovcov, ešte k tomu z pohľadu ruských bádateľov. Je síce pravda, že sa rozbieha pomalšie, keď sa venuje najprv rozmaznanému a ctižiadostivému dievčaťu, ale po nastúpení na loď z ostrova Nová Zem sa pohne výrazne dopredu. Začne mať silný dobrodružný a dramatický nádych a baví oveľa viac. Škoda jednoduchšej, v niektorých prípadoch až lacne pôsobiacej klasickej animácie, aj keď nie nesympatickej. Takýto námet by si zaslúžil lepšie výtvarné spracovanie. Ale vcelku je to zaujimavý snímok. ()

Reklama

Reklama